عصر قم

آخرين مطالب

باور اشتباه درباره فشار خون؛ علت این بیماری چیست؟ علمی

باور اشتباه درباره فشار خون؛ علت این بیماری چیست؟
  بزرگنمايي:

عصر قم - خبرآنلاین / فشار خون بالا، یکی از عوامل ابتلا به بیماری‌های قلبی است و این در حالی است که 33 درصد افراد بزرگسال در ایران دچار این عارضه هستند و نکته نگران‌کننده‌تر این که بیشتر از نیمی از این افراد از ابتلای خود خبر ندارند.
همشهری در خبری نوشت:با افزایش سن، آمار ابتلا به فشار خون بالا نیز افزایش می‌یابد. به طوری که 50 درصد افراد بالای 60 سال در ایران مبتلا به پرفشاری خون هستند.
عوامل ژنتیکی در مقایسه با دیگر عوامل، نقش پررنگ‌تری در ابتلا به فشار خون بالا یا پرفشاری خون دارد اما تغذیه ناسالم، بی‌تحرکی و خواب ناکافی نیز می‌توانند فرد را به این عارضه مبتلا کنند. عارضه‌ای که در صورت کنترل نشدن می‌تواند منجر به حمله قلبی، سکته مغزی، سکته قلبی، برخی آسیب‌های چشمی، کوری، نارسایی کلیه، آسیب دیدن سایر اندام‌ها و حتی موجب مرگ فرد شود.
علت آمار بالای فشار خون در ایران
فشار خون درواقع همان فشاری است که جریان خون به دیواره‌های رگ‌ها وارد می‌کند. خون از قلب به سایر اندام‌ها و از این اندام‌ها به سمت قلب در حرکت است. در طول روز به طور طبیعی فشار خون کاهش و افزایش پیدا می‌کند اما افزایش مداوم آن نشانه خوبی نیست. در این وضعیت، فشار خون به دیواره رگ‌ها افزایش پیدا می‌کند و قلب برای خون‌رسانی باید بیشتر کار کند و همین می‌تواند عامل آسیب دیدن قلب و سایر اعضا شود.
فشار خون بالا، شایع‌ترین بیماری قلبی و عروقی در جهان است و شاید یکی از دلایل این موضوع این باشد که این عارضه، علامت مشخصی ندارد که فرد قبل از ابتلا متوجه آن شود. از هر 3 نفر در دنیا، دست‌کم 1 نفر به فشار خون بالا مبتلا می‌شود و یکی از علت‌های اصلی مرگ و میر در جهان و ایران همین عارضه است.
دکتر منوچهر قارونی، متخصص قلب و عروق و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران می‌گوید: عامل اصلی ابتلا به فشار خون بالا ارثی و ژنتیک است و این باور عمومی که مصرف نمکِ زیاد، فرد را مبتلا به این عارضه می‌کند، اشتباه است. هرچند تغذیه ناسالم هم در ابتلا به آن بی‌تاثیر نیست ولی موضوع این است که در ایران ازدواج‌های فامیلی هنوز بسیار رایج است که یکی از دلایل ابتلای افراد به فشارخون بالا شمرده می‌شود و در نسل‌های بعدی هم استمرار خواهد داشت. دلیلش هم این است که فرزندان والدین فامیل در معرض خطر میزبانی برای بیماری‌هایی مثل فشار خون بالا و سایر بیماری‌های قلبی و عروقی هستند. درواقع ازدواج خویشاوندی، عاملی مهم در بروز بیماری‌های مادرزادی قلبی است.
رکورد ایرانی‌ها در مصرف نمک
علاوه بر ژنتیک، سبک تغذیه در ابتلا یا عدم ابتلا به این عارضه نقش مهمی دارد. این در حالی است که میزان مصرف نمک در ایران 2 تا 3 برابر استاندارد جهانی است. دکتر قارونی در این رابطه می‌گوید: افرادی که فشار خون بالا را در ژن خود ندارند، نیاز نیست نگران این عارضه باشند. اما حتی همین افراد هم باید 3 نکته را رعایت کنند؛ مصرفِ کمِ نمک، تغذیه سالم و پرهیز از بی‌تحرکی.
این استاد دانشگاه می‌گوید: بسیاری از افراد فعالیت بدنی کافی ندارند که همین منجر به افزایش احتمالِ ابتلا به بیماری‌های مزمن مثل فشار خون بالا می‌شود. بنابراین افراد باید روزانه حداقل 20 تا 30 دقیقه پیاده‌روی را در برنامه خود داشته باشند.
استرس، مصرف سیگار و سایر دخانیات، مصرف بی‌رویه الکل و پرخوری و مصرف غذاهای چرب نیز مواردی هستند که به گفته متخصصان می‌توانند شانس یا احتمال ابتلا به پرفشاری خون را افزایش دهند.
هر ماه فشار خون‌تان را کنترل کنید
متخصصان، بهترین راه مراقبت از سلامت در هر سنی را «پیشگیری» می‌دانند و همیشه بر آن تاکید می‌کنند. چراکه در صورت ابتلا به بعضی از بیماری‌ها و عارضه‌ها، دیگر راه برگشتی وجود ندارد و فرد مجبور است تا پایان عمر دارو مصرف کند و تحت نظر پزشک باشد. علاوه بر این، سایر اعضای بدنش نیز به دلیل اثرات این عارضه به تدریج آسیب می‌بینند.
