عصر قم

آخرين مطالب

ایران در آستانه سالخوردگی؛ باروری به کمتر از 1.5 فرزند رسید اقتصادی

ایران در آستانه سالخوردگی؛ باروری به کمتر از 1.5 فرزند رسید
  بزرگنمايي:

عصر قم - ایسنا / در حالی ایران در اوایل قرن پانزدهم هجری شمسی قرار دارد که تحولات جمعیتی این کشور در چهار دهه گذشته، یکی از پرسرعت‌ترین تغییرات در تاریخ معاصر را تجربه کرده است، چراکه از میزان باروری بیش از 6.5 در دهه 60 تا کاهش آن به کمتر از 1.5 در سال‌های اخیر؛ از جامعه‌ای جوان و در حال رشد به جامعه‌ای در آستانه سالخوردگی تبدیل شده‌ است.
رسول صادقی، رئیس موسسه تحقیقات جمعیت کشور با اشاره به تحولات جمعیت ایران اظهار کرد: در ابتدای قرن چهاردهم هجری شمسی، ایران در شرایطی قرار داشت که هم میزان مرگ و میر و هم میزان باروری بالا بود؛ در آن دوره، رشد جمعیت به دلیل بالا بودن همزمان این دو شاخص، در سطح پایین‌تری قرار داشت. اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی و به‌ویژه در دهه 60 ، به دنبال بهبود وضعیت بهداشت و سلامت و کاهش مرگ و میر، رشد جمعیت به‌شدت افزایش یافت. در آن مقطع، مباحث و سیاست‌گذاری‌های جمعیتی کشور عمدتاً بر باروری بالا، جوانی جمعیت و کنترل موالید متمرکز بود. در واقع، دغدغه اصلی مسئولان، مهار رشد بالای جمعیت و جلوگیری از پیامدهای اجتماعی و اقتصادی آن بود.
وی در پاسخ به این سوال که در حال حاضر و در آستانه قرن پانزدهم، وضعیت جمعیت به چه شکل تغییر کرده است؟، ادامه داد: در قرن پانزدهم هجری شمسی، ایران وارد وضعیت جمعیت‌شناختی تازه‌ای شده است که می‌توان گفت تا حدود زیادی معکوس دوره قبل است. اکنون با پدیده باروری پایین و افزایش نسبت سالمندان مواجه هستیم. بنابراین، پارادایم سیاست‌گذاری جمعیتی هم از کنترل موالید و مهار رشد جمعیت، به سمت تشویق فرزندآوری، حمایت از خانواده و افزایش بیشتر جمعیت تغییر یافته است. از این‌رو، همواره فرصت‌ها و چالش‌های جمعیتی در حال دگرگونی‌اند و سیاست‌گذاری‌های کلان نیز باید متناسب با این تغییرات تنظیم شوند.
بازار
رئیس موسسه تحقیقات جمعیت کشور ایران با بیان اینکه تغییرات جمعیت و افزایش جمعیت سالمندی ایران تنها خاص کشور ما نیست و همه کشورها نیز با این تغییرات جمعیتی روبرو می‌شوند، گفت: در حال حاضر، امید زندگی در ایران حدود 76 سال است؛ این عدد نسبت به 40 سال گذشته افزایش قابل‌توجهی داشته و در حوزه سلامت عمومی، یک دستاورد مثبت محسوب می‌شود اما در زمینه باروری از دهه 80 به بعد، میزان باروری در کشور به جز یک مقطع کوتاه در نیمه اول دهه 90، همواره زیر سطح جایگزینی (2.1 فرزند به ازای هر زن) قرار داشته است. این روند نزولی پس از همه‌گیری کووید-19 نیز ادامه پیدا کرد. بر اساس آخرین برآوردها، میزان باروری کل ایرانی‌ها حدود 1.5 و در برخی مناطق کشور کمتر از 1.5 است.
صادقی با اشاره به تغییر این روند در چهار دهه گذشته، یادآور شد: در اوایل دهه 60، میزان باروری کل کشور بیش از 6.5 فرزند به ازای هر زن بود. در دهه 80 این میزان به کمتر از 2 رسید و در نیمه اول دهه 90، باروری در حوالی عدد 2 تثبیت شد اما از سال 1396 به بعد، روند نزولی دوباره آغاز شد و اکنون به عدد پایین‌تر از 1.5 رسیده است. باید توجه داشت که این رقم بدون در نظر گرفتن جمعیت مهاجر افغانستانی محاسبه شده و اگر آن را در محاسبات لحاظ کنیم، عدد کمی متفاوت خواهد شد.
وی ادامه داد: اما نرخ رشد جمعیت در حال حاضر حدود 0.6 درصد است؛ نرخ رشد جمعیت با میزان باروری متفاوت است. نرخ رشد جمعیت حاصل تفاضل تعداد موالید و تعداد فوت‌شدگان در یک سال است که به آن رشد طبیعی می‌گویند. اگر مولفه مهاجرت نیز به آن افزوده شود، رشد مطلق جمعیت به دست می‌آید. به دلیل باروری پایین و افزایش مرگ و میر ناشی از سالمندی جمعیت، روند نرخ رشد جمعیت قطعاً در سال‌های آینده نزولی خواهد بود.
