چهارشنبه ۵ شهريور ۱۴۰۴

اقتصادی

عضو کمیسیون امنیت ملی: اروپا پیشنهاددهنده اصلی تمدید قطعنامه ۲۲۳۱ است و روسیه فقط نقش تقویت‌کننده دارد

عضو کمیسیون امنیت ملی: اروپا پیشنهاددهنده اصلی تمدید قطعنامه ۲۲۳۱ است و روسیه فقط نقش تقویت‌کننده دارد
عصر قم - رویداد ۲۴ / عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس معتقد است که تمدید مهلت قطعنامه ۲۲۳۱ با پیشنهاد اروپایی‌ها پیگیری می‌شود و روسیه تنها در نقش تقویت‌کننده ظاهر شده است. او ...
  بزرگنمايي:

عصر قم - رویداد 24 / عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس معتقد است که تمدید مهلت قطعنامه 2231 با پیشنهاد اروپایی‌ها پیگیری می‌شود و روسیه تنها در نقش تقویت‌کننده ظاهر شده است. او میگوید ایران تمایلی به تمدید مهلت ندارد و حتی ترجیح می‌دهد این قطعنامه پایان پیدا کند.
نشریه انگلیسی زبان امواج مدیا اخیرا به نقل از منابع مطلع مدعی شده روسیه در حال انجام اقداماتی است تا از بازگشت تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران جلوگیری کند. این رسانه گفته این کشور تلاش دارد براساس مفاد قطعنامه 2231 مهلت اجرای اسنپ بک را به تعویق بیاندازد. هدف روسیه جلوگیری از اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران است و این اقدامات می‌تواند روند بازگشت تحریم‌ها را برای یک یا دو سال به تأخیر بیندازد.
در روزهای اخیر گفت‌وگوی رسانه‌ای محمد صدر عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره خیانت روسیه به ایران بازتاب گسترده‌ای پیدا کرد. صدر گفته بود در جریان جنگ ایران و اسرائیل، روسیه محل قرارگیری پدافندهای ایران را در اختیار تل آویو قرار داده بود و همین باعث شد آنها بتوانند بدون دردسر آسیب قابل توجهی به سامانه‌های دفاعی کشور وارد کنند. این اظهارات به علاوه برخی گزارش‌های قبلی، حسن نیت روسیه در قبال برنامه‌ هسته‌ای ایران را به شدت زیر سوال برده است.
بازار
رویداد24 درباره نقش روسیه در مذاکرات با یکی از نمایندگان عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس گفت‌وگو کرده است؛ احمد بخشایش می‌گوید برخلاف گزارش امواج مدیا، تمدید مهلت این قطعنامه نه از سوی روسیه بلکه با «پیشنهاد کشور‌های اروپایی پیگیری می‌شود» و روسیه تنها در «نقش تقویت‌کننده» این پیشنهاد ظاهر شده است.
او همچنین اشاره کرد که این تمدید مهلت به آمریکا و اروپا این امکان را می‌دهد که پس از حملات بمب‌افکن‌های B-2، وضعیت سایت‌های هسته‌ای ایران را از طریق بازرسی‌های آژانس انرژی اتمی ارزیابی کنند.
احمد بخشایش تاکید کرده که ایران تمامی خواسته‌های آژانس را بررسی خواهد کرد و در صورت موافقت، اجازه بازرسی صادر می‌شود. با این حال، بخشایش هم اذعان کرده که ایران نمی‌خواهد تحریم‌های سازمان مللی برگردند و ترجیح می‌دهد مکانیسم «اسنپ‌بک» فعال نشود.
بخشایش می گوید: اروپایی‌ها اعلام کرده‌اند که ماشه را در تاریخ 26 مهر ماه فعال نمی‌کنند و در مقابل، قطعنامه را به مدت شش ماه تمدید می‌کنند تا در این مدت مشخص شود ایران با آمریکا مذاکره می‌کند یا نه و در صورت از سرگیری مذاکره، با آژانس انرژی اتمی چگونه رفتار خواهد کرد؟
