عصر قم
مدرس دانشگاه
تمدن‌سازی اثبات هویت ملی است
چهارشنبه 10 آذر 1400 - 19:16:07
عصر قم - قم - مدرس حوزه و دانشگاه گفت: تمدن‌سازی اثبات هویت ملی و ظهور ارزش‌های ناشی از باورهای متعالی و انسانیت تراز دین و همچنین متعلق به عنصر زمین و زمان می‌باشد.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، حجت‌الاسلام و المسلمین محسن مهاجرنیا در هفدهمین نشست از هفتمین دوره‌ سلسله نشست‌های دوره‌ای کرسی‌های آزاداندیشی که با موضوع فرایند تحقق انقلاب اسلامی به همت دانشگاه طلوع مهر و مجمع هماهنگی پیروان امام و رهبری برگزار می‌شود، به بایسته‌های تمدن‌سازی نوین اسلامی پرداخت و اظهار داشت: تمدن‌گرایان در مقابل 2 نحله فکری نوگرایان و بنیادگرایان معتقدند، تمدن‌سازی اثبات هویت ملی و ظهور ارزش‌های ناشی از باورهای متعالی و انسانیت تراز دین و متعلق به عنصر زمین و زمان است.
وی بیان کرد: برای ساختن چنین تمدنی، نیاز به استلزام‌های بنیادی و بایسته‌های راهبردی و ساز و کارهای کاربردی است وصرفا از طریق تدارک و ظرفیت‌سازی.های لازم، ایده تمدن‌سازی قابل تحقق است.
وی در ادامه به منابع تمدنی به عنوان نخستین بایسته تمدن سازی اشاره کرد و گفت: معارف قرآنی و آموزه‌های سنت نبوی مهم‌ترین منبع معرفتی و اعتقادی و هویتی تمدن‌سازی اسلامی است، زمانی می توان به پروسه تمدن‌سازی اهتمام داشت که فرهنگ، اقتصاد، سیاست، جامعه و سبک زندگی بر این اساس استوار شود. 
همچنین دومین بایسته تمدنی را تولید علم دینی و اسلامی سازی علوم تجربی دانست و گفت: علم برخاسته از منابع و عقلانیت دینی و تجربه مفید بشری، تا در میدان رقابت و مسابقه تمدن‌ها، هم عقب ماندگی‌ها را جبران کند و هم ما را در رقابت، جلو بیندازد، آن علم هنوز تولید نشده است.
مهاجرنیا اضافه کرد: فعال‌سازی اجزا و ابعاد و نهادهایی که در قانون اساسی پذیرفتیم نیازمند به تولید علم مبتنی بر معارف قرآنی و آموزه‌های امامان معصوم (ع) است. 
وی تصریح کرد: علم دینی مملکت داری و مدیریت کشور، علم قانونگذاری، علم قضاوت، علم فرهنگ‌سازی، علم کارحزبی، علم دیپلماسی و تعامل با دنیا، علم اخلاق، علم هنر و رسانه، علم اقتصاد و علم زندگی، همه اینها بایسته‌های تمدن‌سازی اسلامی است و بدون این مسائل ادعای تمدن‌سازی گزافه‌گویی است.
وی خاطر نشان کرد: نهضت نرم افزاری و تولید علم و نظریه پردازی که رهبری به راه انداختند، برای تمدن‌سازی باید جدی گرفته شود.
مدرس فلسفه سیاسی در ادامه تحصیل قدرت و اقتدار را سومین بایسته تمدن‌سازی دانست و گفت: وقتی قرآن می فرماید هر چه در توان دارید از نیرو و قدرت و امکان‌ها و تدارک‌ها به میدان مواجهه و رقابت بیاورید، این آماده‌سازی در همه عرصه‌های فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی و نظامی است.
همچنین بیان داشت: این موارد باید اقتدار درونی دولت اسلامی و قدرت بیرونی آن را آن قدر بالا ببرند که سبب وحشت دشمنان شناخته شده اعتقادی و ملی و دشمنان ناشناخته بشود. 
وی در ادامه افزود: منبع تمدن‌سازی یک الگوی رفتاری ثابت ترسیم کرده است که 2 روی سکه قدرت را نشان می‌دهد در روی سکه قتدار رحمانیت و در پشت سکه شدتِ قدرت تمدن اسلامی را آموزش می‌دهد.
مهاجرنیا یادآور شد: در سوره آل عمران بعد از جنگ شکست خورده احد به مسلمانان دستورداد: اگر هنوز مومن هستید، در سخت‌ترین شرایط هم سستی نکنید و غمگین نشوید، بر پایه بنیادها و منابع الهی استوار باشیدکه تراز شما برتر از دشمنانتان است.
وی در ادامه چهارمین بایسته تمدن سازی اسلامی را دولت کارآمد دانست و در تبیین آن گفت: تمدن اسلامی امری واقعی است و در مدار عناصر زمین و زمان وانسان و خدا شکل می‌گیرد و نیازمند سازمان تشکیلاتی و دولت کار آمد است تا زمینه‌های قانونی، امنیتی، انتظامی، رفاهی، حق‌طلبی، عدالت محوری و قدرتمندی را فراهم کند.
وی اظهار داشت: چنین عنصر بایسته‌ای نیازمند به عنصربایسته استقلال در تصمیم گیری، اعمال تصمیم‌ها در قلمرو حاکمیتی و تمدنی خود در همه ابعاد سیاسی، اقتصادی، فرهنگی است و این مضمون آیه شریفه قرآن است که فرمود خداوند هرگز و هیچ‌گاه و در هیچ موردی راه سلطه کفار و وابستگی ذلت بار و تقلید کورکورانه منافی با استقلال را برای مسلمانان نمی پسندد.
این مدرس حوزه در پایان رویکرد جهان‌گرایی و جهانی‌اندیشی را ششمین عنصر بایسته تمدن سازی نوین اسلامی معرفی کرد و گفت: رسالت اسلام، عمومیت و شمولیت دارد و اختصاص به زمان و مکان و مخاطبان خاصی ندارد، با ملی‌اندیشی دینی و ملی‌گرایی وطنی، تمدن‌سازی اسلامی غیر ممکن است، زیرا جهت‌گیری رسالت معارف قرآنی و آموزه‌های دینی همه بشریت را در دایره خود قرار داده است./
برچسب‌ها
قم مجمع هماهنگی پیروان امام و رهبری قم تمدن نوین اسلامی

http://www.Qom-Online.ir/Fa/News/341194/تمدن‌سازی-اثبات-هویت-ملی-است
بستن   چاپ