رئیس موسسه تحقیقات جمعیت کشور در ادامه به وضعیت پنجره جمعیتی که در مطالعات جمعیت‌شناسی از آن به عنوان دوره‌ای که در آن بیش از دوسوم جمعیت یک کشور در سن کار (15 تا 64 سال) قرار دارند، یاد می‌شود، اشاره کرد و افزود: این وضعیت یک فرصت طلایی برای رشد اقتصادی و ارتقای شاخص‌های توسعه است. ایران از سال 1385 وارد پنجره جمعیتی شده است و برآورد می‌شود که این وضعیت تا حدود سال 1420 تا 1425 ادامه داشته باشد. یعنی حدود 20 سال را پشت سر گذاشته‌ایم و 15 تا 20 سال آینده در این فاز خواهیم بود. اما نکته کلیدی اینجاست که صرف حضور در پنجره جمعیتی به تنهایی کافی نیست؛ مهم این است که چگونه از این فرصت در جهت تولید ثروت، توسعه منابع انسانی و ارتقای زیرساخت‌های کشور بهره ببریم.
بنابر اظهارات صادقی، در سال 1385، سهم جمعیت در سن فعالیت در ایران، حدود 70 درصد بود. در حال حاضر این رقم به حدود 67 درصد رسیده است. پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد که در سال 1420، این سهم به حدود 60 درصد کاهش خواهد یافت. در مقابل، سهم جمعیت سالمند که هم‌اکنون کمتر از 10 درصد است، در دو دهه آینده به حدود 20 تا 25 درصد افزایش خواهد یافت. این تغییر ترکیب سنی جمعیت، پیامدهای اقتصادی، اجتماعی و حتی سیاسی جدی برای کشور خواهد داشت و از همین رو از امروز باید برای آن برنامه‌ریزی کنیم.
وی در ادامه در پاسخ به سوالی درخصوص تغییرات سن ازدواج در ایران و وضعیت تجرد در جامعه، گفت: در چهار دهه اخیر، میانگین سن ازدواج در ایران به طور متوسط در هر دهه، حدود یک سال افزایش یافته است. برای دختران، میانگین سن ازدواج از حدود 20 سال در دهه 60 به 24 سال در حال حاضر رسیده است. در مورد پسران نیز این عدد از 24 سال به 28 سال افزایش یافته است. افزون بر این، پدیده تجرد در جامعه افزایش قابل توجهی داشته است. در سال 1365، تنها 6 درصد از دختران 25 تا 29 ساله مجرد بودند که این رقم در حال حاضر به 26 درصد رسیده است. برای پسران نیز، این میزان از حدود 20 درصد در آن سال‌ها، به بیش از 50 درصد در مقطع سنی 25 تا 29 ساله‌ها افزایش یافته است.
رئیس موسسه تحقیقات جمعیت کشور ایران با اشاره به عوامل مؤثر در این افزایش تجرد و بالارفتن سن ازدواج، بخشی از این موضوع را ناشی از دلایل اقتصادی عنوان کرد و گفت: بر اساس پیمایش‌های ملی، مهم‌ترین موانع ازدواج در کشور بیکاری، نبود شغل پایدار و تورم بالاست. اما نمی‌توان از دلایل اجتماعی و فرهنگی نیز غافل شد. در سال‌های اخیر، تغییر سبک زندگی، فردگرایی و گرایش به آزادی‌های فردی در نسل جدید افزایش یافته و همین امر اهمیت ازدواج را در مقایسه با نسل‌های گذشته کاهش داده است.
به گفته وی، افزایش امید زندگی در ایران تاکنون بیشتر ناشی از کاهش مرگ و میر نوزادان و کودکان بوده است اما در آینده، این افزایش عمدتاً به دلیل کاهش مرگ و میر در سالمندان و کاهش تصادفات و مرگ‌های زودرس در جوانان خواهد بود. اگر بتوانیم سبک زندگی سالم را در جامعه نهادینه کنیم و مرگ ناشی از حوادث و بیماری‌های غیرواگیر را کاهش دهیم، امید زندگی در کشور می‌تواند 4 تا 5 سال دیگر افزایش پیدا کند. پیش‌بینی می‌شود که در دو دهه آینده، امید زندگی در ایران برای زنان به حدود 82 سال و برای مردان به بیش از 78 سال طی دو دهه آینده برسد.
اما چرا سیاست‌های تشویقی جمعیتی در ایران هنوز نتوانسته‌اند اثربخش باشند؟، صادقی در این باره این طور توضیح داد: یکی از دلایل مهم، تورم بالا و شرایط اقتصادی دشوار است که اثرگذاری بسیاری از مشوق‌ها را عملاً بی‌اثر کرده است. موضوع دیگری که کمتر به آن پرداخته شده، خدمات مراقبت از کودک است. در بسیاری از کشورها، مهدکودک‌های با کیفیت و مقرون به‌صرفه با حمایت دولت راه‌اندازی شده که بخشی از دغدغه والدین برای فرزندآوری را کاهش داده است در حالی که در کلان‌شهرهای ما، مهدکودک‌های مناسب و ارزان‌قیمت عملا وجود ندارند. از سوی دیگر، قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، هنوز نتوانسته به‌طور جامع همه موانع فرزندآوری را پوشش دهد و در برخی حوزه‌ها نیاز به بازنگری و اصلاح جدی دارد

