چهارشنبه ۲۸ مرداد ۱۴۰۵

فرهنگی

حجت‌الاسلام والمسلمین جزایری تشریح کرد؛

میراث قرآنی رهبر شهید؛ از ابتنای علوم انسانی بر قرآن تا تمدن‌سازی توحیدی

میراث قرآنی رهبر شهید؛ از ابتنای علوم انسانی بر قرآن تا تمدن‌سازی توحیدی
عصر قم - مدیر گروه علمی تفسیر و علوم قرآن جامعه‌المصطفی(ص) با تشریح میراث قرآنی رهبر شهید، «ابتنای علوم انسانی بر قرآن»، نگاه تمدنی به آموزه‌های قرآنی و تحقق زیست قرآنی در جامعه را از مهم‌ترین محورهای اندیشه ایشان دانست.
  بزرگنمايي:

عصر قم - مدیر گروه علمی تفسیر و علوم قرآن جامعه‌المصطفی(ص) با تشریح میراث قرآنی رهبر شهید، «ابتنای علوم انسانی بر قرآن»، نگاه تمدنی به آموزه‌های قرآنی و تحقق زیست قرآنی در جامعه را از مهم‌ترین محورهای اندیشه ایشان دانست.

حجت‌الاسلام والمسلمین سید حمید جزایری، مدیر گروه علمی تفسیر و علوم قرآن جامعه‌المصطفی(ص) العالمیه، در گفت‌وگو با خبرنگار سرویس حوزه و روحانیت خبرگزاری رسا، با تشریح ابعاد کمترشناخته‌شده میراث قرآنی رهبر شهید، بر توجه ویژه ایشان به نظام‌وارگی قرآن، روزآمدسازی پیام‌های قرآنی و نظریه «ابتنای علوم انسانی بر قرآن» تأکید کرد و گفت: مهم‌ترین دغدغه ایشان، تحقق زیست قرآنی در ابعاد فردی و اجتماعی و حرکت جامعه به سوی تمدن نوین توحیدی بود.
وی با اشاره به ابعاد علمی، سیاسی و اخلاقی رهبر شهید اظهار کرد: ایشان در کنار تسلط بر علوم مختلفی همچون فقه، اصول و رجال، از ابعاد کمترشناخته‌شده‌ای در حوزه مباحث قرآنی و تفسیری برخوردار بودند که متأسفانه کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
مدیر گروه علمی تفسیر و علوم قرآن جامعه‌المصطفی(ص) العالمیه افزود: رهبر شهید از سال‌ها پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، در خراسان و سپس در تهران، جلسات تفسیر، کلاس‌های قرآن و مباحث قرآنی برگزار می‌کردند و این مسئله نشان‌دهنده جایگاه قرآن در منظومه فکری و علمی ایشان است.
حجت‌الاسلام والمسلمین جزایری با بیان اینکه «نظام‌وار بودن قرآن» یکی از شاخصه‌های مهم نگاه تفسیری رهبر شهید بود، ادامه داد: به‌روزرسانی آیات و پیام‌های قرآن متناسب با اقتضائات و شرایط روز جامعه، دقت و اتقان علمی در کنار سهولت زبانی و جامعیت مطالب، از ویژگی‌های برجسته مباحث قرآنی ایشان به شمار می‌رود.
«ابتنای علوم انسانی بر قرآن»؛ نظریه‌ای کمتر مورد توجه
مدیر گروه علمی تفسیر و علوم قرآن جامعه‌المصطفی(ص) العالمیه یکی از مهم‌ترین نوآوری‌های قرآنی رهبر شهید را نظریه «ابتنای علوم انسانی بر قرآن» دانست و گفت: ایشان در دست‌کم دو جلسه بر ضرورت حرکت به سمت بنیان‌گذاری علوم انسانی بر اساس قرآن تأکید کردند.
