دوشنبه ۶ مهر ۱۴۰۵

فرهنگی

حجت الاسلام جلیلی در گفتگو با رسا:

اتحاد مقدس ضرورت راهبردی کشور است

اتحاد مقدس ضرورت راهبردی کشور است
عصر قم - تبریز- امام جمعه شهرستان اهر با تأکید بر این‌که تفرقه مقدمه نفوذ دشمن است، انسجام داخلی را ضامن بازدارندگی ملی دانست و از هماهنگی کامل ارکان نظام در سایه فرامین رهبر معظم انقلاب خبر داد.
  بزرگنمايي:

عصر قم - تبریز- امام جمعه شهرستان اهر با تأکید بر این‌که تفرقه مقدمه نفوذ دشمن است، انسجام داخلی را ضامن بازدارندگی ملی دانست و از هماهنگی کامل ارکان نظام در سایه فرامین رهبر معظم انقلاب خبر داد.

حجت‌الاسلام جلیل جلیلی، امام جمعه شهرستان اهر، در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری رسا در تبریز، به بررسی ابعاد انسجام ملی، نقش نخبگان در شرایط حساس کنونی و راهبردهای کلان نظام در حوزه دیپلماسی و سیاست خارجی پرداخت.
«اتحاد مقدس»؛ ضرورت راهبردی در برابر توطئه‌های دشمن
امام جمعه اهر در پاسخ به سؤالی پیرامون حساسیت‌های روزهای اخیر و نقش کلیدی نخبگان، گروه‌های سیاسی و خطبا در شکل‌دهی افکار عمومی جهت گام برداشتن در مسیر «اتحاد مقدس» و جلوگیری از شکاف‌های غیرضروری اظهار داشت: اولاً باید بگویم که امروز دشمن از هیچ تلاشی برای ایجاد تفرقه میان ما فروگذار نمی‌کند.
وی ادامه داد: تجربه ۵۶ روز گذشته نشان داد هر جا دشمن نتوانست از بیرون ضربه بزند، سراغ اختلاف‌ افکنی از درون رفت توصیه من به نخبگان، گروه‌های سیاسی و خطبا این است که بدانند «اتحاد مقدس» یک شعار تشریفاتی نیست؛ یک ضرورت راهبردی است.
استاد حوزه و دانشگاه در ادامه با ارائه سه توصیه مشخص به این قشر دغدغه‌مند تصریح کرد: توصیه اول، پرهیز از دامن زدن به مسائل سیاسی در شرایط حساس است؛ اکنون زمان نمره دادن به یکدیگر نیست. زمان امتیازگیری جناحی نیست هرکس در هر جایگاهی، باید بپرسد «من چه کمکی می‌توانم به انقلاب و نظام بکنم» نه «از دیگری چه نمره منفی می‌توانم بگیرم».
رئیس شورای فرهنگ عمومی اهر ادامه داد: توصیه دوم، تبیین، اما همراه با حکمت است؛ رسالت خطبا و نخبگان، روشنگری است. اما روشنگری نباید تبدیل به «تخریب» یا «سیاه‌نمایی» شود مردم باید بدانند کجای مسیر قرار دارند، چه خطراتی وجود دارد، و چه دستاوردهایی حاصل شده است اگر فقط عیب‌ها را بگوییم، یأس ایجاد می‌کنیم اگر فقط خوبی‌ها را بگوییم، کامل نگفته‌ایم. تبیین صحیح یعنی «همه حقیقت را گفتن، بدون حذف و بدون اغراق» توصیه سوم نیز بازگشت به مشترکات است؛ بسیاری از اختلافات سطحی است اگر به اصول و ارزش‌های مشترک برگردیم ولایت، شهادت، استقلال، عدالت، مقاومت بسیاری از تفاوت‌های سلیقه‌ای رنگ می‌بازد. خطبا و نخبگان باید مردم را به سمت این مشترکات دعوت کنند، نه اینکه با بزرگنمایی اختلافات جزئی، شکاف ایجاد کنند.
