عصر قم

آخرين مطالب

عباس آخوندی: اگر امروز با ترامپ توافق کنیم بهتر از فرداست اقتصادی

عباس آخوندی: اگر امروز با ترامپ توافق کنیم بهتر از فرداست
  بزرگنمايي:

عصر قم - اعتماد / عباس آخوندی در گفت وگویی مفصل، دیدگاه خود را درباره مذاکرات ایران و امریکا، روند و آتی آن ابراز داشته است.
عباس آخوندی وزیر اسبق راه، در گفتگویی که با روزنامه اعتماد داشت، مساله زمان را در مذاکرات کلیدی دانسته و معتقد است ایران باید نهایت استفاده را از زمان داشته باشد.
در ادامه بخش‌هایی از مصاحبه را می خوانید:
بازار
* برای امریکا مداخله در کشورهای مختلف و حضور نظامی در منطقه تقریبا یک مساله پذیرفته شده بود. لذا شاهد مداخله امریکا در سال 2001 در افغانستان، 2003 در عراق و 1990 در کویت هستیم. امریکا تصور می‌کرد اگر جریان‌های منطقه بر وفق مرادش پیش نرود، می‌تواند با مداخله نظامی منطقه را تحت تاثیر خودش قرار دهد و نظریه و تئوری ملت‌سازی و دولت‌سازی برای امریکا یک نظریه پذیرفته شده بود. هزینه‌های امریکا در افغانستان 2.6 تریلیون دلار بود. نهایتا هم با دست خالی از افغانستان خارج شد. همین‌طور 22 سال است که امریکا در عراق مداخله کرده و عراق هنوز به آرامش و امنیت خودش نرسیده. امریکا هنوز هم مجبور است در عراق هزینه کند. 
*این اتفاقات امریکا را به این نتیجه رسانده که مداخله کار بسیار پرهزینه‌ای است . حتی در مقاطعی امریکا به این نتیجه رسیده بود که از منطقه خارج شود که در ادامه این ایده تغییر کرد. اما استراتژی مداخله در امریکا یک استراتژی شکست‌خورده است، به همین دلیل است که امروز امریکا دنبال حل‌وفصل مساله ایران به روش غیرنظامی است. هرچند ممکن است اعلام کند که گزینه جنگ و اقدام مسلحانه روی میز است، اما تصور من این است که امریکا یا به هیچ‌وجه به سمت اقدام نظامی نخواهد رفت یا آن اقدام در آخرین لحظه و در بدترین و سخت‌ترین شرایط اتخاذ خواهد شد.
*حال بیایید، موضوع را از دریچه ایران ببینیم؛ افکار عمومی در ایران کاملا به این نتیجه رسیده که امکان دستیابی به توسعه در عین منازعه دایمی با بزرگ‌ترین قدرت نظامی و اقتصادی جهان ممکن نیست. رشد کشورهای همسایه در جنوب خلیج‌فارس، ترکیه و جاهای دیگر، برای ملت ایران یک سوال بسیار مهم است. اینکه چرا رفاه ایرانیان پایین است و چرا ما مشکل رفاه داریم؟ شاید برای اولین‌بار است که در ایران اجماع نسبتا گسترده‌ای را در تمامی طیف‌های سیاسی ایران شاهد هستیم که تمایل دارند مذاکره صورت بگیرد و منازعه به نحوی مدیریت و حل‌وفصل شود.
*دوره آقای خاتمی چپ آن دوره به قدرت رسید و نهایتا متوجه شد امکان ادامه حرکت اشغال لانه جاسوسی امکانپذیر نیست و باید به سمت تشنج‌زدایی با دنیا برود. بعد از آن دولت نهم و دهم را داریم که دولت پوپولیست و شاید بی‌منطق‌ترین دولتی است که در دوره جمهوری اسلامی به قدرت رسیده. نتیجه دولت نهم و دهم چه شد؟ اتلاف منابع بسیار گسترده در وقت فراوانی فروش نفت و فقر بسیار گسترده که بر ملت حاکم شد. تجربه‌ای که تقریبا تمام ملت ایران تبعات آن را احساس کرده‌اند. بعد از آن دولت آقای روحانی را داریم که مجددا بحث حل‌وفصل منازعه با قدرت‌های بزرگ و خروج ایران از ذیل فصل 7 منشور مطرح می‌شود.
*پایان دولت نهم و دهم ایران شش قطعنامه سازمان ملل را داشت که ایران را جزو کشورهایی که امنیت جهان را به مخاطره می‌اندازند قرار داده بود. تمام تلاش آقای روحانی این بود که ایران از این موقعیت خارج شود و یکسری نیروهای سیاسی در ایران برای آقای روحانی کری می‌خواندند و می‌گفتند این کار از موضع ضعف است. دولت سیزدهم که آمد به این نتیجه رسید که بدون حل و فصل این موضوع، امکان هیچ رفاه و رشدی برای ملت ایران نیست. در این دوره‌های مختلف آمدن گروه‌های مختلف با سلیقه‌های مختلف یک نتیجه داشت، هرچند بسیار پرهزینه بود و هزینه‌اش عقب‌ماندگی ایران برای حدود 40 سال بود که وضعیت ایران با رشد سایر کشورها قابل مقایسه نیست.