وی توضیح داد: بر اساس این دیدگاه، علومی همچون مدیریت، روان‌شناسی، جامعه‌شناسی، اقتصاد و حقوق نباید بر مبنای نظام‌های لیبرالیستی و سکولاریستی و با حذف دین شکل بگیرند؛ بلکه باید با بازگشت به قرآن، الهام‌گیری از آموزه‌های آن و ابتنا بر قرآن، این علوم مورد بازنگری، بازسازی و بازآفرینی قرار گیرند.
حجت‌الاسلام والمسلمین جزایری تصریح کرد: اگر تنها همین نظریه «ابتنای علوم انسانی بر قرآن» را در نظر بگیریم، برای آنکه رهبر شهید را شخصیتی برجسته در حوزه قرآن بدانیم، کفایت می‌کند و شایسته است این نظریه در نشست‌ها و همایش‌های ملی و بین‌المللی بیشتر مورد بررسی قرار گیرد.
مدیر گروه علمی تفسیر و علوم قرآن جامعه‌المصطفی(ص) العالمیه همچنین به انس شخصی رهبر شهید با قرآن اشاره کرد و گفت: تلاوت زیبای قرآن، توجه به قرائات مختلف، حمایت گسترده از قاریان و فعالان قرآنی و اهتمام ویژه به نشر فرهنگ قرآن و انس با آن، بخش دیگری از میراث قرآنی ایشان را تشکیل می‌دهد.
قرآن؛ کتاب زندگی و نقشه راه تمدن‌سازی
وی در ادامه با اشاره به رویکرد رهبر شهید به قرآن اظهار کرد: ابعاد فردی و تمدنی در نگاه ایشان قسیم و در تقابل با یکدیگر نبوده، بلکه در راستا و امتداد هم قرار دارند؛ ایشان قرآن را کتاب هدایت و کتاب جامع زندگی در تمام ابعاد فردی، اجتماعی، طبیعی و نیز دنیوی و اخروی می‌دانستند.
مدیر گروه علمی تفسیر و علوم قرآن جامعه‌المصطفی(ص) العالمیه افزود: در اندیشه رهبر شهید، آموزه‌های قرآن و سیره معصومین(ع) در امتداد یک حرکت تمدنی قرار دارند و یکی از نوآوری‌های مهم فکری ایشان، نگاه به دین با رویکرد تمدن‌سازی بود.
حجت‌الاسلام والمسلمین جزایری ادامه داد: از نگاه ایشان، غایت دین، حرکت به سوی تمدن نوین توحیدی است؛ تمدنی که قله و کمال آن در زمان ظهور امام عصر(عج) محقق خواهد شد، اما جامعه اسلامی تا آن زمان نیز وظیفه دارد از سطح فردی و اجتماعی فراتر رفته و در مقام ارائه یک تمدن به جهان باشد.
وی تأکید کرد: بر اساس این نگاه، تمدن اسلامی باید بتواند در برابر نظام‌های مبتنی بر ظلم، ستم، لیبرالیسم و سکولاریسم، یک الگوی تمدنی مبتنی بر توحید و آموزه‌های الهی ارائه کند و این همان آرمانی بود که رهبر شهید بر آن تأکید داشت.
حجت‌الاسلام والمسلمین جزایری در پایان، مهم‌ترین بخش میراث قرآنی رهبر شهید را «ضرورت انس جامعه با قرآن» دانست و گفت: این انس باید در ابعاد مختلف زندگی فردی و اجتماعی تحقق پیدا کند و یکی از مهم‌ترین مظاهر آن، عینیت یافتن آموزه‌های قرآنی در سبک زندگی مردم و همچنین تصمیمات مدیران و حاکمان است.
وی خاطرنشان کرد: مهم‌ترین دغدغه و ایده رهبر شهید، تحقق یک زیست قرآنی در جامعه بود؛ زیرا اگر چنین زیستی شکل بگیرد، نتیجه طبیعی آن حرکت و شتاب جامعه به سمت تمدن‌سازی خواهد بود.


نظرات شما