عصر قم

آخرين مطالب

زورگیری، کمین خشونت زیر پوست شهر گفتگو

زورگیری، کمین خشونت زیر پوست شهر
  بزرگنمايي:

عصر قم - ایسنا /زورگیری، تنها یک کلمه ترسناک نیست بلکه تجربه‌ای مملو از وحشت و اضطراب است که یک شهروند هرگز از یاد نمی‌برد.
سرقت‌های خشن که بیشتر با سلاح و به ویژه سلاح گرم رخ می‌دهند، از یک سو موجب صدمه روحی و جسمی به فرد حادثه‌دیده و در مواردی مرگ فرد می‌شوند و از سوی دیگر موجی از ناآرامی و احساس نبود امنیت را در جامعه راه می‌اندازند.
اما برای پیشگیری از جرایم خشن چه باید کرد؟
دکتر علی بوداقی استادیار گروه علوم اجتماعی دانشگاه شهید چمران اهواز در گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه جرم و جنایت یکی از چالش‌های مهم توسعه است، اظهار کرد: نرخ بالای جرایم به خصوص سرقت‌های خشن بر رفاه اجتماعی انسان‌ها تاثیر می‌گذارد و در درازمدت رشد اقتصادی و توسعه جامعه را با چالش مواجه می‌کند.
وی افزود: با رشد سریع شهرنشینی و مهاجرت به شهرها، آسیب‌های اجتماعی در مناطق شهری نیز افزایش می‌یابد. رفتار مجرمانه نه تنها نظم اجتماعی را مختل می‌کند بلکه زندگی روزمره، زندگی شخصی و امنیت مردم را به ‌شدت تهدید می‌کند.
چرا وضعیت جرایم خشن، پیچیده است؟
استادیار گروه علوم اجتماعی دانشگاه شهید چمران اهواز گفت: روندهای اخیر در جرایم خشونت‌آمیز در کشور ما هم نشان می‌دهد که جرایمی مانند سرقت‌های خشن مساله‌ جدی است و استان خوزستان هم از این قاعده مستثنی نیست؛ خوزستان از جمله مناطقی است که میزان جرایم خشن در آن قابل تامل است.
وی اضافه کرد: هم‌مرز بودن با کشور عراق و ورود سلاح‌های غیرمجاز از این کشور و تنوع و ترکیب جمعیتی ساکن در استان خوزستان، خرده‌فرهنگ‌های گوناگونی ایجاد کرده که این امر به پیچیده‌ترشدن وضعیت جرایم خشن افزوده است. 

عصر قم


بوداقی گفت: گزارش فرماندهی انتظامی در استان خوزستان نشان می‌دهد که این استان در جرایم خشن به ویژه سرقت‌های مسلحانه، سرقت به عنف و تیراندازی‌ها، فراوانی خاصی دارد.
وی افزود: شیوع جرایم خشونت‌بار خیابانی مانند زورگیری، سرقت به عنف و سرقت خشن، هزینه‌های در خور توجهی برای جوامع و افراد ایجاد می‌کند و نیاز به واکنش فوری و همکاری همه نهادهای متولی و ذی‌نفعان دارد.
رابطه مستقیم مالکیت سلاح گرم با حمله با سلاح گرم
استادیار گروه علوم اجتماعی دانشگاه شهید چمران اهواز گفت: سطوح بیشتری از مالکیت سلاح گرم با حمله با سلاح گرم و سرقت با این سلاح مرتبط است. همچنین، مسائل اجتماعی و اقتصادی مانند فقر، بیکاری، طرد اجتماعی و نابرابری نقش مهمی در شکل‌گیری جرایم خشن دارد، به‌ گونه‌ای ‌که شرایط بازار کار مطلوب، تاثیر منفی چشمگیری بر جرایم خشن دارد و بیکاری پایدار منجر به افزایش نرخ جرایم خشن می‌شود.
وی بیان کرد: افزایش میزان جرایم خشن به خصوص سرقت در استان خوزستان، اذهان جامعه را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد و به دلیل جریحه‌دار کردن وجدان جمعی جامعه، اثر طولانی‌مدت و عمیق روی قربانیان و خویشاوندان و حتی آحاد جامعه، متزلزل کردن اعتماد اجتماعی و اقتدار پلیس در مقابله و پیشگیری از جرایم و کاهش احساس امنیت در جامعه، باید توجه صاحب‌نظران و پژوهشگران را بیشتر به خود جلب کند.
برای کاهش نرخ وقوع سرقت‌های خشن چه باید کرد؟
بوداقی اضافه کرد: بررسی نتایج مطالعات پیشین خارجی نشان می‌دهد که استراتژی‌هایی مانند توجه به روشنایی خیابان‌های خلوت و پرخطر، توجه به اقشار آسیب‌پذیر از سرقت به عنف همچون زنان و کودکان و افراد سالمند، نصب دوربین‌های مداربسته در مکان‌های عمومی، کاربست روش‌های جدید پلیسی و نظارت غیرمستقیم در قالب مشارکت شهروندان و همکاری با نیروهای پلیس می‌تواند در کاهش نرخ وقوع سرقت‌های خشن در سطح جامعه نقش کارآمدی داشته باشند.
استادیار گروه علوم اجتماعی دانشگاه شهید چمران اهواز گفت: در استان خوزستان نیز مثل سایر استان‌ها مقابله با جرایم خشن در گرو اتخاذ استراتژی‌های پلیسی و اجتماع‌محور است. مرور مطالعات پیشین نشان می‌دهد که با وجود مساله ‌بودن موضوع سرقت در استان خوزستان و پیامدهای سوء آن، راهبردهای مقابله با سرقت‌های خشن به صورت علمی و دقیق شناسایی نشده و تحقیقات اندک انجام‌شده، عوامل موثر بر پیشگیری از سرقت را بررسی کرده‌اند و راهبردهای مقابله با سرقت‌های خشن با تکنیک مدل‌سازی ساختاری تفسیری شناسایی و رتبه‌بندی نشده است. 

