عصر قم
یک استاد فلسفه: انقلاب اسلامی نیاز به پرورش و صیانت دارد
یکشنبه 10 بهمن 1400 - 2:59:30 PM
ایسنا

عصرقم- حجت الاسلام والمسلمین محسن مهاجرنیا در نشست از کرسی آزاداندیشی که با عنوان «آینده پژوهی انقلاب اسلام» به همت مجمع هماهنگی پیروان امام و رهبری استان قم و اندیشکده مطالعات انقلاب اسلامی در دانشگاه طلوع مهر قم برگزار شد، عنوان کرد: طبق فرمایش امام(ره) حفظ نظام از اوجب واجبات است بنابراین دور اندیشی، آینده نگری و نگاه به آینده ضرورت دینداری ماست.

وی با تاکید براینکه انقلاب اسلامی نیاز به پرورش و صیانت دارد افزود: باید هویت آن حفظ شود و دانش آینده پژوهی برای حفظ انقلاب امری ضروری است.

وی با انتقاد از بی توجهی به آینده نگری‌های سیاسی، فرهنگی، دینداری و اخلاق، ادامه داد: اکنون با گذشت بیش از 40 سال از انقلاب، برنامه ریزی برای این مقطع زمانی نداشتیم و متاسفانه همچون یک جریان رودخانه ای عمل کرده ایم و برنامه قابل عرضه ای برای وضعیت کنونی نداشتیم.

مهاجرنیا با طرح این سوال که چگونه باید انقلاب را صیانت و حفظ کنیم؟ گفت: برای حفظ انقلاب نباید به دور آن سیم خاردار کشید بلکه باید ارزش‌ها، آرمان‌ها، بنیاد و هویت آن حفظ شود، یعنی سالهای بعد کسی نتوند بگوید که هویت انقلاب استحاله شده است. استحاله نشد، بلکه رشد کرده است و مترقی و توسعه‌ یافته شده است.

استاد فلسفه سیاسی دانشگاه و حوزه با اشاره به این که اکنون آینده پژوهی تبدیل به یک دانشی قابل استفاده و تأثیرگذار در دنیا شده است، افزود: در مواجهه با این دانش و دانش‌های دیگر پنج حالت متصور است که باید مورد توجه قرار گیرد.

مهاجرنیا قهرکردن با دانش را نخستین مواجهه ممکن با دانش‌ها عنوان کرد و ادامه داد: در دنیای کنونی نمی‌شود با دانش قهر کرد؛ برای نمونه در دانش پزشکی و واکسن کرونا، نمی‌شود با واکسن قهر کنید و بگویید آن را نمی‌خواهیم، خود ما نیز آن را نداریم و بگوییم که از شما هم نمی‌گیریم. قطعا نتیجه چنین روشی، نابودی است.

وی اظهارکرد: در آینده پژوهی باید از این راه استفاده کنیم چراکه مواد آن را در دین داریم و آیات و روایات و معارف و آموزه‌های دینی ما پر از آینده‌پژوهی و آینده‌نگری و دوراندیشی است.

وی از آیه «یَأْتِی اللَّهُ بِقَوْمٍ یُحِبُّهُمْ وَیُحِبُّونَهُ» به عنوان یک  گزاره آینده‌پژوهی نام برد و گفت: در زمانی که جمعی در کنار پیامبر اکرم (ص) بودند، جناب سلمان هم بودند و آن آیه معروف که نازل شد که ای عرب‌ها و ای مردم اگر نیایید و به دین اسلام کمک کنید، خداوند یک قومی را می‌آورد که آن قوم را خیلی دوست دارد و آن‌ها هم خدا را دوست دارند و اشاره به سلمان داشتند و دست روی شانه سلمان گذاشتند و گفتند که آن قومی که می‌گویم از تبار همین سلمان هستند.

 مهاجرنیا گفت: آیه مذکور اشاره به آینده است یعنی تقریباً 1400 سال بعد این محقق شده است. تا الان نسبت به گذشته در این 1400 سال در هیچ دوره‌ای جز دوره کنونی محقق نشده بود که ما بانی دین باشیم و ما  آن‌ها را به پیروی از احکام خدا دعوت می‌کنیم و دقیقاً این یک آینده‌پژوهی بوده است.

وی اظهار کرد: بنابراین راه آینده‌پژوهی این است که برای این دانش بسیار مهم از تجربه دیگران استفاده کنیم و درون بسته دین، قرآن و روایات و بر اساس آموزه‌های خود آن را بومی و تولید کنیم.

وی تاکید کرد: باید بر اساس بیانات رهبر انقلاب مبنی بر تمدن‌سازی نوین اسلامی، دولت‌سازی و جامعه‌سازی شروع به ساختن کنیم یعنی تمدنی برای آینده می‌سازیم که ما در آن تمدن تضمین می‌شویم که این همان تمدن نوین اسلامی و آینده انقلاب اسلامی است.


http://www.Qom-Online.ir/Fa/News/349744/یک-استاد-فلسفه--انقلاب-اسلامی-نیاز-به-پرورش-و-صیانت-دارد
بستن   چاپ