عصر قم

آخرين مطالب

نگاهی به کارنامه تئودور نولدکه، پژوهشگر قرآن و شاهنامه مقالات

نگاهی به کارنامه تئودور نولدکه، پژوهشگر قرآن و شاهنامه
  بزرگنمايي:

عصر قم - مهر /درخشش ذهن نولدکه و آگاهی‌اش به ادبیات یونانی و شناختش از سه زبان سامی عربی، سریانی و عبری، و دانشش از زبان فارسی و فارسی میانه همراه با عمر طولانی، او را به شرق‌شناسی برجسته تبدیل کرده است.
طاهره طهرانی: «بیگانگان آشنا» عنوان پرونده‌ای است که به مرور کارنامه و زندگی نویسندگان و پژوهشگران خارجی علاقه‌مند به فرهنگ و ادب ایران می‌پردازد.
اولین‌شماره این‌پرونده به تئودور نولدکه (Theodor Nöldeke) اختصاص دارد که دوم مارس 1836 میلادی در شهر کوچکی از توابع هامبورگ آلمان، به دنیا آمد. شروع تحصیلاتش نزد پدرش بود و ادبیات کلاسیک یونانی و لاتین را آموخت. بعدها پیش هاینریش اوالد دوست قدیمی پدرش رفت که خاورشناس بود و زبان‌های سامی می‌دانست؛ در این دوره او به سوی مطالعات شرقی تمایل پیدا کرد و تحصیلاتش را را در رشته‌های الهیات و فلسفه و زبان‌های سامی تا مقطع دکتری ادامه داد و در 20 سالگی با رساله‌ای درباره تاریخ قرآن، نخستین دکترای خود را گرفت.
این‌پژوهشگر در پایان نامه اش با عنوان تاریخ قرآن در دو بخش به تاریخ ادبی قرآن با استفاده از منابع اسلامی و تحقیقات خاورشناسان اروپایی پرداخت، این موضوع تا پایان عمر مهمترین موضوع تحقیقاتی او بود.
پژوهش قرآن به منزله یک متن وحیانی و تاریخی
در سال 1858 میلادی، برنده جایزه آکادمی پاریس _جایزه‌ای برای نگارش مقاله‌ای درباره قرآن_ شد. دو سال پس از آن هم ترجمه آلمانی رساله دکترای خود را با عنوان تاریخ قرآن منتشر کرد، این همان کتابی است که بعدها با تغییراتی و با همکاری شاگردش چاپ شد. در ادامه پژوهش‌هایش پس از دوران دکترا، ابتدا به وین پایتخت اتریش و سپس لیدن در جنوب هلند رفت، حدود یک ماه به بررسی نسخه‌های خطی عربی آنجا پرداخت، و در آوریل 1858 میلادی به برلین رفت و در آنجا هم نسخه‌های خطی عربی و ترکی را بررسی، و فهرستی هم برای دستنویس‌های ترکی آن کتابخانه تهیه کرد.
در سال 1861 میلادی _یعنی در 25 سالگی_ نولدکه به مقام استادی در دانشگاه گوتینگن در رشته زبان‌های سامی و تاریخ اسلام رسید و 11 سال بعد به دانشگاه استراسبورگ رفت. عمده تمرکز او بر دو رشته تاریخ تمدن اسلامی و زبانهای سامی بود، اما به بسیاری از علوم مربوط به خاورشناسی آگاهی و تسلط داشت. تخصصش در زبانهای سامی عربی، سریانی، عبری و آرامی… و آشناییش با زبان فارسی، باعث شد که آثارش قابل توجه و تقدیر باشد.

