عصر قم

آخرين مطالب

باور اشتباه درباره فشار خون؛ علت این بیماری چیست؟ علمی

باور اشتباه درباره فشار خون؛ علت این بیماری چیست؟
  بزرگنمايي:

عصر قم - خبرآنلاین / فشار خون بالا، یکی از عوامل ابتلا به بیماری‌های قلبی است و این در حالی است که 33 درصد افراد بزرگسال در ایران دچار این عارضه هستند و نکته نگران‌کننده‌تر این که بیشتر از نیمی از این افراد از ابتلای خود خبر ندارند.
همشهری در خبری نوشت:با افزایش سن، آمار ابتلا به فشار خون بالا نیز افزایش می‌یابد. به طوری که 50 درصد افراد بالای 60 سال در ایران مبتلا به پرفشاری خون هستند.
عوامل ژنتیکی در مقایسه با دیگر عوامل، نقش پررنگ‌تری در ابتلا به فشار خون بالا یا پرفشاری خون دارد اما تغذیه ناسالم، بی‌تحرکی و خواب ناکافی نیز می‌توانند فرد را به این عارضه مبتلا کنند. عارضه‌ای که در صورت کنترل نشدن می‌تواند منجر به حمله قلبی، سکته مغزی، سکته قلبی، برخی آسیب‌های چشمی، کوری، نارسایی کلیه، آسیب دیدن سایر اندام‌ها و حتی موجب مرگ فرد شود.
علت آمار بالای فشار خون در ایران
فشار خون درواقع همان فشاری است که جریان خون به دیواره‌های رگ‌ها وارد می‌کند. خون از قلب به سایر اندام‌ها و از این اندام‌ها به سمت قلب در حرکت است. در طول روز به طور طبیعی فشار خون کاهش و افزایش پیدا می‌کند اما افزایش مداوم آن نشانه خوبی نیست. در این وضعیت، فشار خون به دیواره رگ‌ها افزایش پیدا می‌کند و قلب برای خون‌رسانی باید بیشتر کار کند و همین می‌تواند عامل آسیب دیدن قلب و سایر اعضا شود.
فشار خون بالا، شایع‌ترین بیماری قلبی و عروقی در جهان است و شاید یکی از دلایل این موضوع این باشد که این عارضه، علامت مشخصی ندارد که فرد قبل از ابتلا متوجه آن شود. از هر 3 نفر در دنیا، دست‌کم 1 نفر به فشار خون بالا مبتلا می‌شود و یکی از علت‌های اصلی مرگ و میر در جهان و ایران همین عارضه است.
دکتر منوچهر قارونی، متخصص قلب و عروق و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران می‌گوید: عامل اصلی ابتلا به فشار خون بالا ارثی و ژنتیک است و این باور عمومی که مصرف نمکِ زیاد، فرد را مبتلا به این عارضه می‌کند، اشتباه است. هرچند تغذیه ناسالم هم در ابتلا به آن بی‌تاثیر نیست ولی موضوع این است که در ایران ازدواج‌های فامیلی هنوز بسیار رایج است که یکی از دلایل ابتلای افراد به فشارخون بالا شمرده می‌شود و در نسل‌های بعدی هم استمرار خواهد داشت. دلیلش هم این است که فرزندان والدین فامیل در معرض خطر میزبانی برای بیماری‌هایی مثل فشار خون بالا و سایر بیماری‌های قلبی و عروقی هستند. درواقع ازدواج خویشاوندی، عاملی مهم در بروز بیماری‌های مادرزادی قلبی است.
رکورد ایرانی‌ها در مصرف نمک
علاوه بر ژنتیک، سبک تغذیه در ابتلا یا عدم ابتلا به این عارضه نقش مهمی دارد. این در حالی است که میزان مصرف نمک در ایران 2 تا 3 برابر استاندارد جهانی است. دکتر قارونی در این رابطه می‌گوید: افرادی که فشار خون بالا را در ژن خود ندارند، نیاز نیست نگران این عارضه باشند. اما حتی همین افراد هم باید 3 نکته را رعایت کنند؛ مصرفِ کمِ نمک، تغذیه سالم و پرهیز از بی‌تحرکی.
این استاد دانشگاه می‌گوید: بسیاری از افراد فعالیت بدنی کافی ندارند که همین منجر به افزایش احتمالِ ابتلا به بیماری‌های مزمن مثل فشار خون بالا می‌شود. بنابراین افراد باید روزانه حداقل 20 تا 30 دقیقه پیاده‌روی را در برنامه خود داشته باشند.
استرس، مصرف سیگار و سایر دخانیات، مصرف بی‌رویه الکل و پرخوری و مصرف غذاهای چرب نیز مواردی هستند که به گفته متخصصان می‌توانند شانس یا احتمال ابتلا به پرفشاری خون را افزایش دهند.
هر ماه فشار خون‌تان را کنترل کنید
متخصصان، بهترین راه مراقبت از سلامت در هر سنی را «پیشگیری» می‌دانند و همیشه بر آن تاکید می‌کنند. چراکه در صورت ابتلا به بعضی از بیماری‌ها و عارضه‌ها، دیگر راه برگشتی وجود ندارد و فرد مجبور است تا پایان عمر دارو مصرف کند و تحت نظر پزشک باشد. علاوه بر این، سایر اعضای بدنش نیز به دلیل اثرات این عارضه به تدریج آسیب می‌بینند.
