عصر قم
استفاده از روش‌های آبیاری نوین، راه حل بحران آب در کشاورزی استان قم
یکشنبه 5 تیر 1401 - 10:59:07 AM
ایسنا

عصرقم- مهندس محمد حسین احمد پور مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی استان قم با بیان این که مدیریت آب و خاک امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی قم در راستای بهره وری آب است، عنوان کرد: بهره وری آب بنابر تعریفی که دارد تفکیک، افزایش عملکرد، کسر تولید و مخرج آب، صرفه جویی در آب را مدنظر دارد که قسمت مخرج آب و صرفه جویی به عهده مدیریت آب و خاک است و اولین فعالیت در این راستا اجرای سامانه های نوین آبیاری بوده، لذا در سه ماهه اول سال جاری بیش از 600 هکتار از اراضی تقریبا با اعتباری بالغ بر 300 میلیارد ریال مجهز به سامانه های نوین آبیاری شده است.

وی بازسازی و مرمت حدود 50 رشته قنات با اعتباری بیش از 70 میلیارد ریال، ساخت یک باب استخر با بودجه های دولتی در خلجستان،  احداث حدود 800  متر کانال با هدف صرفه جویی در انتقال آب و همچنین تهیه و اجرای 23 کیلومتر لوله انتقال آب در مزارع استان طی دو ماه آینده، تسطیح و یکپارچه سازی حدود 1000 هکتار از اراضی تا اول کشت پاییزه که اعتبار آن تخصیص داده شده و پیمانکار در حال اجرای کار است را از دیگر برنامه ها در راستای افزایش بهره وری از منابع آبی عنوان کرد.

احمد پور با بیان این که تمام پروژه ها به لحاظ کیفی ارزیابی می شود، تصریح کرد: برای اولین بار در استان تمام پروژه ها به لحاظ کیفی و میزان اثر بخشی توسط مشاورین مورد ارزیابی قرار می گیرد.

مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی استان با اشاره به این که در راستای الگوی کشت استفاده از گیاهان کم آب بر را توصیه می کنیم، اظهار کرد: استفاده از آب استخرها و آب خاکستری در استان در حال به کارگیری است.

احمد پور با بیان این که اولین تصفیه خانه فاضلاب محلی در دانشگاه قم احداث شد، ابراز کرد: در حدود 30 هکتار از اراضی دانشگاه قم تحت آبیاری آب خاکستری قرار گرفته است همچنین تا پایان سال 1401 حدود 70 رشته قنات مرمت و احیا و چیزی حدود هزار حلقه چاه هم مجهز به کنتر هوشمند خواهد شد.

مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی استان تأکید کرد: کشاورزی در قم با تنش ‌های محیطی و کمبود منابع آبی همراه است، ‌ به همین دلیل استفاده از سامانه‌ های نوین آبیاری در این استان یک ضرورت برای حفظ زمین ‌های کشاورزی به شمار می ‌آید و در همین راستا روند تجهیز مزرعه‌ ها و باغ ‌ها به این سامانه‌ ها باید ادامه‌ یابد.

وی در خصوص شیوه های نوین آبیاری متناسب با اقلیم استان یادآور شد: کشاورز زمانی که درخواست استفاده از تسهیلات بلاعوض سامانه های نوین را می دهد به مشاورین معرفی می شود و مشاورین ذیصلاح اراضی را مورد مطالعه و بررسی قرار داده و آزمایش های آب و خاک را انجام می دهند و سپس به کشاورز توصیه می کنند که چه نوع روشی بهترین نتیجه را خواهد داشت.

مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی استان بیان کرد: در اراضی دارای آب شور استفاده از آبیاری کم فشار و لوله های ایزوفلوم توصیه می شود و در اراضی که کیفیت آب مناسب است آبیاری تیپ به خصوص در گیاه ذرت و کلزا استفاده می شود و به غیر از این هم حدود 18 دستگاه سنتر پیوت در اراضی آستان مقدس حضرت معصومه (س) در منطقه گازرون مورد بهره برداری قرار گرفته که هر دستگاه 40 تا 50 هکتار سطح زیر کشت را پوشش می دهد.

احمد پور در ادامه با بیان این که استان قم 950 رشته قنات عمومی و حدود 1400 رشته قنات و چشمه خصوصی دارد، تأکید کرد:  از این 950 قنات تا قبل از سال 1399 چیزی حدود 10 تا 15 قنات بازسازی و نوسازی شد و در سال 1400 این عدد به 36 رشته قنات رسید ولی در سه ماه اول سال جاری حدود 50 حلقه را در حال اجرا هستیم و تا پایان امسال امیدواریم 50 رشته قنات دیگر را هم مرمت و احیا کنیم.

مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی استان ضمن اشاره به این که با سفر ریاست جمهور به استان قم الحمدلله اعتبارات خوبی در زمینه آب و خاک مصوب شد، متذکر شد: مرحله اول این اعتبارات در اسفند سال گذشته تخصیص داده شد و در مجموع تمام اعتبارات تخصیصی در حال اجرا است و پیمانکار اخذ شده و آبیاری تحت فشار در سطح 300 هکتار اجرا شده و اعتبارات امسال در حدود 5 برابر اعتبارات سال 1400 می باشد.

احمد پور در پایان گفت: با توجه به اقلیم خشکی که استان قم دارد از کشاورزان تقاضا داریم از سیستم های نوین آبیاری استفاده کنند و بهره وری از منابع آبی را در راستای افزایش تولید در حد توان بالا ببرند.


http://www.Qom-Online.ir/Fa/News/359274/استفاده-از-روش‌های-آبیاری-نوین،-راه-حل-بحران-آب-در-کشاورزی-استان-قم
بستن   چاپ