او با اشاره به گزارش‌هایی درباره نقش روسیه در تمدید مهلت بازگشت تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران می گوید: روسیه تنها طرفدار این پیشنهاد اروپایی شده و در واقع تلاش می‌کند تا این پیشنهاد تقویت شود، نه اینکه نقش مستقیمی در مذاکرات ایران داشته باشد.
بخشایش تاکید کرده که این تمدید مهلت برای اروپا اهمیت دارد. او اسنپ بک را به «شمشیر داموکلس» بالای سر ایران تشبیه کرده است_شمشیر داموکلس کنایه‌ای است از خطر قریب الوقوع و همیشه حاضر برای کسانی که در موقعیت‌های قدرت با آن رو‌به‌رو هستند_. بخشایش میگوید: با این مکانیزم فشار دیپلماتیک را حفظ می‌کنند.
وی همچنین گفت: «به نظر من آمریکا مخالفتی با این تمدید مهلت ندارد. زمانی که دولت آمریکا حملات خود را با بمب‌افکن‌های B-2 علیه سایت‌های فوردو و نطنز انجام داد، ترامپ اعلام کرد که به طور کامل به تاسیسات هسته‌ای ایران آسیب زده است، اما ظاهراً پنتاگون معتقد است تنها حدود 10 درصد این تاسیسات آسیب دیده‌اند.»
بخشایش درباره جایگاه اروپا و آمریکا در مذاکرات افزود: «در حال حاضر اروپا پیشنهاد داده است که موضوع اسنپ‌بک را پیگیری کنیم تا از طریق امکانات آژانس انرژی اتمی بتوان مجدداً وضعیت تجهیزات هسته‌ای ایران و درصد تخریب آنها را بررسی کرد. با تمدید مهلت، بازرسان آژانس می توانند ارزیابی انجام دهند. ایران نیز اعلام کرده که تمامی خواسته‌های آژانس را بررسی خواهد کرد و در صورت موافقت، اجازه بازرسی داده خواهد شد. بدین ترتیب یک نوع مدالیته میان ایران و آژانس در حال شکل‌گیری است.»
موضع ایران در برابر تمدید مهلت قطعنامه چیست؟
بخشایش درباره موضع ایران در این زمینه گفت: «ایران چندان تمایلی به تمدید قطعنامه 2231 ندارد و حتی ترجیح می‌دهد قطعنامه پایان یابد تا بتواند اقدامات خود را آزادانه انجام دهد. در مقابل، اروپا طرفدار تمدید مهلت است و ایران مخالف آن است. شاید در نهایت ایران با اجبار این تمدید مهلت را بپذیرد.»
وی درباره اثر تحریم‌ها نیز توضیح داد: «ایران می‌داند که تحریم‌های سازمان ملل ممکن است بازگردد، اما در عین حال، سازمان ملل در جریان جنگ غزه خود را چندان متحد و منسجم نیافته است. چین و روسیه لااقل از نظر بیانی از ایران حمایت می‌کنند. از نظر اقتصادی، ایران نسبت به تحریم‌ها مقاوم است، اما فشار روانی و افزایش قیمت دلار و تورم می‌تواند مردم را ناراحت کند. اجرای مکانیزم اسنپ‌بک از نظر اقتصادی فشار بیشتری بر ایران وارد نمی‌کند، اما فشار روانی ایجاد خواهد شد و آمریکا و کشور‌های اروپایی ممکن است کشتی‌های ایرانی را بازرسی کنند؛ بنابراین بهتر است مکانیزم اسنپ‌بک فعال نشود.»
وزارت خارجه درباره نقش خود در مذاکرات به کمیسیون امنیت ملی چه گفته است؟
درحالیکه سفر اخیر لاریجانی به عنوان رئیس شورای عالی امنیت ملی این شبهه را ایجاد کرده عنان کار از وزارت خارجه دولت پزشکیان خارج شده و کار به دست شورای عالی امنیت ملی افتاده، عضو کمیسیون امنیت ملی می گوید در حال حاضر شورای عالی امنیت ملی سیاست‌های کلی را تعیین می‌کند و نهایتاً مذاکرات از طریق وزارت خارجه انجام می‌شود و وزارتخانه نیز در جریان قرار می‌گیرد، چرا که مجری اصلی امور است.


نظرات شما