یکی از راه‌های پیشگیری، کنترل دائمی فشار خون است. حتی اگر مطمئن باشیم که به این عارضه مبتلا نیستیم. دکتر ناصر سیم‌فروش، متخصص اورولوژی و فلوشیپ جراحی کلیه به همشهری‌آنلاین می‌گوید: بزرگ‌ترین اشتباه افراد این است که فشارخون خود را به طور مرتب چک نمی‌کنند و تصور می‌کنند که فقط وقتی بیمار شدند، باید آن را کنترل کنند. در حالی که فرد وقتی سالم است، باید از سلامتش مراقبت کند و بعدش دیگر فایده ندارد.
به گفته دکتر سیم‌فروش، فشار خون بالا می‌تواند منجر به عارضه‌ای مثل نارسایی کلیه شود. ما پزشک داریم که خودش متخصص است اما متوجه فشار خون بالای خود نشده بود و کلیه‌هایش از کار افتاد. پس لازم است تقریبا هر ماه یک بار، و اگر سابقه خانوادگی نداریم، هر چند ماه یک بار فشار خون خود را چک کنیم. البته در برخی موارد پزشکان، بیماری فرد را به اشتباه فشار خون بالا تشخیص می‌دهند و قبل از بررسی کامل و دقیق، برای او داروی فشار خون تجویز می‌کنند. در حالی که گاهی واقعا نیاز به مصرف دائمی دارو نیست.
آسیب‌های هولناک فشار خون بالا
بسیاری از پزشکان تاکید دارند که افراد 40 سال به بالا خیلی مراقب تغذیه و فعالیت بدنی و فشار خون خود باشند و مدام آن را چک کنند. اما دکتر قارونی، متخصص قلب و عروق می‌گوید: از همان دوران کودکی باید مراقب فشار خون باشیم. چون هیچ علامت خاصی ندارد و فرد ناگهان یک روز می‌فهمد که مبتلا شده است.
این پزشک تاکید می‌کند: در خانواده‌ای که ژن فشار خون بالا وجود دارد، والدین باید مراقب باشند و فرهنگ مصرف کم نمک را به کودکان خود آموزش دهند. چون افرادی که سابقه خانوادگی فشار خون بالا دارند، بیشتر در معرض خطرند.
دکتر قارونی درباره آسیب‌های فشار خون بالا هم توضیح می‌دهد: هرجای بدن که رگ داریم، فشار خون می‌تواند اثر بگذارد و آسیب بزند. ما در قلب، مغز، چشم‌ها، پاها و خیلی اعضای دیگر رگ‌هایی داریم و فشار خون بالا می‌تواند این اعضا را آسیب‌پذیر کند. مثلا در مورد چشم‌ها می‌تواند خونریزی ته چشم بدهد و خطرناک است. این عارضه چشمی در فشارخون بالا و همچنین بیماری دیابت شایع است. پس ابتدا لازم است که مراقب باشیم تا به فشار خون بالا مبتلا نشویم. به خصوص اگر سابقه خانوادگی داریم. دوم این که اگر مشکوک به این عارضه بودیم، حتما به پزشک مراجعه کنیم و تحت کنترل باشیم و اجازه ندهیم که سایر اعضای بدن‌مان همتحت تاثیر ابتلا به فشار خونِ بالا به مرور آسیب ببینند.
عددِ فشارخون خود را بدانید
متخصصان درباره این که چگونه متوجه ابتلای خود به فشار خون بالا شویم، می‌گویند: اگر فردی در 3 یا 4 روز متفاوت فشار خونش را اندازه بگیرد و مینیمم فشار خونش عدد 140 روی 90 میلیمتر جیوه (14 روی 9) یا بیشتر باشد، باید بداند که مبتلا به فشار خون بالا است.
دکتر سیم‌فروش می‌گوید: اگر هر بار که فشار خون خود را اندازه می‌گیرید، بالاتر از 12 و به خصوص بالاتر از 14 باشد، باید به پزشک مراجعه کنید تا کنترل شود. البته سن فرد هم مهم است و باید در نظر گرفته شود. درکل اگر فشارخون از 14 بالاتر رفت، نباید بی‌تفاوت بمانیم و باید به پزشک مراجعه کنیم.
دکتر قارونی هم در این باره می‌گوید: فشار خون نرمال حداکثر 12 روی 8 است و اگر بالاتر از آن باشد، یعنی شخص مبتلا به فشار خون بالا است. برای این که بفهمیم فشار خون بالا داریم یا نه، معمولا باید 3 بار در 3 روز متفاوت فشار خون خود را اندازه بگیریم. آن هم صبح وقتی که از خواب بیدار می‌شویم. در طول روز فرد فعالیت‌های مختلفی دارد، غذا می‌خورد و فشارش تغییر می‌کند و ممکن است فشار خون کاذب باشد، اما صبح چون هنوز فعالیت‌هایش را شروع نکرده، بهترین زمان برای اندازه‌گیری فشار خون است و درست‌تر نشان می‌دهد.
233217

