عصر قم

آخرين مطالب

ادب فارسی در کرانه‌های دور و کشورهای عربی مقالات

ادب فارسی در کرانه‌های دور و کشورهای عربی
  بزرگنمايي:

عصر قم - ایسنا / «شعر فارسی در کرانه‌های دور» با انتخاب و ترجمه مصطفی حسینی و «ادب فارسی در کشورهای عربی» نوشته یوسف حسین‌ بَکّار راهی بازار کتاب شده‌اند.
 «شعر فارسی در کرانه‌های دور؛ فردوسی، خیام، مولوی، حافظ و تأثیر جهانی‌شان» نوشته فرانکلین لویس، آنه‌ماری شیمل، لئونارد لویسون و دیگران با انتخاب و ترجمه مصطفی حسینی در 248 صفحه با شمارگان 330 نسخه و قیمت 370 هزار تومان در انتشارات مروارید منتشر شده است.
«ایران از چشم غربی» نوشته لارنس لاکهارت، «شاهنامه در دیار ترکان» نوشته حسن جوادی، «بلند آفتاب خراسان و اثر کوهپیکرش» از احمد صدری، «ناظمی امین یا شاعر آفریننده؟» نوشته دیک دیویس، «طنزپرداز گستاخ‌اندیشه آمریکایی و رباعیات خیام» نوشته آلن گریبن، «شاعر کم‌گوی و گزیده‌گوی نیشابوری در آمریکا» از مهدی امین رضوی، «دردانه‌های خیام در ایتالیا» به قلم ماریو کاساری، «کلمن براین بارکس: ترجمان صبح» از امید آزادی بوگر، «پیر هژیر بلخ در آمریکا» نوشته جروم کلینتون، «چرا مولوی در آمریکا محبوب است» از فرانکلین لویس، «خداوندگار شعر آزاد و جلال‌الدین رومی» از مسعود فرزان، «از شیراز تا بنگال» نوشته علی سردار جعفری، «نستوه اتریشی و دیوان حافظ» نوشته سیبله ونتکر، «دیوان غربی_شرقی» نوشته مصطفی حسینی، «همراه با باد: شعر کلاسیک فارسی در آلمان» نوشته‌ آنه‌ماری شیمل، «رابرت بلای در سایه حافظ» نوشته لئونارد لویسون و «شعرِ تر حافظ در آلمان» نوشته حمید تفضلی مقاله‌های این کتاب هستند.
در نوشته پشت جلد کتاب آمده است: شعر فارسی در کرانه‌های دور مجموعه‌ای بسیار خواندنی است که به‌ویژه از نفوذ آثار فردوسی، خیام، مولوی و حافظ در ترکیه و کشورهای اروپایی و ایالات متحده در چهارچوب نقد ادبی و ادبیات تطبیقی سخن می‌گوید. کتاب با مقاله‌ای ارزشمند دربارهٔ «ایران از چشم غربی» به‌قلم پژوهشگر نامی، لارنس لاکهارت شروع می‌شود و با مقالاتی بسیار پراطلاع از شماری از پژوهشگران غربی و شرقی و ایرانی مانند حسن جوادی، آلن گریبن، مهدی امین‌رضوی، ماریو کاساری، امید آزادی‌بوگر، سایمن پتن، جروم رایت کلینتون، فرانکلین لویس، مسعود فرزان، سردار جعفری، سیبله‌ ونتکر، آنه‌ماری شیمل، لئونارد لویسون و حمید تفضلی ادامه می‌یابد. مترجم این کتاب، که برخی فصل‌ها را خود به رشتهٔ تحریر درآورده، دکتر مصطفی حسینی، استاد زبان و ادبیات انگلیسی در دانشگاه همدان است که به‌ویژه مقاله‌ها و کتاب‌های متعددی در حوزهٔ ادبیات تطبیقی ایران و غرب ترجمه و تألیف کرده است.