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/734849/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فیلمی از برگزاری مراسم آیت الله رئیسی در آران و بیدگل

روایتی از شهید رئیسی در زمانی که امام جماعت مسجد جعفریه بود + فیلم

قطع جریان گاز 100 مشترک در جاده قم-کهک تا ساعت 18 امروز

چاقوکشی خونین دانشجو ها در محیط دانشگاه؛ 3 نفر مجروح شدند

ثبت تصویر 3 قلاده یوزپلنگ آسیایی

آتش گرفتن عجیب یک خودرو پس از برخورد با موانع

کاهش 18 درصدی سرقت در کشور

سونامی سالمندی در کشور تا سال 1430

دستگیری سارقانی که با کت و شلوار از خانه‌های مردم دزدی می‌کردند

مدیر گل‌گهر: 2 دروازه‌بان مثل شیر داریم، چرا باید با بازیکن ملوان تماس بگیریم؟

حضور 4 بازیکن از فوتبال ایران در تیم منتخب لیگ قهرمانان آسیا 2

شرط رئالی‌ها برای جذب نیکو؛ جدایی وینی یا رودریگو!

درگیری شدید هواداران تاتنهام و منچستریونایتد در بیلبائو

پیام نیولز برای مسی: می‌خواهیم زودتر برگردی!

مقایسه عملکرد یامال و امباپه در 17 سالگی

رونالدو 29 ساله است!

کلیپی که نشان می‌دهد چرا غول‌های اروپا به دنبال فلورین ویرتز هستند

حواشی حضور هواداران منچستریونایتد در اسپانیا برای فینال لیگ اروپا

اندونگ در اختیار کمیته انضباطی استقلال

پرسپولیس رکورددار درآمدزایی از لباس

عمل‌های زیبایی، از پایین بودن عزت‌نفس تا غارتگری جیب مردم

واقعا آمپول‌های لاغری در دنیا وجود دارند؟

نسبت دور کمر به اندازه قد چقدر باید باشد؟

تأکید وزرای بهداشت ایران و عراق بر همکاری در مراسم اربعین

هشدار مجلس به آمریکا؛ هرگز از حقوق هسته‌ای کوتاه نخواهیم آمد

عراقچی: حضور یا عدم حضور ایران در دور بعدی مذاکره با آمریکا در حال بررسی است

طنین شعار مرگ‌بر آمریکا در مجلس

جزئیات معاهده مشارکت جامع راهبردی ایران و روسیه به تصویب رسید

ناگفته‌های شنیدنیِ منوچهر متکی درباره شهید امیرعبدالهیان

سیدحسن نصرالله با چه عبارتی شهید رئیسی را بدرقه کرد؟

توضیحات سخنگوی مجمع درباره تصویب پالرمو؛ دهنوی پاسخ کوچک‌زاده را داد

عارف: خط قرمز نظام جمهوری اسلامی ایران غنی سازی در خاک ایران است

مراسم اولین سالگرد شهید آیت‌الله رئیسی و یاران شهیدش در شهر ماهدشت + عکس

کارت سوخت این افراد امروز باطل می‌شود

اختصاص 60 درصد از آلودگی هوا به موتورسیکلت‌های فرسوده

برخورد کامیون با تیر چراغ برق 2 فوتی برجا گذاشت

عروس کینه جو تصاویر خانواده همسرش را در اینستاگرام پخش کرد

کاهش 33 درصدی زورگیری‌ها در پایتخت

سقوط بالگرد امدادی حین ماموریت در هند

تعطیلی پنج‌شنبه‌ها و کاهش ساعت کاری مجددا در مجلس‌ تصویب شد

ویدئویی از لحظه ربوده شدن یک روحانی در ایرانشهر

دختر شهید سیدحسن نصرالله به قم سفر کرد

تداوم جلسات هماهنگی کنگره 4000 شهید استان گلستان با برگزاری دومین نشست تخصصی

اتفاق تاریخی برای ژیمناستیک زنان ایران

سهمیه ایران در لیگ نخبگان آسیا کم شد

مدیرعامل پیکان: با چند مربی مذاکره کرده‌ایم

سنگ‌نوردی دختر نابینای تهرانی

گل‌های برتر رونالدو و ریوالدو برای برزیل در کوپا آمریکا

رضا پرکاس: بنویسید مساوی و بخوانید شکست نفت آبادان

ذوب‌آهن، گلر ملوان را تهدید کرد!