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/602474/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شمار تلفات سیل در تگزاس به 104 نفر رسید

هرآنچه باید درباره نحوه دریافت کارت نوبت دوم آزمون سراسری 1404 بدانید

حواشی ادامه‌دار فدراسیون اتومبیلرانی در انتخابات کمیسیون‌ها

فرمول یک پرفروش‌ترین فیلم تاریخ اپل شد

تنیسورهای راه‌ یافته به مرحله یک‌ چهارم نهایی ویمبلدون

سرمربی تیم ملی تکواندو: غیبت در یونیورسیاد لطمه بزرگی به ما می‌زند

توصیه فردیناند به آموریم

آغاز دور جدید اردوی تیم ملی تفنگ در تهران

هاشمیان روح جدید به پرسپولیس می‌آورد

چلسی - فلومیننزه؛ دوئلی برای رسیدن به فینال جام‌جهانی باشگاه‌ها

تیم ملی و تمرین خوشحالی صعود!

تراکتور وضعیت بهتری نسبت به مدعیان دارد

پیشنهاد هنگفت گالاتاسرای برای مهاجم پرطرفدار رد شد

پیش‌بینی ناپایداری جوی در ارتفاعات هرمزگان

رئیس جمهور: تمام اختیارات را به استانداران تفویض کردیم تا اگر ما هم شهید شدیم کار مردم معطل نماند

چهره اصلاح‌طلب: هر فرد دیگری جای پزشکیان بود، باز این اتفاقات می‌افتاد

عبور غیرمجاز عابر پیاده از عرض بزرگراه حادثه مرگبار آفرید

خبر خوب برای اتباعی که دچار مشکل حقوقی شده‌اند

مناسبت روز/ سه‌شنبه، 17 تیرماه

پس از دو سال رکود مراکز پروتز و ارتز فعال می‌شوند

نشست سرپرست دفتر مطالعات و پژوهش‌های بنیاد با مدیران خادمیار آستان قدس رضوی برگزار شد

جبهه مقاومت نماد یک هویت انسانی و تمدنی در برابر جنایت و اشغال‌گری/ راه اندازی مرکز ژنتیک ویژه شناسایی شهدا در بهشت زهرا (س) در کمتر از 24 ساعت/بسیج بیش از 50 مرکز درمانی

جایگاه جدید پینگ‌پنگ‌بازان در رنکینگ جهانی

ماجرای تفاوت تعداد مدال و رتبه ایران در بازی‌های جهانی ورزش کارگران

دردسرهای تورنمنت کافا برای فوتبال ملی

واکنش سانه به مصدومیت شدید موسیالا

حذف بایرن از جام جهانی باشگاه‌ها به ضرر لورکوزن شد

توضیحات معاونت حقوقی استقلال درباره ارسال پیش نویس قرارداد به کاریله

فونوفوبیا یا صداهراسی چیست و چگونه درمان می‌شود؟

ترامپ: نمی‌توانم تصور کنم دوباره به ایران حمله کنم

واعظی: نباید در کشور شهروند درجه یک و سه داشته باشیم

ادعاهای ترامپ درباره حملات موشکی ایران به العُدید

نسل برنا گزارش می دهد/ باشگاه مشتریان بیمه دی؛ آغاز فصل جدیدی در تعامل، وفاداری و تحول دیجیتال

قتل زن جوان به خاطر طلب 13 میلیارد تومانی‌‌اش

اینتر برای فروش طارمی 10 میلیون یورو می‌خواهد

رقابت دو تیم عربستانی برای جذب مسی

هیولای دفاعی برزیل آماده نبرد با چلسی در جام باشگاه‌ها

بازگشت سریع یک مهاجم به تیم قبلی با 4 گل

عطوان: موشک‌های ایران و یمن، تل‌آویو را به شهر اشباح تبدیل کرده‌اند

حاشیه‌های آخرین شب مراسم عزاداری محرم امسال در حسینیه امام خمینی(ره)

منشأ گرد و غبار در تهران مشخص شد

هشدار سازمان غذا و دارو درباره کالاهای قاچاق و تقلبی

شلیک به راننده به خاطر بوق زدن

علاقه بایرن به ستاره میلان جدی است

نمایش خیره‌کننده زنان کره‌شمالی با 26 گل!

ادویه‌هایی که برای تقویت قلب مفید هستند

سخنگوی ارشد نیروهای مسلح: اگر به ایران تجاوز کنند، از تاکتیک‌های جدید استفاده خواهیم کرد

اولیانوف: غنی‌سازی 60 درصدی پاسخ ایران به تحریم‌ها و فشارهای غرب است

ادعای ویتکاف: نشست با ایران حدود هفته آینده برگزار می‌شود

ادعای ترامپ در دیدار نتانیاهو: زمان مذاکرات بعدی با ایران مشخص شده است