عصر قم


«تاریخ قرآن» اثر شاخص نولدکه است، این کتاب نخستین ترجمه کامل از قرآن کریم است و با وجود اینکه بیشتر از صد سال از انتشار نخستین نسخه آن گذشته، محققان غربی هنوز هم به آن رجوع می‌کنند. نولدکه سوره‌ها را ابتدا به دو دسته مکی و مدنی و سپس آن‌ها را به بخش‌های کوچک‌تر تقسیم کرد که در نهایت به سه بخش مکی و یک بخش مدنی رسید، در واقع با بررسی سوره‌های قرآن با توجه به توالی زمانی و وقایع مربوط به آن نزول سوره‌های قرآنی را با توجه به گستره زمانی آن و نیز منشأ سبک‌های زبانی دنبال می‌کرد. در این روش سوره‌ها به ترتیب نزول آن مرتب می‌شوند. برای مثال سوره انبیا که بیست و یکمین سوره قرآن است، در کتاب نولدکه در جایگاه شست و پنجمین سوره قرار گرفت. او این ساختار را شیوه‌ای جامع و منسجم برای بررسی و دنبال کردن متن وحیانی و دستیابی به تحلیل‌های کلامی، ادبی و تاریخی می‌دانست. کتاب دیگر او زندگی‌نامه محمد (ص) او که نسبتاً کم حجم هم هست، شرح مختصری از زندگی و زمانه پیامبر اسلام با استناد به روایات تاریخی است. البته هر دوی این کتاب‌ها مورد نقد قرار گرفته اند. نولدکه کتاب‌هایی هم در حوزه زبان‌شناسی و دستور زبان‌های قدیمی چون آرامی، سریانی و عربی کلاسیک دارد.
‌ آغاز ایران شناسی و کتابهای نولدکه
پژوهش‌های عربی و اسلامی او را به ایران‌شناسی رساند و با بررسی منابع فارسی و مطالب مربوط به ساسانیان در تاریخ طبری، شروع به مطالعه شاهنامه و نوشته‌هایی به زبان پهلوی همچون کارنامه اردشیر بابکان کرد و فارسی میانه را هم آموخت، البته پیش از آن فارسی امروزی را آموخته بود.

عصر قم

برگی از کارنامه اردشیر بابکان
نولدکه سعی می‌کرد ریشه کلمات فارسی امروز را از متن پهلوی پیدا کند. او ریشه لغت آذربایجان را اتورپات که نام یکی از سرداران سپاه مادها و سپس اسکندر بود، می‌دانست. تحقیقات او در زمینه ایران‌شناسی بسیار گسترده است و نه تنها به مباحث تاریخی مربوط است، بلکه ویژگی‌های زبانی، مورفولوژی، وضعیت جغرافیایی، اساطیری و داستان‌های حماسی و حتی ویژگی‌های شخصیتی و مانند آن را در برمی‌گیرد. حاصل این جستجو «تاریخ ایران واعراب در زمان ساسانیان» و «حماسه ملی ایران» است، اولی را عباس زریاب خویی و دومی توسط بزرگ علوی به فارسی برگردان شد.

عصر قم


کتاب تاریخ ایران و اعراب در زمان ساسانیان (Geschichte der Perser und Araber zur Zeit der Sasaniden - ) به بررسی حکومت ساسانیان و روابط آن‌ها با اعراب می‌پردازد و یکی از منابع کلیدی در مطالعۀ تاریخ ساسانیان بوده است. کتاب الطبری (ترجمه و تحلیل بخش‌های مربوط به ایران در تاریخ طبری) بررسی و ترجمه اوست روی بخش‌های مربوط به ایران در تاریخ طبری که شامل اطلاعات مهمی دربارۀ دوران ساسانی و انتقال قدرت به مسلمانان است.
نولدکه در کتاب حماسه ملی ایران (Das iranische Nationalepos) هم که در سال 1920 منتشر شد، به تحلیل و بررسی شاهنامه فردوسی به‌عنوان حماسه ملی ایران پرداخت. او در این اثر به بررسی ساختار، محتوا و اهمیت تاریخی و فرهنگی شاهنامه پرداخته و تلاش کرد تا جایگاه این اثر را در ادبیات جهان مشخص کند. او در تحقیقاتش درباره منابع شاهنامه برخی از جنبه‌های تاریخی و روایی شاهنامه را با منابع کهن ایرانی و عربی مقایسه کرد و به بررسی دقت تاریخی آن‌ها پرداخت.