عصر قم


همچنین کتاب «ادب فارسی در کشورهای عربی: تحلیل و بررسی تاریخی و تطبیقی» نوشته یوسف حسین بَکّار به کوشش عبدالکریم جَرادات و یدالله ملایری در 242 صفحه با شمارگان 330 نسخه و بهای 340 هزار تومان در نشر یادشده منتشر شده است.
در مقدمه یوسف حسین‌ بکّار بر این کتاب آمده است: بدون شک، ایرانیان به ادبیات عربی بیش از ما عرب‌ها به ادبیات فارسی توجه نشان می‌دهند. از زمان‌های قدیم، ایرانیان به ادبیات عربی علاقه‌مند بوده‌اند و در آن مهارت یافته‌اند، در حالی‌که ما عرب‌ها به زبان فارسی و فرهنگ آن به همان اندازه توجه نکرده‌ایم. به‌عنوان مثال، ما با شاعر بزرگ فارسی، عمر خیام، تنها در دوران معاصر و از طریق ترجمه‌های انگلیسی آشنا شدیم، نه مستقیماً از منابع اصلی خودش.
در ایران، زبان عربی در دانشگاه‌ها از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است و حتی به‌عنوان زبان دوم در این کشور مطرح شده است. اما در جهان عرب، ما از داشتن بخش‌های قوی برای آموزش زبان فارسی محروم هستیم و برخی از دانشگاه‌های عربی حتی این زبان را تدریس نمی‌کنند. علاوه بر این، حجم آثاری که ما از ادبیات فارسی، چه قدیم و چه معاصر، ترجمه کرده‌ایم، بسیار کمتر از آثاری است که ایرانیان از ادبیات عربی ترجمه کرده‌اند.
بسیاری از ادیبان و روشنفکران ما بر این باورند که توجه ما به ادبیات فارسی کمتر از توجه‌مان به ادبیات غرب است. اما من می‌خواهم تأکید کنم که ادیبان عرب، به‌ویژه در قرن‌های نوزدهم و بیستم، تحت تأثیر ادبیات فارسی قرار گرفته‌اند، هرچند که این تأثیر در مقایسه با تأثیر ادبیات غرب، کمتر بوده است. این کتاب آغاز یک پروژه بزرگ‌تر است که هدف آن روشن‌سازی تلاش‌های پژوهشگران عرب معاصر در مطالعهٔ زبان فارسی، فرهنگ و. ادبیان آن، چه قدیم و چه مدرن است، این کتاب شاهد محکمی بر پیوندهای ادبی و علمی بین عرب‌ها و ایرانیان است که همواره قوی و فرهنگ‌ساز و تأثیرگذار بوده‌اند.
روابط بین عرب‌ها و ایرانیان ریشه در اعماق تاریخ دارد و پس از اسلام تقویت شده است. با این‌ حال، این روابط دوره‌هایی از افول را تجربه کرده، به‌ویژه در دوره‌هایی که جهان عرب از رکود فرهنگی و علمی رنج می‌برد. ایران نیز خود دوره‌های دشواری را پشت‌ سر گذاشته است. اما در دوران معاصر، روابط فرهنگی بین دو طرف تجدید شده و شمار زیادی از مترجمان و متخصصان عرب در زبان فارسی و ادبیات آن ظهور کرده‌اند. ما امیدواریم که این روابط بیش‌از پیش تقویت شود.
در نوشته پشت جلد کتاب هم عنوان شده است: از نفوذ و گسترش زبان و ادبیات فارسی در کشورهای عربی چه می‌دانیم؟ آثار و اندیشه‌های شاعران و نویسندگان ایرانی و فارسی‌زبان چه تأثیری در طول سده‌ها بر فرهنگ مردم عرب‌زبان داشته است؟ به احتمال زیاد، آگاهی‌های ایرانیان و فارسی‌زبانان از این نفوذ و تأثیر چندان زیاد نیست.
یکی از استادان و پژوهشگرانی که در این زمینه، هم با تألیف و هم با ترجمه به شناسایی کتاب‌ها و آرای مندرج در دیوان‌ها و تألیف‌های زبان فارسی در کشورهای عربی پرداخته است، دکتر یوسف حسین بکّار، متولد 1942 است. او در دهه‌های 1940 و 1960 در اردن و مصر تحصیل کرد و در دهه 1970 در دانشگاه فردوسی مشهد و سپس در دانشگاه یرموکِ میهنش اردن، به تدریس پرداخت. دو تن از شاگردان او با گردآوری و تنظیم هدفمند مقاله‌های او به‌صورت رساله حاضر کوشیده‌اند تا آگاهی‌ها و تحلیل‌های گسترده این استاد برجسته ادبیات عربی را، که بر ادبیات فارسی هم تسلط دارد، در اختیار علاقه‌مندان قرار دهند.

عصر قم


لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/737734/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

قصه شب عمو روا برای امیر قلعه نویی و پسرش

بیرانوند نمی‌تواند از شرایط ویژه سربازی استفاده کند

شادی استقلالی‌ها در خرم آباد پس از قهرمانی در جام حذفی

داستان محمد دانشگر؛ مذاکره با استقلال، تمدید با سپاهان!

