سه شنبه ۷ مهر ۱۴۰۵

فرهنگی

حجت الاسلام بهروزی‌لک:

تداوم مقاومت نظامی و تقویت فعالیت سیاسی، محتمل‌ترین سناریوی پیش‌روی حزب‌الله لبنان است

تداوم مقاومت نظامی و تقویت فعالیت سیاسی، محتمل‌ترین سناریوی پیش‌روی حزب‌الله لبنان است
عصر قم - حجت‌الاسلام بهروزی‌لک با تشریح سناریوهای آینده مقاومت لبنان گفت: دو سناریوی پیروزی کامل حزب‌الله و تسلط این جنبش بر ساختار سیاسی لبنان و همچنین شکست کامل مقاومت و غلبه رژیم صهیونیستی بر لبنان، در شرایط کنونی از دسترس خارج هستند.
  بزرگنمايي:

عصر قم - حجت‌الاسلام بهروزی‌لک با تشریح سناریوهای آینده مقاومت لبنان گفت: دو سناریوی پیروزی کامل حزب‌الله و تسلط این جنبش بر ساختار سیاسی لبنان و همچنین شکست کامل مقاومت و غلبه رژیم صهیونیستی بر لبنان، در شرایط کنونی از دسترس خارج هستند.

به گزارش خبرنگار سرویس سیاسی خبرگزاری رسا، حجت‌الاسلام غلامرضا بهروزی‌لک در نشست علمی «از دفاع مقدس تا مقاومت جهانی» که در دبیرخانه انجمن‌های علمی حوزه توسط انجمن علمی تاریخ معاصر و انقلاب اسلامی با موضوع «تحلیل سناریوهای آینده مقاومت لبنان» برگزار شد، با اشاره به روایتی از امام باقر(ع) درباره قیامی از مشرق و طلب حق، گفت: در این روایت آمده است که مردمانی از مشرق قیام می‌کنند و طلب حق دارند، اما حق به آنان داده نمی‌شود و پس از آن وارد قیام مسلحانه می‌شوند و به پیروزی می‌رسند و در نهایت حکومت و پرچم را به امام عصر(عج) تسلیم می‌کنند.
این استاد دانشگاه افزود: به نظر می‌رسد این روایت از جهاتی با شرایط امروز قابل تطبیق باشد و امیدواریم حرکت شکل‌گرفته از قم که در روایات امام کاظم(ع) نیز به آن اشاره شده است، در مسیر تحقق این وعده قرار داشته باشد.
چهار سناریو برای آینده مقاومت لبنان
حجت الاسلام بهروزی‌لک با بیان اینکه برای تحلیل آینده مقاومت لبنان می‌توان از روش‌های تحلیل سناریویی استفاده کرد، گفت: در یکی از الگوهای ساده تحلیل سناریویی که از سوی جیمز دیتور ارائه شده است، ابتدا گزینه‌های قابل احصا شناسایی می‌شوند و سپس پیشران‌های مؤثر بر هر سناریو مورد بررسی قرار می‌گیرند.
وی ادامه داد: بر اساس این چارچوب، برای آینده مقاومت حزب‌الله لبنان می‌توان چهار سناریو را در نظر گرفت که دو سناریو در شرایط فعلی چندان در دسترس به نظر نمی‌رسند و دو سناریوی دیگر قابل بررسی جدی هستند.
این پژوهشگر نخستین سناریو را «پیروزی کامل مقاومت لبنان و تسلط حزب‌الله بر کشور لبنان» دانست و اظهار داشت: در این سناریو، ساختار طایفه‌ای و پیمان طائف کنار گذاشته شده و همه امور در اختیار حزب‌الله لبنان قرار می‌گیرد؛ اما با توجه به چینش نیروهای سیاسی و نظامی لبنان، چنین سناریویی در کوتاه‌مدت در دسترس نیست.
وی دومین سناریو را مبتنی بر «شکست کامل مقاومت حزب‌الله و غلبه رژیم صهیونیستی بر لبنان» عنوان کرد و گفت: این سناریو نیز با شواهد و قرائن موجود سازگاری چندانی ندارد و در شرایط کنونی احتمال تحقق آن قابل توجه نیست.
استاد حوزه علمیه با اشاره به وضعیت محور مقاومت اظهار داشت: در حال حاضر محور مقاومت با محوریت جمهوری اسلامی ایران در شرایطی قرار دارد که نشانه‌ای از افول محور اصلی مقاومت مشاهده نمی‌شود و مقاومت یمن نیز در حال گسترش است. بیداری اسلامی که در منطقه در حال شکل‌گیری است نیز اجازه نمی‌دهد سناریوی شکست کامل مقاومت حزب‌الله لبنان را به‌عنوان یک سناریوی در دسترس در نظر بگیریم.