*از نظر من مذاکرات برجام بسیار دشوار بود. الان که مذاکره می‌کنیم، یکسری حقوق به دست آورده‌ایم، از ذیل 7 منشور بیرون آمده‌ایم فقط با یک کشور در حال مذاکره هستیم، تفاوت این کشور با دولت قبلی این است که آن برمبنای اجماع کار می‌کرد و این دولت برمبنای تفرقه در جهان. وقتی برمبنای تفرقه کار می‌کند درواقع برای شما فضایی برای نفس کشیدن ایجاد می‌کند که نکته بسیار مهمی است. وقتی هیچ فضای نفس کشیدن نداشتید و الان کلی فضای نفس کشیدن دارید که نکته بسیار مهمی است. این کشور داوطلبانه نظام اداری خودش را کنار گذاشته و با منطق تجاری با شما مذاکره می‌کند. توافق در نظام منطق تجاری خیلی سهل‌الوصول‌تر و آسان‌تر به دست می‌آید تا وقتی که قرار باشد با منطق امنیتی و سیاسی مذاکره کنید. نکته سوم اینکه در امریکا هم به این نتیجه رسیده‌اند که مداخله دیگر به نفعشان نیست و به نفعشان است که مذاکره کنند، بنابراین در مجموع می‌توانید نسبت به مجموعه روندی که در حال انجام است خوشبین‌تر باشید.
*ترامپ یک فرصت است اگر منطقش را بفهمید و در زمان مقتضی عمل کنید. این‌طور افراد چون تا حد زیادی کیش شخصیت دارند و شخص خودشان برایشان خیلی خیلی مهم است، بنابراین شناخت این کیش شخصیت مهم است. آقای ویتکاف مصاحبه طولانی‌ای با آقای کارلسون دارد و می‌گوید به ترامپ گزارش که می‌دهی، آن را داخل سطل آشغال می‌اندازد. (ویتکاف معتقد است) تو باید بفهمی، ترامپ چه می‌گوید. ترامپ تجربه سی‌ساله خودش را به عنوان کارگزار اقتصادی به کار می‌گیرد و به طرف مقابل می‌گوید: «تو چه می‌خواهی، چقدر حاضری بپردازی، تا کجا کوتاه می‌آیی، در چه منطقه‌ای و با چه شرایطی می‌خواهی و در چه شرایطی معامله را به‌هم می‌زنی.»می‌گوید من در مورد ایران با ترامپ صحبت کرده‌ام که تو از ایران چه می‌خواهی؟ این نگاه خیلی فرق دارد با یک نگاه صددرصد سیاسی امنیتی اوباما یا بایدن که در نظام‌های امنیتی رشد کرده‌اند. خط قرمزها را هم که پرسیده ترامپ گفته «از ایران می‌خواهم که سلاح هسته‌ای نداشته باشد»بنابراین تکلیف من روشن است. به نظر من یکی از دلایل مثبت بودن این موقعیت، این است که شما دور میزی بنشینید که طرفین بدانند چه می‌خواهند و قرار نیست برای مدت بی‌نهایت مذاکره کنند. البته ترامپ فردی نیست که بخواهد تا ابد مذاکره کند.
*این فرد منتظربمان نیست، بنابراین به نظرمن زمان به ضرر ماست. اگر در دوره قبلی زمان به نفع ما بود، قطعا این دوره به ضرر ماست. اگر امروز توافق کنیم بهتر از فرداست چون فضای نامعینی که نهادها کمتر درگیر هستند و اشخاص به جای نهادها تصمیم‌گیری می‌کنند نظر اشخاص می‌تواند خیلی سریع تغییر کند، بنابراین باید بتوانیم در زمان کوتاه مذاکره را ببندیم.
* اگر موفق شویم به توافق برسیم، اولین بحث قبل از بحث‌های سرمایه، مبادلات مالی است که بتوانیم پول جابه‌جا کنیم.ما کمتر بانکی داریم که از نظر مقررات بین‌المللی ظرفیت و صلاحیت‌ برای مبادلات مالی حتی با بانک ژاپن را داشته باشند، بنابراین بحث من این است که اقتصاد بسیار مهم است اما اقتصاد را به مفهوم سرمایه‌گذاری شخص ترامپ در ایران تنزل ندهیم. این حرف به نظر من گزاف و بی‌مبناست. برای ما مهم است که بلافاصله نهادهای اقتصادی و سیاسی مستقر شوند و رابطه، نهادی باشد. بانک‌ها بتوانند با هم کار کنند. ما باید بتوانیم کالا مبادله کنیم. ایران بتواند به امریکا صادرات داشته باشد و برعکس.