پیامدهای سنگین تفرقه‌افکنی برای امنیت ملی و اعتبار بین‌المللی
حجت‌الاسلام جلیلی در پاسخ به پرسش دوم در خصوص تأکیدات امامین انقلاب، امام حی و قائد بر اهمیت «اتحاد مردم» به عنوان بازوی قدرتمند نظام و پیامدهای حرکت برخی جریانات به سمت تفرقه‌افکنی یا ایجاد بی‌اعتمادی بر امنیت ملی و جایگاه بین‌المللی کشور گفت: پاسخ من روشن است: تفرقه، مقدمه نفوذ است.
وی ادامه داد: دشمن وقتی می‌بیند نمی‌تواند از مرزها عبور کند، تلاش می‌کند از درون، با ایجاد اختلاف، نفوذ کند. اگر برخی افراد یا جریانات چه با آگاهی و چه بدون آگاهی دامن زننده تفرقه باشند، چند پیامد خطرناک به بار می‌آید: اول، تضعیف بازدارندگی ملی است؛ دشمن وقتی ببیند ما در داخل مشغول درگیری هستیم، جرأت پیدا می‌کند تهدیدهای خود را عملی کند.
حجت الاسلام جلیلی گفت: امنیت ملی ما در گرو انسجام داخلی است. هر شکاف، یک روزنه امید برای دشمن است. دوم، تخریب اعتماد عمومی است؛ اگر برخی جریانات دائماً القا کنند که «مسئولان در حال خیانت هستند» یا «نظام در حال فروپاشی است»، مردم نسبت به ارکان نظام بدبین می‌شوند این بدبینی، بزرگ‌ترین سرمایه نظام را که همان اعتماد مردم است از بین می‌برد.
استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: سوم، کاهش قدرت چانه‌زنی بین‌المللی است؛ جهان وقتی به کشوری نگاه می‌کند که در آن اختلاف و چنددستگی باشد، آن کشور را «ضعیف» ارزیابی می‌کند جمهوری اسلامی ایران امروز در منطقه از موضع قدرت صحبت می‌کند. این قدرت، ناشی از وحدت و انسجام ملی است اگر این وحدت خدشه‌دار شود، جایگاه بین‌المللی ما نیز تضعیف خواهد شد.
وی با اشاره به تفاوت نقد با تفرقه‌افکنی تأکید کرد: نقد منصفانه و سازنده حق همه است، اما نقد با تفرقه‌افکنی فرق دارد و مرز این دو را باید حفظ کنیم.
انسجام کامل ارکان نظام در سایه هدایت‌های رهبری
امام جمعه اهر در پاسخ به سؤالی درباره اعتماد عمومی به عنوان رکن قدرت ملی، شیوه عمل ارکان قدرت در سایه فرامین مقام معظم رهبری با استراتژی واحد و لزوم رفع نگرانی‌های بی‌اساس پیرامون ناهماهنگی مسئولان خاطرنشان ساخت: پاسخ قاطع و صریح من به این سؤال این است که ارکان نظام امروز بیش از هر زمان دیگری هماهنگ و منسجم عمل می‌کنند. تجربه دو ماه پس از شهادت رهبر عزیز، بهترین گواه این مدعاست در سخت‌ترین شرایط، کشور نه تنها دچار هرج و مرج نشد، که با قدرت و صلابت مسیر خود را ادامه داد نیروهای مسلح، دولت، قوه قضاییه، مجلس، و سایر نهادها، همگی در سایه فرامین مقام معظم رهبری، همسو و هماهنگ عمل کردند.