عصر قم


دیدگاه‌های نولدکه درباره شاهنامه
نولدکه شاهنامه را از نظر تاریخی و اسطوره‌ای تحلیل کرد و معتقد بود که این اثر آمیزه‌ای از تاریخ واقعی، افسانه‌ها و روایت‌های شفاهی ایران باستان است. او به تأثیر منابع ساسانی (به ویژه خدای‌نامه) بر ساختار روایی شاهنامه اشاره کرد. با وجود تحسین از ارزش حماسی و ادبی شاهنامه، نولدکه برخی از روایت‌های آن را از نظر تاریخی نادقیق دانسته و مورد نقد قرار داده است. پژوهش‌های او تأثیر زیادی بر مطالعات ایران‌شناسی در غرب گذاشت و بسیاری از محققان بعدی از روش‌ها و یافته‌های او در بررسی تاریخ و ادبیات ایران استفاده کردند. نولدکه در آثار خود با نگاهی انتقادی به بررسی زبان‌شناسی، سبک، و منابع تاریخی شاهنامه پرداخت و از نخستین پژوهشگرانی بود که شاهنامه را نه صرفاً یک اثر حماسی، بلکه منبعی تاریخی برای شناخت گذشتهٔ ایران دانست.
اهمیت کار نولدکه چیست؟
او در پژوهش‌های خود بر روی شاهنامه، به‌دنبال درک عمیق‌تری از جنبه‌های تاریخی، اسطوره‌ای و ادبی این اثر بود و شاهنامه را نه تنها به‌عنوان یک اثر ادبی، بلکه به‌عنوان منبعی مهم برای درک تاریخ و فرهنگ ایران باستان و دوران اسلامی مورد توجه قرار داد. نولدکه به بررسی تأثیرات متقابل فرهنگ ایرانی و اسلامی در شاهنامه نیز پرداخت و تلاش کرد تا نشان دهد که چگونه فردوسی توانست عناصر اسطوره‌ای و تاریخی ایران باستان را در قالب یک اثر ادبی جاودانه حفظ کند. کار بر روی شاهنامه فردوسی به‌عنوان بخشی از تلاش‌های گسترده‌تر او برای مطالعه و شناخت فرهنگ و تاریخ ایران و اسلام قابل توجه است. تحقیقات او در این زمینه به درک بهتر محققان غربی از ادبیات فارسی و جایگاه شاهنامه در ادبیات جهان کمک کرد. نولدکه با تحلیل دقیق و علمی خود، توانست جنبه‌های مختلف این اثر بزرگ را روشن کند و به شناخت بیشتر آن در غرب یاری رساند.
نولدکه در میان شرق‌شناسان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و از او با احترام یاد می‌کنند. او از شرق‌شناسان برجسته به شمار می‌آید که بسیاری از خاورشناسان روزگار خویش و مستشرقان پس از خود را تحت تأثیر قرار داده است. تلاش پایدار و درخشش ذهن و آگاهی گسترده ‏اش به ادبیات یونانی و شناخت کاملش از سه زبان سامی شامل عربی، سریانی و عبری، همراه با عمر طولانی، به او امکان داد تا این جایگاه را نه تنها در میان خاورشناسان آلمان، بلکه در میان تمام خاورشناسان به دست آورد.
تئودور نولدکه سال‌های پایانی عمرش را پیش پسرش در کالسروهه گذراند و سرانجام، پس از عمری کار پژوهشی و تحقیقاتی در بیست و نه دسامبر 1930 در 94 سالگی درگذشت.

