جمعه ۲۳ مرداد ۱۴۰۵

فرهنگی

حجت‌الاسلام ایلخانی تشریح کرد؛

روایت انسان ۲۵۰ ساله از سیره سیاسی امام چهارم

روایت انسان ۲۵۰ ساله از سیره سیاسی امام چهارم
عصر قم - حجت‌الاسلام عرفان ایلخانی با تأکید بر اینکه برای فهم صحیح تاریخ زندگانی ائمه معصومین(ع) باید ابتدا جهت‌گیری کلی آنان را شناخت، گفت: امام سجاد(ع) حتی در دوران حضور در مدینه نیز از خط مبارزه حاد سیاسی دست برنداشتند.
  بزرگنمايي:

عصر قم - حجت‌الاسلام عرفان ایلخانی با تأکید بر اینکه برای فهم صحیح تاریخ زندگانی ائمه معصومین(ع) باید ابتدا جهت‌گیری کلی آنان را شناخت، گفت: امام سجاد(ع) حتی در دوران حضور در مدینه نیز از خط مبارزه حاد سیاسی دست برنداشتند.

به گزارش خبرنگار گروه سیره امامین انقلاب خبرگزاری رسا، حجت‌الاسلام عرفان ایلخانی در سلسله جلسات بازخوانی کتاب «حماسه امام سجاد(ع)» با اشاره به ضرورت شناخت جهت‌گیری کلی ائمه معصومین(ع) برای تحلیل صحیح حوادث زندگی آنان، اظهار داشت: برای فهم درست تاریخ زندگانی معصومین(ع) ابتدا باید جهت‌گیری امام را فهم کنیم و سپس در گام بعد، حوادث جزئی زندگی ایشان را مورد تحلیل قرار دهیم.
وی با اشاره به دو تصویر متفاوتی که از زندگی امام سجاد(ع) در ذهن جامعه وجود دارد، افزود: مقطع نخست زندگی امام سجاد(ع) که بیشتر در اذهان ما برجسته است، دوران پس از شهادت اباعبدالله الحسین(ع) و حماسه‌ای است که آن حضرت در کاخ عبیدالله بن زیاد و کاخ یزید رقم زدند؛ در این مقطع، ادامه مسیر اباعبدالله الحسین(ع) و مبارزه با طاغوت به‌صورت صریح و شفاف مشاهده می‌شود.
حجت‌الاسلام ایلخانی ادامه داد: مقطع دوم، زمانی است که امام سجاد(ع) از شام به مدینه منتقل شدند. در اینجا تصور نادرستی شکل گرفته است که امام صرفاً در گوشه خانه نشستند، از دستگاه طاغوت کناره گرفتند، به عبادت و زهد پرداختند و دست از مبارزه با طاغوت برداشتند.
وی تصریح کرد: این تصور که امام سجاد(ع) پس از واقعه عاشورا از مبارزه با دستگاه طاغوت کنار کشیدند، ناشی از آن است که جهت‌گیری کلی ائمه(ع) را به‌درستی نشناخته‌ایم.
خط واحد ائمه(ع) برای رسیدن به حکومت اسلامی
استاد سلسله جلسات بازخوانی کتاب «حماسه امام سجاد(ع)» با اشاره به نظریه «انسان ۲۵۰ ساله» خاطرنشان کرد: برای فهم این جهت‌گیری کلی باید آن را ذیل نظریه‌ای که رهبر معظم انقلاب تحت عنوان «انسان ۲۵۰ ساله» مطرح کرده‌اند، مورد توجه قرار داد.
وی افزود: بر اساس این دیدگاه، همه معصومین(ع) از سال یازدهم هجری قمری، یعنی آغاز امامت امیرالمؤمنین(ع)، تا سال ۲۶۰ هجری قمری، یک خط واحد را دنبال کرده‌اند و در حقیقت یک شخصیت واحد برای رسیدن به یک هدف را تشکیل می‌دهند.
حجت‌الاسلام ایلخانی با بیان اینکه این خط واحد، مبارزه‌ای حاد سیاسی برای رسیدن به حکومت اسلامی است، گفت: این خط مبارزه حاد سیاسی در زندگی همه ائمه(ع) روشن است و باید با دو ویژگی مهم آن یعنی «مستمر بودن» و «هوشمندانه بودن» آشنا شویم.
مبارزه سیاسی ائمه(ع) مستمر بود
وی نخستین ویژگی این مبارزه را استمرار آن دانست و اظهار داشت: این مبارزه اختصاص به زمان اباعبدالله الحسین(ع) ندارد و نباید تصور کنیم که پس از عاشورا، امام سجاد(ع) دست از مبارزه برداشتند.