یکی از راه‌های پیشگیری، کنترل دائمی فشار خون است. حتی اگر مطمئن باشیم که به این عارضه مبتلا نیستیم. دکتر ناصر سیم‌فروش، متخصص اورولوژی و فلوشیپ جراحی کلیه به همشهری‌آنلاین می‌گوید: بزرگ‌ترین اشتباه افراد این است که فشارخون خود را به طور مرتب چک نمی‌کنند و تصور می‌کنند که فقط وقتی بیمار شدند، باید آن را کنترل کنند. در حالی که فرد وقتی سالم است، باید از سلامتش مراقبت کند و بعدش دیگر فایده ندارد.
به گفته دکتر سیم‌فروش، فشار خون بالا می‌تواند منجر به عارضه‌ای مثل نارسایی کلیه شود. ما پزشک داریم که خودش متخصص است اما متوجه فشار خون بالای خود نشده بود و کلیه‌هایش از کار افتاد. پس لازم است تقریبا هر ماه یک بار، و اگر سابقه خانوادگی نداریم، هر چند ماه یک بار فشار خون خود را چک کنیم. البته در برخی موارد پزشکان، بیماری فرد را به اشتباه فشار خون بالا تشخیص می‌دهند و قبل از بررسی کامل و دقیق، برای او داروی فشار خون تجویز می‌کنند. در حالی که گاهی واقعا نیاز به مصرف دائمی دارو نیست.
آسیب‌های هولناک فشار خون بالا
بسیاری از پزشکان تاکید دارند که افراد 40 سال به بالا خیلی مراقب تغذیه و فعالیت بدنی و فشار خون خود باشند و مدام آن را چک کنند. اما دکتر قارونی، متخصص قلب و عروق می‌گوید: از همان دوران کودکی باید مراقب فشار خون باشیم. چون هیچ علامت خاصی ندارد و فرد ناگهان یک روز می‌فهمد که مبتلا شده است.
این پزشک تاکید می‌کند: در خانواده‌ای که ژن فشار خون بالا وجود دارد، والدین باید مراقب باشند و فرهنگ مصرف کم نمک را به کودکان خود آموزش دهند. چون افرادی که سابقه خانوادگی فشار خون بالا دارند، بیشتر در معرض خطرند.
دکتر قارونی درباره آسیب‌های فشار خون بالا هم توضیح می‌دهد: هرجای بدن که رگ داریم، فشار خون می‌تواند اثر بگذارد و آسیب بزند. ما در قلب، مغز، چشم‌ها، پاها و خیلی اعضای دیگر رگ‌هایی داریم و فشار خون بالا می‌تواند این اعضا را آسیب‌پذیر کند. مثلا در مورد چشم‌ها می‌تواند خونریزی ته چشم بدهد و خطرناک است. این عارضه چشمی در فشارخون بالا و همچنین بیماری دیابت شایع است. پس ابتدا لازم است که مراقب باشیم تا به فشار خون بالا مبتلا نشویم. به خصوص اگر سابقه خانوادگی داریم. دوم این که اگر مشکوک به این عارضه بودیم، حتما به پزشک مراجعه کنیم و تحت کنترل باشیم و اجازه ندهیم که سایر اعضای بدن‌مان همتحت تاثیر ابتلا به فشار خونِ بالا به مرور آسیب ببینند.
عددِ فشارخون خود را بدانید
متخصصان درباره این که چگونه متوجه ابتلای خود به فشار خون بالا شویم، می‌گویند: اگر فردی در 3 یا 4 روز متفاوت فشار خونش را اندازه بگیرد و مینیمم فشار خونش عدد 140 روی 90 میلیمتر جیوه (14 روی 9) یا بیشتر باشد، باید بداند که مبتلا به فشار خون بالا است.
دکتر سیم‌فروش می‌گوید: اگر هر بار که فشار خون خود را اندازه می‌گیرید، بالاتر از 12 و به خصوص بالاتر از 14 باشد، باید به پزشک مراجعه کنید تا کنترل شود. البته سن فرد هم مهم است و باید در نظر گرفته شود. درکل اگر فشارخون از 14 بالاتر رفت، نباید بی‌تفاوت بمانیم و باید به پزشک مراجعه کنیم.
دکتر قارونی هم در این باره می‌گوید: فشار خون نرمال حداکثر 12 روی 8 است و اگر بالاتر از آن باشد، یعنی شخص مبتلا به فشار خون بالا است. برای این که بفهمیم فشار خون بالا داریم یا نه، معمولا باید 3 بار در 3 روز متفاوت فشار خون خود را اندازه بگیریم. آن هم صبح وقتی که از خواب بیدار می‌شویم. در طول روز فرد فعالیت‌های مختلفی دارد، غذا می‌خورد و فشارش تغییر می‌کند و ممکن است فشار خون کاذب باشد، اما صبح چون هنوز فعالیت‌هایش را شروع نکرده، بهترین زمان برای اندازه‌گیری فشار خون است و درست‌تر نشان می‌دهد.
233217

