عصر قم - خراسان / بزاق دهان ما به طور معمول دارای املاح زیادی است که قدرت رسوب کردن را دارند. این املاح معمولا در جاهایی که با غذا و مسواک کمتر در تماس است، رسوب میکنند. رسوب این املاح، بستری مناسب برای جایگزینی میکروبهایی است که به طور طبیعی در دهان وجود دارند و زمینه رشد و تکثیر آنها را فراهم میکند.
ما معمولا مقدار کمی از جرم تشکیل شده را میتوانیم مشاهده کنیم و قسمت عمده این جرم، با تخریب لثه، در زیر آن جایگزین شده و از دید مستقیم ما پنهان می ماند. باورهای زیادی درباره مضر بودن جرمگیری برای دندانها وجود دارد. دندانپزشکان این باورها را رد میکنند و میگویند این فرایند درمانی نهتنها آسیبی به دندان نمیزند، بلکه نقش مهمی در پیشگیری از بیماریهای لثه دارد.
بازار ![]()
منشأ اصلی جرم دندان، پلاکهای نرم و باقیماندههای مواد غذایی روی سطح دندان هستند که در صورت مسواکنزدن مناسب، بهمرور سخت و به جرم تبدیل میشوند. باقی ماندن این جرمها میتواند به بروز بیماریهای لثه منجر شود. رعایت بهداشت روزانه دهان و مراجعه منظم به دندانپزشک، کلید اصلی پیشگیری از چنین مشکلاتی است.
البته در برخی افراد، زمینه ژنتیکی، بزاق غلیظ یا ویژگیهای خاص دهانی، باعث میشود که احتمال تشکیل جرم بالا باشد. این دسته از افراد باید بهصورت دورهای برای جرمگیری به دندانپزشک مراجعه کنند تا از عوارض بعدی جلوگیری شود. راهکارهای سادهای برای کاهش تشکیل جرم در این افراد وجود دارد. پیشنهاد میشود این دسته، پس از مصرف چای، قهوه یا مواد غذایی رنگزا و شیرین، دهان را با آب بشویند یا غرغره کنند. این کار ساده میتواند به کاهش تشکیل جرم کمک کند و از بروز مشکلات لثهای جلوگیری نماید.