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/728967/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جزئیات جدید از موارد بازداشت و احضار در پرونده انفجار بندرعباس

منبع آتش سوزی بندر شهید رجایی چه بود؟

قتل پیرزن تنها توسط دختر همسایه/ پسر مقتول: قصاص می خواهیم

سهم سزارین از زایمان کشور اعلام شد

باارزش‌ترین برند فوتبال؛ فاصله یک میلیاردی رئال و بارسا

آگوئرو: علاقه رئال به من واقعی نبود!

تعیین تکلیف آخرین سهمیه جام باشگاه‌های جهان

نوستالژی؛ گل زیبای محمدرضا خلعتبری برای الوصل و شادی جالب با دیگو مارادونا

تهدید میلیون یورویی پی‌اس‌جی از قلب پاریس!

بازگشت باشکوه فوق‌ ستاره ژاپنی به وطن!

صفرزاده: لیاقت قهرمانی در جام حذفی را داریم

بازگشت عارف به تبریز؛ سقوط و قهرمانی!

استعدادیابی والیبال ایران وارد یک فاز جدید شد

مدال‌ بدلی به جای 5 طلای المپیکی که در آتش آمریکا سوخت!

علائم بیش‌فعالی از دوسالگی قابل‌ مشاهده است

واکنش فرمانده نداجا به ادعای دشمن درخصوص ناو زاگرس؛ با افتخار در حال مأموریت است

نماز جمعه 16 خرداد در حرم امام خمینی (ره) برگزار می‌شود

معاون عراقچی: ایران از صلح ارمنستان و آذربایجان حمایت می‌کند

جزییات رونمایی از ناوشکن سهند و توانا از زبان فرمانده نداجا

رایزنی گروسی و کالاس درباره ایران

اقدامات و خدمات شهید آیت الله رئیسی برای نسل جوان تشریح شود

فرآیند شناسایی برترین واحدهای تولیدی قم به مناسبت روز صنعت آغاز شد

کارنامه 44ماهه تهران روی میز بزرگان حوزه علمیه قم

حیات بالنده و تمدن‌ساز حوزه علمیه قم/ نام حاج شیخ تا ابد بر تارک حوزه‌های علمیه می‌درخشد

حضور عراقچی در قم برای شرکت در سومین اجلاس دوره ششم خبرگان رهبری

وزیر امور خارجه وارد قم شد/ تشرف به زیارت حرم حضرت معصومه(س)

طوفان سیچوان چین را درنوردید

وضعیت دما و بارش کشور تا اواخر خردادماه

آتش‌سوزی انبار لوازم یدکی موتورسیکلت در خیابان مولوی

ابتلای هزار نفر در ایران به یک بیماری مسری خطرناک

خرس قهوه‌ای در الیگودرز شکار دوربین شد

نشست مشترک سرپرست دفتر مطالعات و پژوهش‌های بنیاد با پژوهشگران دانشگاه علامه طباطبایی

پیروزی نیویورک مقابل بوستون در حالی که 20 امتیاز عقب بود!

توضیحات علیرضا دبیر درباره نماز خواندن در حین جلسه با وزیر ورزش

علیرضا دبیر: قهرمان المپیک 24 میلیارد نقد گرفت، به ورزشکارها خوب می رسند

مدیرعامل شهداب: مثل بعضی‌ها، جواب بدی را با بدی نمی‌دهیم

علیرضا دبیر: گرین کارت آمریکا داشتم، بخاطر حضور در شورای شهر پس دادم

برق مدال به وزنه‌برداری ایران چشمک زد؛ درخشش جوانان و امید به آینده

والیبال ایران و سه پدیده در یک قاب

اولین جوان آسیایی که قهرمان اسنوکر حرفه‌ای جهان شد؛ ستاره نوظهوری که سالیوان را در هم شکست

کودکی ستارگان فوتبال جهان توسط هوش مصنوعی!

بازی استقلال بدون VAR شد

4 میوه‌ای که به سرطان روده بزرگ «نه» می‎گویند

برگزاری جام ورزشی شهیده ناهید فتاح در مدارس شاهد استان قم

تشرف عراقچی به زیارت حرم حضرت معصومه(سلام‌الله‌علیها)

آیتی: برخی افراد مانند موریانه می‌خواهند پایه‌های دولت را از بین ببرند

شریف: در دفاع از کشور، نباید بحث اصولگرا و اصلاح‌طلب مطرح باشد

نادران: ترامپ تا دید چینی‌ها از تجارت جهانی بیشتر از آمریکا نفع می‌برند، زیر میز زد

مجلس بزرگداشت چهلمین روز ارتحال آیت الله حاج آقا بزرگ بنیادی برگزار می شود

عیادت رهبر معظم انقلاب از آیت‌الله نوری همدانی + فیلم