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/602474/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اولین مدعی به یک‌‌چهارم نهایی یورو 2025‏ رسید

وینگر 19 ساله‌ای که فلیک برایش آرزوهای بزرگ دارد

ستاره الهلال در آستانه اخراج؛ به هواداران فحاشی کرد!‏

تقویم و اوقات شرعی دوشنبه 16 تیر 1404 به افق قم

جنایت سرایدار افغانستانی در برج پایتخت

احتمال لغو تمرین استقلال بخاطر آلودگی هوا

روایت محمود کریمی از گفتگویش با رهبر انقلاب و ماجرای خواندن «ای ایران»

عکسی از سردار باقری در حال زیارت حرم امام حسین(ع)

گفت‌وگوی عراقچی با وزیر خارجه هند و نخست‌وزیران مصر و چین

سومین بازیکن تیم ملی ازبکستان در راه استقلال

پرسپولیس اردوی روسیه را رد کرد

ترس و لرز در پی‌اس‌‌جی؛ غیبت دو ستاره مهم

استارت رسمی تمرینات البطائح با مجیدی

برادر نیکو ویلیامز از بارسا انتقام گرفت!

تماس پاریس با رئال؛ مهاجم برزیلی‌تان را می‌خواهیم!‏

خواهش ژوائو از بنفیکا؛ من را بخرید، دوست‌تان دارم!

تاثیر هورمون درمانی بر خطر ابتلا به سرطان سینه در زنان کمتر از 55 سال

گزافه‌گویی‌ سفیر آمریکا در ناتو: ایران باید صلح کند!

هشتگ Hero غوغا به پا کرد

سردار سنایی‌راد: پاسخ بعدی به اسرائیل کوبنده‌تر خواهد بود

تاکید وزرای خارجه ایران و ترکیه بر پایان دادن به نسل‌کشی در فلسطین اشغالی

رایزنی عراقچی با لاوروف؛ تاکید بر اهمیت اتخاذ تدابیر لازم جهت جلوگیری از تشدید تنش در منطقه

سحر امامی و دختر شهید سلیمانی در مراسم شام غریبان حسینیه امام خمینی

آیین شام غریبان در قم برگزار شد

اشاره رهبر انقلاب به استمرار بی‌پایان نبرد حق و باطل

مشعل‌گردانی هیئت عزاداران در خیابان منتهی به حرم مطهر رضوی

سوگواره شام غریبان/ قم در سوگ غربت اهل بیت (ع) گریست

پپه لوسادا در آستانه بازگشت به پرسپولیس

جان دوران با قرارداد قرضی در فنرباغچه

مارکوس نوپ: پرسپولیس پیشنهاد داد اما متاسفم!

رضا اسدی در یونان به دنبال آبی‌پوش شدن

مرادمند و تلاش ویژه برای رسیدن به کربلا

اثر جدید حمید سحری؛ رئال مادرید- پی اس جی در نیمه نهایی جام جهانی باشگاه ها!

سران بریکس حمله تجاوزکارانه اسرائیل به ایران را محکوم کردند

اطلاعیه‌ای درباره مصاحبه مهم پزشکیان با مجری معروف آمریکایی

رایزنی عراقچی با لاوروف

روایت محمود کریمی از گفتگویش با رهبر انقلاب و ماجرای خواندن نوحه «ای ایران»

مراسم عزاداری شام غریبان حسینی در حسینیه امام خمینی برگزار شد

واکنش متفاوت مداح معروف مشهدی لحظه شنیدن خبر حضور رهبر انقلاب در مراسم شب عاشورا

آیین شام غریبان در حرم امام رضا(ع)

عزاداری روز عاشورا در تهران

سایه سنگین دوپینگ بر سر ستاره فنرباغچه!

ابعاد دیگری از اتفاق جنجالی؛ دروغ، تهمت و خودزنی!

غندی‌پور - ماخاچ قلعه‌، دوباره جدی شد

رتبه پنجم برای رضا علیپور در جام جهانی سنگ نوردی

جشن لوئیس دیاز در کلمبیا در بحبوحه مراسم وداع با دیوگو ژوتا!

عطایی و پیاتزا؛ دو قاب ناهمسان از دو روش مدیریت متفاوت

بهترین سیوهای دخه‌آ در سری آ

معرفی خلاقانه کایل واکر با حضور خواننده افسانه‌ای

تلاش فیفا برای پُرکردن سکوهای خالی در آمریکا