عصر قم

آخرين مطالب

سهم ناچیز ایران در صادرات گیاهان دارویی/گونی‌ پلاستیکی هنوز مجهزترین بسته‌بندی علمی

سهم ناچیز ایران در صادرات گیاهان دارویی/گونی‌ پلاستیکی هنوز مجهزترین بسته‌بندی
  بزرگنمايي:

عصرقم- حجم بازار گیاهان دارویی در سال 2020 بیش از 165 میلیارد دلار بود که احتمال دارد تا سال 2029 به بالای 347 میلیارد دلار برسد. ایران نیز ظرفیت خوبی برای تولید انواع گیاهان دارویی دارد و به گفته مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری، هشت هزار و 423 گونه گیاهی در کشور شناسایی شده است که از این تعداد 2 هزار و 300 گونه خاصیت دارویی دارند.

همچنین اسنادی در حوزه گیاهان دارویی و طب سنتی تدوین و تصویب شده که سند گیاهان دارویی در شورای عالی انقلاب فرهنگی از آن جمله است. با وجود این، میزان صادرات گیاهان دارویی طبق آمار گمرک در سال 1400، تنها 700 میلیون دلار بوده است.

شرکت‌های مختلف یا واحدهای فناور امروزه در زمینه تولید و عرضه گیاهان دارویی فعالیت می‌کنند و ستاد توسعه علوم و فناوری‌های گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز طی سال‌های اخیر نمایشگاهی را به نام «جشنواره و نمایشگاه گیاهان دارویی» برگزار می‌کنند.

شرکت‌هایی که در زمینه تولیدات گیاهان دارویی فعالیت ‌می‌کنند عموما دانش‌بنیان نمی‌شوند؛ بنابراین امکان بهره‌مندی از مزایای دانش بنیانی را ندارند ولی شرکت‌هایی که علاوه بر تولید در زمینه فناوری گیاهان نیز فعال هستند و به تولیدات دارویی رسیده‌اند، می‌توانند دانش‌بنیان شوند. البته تعداد این شرکت‌ها محدود است و به گفته دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری‌های گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری 800 شرکت در حوزه گیاهان دارویی فعالیت می‌کنند که 25 درصد آنها دانش‌بنیان هستند.

این شرکت ها با وجود فضای مناسب برای کشت و زرع و تاریخی غنی و پُرسابقه از کشت گیاهان دارویی و شناخت مردم نسبت به آنها، با مشکلات مختلفی به‌ ویژه در حوزه صادرات و بسته‌بندی روبرو هستند که باعث می‌شود حجم این بازار به اندازه کافی در کشور رشد نکند.

میلاد مذهبی مدیرعامل شرکت کشت و صنعت جوانه گیاهی الوند (واحد فناور فعال در زمینه گیاهان دارویی) مستقر در مرکز رشد دانشگاه آزاد همدان در مورد آغاز فعالیت این شرکت‌ می گوید: این شرکت از سال 1388 فعالیت خود را آغاز کرده و در سال 1390 ثبت شده است. امروز 60 هکتار فضای مزرعه‌ای و 11 هکتار فضای گلخانه‌ای داریم.

تولید 11 نوع آویشن

وی در مورد فعالیت های این شرکت توضیح داد: بیش از 35 نوع آویشن در دنیا کشت می‌شود که ما 11 نوع آن را به شکل انبوه تولید کرده‌ایم، اکنون 60 هکتار فضای مزرعه‌ای و 4 هزار متر فضای گلخانه‌ای داریم و با اشتغال‌آفرینی برای 15 نفر به صورت مستقیم و 60 نفر به صورت غیرمستقیم این گیاهان را تولید می‌کنیم.

مذهبی که دانش‌آموخته کارشناسی ارشد گیاهان دارویی و مدرس دانشگاه بوعلی و دانشگاه آزاد همدان است، افزود: آویشن‌ها شکل، قیافه و عطر خاصی دارند و در صنایع مختلف غذایی یا دارویی به کار می‌روند. انواع آویشن در صنایع دارویی برای ساخت شربت یا داروهای ضدسرفه و در صنایع غذایی یا ادویه‌ای به عنوان افزودنی به غذا استفاده می‌شوند.

وی در مورد صادرات محصولات این شرکت نیز گفت: ما سه محصول چای ترش ایرانی، آویشن باغی و بابونی آلمانی را به دو کشور آلمان و عمان صادر می‌کنیم. زیرا دمنوش بابوبه در کل اروپا بسیار استفاده و از آن استقبال می‌شود.