تشبیه سیدورف به موتور بنز و استقلال به پیکان!

بی اطلاعی مالک شمس آذر، از زمان قرارداد سید مهدی رحمتی!

زنگ انشا عبدالله روا؛ می‌خواهم در آینده ایجنت شوم، چون پول دلالی خیلی خوب است!

تصویر باورنکردنی از یک هوادار در دیدار استقلال - تراکتور

تقدیم هفته به علیرضا بیرانوند، برای انجام بهترین مصاحبه قرن

واکنش های عبدالله روا به دغدغه های صاب تایتل

سمپدوریا فعلا در سری B ماندنی شد!

اشک شوق مهدی فنونی‌زاده از قهرمانی استقلال

پایان خوش استقلال در سال سخت

کوشکی: خوشحالیم فصل با قهرمانی تمام شد

زبیر: فکر نمی‌کردیم هواداران این‌گونه حمایت کنند

گواهینامه پایه یک افتخاری جلالی، جایزه قهرمانی

باشگاه ناپولی با انتشار ویدیویی خبر از ادامه همکاری با آنتونیو کونته را داد

کونسیسائو از میلان اخراج شد!

رضاوند: جهرمی شیرموز دوست داشت، با موز آمدم!

زمان اعلام سرمربی استقلال مشخص شد

آنخل دی‌ماریا به خانه برگشت!

تاج : بهترین زمین برای بازی انتخاب شد جای هیچ اعتراضی نبود

مازیار زارع سرمربی ملوان: من تیمم را قهرمان می دانم؛ تمام تلاشمان را انجام دادیم

مازیار زارع: عوامل فوتبالی دوست نداشتند ملوان قهرمان شود

مازیار زارع: آقای بنیادی‌فر و کوبل داوری! اگر همه هم‌نظر بودند که آرمین سهرابیان باید اخراج می‌شد و شما نگرفتید، حلالت نمی‌کنیم

مازیار زارع: دوست داشتند استقلال قهرمان شود که موعود بنیادی فر را داور بازی امشب گذاشتند

مازیار زارع: وقتی بعد از دربی روزبه چشمی می‌گوید چرا بنیادی‌فر را داور نمی‌گذارید و امروز این اتفاق می‌افتد، من شک می‌کنم

جمله کنایه‌آمیز مجتبی جباری: نه من آمادگی سرمربیگری استقلال را ندارم!

رقص و شادی بازیکنان استقلال داخل اتوبوس هنگام ترک ورزشگاه امام خمینی اراک

واکنش مجتبی جباری به اظهارات مازیار زارع در خصوص داوری

مجتبی جباری: با نیت درست توانستیم این مسیر را با موفقیت پشت سر بگذاریم

نظر کلاتنبرگ در مورد جنجالی ترین صحنه فینال جام حذفی

صحبت‌های ابوالفضل جلالی بعد از قهرمانی در جام حذفی

صحبت‌های روزبه چشمی بعد از قهرمانی در جام حذفی

تحمل کردن من سخت است، مخصوصا وقتی استقلال نتیجه نگیرد

ماجرای جوانی که جان خود را بخاطر متلک پرانی به یک دختر از دست داد

اعرافی: پیام رهبر انقلاب روح برنامه های حوزه علمیه است

مجتبی جباری: 2 تا سیستم تغییر دادیم و به خوبی تیم ها را آنالیز کردیم تا به موفقیت برسیم

رامین رضاییان: خدا رو شکر آن فیلمی که اول فصل گرفتم و قولی که دادم عملی شد و با جام تمام کردیم

نظری جویباری: انتظار هواداران استقلال را برآورده می‌کنم

نظری جویباری: مجتبی جباری یکی از گزینه های سرمربیگری استقلال است

مهدی تاج: از میزبانی اراک راضی بودیم و اتفاق خاصی هم نیفتاد

نظری جویباری: از فردا نقل و انتقالات استقلال را شروع می کنیم

بی‌نظمی عجیب در مراسم جشن قهرمانی استقلال

مجتبی جباری: ثابت کردیم فوتبال چیزی به غیر از حواشی هم هست

روزبه چشمی: گلم در دقیقه 120 که گل قهرمانی هم بود لطف خدا بود

پایان "طلایی" سال "سیاه"؛ استقلال قهرمان جام‌حذفی شد

صحبت‌های نظری جویباری در مورد سرمربی فصل بعد استقلال

وقتی پزشکیان بر روی صندلی‌اش ننشست!

40 درصد کاهش ازدواج در 10 سال