عصر قم
غلات صبحانه در مسیر ناسالم‌تر شدن
يکشنبه 25 خرداد 1404 - 08:21:31
عصر قم - زومیت / تحقیقات نشان می‌دهد بین سال‌های 2010 تا 2023، میزان قند موجود در غلات صبحانه به تنهایی به طور متوسط ​​بیش از 10 درصد افزایش یافته است.
میلیون‌ها نفر از ما هر صبح به سراغ غلات صبحانه می‌رویم، اما طبق یک مطالعه جدید، این محصولات به‌طور فزاینده‌ای برای سلامتی‌مان مضر شده‌اند؛ چرا که درطول حدود یک دهه گذشته، ماهیتی شیرین‌تر و کم‌ارزش‌تر پیدا کرده‌اند.
بازار


این موضوع برای همه، به‌ویژه کودکان، نگران‌کننده است. بسیاری از نوجوانان و کودکان در سراسر جهان، غلات صبحانه را به عنوان گزینه اصلی صبحانه خود انتخاب می‌کنند و آن را به گزینه‌های وقت‌گیرتر ترجیح می‌دهند.
پژوهشگران از چندین مؤسسه در سراسر ایالات متحده، مواد تشکیل‌دهنده غلات صبحانه‌ی آماده مصرف (RTE) را که بین سال‌های 2010 تا 2023 در آمریکا عرضه شده و مخصوص کودکان 5 تا 12 ساله طراحی شده بودند، مورد بررسی قرار دادند.
تعداد این محصولات بیشتر از چیزی بود که ممکن است تصور کنید؛ در مجموع 1200 نوع غلات، که شامل نسخه‌های تغییر بسته‌بندی یا بازطراحی شده نیز می‌شد. محتوای مغذی هر وعده از این غلات از طریق داده‌های پایگاه اطلاعاتی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و روند آن در طول زمان مورد بررسی قرار گرفت.
نمودار بررسی غلات‌های صبحانه جدید
محققان 1200 نوع غلات جدید را بررسی کردند، اگرچه بیشتر آن‌ها تغییر نام تجاری محصولات موجود بودند.


پژوهشگران در مقاله منتشرشده خود نوشته‌اند: «تحلیل غلات آماده مصرف کودکان که بین سال‌های 2010 تا 2023 عرضه شده‌اند، تغییرات تغذیه‌ای نگران‌کننده‌ای را نشان داد: افزایش قابل توجه چربی، سدیم و شکر در کنار کاهش پروتئین و فیبر.»
درحالی‌که میزان قند و چربی محصولات غلات صبحانه درحال افزایش است، پروتئین و فیبر آن کاهش یافته است
برای مثال، میزان چربی کل در هر وعده طی دوره مطالعه از 1٫13 گرم به 1٫51 گرم افزایش یافته که معادل 33٫6 درصد رشد است. در همین حال، میانگین میزان قند نیز از 10٫28 گرم در سال 2010 به 11٫40 گرم در سال 2023 رسیده که افزایشی 10٫9 درصدی را نشان می‌دهد.
میزان سدیم هم بیشتر شده است: از 156 میلی‌گرم به طور میانگین به 206٫1 میلی‌گرم رسیده است (افزایشی 32.1 درصدی). همزمان با این تغییرات، مواد مغذی سالم موجود در غلات کاهش یافته‌اند: هم پروتئین و هم فیبر در سال‌های اخیر به‌طور قابل توجهی افت کرده‌اند.
به نظر می‌رسد غلات صبحانه به تدریج بیشتر شبیه به تنقلات شور و شیرین شده‌اند تا یک وعده غذایی سالم. به طور میانگین یک وعده از غلات بررسی شده، بیش از 45 درصد از سقف مجاز مصرف روزانه قند برای کودکان را به‌تنهایی تأمین می‌کند.
پژوهشگران می‌نویسند: «این روندها حاکی از آن است که در فرایند توسعه محصولات، احتمالاً طعم و مزه بر کیفیت تغذیه‌ای اولویت یافته است؛ امری که می‌تواند به چاقی کودکان و افزایش خطرات بلندمدت قلبی عروقی منجر شود.»
نمودار مصرف قند در طی زمان
قند یکی از موادی است که مصرف آن در طول زمان افزایش یافته است.

عصر قم


البته باید در نظر داشت که این مطالعه تنها بر غلات صبحانه جدید یا بازطراحی‌شده تمرکز دارد و به سایر خوراکی‌هایی که کودکان در طول روز مصرف می‌کنند نمی‌پردازد. با این حال، این یک روند نگران‌کننده است.
تغذیه سالم نقش کلیدی در رشد صحیح و سلامت جسمی کودکان دارد و وعده صبحانه نیز بخشی جدایی‌ناپذیر از این معادله است. در حال حاضر، چاقی کودکان در ایالات متحده یک‌پنجم کودکان را درگیر کرده و این روند همچنان در حال افزایش است.
همان‌طور که پژوهشگران در گفت‌وگو با روزنامه نیویورک تایمز توضیح داده‌اند، بین ادعاهای سلامت محوری که روی جلوی بسته‌های غلات درج می‌شود و ترکیبات واقعی داخل آن‌ها، ناهماهنگی وجود دارد. این مسئله باعث می‌شود والدین برای انتخاب گزینه مناسب دچار سردرگمی شوند.
در حال حاضر، تولیدکنندگان غلات صبحانه در آمریکا ملزم به رعایت مقررات خاصی به‌جز الزامات پایه‌ای سلامت و ایمنی محصولات نیستند، هرچند استفاده از برچسب «سالم» روی بسته‌بندی، دارای برخی دستورالعمل‌های محدود است که رعایت آنها ضروری است.
پژوهشگران می‌نویسند: «با توجه به مصرف گسترده این محصولات و اثر بالقوه آن‌ها بر تغذیه دوران کودکی، بررسی روند تغییر ترکیبات غلات صبحانه از منظر سلامت عمومی بسیار اهمیت دارد.»
نتایج این تحقیق در نشریه JAMA Network Open منتشر شده است.

http://www.Qom-Online.ir/Fa/News/744058/غلات-صبحانه-در-مسیر-ناسالم‌تر-شدن
بستن   چاپ