 

دانش‌بنیان نمی‌شویم

ما به کشاورز آموزش کشت و مشاوره برای تولید محصول می‌دهیم و وقتی محصول را برداشت کرد آن را تضمینی خریداری می کنیم؛ به این ترتیب چرخه کامل تولید و برداشت محصول را شکل داده‌ایم.

مدیر کمیته تولیدکنندگان و صادرکنندگان گیاهان دارویی استان همدان در مورد مزایای تولید گیاهان دارویی توضیح داد: این گیاهان کم‌آب‌بَر هستند و در زمین‌های ضعیف هم کشت می‌شوند، به دلیل معطر بودن آفت نمی‌گیرند و نیاز به کود هم ندارند ولی می‌توان از کودهای حیوانی و ارگانیک برای بهتر شدن کشت آنها استفاده کرد.

وی یکی از مشکلات این حوزه را دانش‌بنیان نشدن شرکت‌های فعال دانست و گفت: کشاورزی علمی سنتی و قدیمی تلقی می‌شود و به این دلیل شرکت‌ها دانش‌بنیان نمی‌شوند در حالی که ما توانسته‌ایم راه‌های جدیدی برای بذرگیری و کشت این محصولات بیابیم که کیفیت خاصی از آنها به دست آید. همچنین همه همکاران ما در این حوزه تخصص دارند ولی این شرکت‌ها فقط به عنوان واحد فناور یا خلاق شناخته می‌شوند.

مذهبی یکی دیگر از مشکلات را به‌ ویژه در حوزه صادرات دانست و گفت: صادرات برای محصولات ما فقط به کشورهای همسایه و کشوری مانند عمان آسان است، زیرا با حساب ارزی ایران نمی‌توان محصولی را صادر کرد. همچنین برخی مبادلات هم در مرز ایران انجام می‌شود.

 

کسی نیست به ما مشاوره درست بدهد

این فعال حوزه گیاهان دارویی گفت: یکی دیگر از مشکلات نداشتن دانش لازم برای رسیدن به استانداردهای جهانی در بسته بندی است. ما تولیدکننده هستیم ولی کسی نیست که مشاوره لازم را به ما بدهد که چه نوع محصولی را با چه کیفیتی تولید کنیم، به نوعی به ما مشاوره بدهد یا اگر نمایشگاهی باشد که در آن شرکت کنیم و ببینیم شرکت‌های مختلف محصولات را چطور عرضه می‌کنند.

صنعت بسته‌بندی ما هنوز حرفه‌ای نیست و مجهزترین بسته‌بندی، گونی‌های پلاستیکی است، محصولاتی مانند کشکش، سیر، گشنیز همینطور به شکل فله و در گونی‌های پلاستیکی عرضه می‌شود. مردم هم تصور می‌کنند، اگر اینطور بخرند هم ارزان‌تر است و هم خالص‌تر.

 

مذهبی در مورد استفاده از تسهیلات برای این نوع واحدهای فناور گفت: وقتی کار را شروع کردیم، دریافت وام سخت بود و امکان نداشت ولی وقتی کمی جلوتر رفتیم، خودمان تمایلی به دریافت وام نداشتیم.

وی در مورد بقیه فعالیت‌های این شرکت نیز اظهار داشت: ما در حوزه نهاده‌های تکثیری از جمله نشاء و بذر هم اخیرا کار می‌کنیم و بیشتر دوست داریم به کشاورزان خدمات و مشاوره ارائه دهیم اما این کار در ایران زیاد حمایت نمی‌شود. ما به خدمات مشاوره ای و تبلیغ برای محصولات خود نیاز داریم.

مذهبی با تاکید بر اهمیت صادرات این محصولات در پایان گفت: گاهی می‌بینیم تاجران کشورهای همسایه وارد کشور شده و حتی به روستاها می‌روند و مقادیر زیادی از یک گیاه دارویی مانند رازیانه را با یک عابربانک ایرانی می‌خرند و از مرز زمینی یا مرز دریایی به کشور خود می‌برند. در حالی که این کار باید توسط صادرکننده و تاجران ایرانی انجام شود.

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/386130/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تحقق گفتمان انقلابی در حوزه علمیه قم؛ از تحول آموزشی تا میدان‌داری رسانه‌ای

ماجرای گوشی قاپی باند «مشکی پوش‌ها»در تاریکی شب!

