يکشنبه ۵ مرداد ۱۴۰۴

ورزشی

تصمیمات سلیقه‌ای علیه رشد فوتبال زنان

تصمیمات سلیقه‌ای علیه رشد فوتبال زنان
عصر قم - ورزش ۳ /در حالی که لیگ مردان فوتبال ایران سال‌هاست میزبان بازیکنان و مربیان خارجی است، زنان فوتبالیست ایرانی از این فرصت محروم مانده‌اند؛ موضوعی که انتقادات ...
  بزرگنمايي:

عصر قم - ورزش 3 /در حالی که لیگ مردان فوتبال ایران سال‌هاست میزبان بازیکنان و مربیان خارجی است، زنان فوتبالیست ایرانی از این فرصت محروم مانده‌اند؛ موضوعی که انتقادات فراوانی در پی داشته و چالشی جدی برای آینده این رشته به حساب می‌آید.
با وجود اینکه در رشته‌هایی مانند بسکتبال، هندبال، والیبال زنان و ... حضور بازیکنان خارجی باعث افزایش سطح رقابت، حرفه‌ای‌گری و رشد کیفیت فنی لیگ‌ها شده، فوتبال زنان ایران همچنان از ورود بازیکنان خارجی محروم مانده است. این ممنوعیت در حالی رقم خورده که ساختار و مقررات فدراسیون فوتبال ایران و حتی مقررات سازمان لیگ، تفاوت بنیادینی بین بخش زنان و مردان قائل نشده‌اند. اما چه دلایلی برای این منع وجود دارد و چرا هیچ توضیح شفاف و قانونی ارائه نشده است؟
نبود شفافیت در مقررات؛ مسئله‌ای حل‌نشده
بررسی‌های ""ورزش سه"" نشان می‌دهد هیچ بند مشخص و صریحی در «اساسنامه فدراسیون فوتبال ایران» یا حتی آیین‌نامه‌های اجرایی سازمان لیگ، حضور بازیکن خارجی زن را ممنوع اعلام نکرده است. ماده 3 اساسنامه فدراسیون به صراحت می‌گوید:
«فدراسیون متعهد به رعایت اصول برابری و عدم تبعیض بر اساس نژاد، جنسیت، مذهب و ... است.
همچنین اساسنامه فیفا در بند 4 از ماده 4 تاکید می‌کند:
«هیچ نوع تبعیض از جمله بر مبنای جنسیت در فوتبال پذیرفته نیست.»
با این وجود، تاکنون دلیل قانونی و مشخصی برای ممنوعیت بازیکن خارجی زن اعلام نشده و آنچه در واقعیت اجرا می‌شود، بیشتر به واسطه تصمیمات اجرایی داخلی یا بخشنامه‌هایی است که به صورت عمومی منتشر نمی‌شوند.
مقایسه با دیگر رشته‌ها و فوتبال مردان
در فوتبال مردان، داشتن بازیکن خارجی نه فقط مجاز، بلکه لازمه پیشرفت فنی لیگ و باشگاه‌ها تلقی شده و حتی باشگاه‌ها با جذب ستارگان خارجی سعی در ارتقاء سطح فوتبال داخلی دارند. در بسکتبال، هندبال و والیبال زنان و مردان هم حضور بازیکن خارجی به صورت گسترده اجرا می‌شود و باشگاه‌ها از این بستر برای انتقال دانش و ارتقاء سطح تاکتیکی بهره می‌برند.
خلأ قانونی یا تفسیر سلیقه‌ای؟
بر اساس آنچه در اساسنامه فدراسیون ایران و فیفا آمده، هیچ ممنوعیت صریحی برای بازیکنان خارجی زن در فوتبال دیده نمی‌شود. اما در عمل و در آئین‌نامه‌های اجرایی سازمان لیگ چنین منعی وجود داشته و ورزش سه تاکنون مستندی دال بر دستورالعمل مشخص و دائمی به صورت کتبی برای این ممنوعیت پیدا نکرده است؛ بیشتر تصمیمات مدیریتی و سلیقه‌ای و بعضاً بهانه‌هایی همچون "مشکلات نقل‌وانتقال ارزی" یا ضعف زیرساخت، بیان شده است.

عصر قم


پی‌آمد بزرگ: فرصت‌سوزی برای فوتبال زنان
این سیاست عملاً موجب عقب‌ماندگی فوتبال زنان ایران از رقبا شده است. چرا که حضور بازیکنان خارجی در لیگ‌های قوی آسیا، اروپا و حتی کشورهای منطقه، فرصتی بزرگ برای انتقال تجربه، رقابت و دیده شدن بازیکنان داخلی ایجاد می‌کند. این ممنوعیت موجب عدم پویایی و رکورد سطح فنی در لیگ زنان شده است.
برای تیم ملی و صعود به جام جهانی
عتراض‌ها و انتقادها به سیاست منع ورود بازیکنان خارجی زن در ایران، وارد فاز جدی‌تری شده است. فدراسیون فوتبال باید با شفاف‌سازی و تدوین آئین‌نامه‌ای روشن، از ظرفیت قانونی فیفا و اصل برابری در اساسنامه خود دفاع کند و اجازه دهد فوتبال زنان همچون مردان از فرصت رشد و رقابت برابر بهره‌مند شود. چراکه حالا با حضور تیم ملی زنان در مسابقات جام ملت‌های آسیا و بیشتر شدن سهمیه قاره‌ها برای حضور در جام جهانی زنان، فوتبال زنان هدف جدیدی برای اولین صعود و حضور خود در مسابقات جام جهانی خواهد داشت و در این مسیر حضور بازیکنان خارجی می‌تواند تاثیر بسزایی در بالا رفتن کیفیت فنی و کیفی فوتبال زنان ایران داشته باشد.
بازار


نظرات شما