عصر قم


تشدید جرایم خشن در پی بی‌توجهی به راهبردهای علمی مقابله‌ای
وی افزود: سرقت‌های خشن در استان خوزستان احساس امنیت شهروندان و سلامت جسمی، اجتماعی و روانی آنان را در سطوح مختلف متاثر می‌کند. با توجه ‌به پیامدهای گسترده اقتصادی(ناامنی سرمایه‌گذاری)، اجتماعی، فرهنگی و روانی سرقت‌های خشن در استان خوزستان، شناسایی روش‌های مقابله با سرقت‌های خشن در این استان مهم و ضروری است. 
بوداقی بیان کرد: هرگونه بی‌توجهی به شناسایی علمی راهبردهای مقابله با سرقت‌های خشن در خوزستان می‌تواند به تشدید جرایم خشن در استان، افزایش احساس ناامنی روانی و اجتماعی، افزایش هزینه‌های اجتماعی دولت و کاهش سرمایه اجتماعی پلیسی منجر شود.
وی افزود: بنابراین شناسایی دقیق راهکارهای مقابله با سرقت‌های خشن در استان خوزستان برای احیای جوامع و افزایش احساس امنیت اجتماعی و کاهش هزینه‌های اجتماعی ناشی از شیوع سرقت‌های خشن و بهبود شاخص‌های کارآمدی و اثربخشی پلیس ضروری است.
رابطه فقر و افزایش نرخ سرقت
استادیار گروه علوم اجتماعی دانشگاه شهید چمران اهواز گفت: در هر جامعه‌ای، افزایش نرخ فقر و نابرابری موجب افزایش نرخ سرقت می‌شود. در شرایط نابرابری، منافع و منابع به صورت عادلانه توزیع نمی‌شود و این امر به شکاف طبقاتی، احساس محرومیت نسبی و در نهایت به وقوع جرایم خشن اعم از سرقت و... منجر می‌شود.
چگونه باید جلوی جرایم خشن ایستاد؟
وی افزود: توجه به توانمندسازی روانی و اقتصادی پرسنل از طریق توجه به رفاه مادی و غیرمادی، برگزاری دوره‌های آموزشی انگیزشی، ترویج نظارت‌های همگانی، گشت‌های منظم پلیسی و نصب دوربین‌های مداربسته در مناطق جرم‌خیز، برخورد قاطعانه قوه قضاییه با مجرمان و نظارت همه‌جانبه بر مرزها و پیشگیری از ورود سلاح به استان خوزستان از مهمترین کارهایی است که در مقابله با وقوع سرقت و جرایم خشن باید انجام شود. ‌
بوداقی گفت: توجه به اشتغال‌زایی و بهبود فضای کسب ‌و کار در استان خوزستان و حمایت از اشتغال پایدار زندانیان جرائم غیرعمد و پیشگیری از شیوع اعتیاد به مواد مخدر بین جوانان از طریق آموزش و آگاه‌سازی و توجه به اوقات فراغت جوانان از دیگر راهکارهای مهم در این زمینه است.
وی بیان کرد: همچنین توسعه روابط شبکه‌ای پلیس با دیگر سازمان‌های متولی از طریق تنظیم تفاهم‌نامه‌های همکاری و برون‌سپاری بخشی از ماموریت‌ها در چارچوب قانون باید در این زمینه انجام شود. 