کمبود تاریخی دارو

کامبک طلایی طارمی با نقش اولی اینتر

پیروزی تیم بسکتبال طبیعت برابر نماینده کویت در غرب آسیا

آخرین جلسات تمرینی تراکتور برای جشن قهرمانی

انریکه و دمبله بهترین‌های لیگ یک فرانسه

یک آتش‌سوزی حال فیل فودن را به هم ریخت!

آزادکار روسی: فکر کردم رحمان بی‌رحم را شکست دادم

استقبال از عبدالرزاق حمدالله با پرتاب بطری

اونای هرناندز: در بارسا نحیف و لاغر بودم با الاتحاد پیشرفت کردم

اینزاگی: برای طارمی خیلی خوشحال هستم

هوش مصنوعی در فوتبال؛ ایستگاهی‌ها تغییر می‌کنند!

مرشایمر: درگیری با ایران حماقت است

جلیلی: باید راه متقابل و مقابله با تحریم را بفهمیم و بشناسیم

«بلاگر شدن روحانیون» از نگاه آیت الله غرویان/ طلبه های جدید می خواهند مرید و پیرو داشته باشند/ برخی حرکات ورزشی خلاف شأن لباس طلبگی است

آیت‌الله علم‌الهدی: نقش تحسین برانگیز هلال‌احمر در کنترل حادثه بندر شهید رجایی/ جهاد خدمت‌رسانی نقطه قوت نظام اسلامی است

تداوم معوقات پرستاران؛ کمبود حداقل 100 هزار پرستار در کشور

افزایش گردش ویروس کرونا در کشور؛ در اماکن عمومی ماسک بزنید

قانون عجیب کواچ در تمرین دورتموند؛ شوت‌زنی ممنوع

حمید درخشان: جنجال درست می‌کنید تا پست بگیرید

در ستایش اقدام تحسین برانگیز میلان

عارف به آذربایجان شرقی رفت

هشدار عراقچی نسبت به هرگونه سوء‌استفاده از سازوکار اسنپ‌بک

آیت‌الله شهید رئیسی خودش را وقف اسلام و ایران کرد

تقدیر آیت الله اعرافی از رهبر معظم انقلاب، مراجع عظام و برگزارکنندگان همایش سده

ساعت قطعی برق محله های مختلف قم برای امروز دوشنبه 22 اردیبهشت 1404

خلاصه بازی ناپولی 2 - جنوا 2

خلاصه بازی الاتحاد 3 - الفیحا 0

گل دوم جنوا به ناپولی توسط واسکز در دقیقه 84

ادعایی درباره هدیه عراقچی به ویتکاف

گل دوم ناپولی به جنوا توسط راسپادوری در دقیقه 64

اصلانیان: پرسپولیس برای‌ قهرمانی نیاز به پوست‌اندازی دارد

برنامه‌های بزرگداشت سالگرد شهید رئیسی در قم

وقف یک آپارتمان در قم؛ جلوه‌ای از ارادت و نیکوکاری بانوی خیر

اعلام برنامه قطعی برق مناطق قم در روز دوشنبه

ابهام در آمار و مستندات حادثه بندر شهید رجایی؛ مجلس پیگیر شد

تصادف هولناک پراید و تیبا 5 کشته بر جا گذاشت

گازگرفتگی 13 زن در سالن آرایش در پی روشن کردن موتور برق اضطراری

پیکر مطهر شهید ناصر جوهر زاده کارمند بنیاد شهید بعد از قریب به 39 سال شناسایی و به آغوش وطن بازگشت

گل‌های بازی بارسلونا 4 - رئال مادرید 3

گلزنی کریم بنزما برابر فیحا

خلاصه بازی الشباب 3 - الاهلی 1

تیم منتخب فصل لیگ فرانسه 25-2024

عثمان دمبله، برترین بازیکن فصل لیگ فرانسه 25-2024

لوکاس شوالیه دروازه بان لیل بالاتر از دوناروما برترین دروازه‌بان فصل لیگ فرانسه 25-2024 شد

کیلیان امباپه، برترین لژیونر فرانسوی فصل 25-2024

لوئیز انریکه برترین سرمربی لیگ فرانسه در فصل 25-2024

عرفان قهرمانی: همیشه در آبادان ما بهتر فوتبال بازی کردیم

دبل کریم بنزما برای الاتحاد مقابل فیحا