حجت‌الاسلام ایلخانی بیان کرد: تحلیل غلطی که درباره دوران زندگی امام سجاد(ع) در مدینه وجود دارد، به این دلیل است که به استمرار خط مبارزه ائمه(ع) توجه نکرده‌ایم؛ همه ائمه معصومین(ع) یک خط مبارزه حاد سیاسی را به‌صورت مستمر دنبال کردند تا به تشکیل حکومت اسلامی برسند.
وی ادامه داد: ممکن است این حکومت در زمان همان امامی که اقدامات خود را انجام می‌دهد، محقق نشود، اما همه ائمه(ع) برای رسیدن به این هدف، اقدامات خود را صورت‌بندی کرده و تلاش‌های خود را انجام داده‌اند.
استاد سلسله جلسات بازخوانی کتاب «حماسه امام سجاد(ع)» دومین ویژگی این خط مبارزه را هوشمندانه بودن آن عنوان کرد و گفت: این مبارزه هوشمندانه است؛ یعنی اقتضائات زمان در تعیین تاکتیک امام معصوم(ع) در هر مقطع زمانی اهمیت دارد.
وی با اشاره به تفاوت شرایط دوران امام حسن مجتبی(ع) و امام حسین(ع) اظهار داشت: اگر اباعبدالله الحسین(ع) تصمیم به قتال با یزید گرفتند، همین اباعبدالله الحسین(ع) در ۱۰ سال دوره امامت خود مسیر امام حسن مجتبی(ع) را پیش برده بودند. شرایط زمان تغییر کرد و اباعبدالله الحسین(ع) تصمیم به قتال گرفتند و مسیر صلح برادرشان را کنار گذاشتند.
حجت‌الاسلام ایلخانی خاطرنشان کرد: امام سجاد(ع) نیز متناسب با شرایطی که در زمان خودشان وجود داشت، تاکتیکی را برای مبارزه با دستگاه طاغوت اتخاذ کردند که این موضوع در ادامه جلسات مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
وی با تأکید بر اینکه همه ائمه معصومین(ع) خط مبارزه حاد سیاسی را دنبال کرده‌اند، گفت: امام سجاد(ع) نیز این خط را پیش بردند، اما نوع مواجهه ایشان با دستگاه طاغوت زمان متفاوت بود.
شرایط سیاسی، فرهنگی و اجتماعی، تاکتیک امام را تعیین می‌کرد
حجت‌الاسلام ایلخانی با اشاره به نقش شرایط زمان در شیوه مبارزه ائمه(ع) تصریح کرد: اگر بپذیریم که خط مبارزه حاد سیاسی دائمی است و در تمام دوران زندگی ائمه(ع) وجود دارد، باید توجه کنیم که تاکتیک مبارزه متناسب با شرایط زمان تغییر می‌کند.
وی ادامه داد: اگر اباعبدالله الحسین(ع) در زمان امام سجاد(ع) بودند، خط مبارزه امام سجاد(ع) را برای مبارزه با طاغوت دنبال می‌کردند و اگر امام سجاد(ع) در زمان اباعبدالله الحسین(ع) بودند، خط اباعبدالله الحسین(ع)، یعنی قتال با دستگاه طاغوت، را دنبال می‌کردند.
این استاد حوزه علمیه تأکید کرد: آنچه اهمیت دارد، اقتضائات و شرایط زمان است؛ شرایط سیاسی، فرهنگی و اجتماعی همگی دست به دست هم می‌دهند تا امام معصوم(ع) تاکتیک متناسب با زمان خود را اتخاذ کند.
وی در پایان گفت: اینکه شرایط سیاسی، فرهنگی و اجتماعی در زمان امام سجاد(ع) چگونه بوده و آن حضرت چه تاکتیکی را برای مبارزه با دستگاه یزید اتخاذ کردند، موضوعی است که در جلسات بعد به آن خواهیم پرداخت؛ اما مجموع این مباحث نشان می‌دهد که امام سجاد(ع) حتی زمانی که در مدینه بودند، دست از خط مبارزه حاد سیاسی برنداشتند، بلکه متناسب با شرایط زمان، شیوه و تاکتیک مبارزه خود را تغییر دادند.
تعداد بازدید : 0
کد ویدیو دانلود فیلم اصلی


نظرات شما