سه شنبه ۱۶ دي ۱۴۰۴

سیاسی

نشست سخنگوی وزارت خارجه با چاشنی تحولات ونزوئلا/ بقایی: نیروهای مسلح با چشمان باز مراقب حریم ایران هستند

نشست سخنگوی وزارت خارجه با چاشنی تحولات ونزوئلا/ بقایی: نیروهای مسلح با چشمان باز مراقب حریم ایران هستند
عصر قم - فارس / سخنگوی وزارت امور خارجه امروز با بیان اینکه نیروهای مسلح ما با چشمان باز مراقب حریم ایران هستند، در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس گفت: اظهارات نخست‌وزیر رژیم ...
  بزرگنمايي:

عصر قم - فارس / سخنگوی وزارت امور خارجه امروز با بیان اینکه نیروهای مسلح ما با چشمان باز مراقب حریم ایران هستند، در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس گفت: اظهارات نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی و برخی مقام‌های رادیکال آمریکایی در رابطه با مباحث داخلی ایران، در قاموس بین‌الملل چیزی نیست، جز ترغیب به خشونت، تروریسم و آدم‌کشی.
اسماعیل بقائی سخنگوی وزارت امور خارجه امروز (دوشنبه) ۱۵ دی‌ماه ۱۴۰۴ به تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی پرداخت و به سؤالات خبرنگاران پاسخ داد.
وی گفت: در سال گذشته میلادی شاهد قانون شکنی آشکار رژیم صهیونیستی و آمریکا علیه کیان ایران و حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران بودیم که ضربه‌ای مهلک به رژیم منع اشاعه و نقض حاکمیت ملی و تمامیت سرزمینی ایران بود.
بقائی بیان کرد: سال نو میلادی را علی‌رغم تلخی‌هایی که شاهد بودیم به مردم دنیا تبریک می‌گویم و امیدوارم سال نو سالی برای پایان بی کیفرمانی و خاتمه عادی سازی جنایت و قانون شکنی باشد و سالی باشد که دنیا به سمت صلح و عدالت حرکت کند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره تجاوز نظامی آمریکا به ونزوئلا و ربایش رئیس‌جمهور ونزوئلا و همسرش بیان کرد: نقض مکرر و مستمر قواعد حقوق بین‌الملل به معنای از بین رفتن آنها نباید باشد. باید جامعه بین المللی را به این نتیجه برساند که بدون رعایت این اصول جهان تبدیل به جنگل خواهد شد.
بازار
بقائی عنوان کرد: صلح از طریق زور چیزی نیست جز زمینه‌سازی به جهانی که قانون جنگل بر آن حاکم خواهد شد.
وی با اشاره به تجاوز نظامی آمریکا به ونزوئلا افزود: هیچ کشور مسئول و مدعی حاکمیت قانونی نمی‌تواند در برابر این وضعیت بی تفاوت بماند.
وی افزود: بدعتی که ایجاد شد قطعا تبعات و پیامدهایش دامن گیر کل جامعه بین‌المللی خواهد شد. موضع ما اصولی است و فارغ از اینکه این اتفاق در کجا و علیه چه کسی و چه حاکمیتی صورت گرفته باشد.
این دیپلمات ارشد ایرانی گفت: آنچه به عنوان منشور ملل و حقوق بین‌الملل معاصر داریم نتیجه تجربه بشری بعد از جنگ جهانی است.
وی درباره تخلیه پایگاه آمریکایی عین الاسد در عراق بیان کرد: درباره حضور نظامی آمریکا در عراق و پایگاه عین الاسد مقامات ارشد عراق توضیح دادند که این در چارچوب موافقتنامه‌هایی است که بین عراق و کشورهای خارجی بوده است.
بقائی افزود: نیازی به توضیح بیشتر از سوی من نیست.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسش خبرنگار فارس درباره اظهارات مداخله جویانه بنیامین نتانیاهو در خصوص تحولات اخیر در ایران که با مردم ایران اعلام همبستگی کرده و گفته خود را همسو با این مردم می‌دانیم، گفت: مردم خودشان در فضای رسانه پاسخ دادند.
