ابوالفتح: اروپاییها دنبال گفتوگو هستند ولی نمیگویند چه میخواهند
گفتگو
بزرگنمايي:
عصر قم - ایلنا / یک کارشناس ارشد روابط بینالملل گفت: ممکن است اروپاییها مکانیزم ماشه را فعال کنند اما خودشان گفتند که اگر ایران همراهی کند، مکانیزم ماشه را فعال نمیکنند ولی نگفتند منظورشان از این همکاری چیست. ما که با اروپاییها مذاکره میکنیم با آمریکا هم در حال مذاکره بودیم که اسرائیل حمله کرد و همچنان ایران میگوید که درهای دیپلماسی بسته نیست و آمادگی گفتوگو دارد به شرطی که در حین مذاکرات دوباره حمله نشود.
امیرعلی ابوالفتح کارشناس ارشد روابط بینالملل در رابطه با ارزیابی خود از ادعاهای طرف آمریکایی مبنی بر احتمال توافق و شرایط پساجنگ ایران و اسرائیل تصریح کرد: آتشبس که به معنای ترک مخاصمه است و هر لحظه ممکن است این آتش توسط اسرائیل یا به صورت مشترک با آمریکا دوباره از سر گرفته شود. ایران که قصدی برای پایان دادن به ترک مخاصمه ندارد ولی در مورد طرف مقابل هیچ تضمینی وجود ندارد که به این آتشبس پایبند باشد، بنابراین باید همچنان هوشیار باشیم، چراکه هر لحظه ممکن است اسرائیلیها دست به اقداماتی بزنند.
کارهای اسرائیل حساب و کتاب ندارد
بازار ![]()
وی ادامه داد: با گذشت زمان، شرایط در حال رسیدن به ثبات است. به هر حال اسرائیل ضربات سنگینی در این جنگ خورده و ضربات سنگینی هم زد اما ضرباتی که خورده است در تاریخچهاش بیسابقه بوده است. هر چند ایران خساراتی را در زمینه هستهای داشته اما همچنان توانمندی موشکی خود را حفظ کرده است. به نظر میرسد که احتمالاً اسرائیل دست به اقدامی نزند و منطق این موضوع را تأیید میکند، اما به قول معروف، کار اسرائیل حساب و کتاب ندارد و ممکن است دوباره یک اقدام ناگهانی از سوی آنها صورت گیرد. واقعاً نمیتوانم به این سوال در میانمدت دقیق پاسخ دهم که این وضعیت ادامه خواهد داشت یا نه.
اروپاییها دنبال گفتوگو هستند ولی نمیگویند چه میخواهند
این کارشناس مسائل بینالملل در خصوص رفتار اروپاییها در رابطه با جنگ دوازده روزه و احتمال فعال شدن مکانیزم ماشه عنوان کرد: ممکن است اروپاییها مکانیزم ماشه را فعال کنند اما خودشان گفتند که اگر ایران همراهی کند، مکانیزم ماشه را فعال نمیکنند ولی نگفتند منظورشان از این همکاری چیست. ما که با اروپاییها مذاکره میکنیم با آمریکا هم در حال مذاکره بودیم که اسرائیل حمله کرد و همچنان ایران میگوید که درهای دیپلماسی بسته نیست و آمادگی گفتوگو دارد به شرطی که در حین مذاکرات دوباره حمله نشود.
باید با آژانس بینالمللی انرژی اتمی برخورد میشد
ابوالفتح درباره رابطه شکرآب شده میان ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی و نحوه از سرگیری مجدد روابط اظهار کرد: آژانس به ما بد کرد و گزارش بدی داد که بهانهای برای حمله به ایران شد و دلیل آن هم این بود که آژانس مستقل عمل نمیکند و به شدت تحت نفوذ آمریکا و اروپا قرار دارد که البته غیر از این هم از آنها انتظاری نمیرود ولی باید با آژانس برخورد میشد. در حال حاضر، همکاریها با آژانس منوط به تصویب شورای عالی امنیت ملی شده است اما در رسانهها به شکل نادقیقی عنوان شده است که ایران همکاری با آژانس را تعلیق کرده است که اینطور نیست. این همکاریها مشروط شده و اجازه همکاری با آژانس به شورای عالی امنیت ملی واگذار شده است که این همکاریها را مدیریت کند. همچنین از آژانس خواسته شده که امنیت تاسیسات هستهای و امنیت بازرسان خارجی را تضمین کند. وقتی دو قدرت به تاسیسات هستهای ما حمله میکنند، امنیت بازرسان خارجی به خطر میافتد. این موضوع هنوز تصویب نشده است و اگر شورای عالی امنیت ملی تصویب کند، اجرایی خواهد شد.