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/731837/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تصویری از دیدار آیت الله جوادی آملی و رهبر جریان صدر در عراق

رونمایی از اعلان همایش ملی بزرگداشت فردوسی

افت فشار یا قطعی آب فردا در برخی از خیابان‌های قم

به شهادت رسیدن تکاور پلیس قم

کشف بیش از 9 تُن انواع مواد مخدر در کشور

دستورالعمل رفاهیات کارکنان دانشگاه‌های علوم پزشکی ابلاغ شد

توقیف کامیونت با 24 میلیون تومان خلافی

برخورد مرگبار پژو پارس با درخت؛ خودرو نصف شد

سالگرد ارتحال آیت‌الله بهجت در قم برگزار می‌شود

موانع فعالیت واحدهای صنعتی قم با استفاده از ظرفیت‌های قانونی رفع می‌شود

گل خاطره انگیز آگوئرو برابر کوئینز

کودکی که حالا خودش ستاره ال‌کلاسیکو‌هاست

دو جلسه محرومیت مدافع یووه با پس‌گردنی جنجالی!

لیگ قهرمانان آسیا؛ رونمایی از هشت تیم صعودکننده

با آنچلوتی دوباره قهرمان جهان می‌شویم

محل فینال جام حذفی اعلام شد

اصلی‌ترین گزینه جانشینی ژابی نه گفت

حرف‌های مهم زانتی درباره اینزاگی و انتقالات اینتر

گل اول بانوان چین تایپه به ایران  توسط

مهر تایید ال‌کلاسیکو به یک تمدید قرارداد

آکنه در بزرگسالی خطر ابتلا به اختلالات خوردن را افزایش می‌دهد

خواب بی‌کیفیت اولین علامت آلزایمر؟

دومین کنگره ملی طب ایرانی، بستری برای تبادل علمی در این حوزه

جزئیات برگزاری امتحانات نهایی در قم

پزشکیان: در مذاکرات از اصول خود عقب‌نشینی نمی‌کنیم و تنش‌ هم نمی‌خواهیم

نظر رشیدپور درباره پزشکیان، روحانی، هاشمی و احمدی‌نژاد

عیادت آیت‌الله اعرافی از آیت‌الله نوری‌ همدانی

پورمحمدی: نتیجه نهایی مذاکرات مشخص نیست اما امید داریم که به توافقی مطلوب منجر شود

تصویری زیرخاکی از پدر برادران لاریجانی

کواکبیان: مذاکره، خواست نظام است

انتقاد ابطحی از عملکرد دولت؛ آقای پزشکیان! یک تکانی به کابینه‌تان بدهید

بازدید نماینده ولی فقیه در آذربایجان‌شرقی و فرمانده سپاه عاشورا از زائرسرای شهید آیت الله آل‌هاشم

نظر آیت الله شبیری زنجانی درباره کسی که سالها قرائت نماز را اشتباه می‌خوانده!

نشست «دیدار با م. مؤیّد» شاعر پیشکسوت

یک مجموعه داستان و رمان جدید در نمایشگاه کتاب

مأمور یگان تکاوری قم پس از حادثه در حین انجام مأموریت به شهادت رسید

اختصاص 3 بوستان قم برای کودکان دارای اختلال اوتیسم

اجرای 41 پروژه عمرانی در آرامستان‌های قم طی سال گذشته

نخستین اکران مردمی فیلم سینمایی «اسفند» در قم

بازدید از موزه‌های قم در روز جهانی موزه رایگان شد

برگزاری اولین سالگرد «شهدای خدمت» در گلزار شهدای قم

تکاور پلیس قم به شهادت رسید/ عکس

آیت‌الله مروی: پیام امام خامنه‌ای به همایش سالگرد بازتاسیس حوزه علمیه قم، منشور جدیدی برای آینده حوزه‌های علمیه و روحانیت است

مدیر رسانه و روابط عمومی دادگستری کل استان قم منصوب شد

اختتامیه جشنواره رسانه‌ای ابوذر قم برگزار می‌شود

ضرورت بسیج تمام ظرفیت‌های قانونی برای رفع موانع تولید در قم

سهم ناچیز و 1.5 درصدی قم از کل نقدینگی کشور

وزارت آموزش و پرورش: روند ارزیابی دانش‌آموزان باید بازنگری شود

اژه‌ای: باید هزینه را برای جنایتکاران بالا ببریم

عملیات قاطعانه پلیس علیه قاچاق سوخت در بندر کلاهی