وی افزود:‌ دلسوزی این رژیم را در طول تجاوز نظامی شاهد بودیم و این فقط یک نمونه بوده است. ترور بزرگان و دانشمندن هسته‌ای ایران، اقدامات مجرمانه‌ای که این رژیم با همدستی شرکایش در طی این سال‌ها علیه ملت ایران انجام داده‌اند چیزی نیست که با این فریبکاری‌ها پوشش داده شود و یا مردم ایران فراموش کنند.
بقائی بیان کرد: رژیم صهیونیستی مترصد سوءاستفاده از هر فرصتی برای تفرقه انگیزی و هدف قرار دادن انسجام ملی ماست و باید مراقبت کرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی عنوان کرد: اقدامات و اظهاراتی که امثال نخست وزیر رژیم صهیونیستی و برخی مقام‌های رادیکال آمریکایی و مقامات تندرو آمریکایی در رابطه با مباحث داخلی ایران مطرح می‌کنند در قاموس بین‌الملل چیزی نیست جز ترغیب به خشونت، تروریسم و آدم‌کشی.
وی افزود: خدا را شکر می‌کنیم که برای مردم ایران روسیاهی چنین افرادی کامل روشن است و نه مردم ایران و نه منطقه و نه جامعه بین‌المللی قرار نیست فریب این برخوردهای منافقانه را بخورند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات نتانیاهو مبنی بر اینکه قصد حمله به ایران را نداریم ، اظهار داشت: ایران و نیروهای مسلح ما با چشمان باز مراقب حریم ایران هستند و قرار نیست ما به حرف‌های رژیم صهیونیستی اکتفا و یا اعتماد کنیم.
وی افزود: برای ما فریبکاری این رژیم ثابت شده است و آن چه برای ما ثابت شده و نقطه تمرکز ماست تقویت آمادگی‌ها و داشتن چشمانی باز برای دفاع از حریم ایران و کیان ایران است.
وی در پاسخ به سؤالی درباره ادعای مقامات رژیم صهیونیستی و آمریکا درباره تجاوز جدید علیه ایران بیان کرد: جنگ روانی و فضاسازی رسانه‌ای علیه کشور بخشی از راهبرد آنها برای اعمال فشار بر ایران است و امر تازه‌ای هم نیست.
بقائی گفت: آنچه برای ما مهم است این است که با تمام توان و همه وجود مراقب رفتارهای طرف مقابل هستیم و نیروهای مسلح ما در دفاع از کیان ایران ذره‌ای اهمال و اغماض نخواهند کرد.
وی در پاسخ به سؤالی درباره مطالب مطرح شده مبنی بر اینکه گفته شده مارکو روبیو وزیر خارجه آمریکا قرار است اداره امور ونزوئلا را بپذیرد و آینده روابط ایران و ونزوئلا گفت: اگر تا پیش از این دهه‌های قبل با استناد به گسترش دموکراسی و اجرای حقوق بشر به کشورها تعرض می‌شد الان صراحتا اعلام می‌کنند موضوع مربوط به نفت ونزوئلاست و اینکه گفتند ما خودمان ونزوئلا را اداره می‌کنیم نشانگر این است که جهان به هشتاد سال قبل برمی‌گردد و این مورد پذیرش هیچ کشور و ملتی از جمله مردم ونزوئلا نیست. 
سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد:‌ رابطه با ما هر کشوری از جمله ونزوئلا براساس احترام و منافع متقابل بوده و مبنای ما در روابط در آینده بر همین اساس خواهد بود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره اظهارات اخیر وزیر خارجه لبنان و همچنین اعزام سفیر جدید ایران به بیروت گفت: رابطه ما با لبنان همیشه دیرپا بوده و مصمم هستیم این رابطه را تقویت کنیم.
وی افزود: سفیر لبنان چهارشنبه با وزیر امور خارجه دیدار داشت و رسما مأموریتش را در ایران آغاز کرد.
بقائی ادامه داد: روند پذیرش سفیر جدید ایران در لبنان انجام شده و فکر می‌کنم ظرف هفته‌های آینده عازم محل مأموریت خواهد شد.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: هر دو کشور در پایتخت‌ها سفارت دارند و گفت‌وگو با دو کشوری که رابطه دیپلماتیک دارند، حتما امر مستمری است.