این کارشناس مسائل سیاست خارجی گفت: در حال حاضر فقط مسئولیت به یک نهاد واگذار شده و همکاریها در آینده ممکن است ادامه یابد. خروج بازرسان از ایران هم به درخواست خود آژانس بوده است و ایران بازرسان را اخراج نکرده است. در شرایط جنگی آژانس تصمیم گرفته برای حفط امنیت بازرسان، آنها را از ایران خارج کند و تا جایی که من اطلاع دارم تصمیم تهران نبوده است .
منطقه عاری از سلاح اتمی ممکن نیست
وی در پاسخ به این پرسش که با توجه به التهابات منطقه همچنان این امکان وجود دارد که ایران بتواند ابتکار منطقهی عاری از سلاح هستهای را با کمک سایر کشورها مطرح کند، بیان کرد: این طرح از دوران پیش از انقلاب و در زمان حکومت پهلوی جود داشته اما آن کسی که باید بپذیرد اسرائیل است یعنی مشکل قانع کردن اسرائیل است که باید سلاح هستهای خود را کنار بگذارد ولی امری محال است. اسرائیل هم از حمایت اروپا و آمریکا برخوردار است و باید آنها را هم قانع کرد که به نظر من ممکن نیست. نباید امید داشته باشیم که این اتفاق در منطقه غرب آسیا رخ دهد، حتی با توجه به این شرایط ممکن است برخی کشورها مسیر دستیابی به سلاح هستهای را در پیش گیرند. بنابراین نباید به این موضوع امید داشته باشیم.
ترکها نگران هستند که اسرائیل قدرتمند شود
این کارشناس ارشد سیاست خارجی در مورد صورتبندی جدید منطقه و لزوم همکاریها میان کشورها برای مقابله با برنامهریزیهای رژیم صهیونیستی در شکل دهی به نظم نوین خاورمیانه، تصریح کرد: مصر و اردن که عملا با اسرائیل صلح کردند، با اسرائیل همراهی میکنند و تحت نفوذ آمریکا قرار گرفتند، بنابراین تابع هستند. کشوری که بیشترین نگرانی را دارد، ترکیه است. آنها دیدند که اسرائیل به زیرساختهای ایران حمله میکند و چهرههای علمی و دانشمندان را ترور میکند، پس به این فکر کردند که ممکن است اسرائیل بخواهد این کار را با ترکیه هم انجام دهد البته، ترکیه جزو ناتو است و دور از ذهن است که اسرائیل چنین اقدامی انجام دهد، اما این رقابت بین ترکیه و اسرائیل وجود دارد. ترکها نگران هستند که اسرائیل قدرتمند شود و ایران به حاشیه رانده شود. در این صورت فضا برای اسرائیل در منطقه باز میشود. همچنین اسرائیلیها هم از ترکیه در سوریه نگران هستند. کشورهای حاشیه خلیج فارس هم تمایل ندارند که اسرائیل دست بالا را داشته باشد، زیرا ممکن است همین بلا را سر آنها بیاورد در حالی که هیچ کدام توان آفندی و پدافندی به اندازه ایران ندارند و آسیبپذیر هستند.
ممکن است عربستان وارد بازی آمریکا شود
وی خاطرنشان کرد: کشورهای منطقه زیاد مایل نیستد که یک کشور بخواهد جغرافیای سیاسی منطقه را تغییر دهد. در میان بقیه کشورها بحرین و امارات هم صلح کردند ولی عربستان نگران است و کمی در قضیه صلح با اسرائیل ملاحظه میکند. باید ببینیم آیا ترامپ میتواند پیمان ابراهیم را گسترش دهد و سعودیها را بعد از ماجرای جنگ 12 روزه وارد پیمان ابراهیم کند یا نه که جای اما و اگر زیاد دارد. فعلاً نشانهای وجود ندارد که سعودیها از مخالفتشان دست برداشته باشند، اما ممکن است در نهایت با ورود به بازی آمریکا تن به سناریویی که ترامپ دنبال میکند، بدهند و با اسرائیل هم پیمان شوند.
-
سه شنبه ۱۷ تير ۱۴۰۴ - ۱۲:۵۴:۰۳
-
۵ بازديد
-

-
عصر قم
لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/750650/