وزیر خارجه آمریکا: مدلهای صلحآمیز برای برنامه هستهای ایران وجود دارد، اما نه با غنیسازی داخلی!
گفتگو
بزرگنمايي:
عصر قم - انتخاب / روبیو، وزیر خارجه آمریکا: امیدوارم مذاکرات ادامه یابد، زیرا گزینهی دیگر بسیار بدتر خواهد بود. اگر ایران بخواهد برنامه هستهای صلحآمیز داشته باشد، مدل هایی مانند کشورهای دیگر برای ساخت راکتور و واردات مواد غنیشده وجود دارد. اما اگر بخواهند توانایی غنیسازی را در داخل حفظ کنند، این موضوع پیچیده میشود. ایران غنیسازی را به عنوان موضوعی از غرور ملی و یک عامل بازدارنده میخواهد و معتقد است که این امر آنها را به یک قدرت در آستانه هستهای تبدیل میکند. امیدواریم به توافقی با ایران برسیم که به جای مسیر خطرناک گذشته، به سمت صلح و شکوفایی برود. این فرایند دشوار است، اما در حال حاضر در حال انجام آن هستیم.
روبیو درباره غنیسازی در ایران گفت: این مبنا یا چارچوبی است که من برای همه تشریح کردهام: اگر آنچه ایران میخواهد، یک برنامه هستهای غیرنظامی برای تولید انرژی باشد—یعنی توانایی توسعه انرژی هستهای—یک الگو برای این وجود دارد که کشورهای متعددی در جهان در حال حاضر آن را دنبال میکنند. این الگو به آنها اجازه میدهد راکتورهایی بسازند، سپس مواد غنیشده را وارد کرده و از آن برای تولید برق استفاده کنند. این مدلی است که ممکن است در صورت انتخاب ایران، برای آنها نیز در دسترس باشد.
وی ادامه داد: اما اگر ایران بخواهد ظرفیت غنیسازی را حفظ کند—و من این نکته را توضیح میدهم چون اگر کسی در حال تماشای این باشد... ممکن است کمی پیچیده شود—شما (مخاطب خاص) آن را میفهمید، اما برای عموم مردم مهم است که وقتی وارد جزئیات میشویم، بدانند:
بازار ![]()
وقتی شما یاد گرفتید غنیسازی را در هر سطحی انجام دهید، تنها چیزی که نیاز دارید، زمان است تا بتوانید در سطح بالاتری غنیسازی کنید. و ایران قبلاً توانایی غنیسازی در سطح بالا را ثابت کرده است—در واقع، آنها این کار را انجام دادهاند و در حال حاضر نیز در حال انجام آن هستند.
روبیو خاطرنشان کرد: موضع ایران این است که آنها فقط انرژی را نمیخواهند. آنها ادعا میکنند که غنیسازی مسئلهای مربوط به غرور ملی است. از نظر ما، آنها غنیسازی را به عنوان یک عامل بازدارنده میخواهند. آنها معتقدند این کار آنها را به یک قدرت هستهای در آستانه تبدیل میکند، و در نتیجه، غیرقابل دسترس یا مصون از حمله میشوند. و این، اصل مسئلهای است که ما اکنون با آن مواجه هستیم.
وزیر خارجه آمریکا با بیان اینکه بازیگران دیگری نیز وجود دارند، گفت: کشورهای دیگر در منطقه که از احساس ناراحتی گرفته تا دیدن آن به عنوان یک تهدید وجودی، طیفی از واکنشها را دارند نسبت به اینکه ایران بتواند برای بلندمدت ظرفیت غنیسازی را حفظ کند—ظرفیتی که میتواند بهسرعت تسلیحاتی شود.
او ادامه داد: پس این پایهای است که ما بر اساس آن با ایرانیها مذاکره میکنیم.
روبیو همچنین اظهار داشت: امید ما این است که بتوانیم آنها را تشویق کنیم، مسیری به سوی رفاه و صلح به آنها نشان دهیم؛ مسیری که به آنها اجازه دهد اقتصاد خود را توسعه دهند، و اگر بخواهند، یک برنامه هستهای غیرنظامی داشته باشند—مانند بسیاری از کشورهای دیگر در جهان—اما بدون غنیسازی. و این امید ماست که بتوانیم آنها را به این سمت سوق دهیم.
وی بار دیگر عنوان داشت: رئیسجمهور کاملاً روشن اعلام کرده—و من بیشتر از این توضیح نخواهم داد—که ایران هرگز به سلاح هستهای دست نخواهد یافت. این اتفاق نخواهد افتاد. اما او ترجیح میدهد—من هم ترجیح میدهم، و حدس میزنم همه شما هم ترجیح میدهید—که ما بتوانیم به توافقی برسیم که ایران با آن مسیر جایگزین موافقت کند؛ مسیری به سوی رفاه و صلح، به جای راهی که طی 20 سال گذشته در آن بودهاند و این کار آسان نخواهد بود، اما این همان فرایندی است که ما اکنون درگیر آن هستیم.
-
سه شنبه ۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۲۰:۴۱:۱۸
-
۲ بازديد
-

-
عصر قم
لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/734713/