این دیپلمات ارشد ایرانی درباره ونزوئلا گفت: مسئولیت این اقدام خلاف قانون بر عهده طرف‌های قانون شکن است.
خبرنگاری با اشاره به اظهارات آمریکایی‌ها مبنی بر اینکه این بار ممکن است به شکل گسترده‌تری به ونزوئلا حمله کنند، درباره دارایی‌های ایران و سرمایه‌گذاری‌ها در ونزوئلا و همچنین وضعیت اتباع ایرانی در این کشور سؤال کرد که وی گفت: در رابطه با اتباع ایرانی همان روز با سفیر ایران تلفنی گفت‌وگو کردم.
وی افزود:‌ سفیر و کارکنان سفارت در سلامت کامل هستند. ما تعداد زیادی تبعه نداریم و همان تعداد اندکی که داریم هیچ گزارشی از اینکه مشکلی پیش آمده باشد دریافت نکردیم.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین گفت: در رابطه با حفظ منافع ایران، نظام حاکم بر ونزوئلا کماکان همان نظام است و همان روز آقای وزیر با همتای ونزوئلایی صحبت کرد. هم اوضاع را با دقت رصد می‌کنیم و هر اقدامی لازم باشد برای حمایت از منافع و اتباع کشورمان اتخاذ خواهیم کرد.
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤال دیگری درباره وضعیت دارایی‌های ایران در ونزوئلا بیان کرد: روابط اقتصادی دو کشور بین دو کشور است و با تغییر و تحول در یک حاکمیت و دولت مطالبات و روابطی که وجود دارد ناپدید نمی‌شود.
وی افزود:‌ در خصوص مطالبات، پیگیری‌ اینها سر جای خودش است و نهادهای ذیربط از جمله بانک مرکزی و وزارت اقتصاد از گذشته پیگیر این موضوع بودند و همچنین این موضوع را با جدیت در دست پیگیری دارند.
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤالی گفت: در تعامل و رایزنی با سایر کشورها در تأمین منافع ملی ایران هستیم و با جدیت این روند را ادامه خواهیم داد.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اظهارات وزیر دارایی سوریه و ادعاها درباره دریافت غرامت از ایران بیان کرد: قرار نیست درباره هر اظهارنظر سیاسی که هیچ مناسبت و سازگاری با مبانی حقوق بین‌الملل ندارد بخواهیم اینجا اعلام نظر کنیم.
وی افزود: آن چیزی که مشخص است مراودات اقتصادی بین کشورها یک قاعده و قانونی دارد و مطالبات مالی قرار نیست با تغییر حکومت و تغییر در حاکمیت یک کشور دچار تغییر شود و از بین برود. این مطالبات سر جای خود اشت و مستندات آن وجود دارد و قطعا این موضوع فیمابین دو کشور است.
بقائی افزود: حتی زمانی که یک کشور دچار تجزیه می‌شود مطالبات اقتصادی و تعهدات حقوقی یک کشور از بین نمی‌رود و به کشور جانشین منتقل می‌شود.
وی گفت: وضعیت کامل روشن است و این موضوعی نیست که بشود با یک اظهارنظر ساده سیاسی از کنار آن عبور کرد.
خبرنگاری از بقائی پرسید که آیا در خصوص مذاکرات با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اتفاق جدیدی رخ داده است؟ و وی گفت: در رابطه با آژانس نمایندگی دائم ما در وین به عنوان نماینده ایران نزد آژانس در تماس معمول با مدیران آژانس است.
وی افزود: ما عضو معاهده منع اشاعه و متعهد به موافقتنامه پادمان هستیم و نسبت به تعهداتمان اشراف داریم. همه سخن ما این است که آژانس و شخص مدیرکل باید طرف‌های مقابل را نسبت به تعهداتشان آگاه کند. البته آگاه هستند و باید وادار کند نسبت به تعهداتشان ملزم بمانند.