وی درباره وجود احتمالی تفاوت دیدگاه‌ها توضیح داد: آیا اختلاف سلیقه وجود دارد؟ بله، گاهی اختلاف سلیقه هست، اما اختلاف سلیقه با «ناهماهنگی در استراتژی» تفاوت دارد همه ارکان نظام بر سر اصول کلی حفظ نظام، عزت ملی، مقاومت در برابر استکبار، خدمت به مردم اتفاق نظر دارند و اختلاف‌ها در روش‌هاست، نه در اهداف در مواجهه با نگرانی‌های بی‌اساس نیز باید توجه داشت که برخی نگرانی‌ها به خاطر عدم دسترسی به اطلاعات کامل است.
کارشناس مسائل سیاسی استان گفت: برخی‌ها گاهی پشت پرده تصمیمات را نمی‌بینند و تصور می‌کنند ناهماهنگی وجود دارد؛ اینجا وظیفه رسانه‌ها و خطبا شفاف‌سازی است باید به مردم بگوییم که تصمیمات مهم کشور در شوراهای عالی مانند شورای عالی امنیت ملی با حضور همه ارکان و با اجماع گرفته می‌شود اگر گاهی اختلاف نظر پیش می‌آید، طبیعی است، اما در نهایت، فرمان واحدی که اجرا می‌شود، فرمان نظام است.
استراتژی مذاکره از موضع قدرت و نفی سلطه‌پذیری
حجت‌الاسلام جلیلی در پاسخ به چهارمین سؤال مبنی بر موضع جمهوری اسلامی ایران در قبال آمریکا مبتنی بر «بی‌اعتمادی کامل به تعهدات آمریکا» و «پاسخ قاطع به تهدیدات» و نسبت آن با دیپلماسی فعال با همسایگان و شرق یا تعبیر آن به عنوان استراتژی «مذاکره از موضع قدرت» بیان داشت: نه تنها تناقضی وجود ندارد، بلکه این دو مکمل یکدیگرند اولاً بی‌اعتمادی به آمریکا یک اصل عقلانی و تجربی است؛ تجربه ۴۷ ساله انقلاب نشان داده که آمریکا هر جا تعهدی داده، نقض کرده است؛ برجام و وعده‌های پس از آن را ببینید. پس «بی‌اعتمادی به آمریکا» یک موضع احساسی نیست، بلکه یک واقعیت تاریخی است.
وی افزود: ثانیاً پاسخ قاطع به تهدیدات، به معنای بستن درِ دیپلماسی نیست. ما می‌گوییم «اگر تهدید کنی، پاسخ کوبنده می‌خوری»، اما نمی‌گوییم «هیچ گفت‌وگویی نمی‌کنیم» مذاکره از موضع قدرت یعنی ما سر میز مذاکره می‌آییم، اما با دست پر، با پشتوانه قدرت نظامی و علمی، با خطوط قرمز مشخص، و با این باور که اگر مذاکره به نتیجه نرسد، چیزی از دست نمی‌دهیم.
وی ادامه داد: ثالثاً دیپلماسی فعال با همسایگان و شرق، یک راهبرد هوشمندانه برای کاهش وابستگی به غرب است امروز ارتباط ما با چین، روسیه، کشورهای آسیای میانه، آفریقا و آمریکای لاتین، روزبه‌روز گسترده‌تر می‌شود و این یعنی «ما را در محاصره نخواهید یافت، راه‌های متعددی برای تعامل با جهان داریم».
امام جمعه شهرستان اهر در پایان یادآور شد: استراتژی ما «مذاکره از موضع قدرت» است، نه «تسلیم در برابر زور»؛ آمریکا بداند که ما نه از مذاکره می‌ترسیم و نه از جنگ، و آن‌ها باید محاسبه کنند که کدام گزینه برایشان کم‌هزینه‌تر است امروز بیش از هر زمان دیگری به وحدت، بصیرت و اعتماد نیاز داریم؛ چراکه دشمن در کمین است و نخبگان، خطبا و همه دغدغه‌مندان نظام، وظیفه سنگینی در روشنگری و حفظ انسجام ملی دارند.
نویسنده: وحید نستوهی


نظرات شما