چهارشنبه ۳۱ تير ۱۴۰۵

فرهنگی

عضو هیأت علمی مؤسسه امام خمینی(ره):

حوزه‌های علمیه نباید در تبیین مکتب امام شهید به منبر و کتاب اکتفا کنند

حوزه‌های علمیه نباید در تبیین مکتب امام شهید به منبر و کتاب اکتفا کنند
عصر قم - حجت‌الاسلام باقرزاده با بیان اینکه امام شهید باید به‌عنوان یک «مکتب زنده و پاسخگو» معرفی شود، تأکید کرد: حوزه‌های علمیه برای تبیین و انتقال این میراث به نسل جدید علاوه بر منبر و کتاب، باید از ظرفیت هنر، سینما، رسانه‌های نوین و فضای مجازی بهره بگیرند.
  بزرگنمايي:

عصر قم - حجت‌الاسلام باقرزاده با بیان اینکه امام شهید باید به‌عنوان یک «مکتب زنده و پاسخگو» معرفی شود، تأکید کرد: حوزه‌های علمیه برای تبیین و انتقال این میراث به نسل جدید علاوه بر منبر و کتاب، باید از ظرفیت هنر، سینما، رسانه‌های نوین و فضای مجازی بهره بگیرند.

حجت‌الاسلام محمدرضا باقرزاده، استادیار حقوق و علوم سیاسی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)، در گفت‌وگو با خبرنگار گروه سیره امامین انقلاب خبرگزاری رسا، با تشریح نقش حوزه‌های علمیه در صیانت از میراث فکری امام شهید، اظهار داشت: حوزه‌های علمیه به‌عنوان امین‌ترین پایگاه برای حراست از میراث رهبر شهید، وظیفه دارند با بازخوانی مستمر، عمیق و مستند اصول و مبانی ثابت اندیشه ایشان، از تحریف و انحراف این مکتب جلوگیری کنند.
وی نخستین راهکار برای مصون‌سازی مکتب امام شهید را بازخوانی اصول و مبانی ثابت اندیشه ایشان دانست و افزود: خوشبختانه مجموعه گسترده‌ای از سخنرانی‌ها، مکتوبات و آثار رهبر شهید در دسترس است که شاکله اصلی مکتب ایشان را تشکیل می‌دهد. این اصول باید به‌صورت دقیق و مستند استخراج شود و از فروعات تفکیک گردد تا بتوان متشابهات سخنان، مواضع و سیره ایشان را بر اساس محکمات تبیین و تحلیل کرد.
استادیار حقوق و علوم سیاسی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) با هشدار نسبت به خطر انتساب مطالب غیرمستند به رهبر شهید تصریح کرد: یکی از مهم‌ترین آسیب‌های حفظ میراث مکتبی شخصیت‌های بزرگ، طرح ادعاهایی است که به منابع غیرقابل دسترس استناد می‌کنند؛ مانند اینکه گفته شود «از رهبری شنیدم» یا «استنباط من این است که ایشان چنین نظری داشتند». این‌گونه انتساب‌ها، اگرچه ممکن است برای مدتی گفتمان شخص را زنده نگه دارد، اما در نهایت به انحراف مکتب او منجر خواهد شد.
وی با اشاره به تجربه صیانت از میراث حضرت امام خمینی(ره) اظهار داشت: درباره امام راحل نیز شخصیت‌های برجسته با حساسیت فراوان از انتساب سخنان نادرست به ایشان جلوگیری می‌کردند و اجازه نمی‌دادند مستندسازی‌های جعلی درباره دیدگاه‌های امام شکل بگیرد. این تجربه باید درباره میراث فکری رهبر شهید نیز مورد توجه قرار گیرد.
حجت‌الاسلام باقرزاده، شناخت و تبیین آسیب‌هایی را که خود رهبر شهید نسبت به آنها هشدار داده بودند، از دیگر وظایف حوزه‌های علمیه برشمرد و گفت: حوزه‌ها باید این آفات را به‌درستی بشناسند و به جامعه معرفی کنند تا مسیر و مکتب امام شهید با اصالت و صحت استمرار یابد.
وی با تأکید بر اینکه نباید امام شهید را صرفاً در حد یک شخصیت حقیقی معرفی کرد، خاطرنشان کرد: امام شهید یک مکتب زنده، پاسخگو و پویاست؛ مکتبی که در سراسر بیانات خود به قرآن کریم، سنت، اندیشه‌های امام راحل، عقل و تجربه استناد کرده است. از این‌رو حوزه‌های علمیه باید بیش از آنکه بر شخصیت فردی ایشان تمرکز کنند، بر تبیین و توسعه مکتب امام شهید اهتمام داشته باشند.
استادیار حقوق و علوم سیاسی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در پایان با تأکید بر ضرورت بهره‌گیری از شیوه‌های نوین تبیین، اظهار داشت: حوزه‌های علمیه نباید به چارچوب‌های سنتی همچون منبر، تریبون‌های شفاهی و کتاب اکتفا کنند، بلکه باید از ظرفیت رسانه‌های نوین، هنر، سینما و فضای مجازی برای انتقال پیام و اندیشه امام شهید به نسل جدید بهره بگیرند و از این ظرفیت‌ها حداکثر استفاده را در تبیین و صیانت از این میراث فکری داشته باشند.


نظرات شما