بقائی عنوان کرد: کماکان مطالبه اصلی ایران از آژانس و سایر طرف‌های عضو آژانس و شورای حکام این است که اقدام جنایتکاران علیه تأسیسات ایران را محکوم کنند و در قبال این تجاوز آشکار پاسخگو باشند.
وی اضافه کرد: مراودات با آژانس وجود داشته و در رابطه با بازدید از مراکزی که مورد تعرض قرار نگرفته بودند، این بازدیدها انجام شده و همه مراکز به شیوه‌ای که تفاهم شده بود قبل از سال نو میلادی مورد بازرسی قرار گرفت.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی عنوان کرد: در خصوص مراکزی که آسیب دیده، هیچ شیوه‌نامه و کردارنامه‌ای در خصوص بازدید از تأسیساتی که آسیب دیده وجود ندارد، چون برای اولین بار این اتفاق افتاده است.
وی گفت: وضعیت ارتباطات ما با آژانس روشن است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره تحلیل‌های مطرح شده درباره حمله به ونزوئلا و اینکه برخی می‌گویند اقداماتی از این دست در راستای منحرف کردن از موضوع پرونده جفری آپستین است، گفت: این یک روند بسیار خطرناک است، اینکه بی تفاوتی و بی عملی در برابر قُلدری صرفا طرف را برای ادامه این اقدامات جری می‌کند. 
وی افزود: دامنه قانون‌شکنی آمریکا محدود به یک کشور نخواهد بود و کل آمریکای لاتین در معرض است و امیدواریم جامعه جهانی به این هشدارهایی که در عمل می‌بیند توجه جدی‌تری کند و مسئولیت خود را در برابر احترام به اصول و قواعد بین‌الملل ایفا کند.
وی در پاسخ به سؤال خبرنگار فونیکس چین درباره حمله احتمالی به ایران و نحوه پاسخگویی ایران گفت: ایران در دفاع از کیان خود هیچ مسامحه و اهمالی نخواهد کرد.
بقائی افزود:‌ برخی می‌گویند حمله به ونزوئلا مستقیما علیه اهداف چین در آمریکای لاتین صورت گرفته است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: همه کشورهایی که در شورای امنیت مسئولیت مستقیم در قبال صلح و امنیت بین‌المللی دارند قانون شکنی را جدی بگیرند و برای جلوگیری از تکرار چنین نقض‌های فاحشی در حقوق بین‌الملل اقدام کنند.
وی در پاسخ به سؤالی درباره رشد داعش در منطقه و اقدام ترکیه در مقابله با این گروهک تروریستی اظهار داشت: مقابله با تروریسم وظیفه جمعی است که کشورها باید به آن پایبند باشند. 
سخنگوی دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: مادامی که ناامنی و اشغال کشورهای منطقه وجود داشته باشد زمینه برای رشد گروه‌های تروریستی و تکفیری مهیاست و این نگرانی باید بین کشورهای منطقه مشترک باشد.
این دیپلمات ارشد ایرانی ادامه داد: با ترکیه همسایه هستیم و از دیرباز در خصوص مسائل امنیتی همکاری داشتیم. اخیرا مقامات ارشد دفاعی ترکیه از ایران دیدن کرده بودند.
وی گفت: همکاری و هماهنگی بین دو کشور در خصوص مسائل امنیتی و مقابله با تروریسم مسبوق به سابقه است و برای اطمینان از صلح و ثبات در منطقه حتما این همکاری‌ها باید با قوت ادامه یابد.
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر اینکه آیا اقدام ترامپ در ونزوئلا تهدید جدی برای ایران است؟ بیان کرد: در یکی دو سال گذشته با سیلی از تحولات غیرمترقبه روبرو شده‌ایم و کاملاً آمادگی لازم را در خود ایجاد کردیم تا با چابکی و چالاکی تحولات را رصد کرده و در تعامل و و رایزنی با سایر کشورها در جهت تأمین و حفظ منافع ملی ایران و کمک به مقابله با جریان‌ها و روندهایی که صلح و امنیت منطقه و بین‌المللی را به خطر می‌اندازد، اقدام کنیم.
وی افزود: ما با جدیت این روند را ادامه خواهیم داد.


نظرات شما