حجت الاسلام بهروزی‌لک با اشاره به تحولات نظامی در جنوب لبنان افزود: ممکن است برخی تحولات نظامی موجب تضعیف حزب‌الله شده باشد، اما این تحولات برای قرار دادن مقاومت در مسیر شکست کامل کافی نیست و به همین دلیل این سناریو نیز از فهرست سناریوهای اصلی کنار گذاشته می‌شود.
تداوم جنگ تا خروج رژیم صهیونیستی از جنوب لبنان
وی سومین سناریو را «تداوم جنگ حزب‌الله لبنان با رژیم صهیونیستی تا خروج کامل نیروهای اسرائیلی از جنوب لبنان و دستیابی مقاومت به یک پیروزی» عنوان کرد و گفت: این گزینه از جمله سناریوهای قابل تصور است و شواهد و قرائن قابل توجهی نیز برای آن وجود دارد.
حجت الاسلام بهروزی‌لک یکی از پیشران‌های این سناریو را برخورداری حزب‌الله از ظرفیت‌های فناوری و نظامی دانست و اظهار داشت: بر اساس برخی اخبار، بخشی از توانایی‌های فناوری و تسلیحاتی حزب‌الله در داخل این جنبش بومی‌سازی شده است. تدابیری که در سال‌های گذشته اندیشیده شده و میراث شهید حاج قاسم سلیمانی در این زمینه بوده است، به حزب‌الله نوعی توانایی تداوم درون‌زا داده است. شرایط امروز با گذشته تفاوت دارد و ممکن است آن دست برتری که حزب‌الله در جنگ ۳۳ روزه و در ابتدای عملیات طوفان‌الاقصی داشت، تکرار نشود.
وی فشارهای گسترده غرب، آمریکا و حتی دولت لبنان بر حزب‌الله را از موانع پیش‌روی این سناریو دانست و گفت: این فشارها موجب می‌شود تداوم جنگ تا خروج کامل رژیم صهیونیستی از جنوب لبنان با موانعی مواجه باشد.
مقاومت نظامی در کنار فعالیت سیاسی
حجت الاسلام بهروزی‌لک چهارمین سناریو را ترکیبی از تداوم مقاومت نظامی و فعالیت سیاسی حزب‌الله لبنان عنوان کرد و گفت: یکی از سناریوهای پیش‌روی حزب‌الله این است که ضمن حفظ پایه دفاعی و بخشی از قدرت نظامی خود، از خلع سلاح کامل فاصله گرفته و حضور خود را در عرصه سیاسی و انتخاباتی لبنان ادامه دهد. به نظر می‌رسد این گزینه از وجاهت بیشتری برخوردار باشد و در ده سال آینده، در کنار حفظ ساختار مقاومت نظامی در لبنان، زمینه برای پیگیری بیشتر فعالیت‌های سیاسی، انتخاباتی و فرهنگی فراهم شود.
وی ادامه داد: فشارهای شدید آمریکا از یک سو و فشارهای داخلی، به‌ویژه از سوی جریان‌های سنی لبنان، ممکن است شرایطی را ایجاد کند که حزب‌الله برای تقویت حضور سیاسی و فرهنگی خود در جامعه لبنان از آن استفاده کند.
این پژوهشگر حوزوی با اشاره به جمله‌ای از شهید حاج قاسم سلیمانی مبنی بر اینکه فرصت‌هایی که در تهدیدها وجود دارد، در خود فرصت‌ها نیست، اظهار داشت: به نظر می‌رسد باید برای این سناریو برنامه‌ریزی کرد؛ زیرا حزب‌الله لبنان در شرایط کنونی بیش از گذشته نیازمند گسترش تفکر مقاومت در جامعه لبنان است.
حجت الاسلام بهروزی‌لک تحولات غزه و جنایات رژیم صهیونیستی را نیز از عواملی دانست که می‌تواند بر افکار عمومی لبنان و خارج از این کشور تأثیرگذار باشد و گفت: آنچه در غزه اتفاق افتاده و واکنش‌هایی که در عرصه بین‌المللی نسبت به آن شکل گرفته است، زمینه‌هایی را برای تقویت گفتمان مقاومت در افکار عمومی فراهم کرده است.
تداوم حزب‌الله به‌عنوان بخشی از جبهه مقاومت
وی در جمع‌بندی سخنان خود تأکید کرد: در مجموع، دو سناریوی تداوم جنگ و ترکیب مقاومت نظامی با فعالیت سیاسی قابل بحث جدی هستند، اما به نظر می‌رسد گزینه جاری بیشتر به سمت سناریوی چهارم، یعنی حفظ مقاومت نظامی در کنار تقویت فعالیت سیاسی و فرهنگی، حرکت کند. با توجه به سیاست‌ها و راهبردهایی که حزب‌الله لبنان می‌تواند اتخاذ کند، زمینه برای تأثیرگذاری بیشتر این جریان فراهم خواهد شد. آنچه مسلم است، تداوم حضور حزب‌الله لبنان به‌عنوان بخشی از جبهه مقاومت است.


نظرات شما