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/697937/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سفری جسورانه به دنیایی ورای اندرونی

نصب کتیبه‌های ولادت امام هشتم(علیه‌السلام)؛ ای همه دلها حرمت یا رضا

حال "فیروز" یوزپلنگ ایرانی خوب است

زائران حج تمتع چقدر ارز زیارتی می‌گیرند؟

بازدید معاون علمی و فناوری رئیس جمهور از نمایشگاه اینوتکس 2025

تیراندازی در محله نارمک تهران؛ پلیس توضیح داد

خدمت رسانی پیشکسوتان فوتبال و مجریان تلویزیونی در چایخانه حضرت

تجلیل از دبیران جهادی و معلمین دفاعی آموزرش و پرورش استان قم

دستگیری سوداگر مرگ با 11 کیلو حشیش در قم

جهت مهار بحران گردوغبار سراجه 2هزار و600 میلیارد تومان اعتبار نیاز است

هدف‌گذاری برای جابه‌جایی 54 میلیون تن بار توسط راه آهن تا پایان امسال

شاهکار فلیک و اینزاگی؛ نمایشی که یادمان نمی‌رود

جهان فوتبال تسلیم فرازمینی بارسلونا

قانون گل زده در خانه حریف را برگردانید!

رقیب ایران برای قهرمانی آسیا از اسپانیا می‌آید

رکورد شگفت‌انگیز النصر از زمان جذب رونالدو

قول مهمی که آنچلوتی به پرز داد

اگر آرتتا جام نگیرد، به‌زودی اخراج می‌شود!

ستاره‌ای غیرمنتظره بارسلونا را شوکه کرد

کیش میزبان بیش از 100 تور اپراتور و فعال گردشگری از 33 کشور جهان

تست سلامت دیسک کمر

واکنش پسر ترامپ به تلاش‌های نئوکان‌ها برای به شکست کشاندن مذاکرات ایران و آمریکا

ظریف: کشورهای منطقه به این نتیجه رسیدند که امنیت خریداری شده برای آن‌ها امنیت نمی‌شود

اظهارات علیرضا افتخاری درخصوص احمدی‌نژاد

لفاظی دوباره رئیس رژیم صهیونیستی علیه ایران

ظریف: چین و روسیه به خاطر منافع ما منافع خودشان را به خطر نخواهند انداخت

کارگزاران حج یکشنبه با رهبر انقلاب دیدار می‌کنند؛ دیدار با کارگران و معلمان تا پایان اردیبهشت‌

صحبت های دلنشین دکتر انوشه

3 هزار و 200 فرصت شغلی جدید در بخش گردشگری قم ایجاد می‌شود

سازش یک فقره قتل عمد بعد از 12 سال به مناسبت دهه کرامت

سرقت سن‌وسال نمی‌شناسد؛ روایت‌هایی از سارقین 18 تا 72 سال!

مجوز پروژه پتروشیمی میانکاله لغو شد

افزایش خسارات جوی طی روزهای اخیر؛ 6 نفر کشته و 65 تن مصدوم شدند

متجاوز اتباع اعدام شد؛ 2 قاتل مهلت گرفتند

جزئیات مهم از حج 1404؛ زمان اعزام نخستین کاروان زائران تمتع اعلام شد

فراری با طرحی خاص در گرندپری میامی

تهران و دبی میزبان دوره‌های متوالی و موفق داوری ISSF بودند

فلیک: بازی برگشت با اینتر یک پیش‌فینال است/ یامال نابغه است

اینزاگی: عملکرد فوق‌العاده‌ای داشتیم؛ طارمی کمک زیادی کرد

فرمول یک در مکزیک ماندگار شد

جشنواره ورزشی دختران آفتاب ایران در 5 رشته ورزشی

نصیری‌نژاد خبر داد: کوراش با 6 وزن در ناگویا

کربکندی: سپاهان از خودش ضربه خورد

هشتمین حذف دردناک مسی در لیگ قهرمانان

گوندوگان: متاسفم، رودیگر از خط قرمزها عبور کرد!

نکات مهم خود مراقبتی در دوران بارداری

خرازی: کشورهای منطقه در حال متنوع کردن وابستگی خود هستند

ظریف: مذاکره تهدید نیست؛ ترامپ می‌گوید ایرانی‌ها سر کری را کلاه گذاشتند

آمادگی شرکت بیمه دی برای پرداخت خسارت به بیمه گزاران بندر شهید رجایی/ بررسی و پرداخت خسارت در کمتر از 48 ساعت

آیت‌الله کاظم صدیقی خطیب این هفته نماز جمعه تهران