عصر قم - خبرگزاری دانشجو / رئیس اسبق سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه اگر طرف مقابل بخواهد مکانیزم ماشه را اجرا کند، دیگر ماندن ما در معاهده NPT معنایی ندارد، گفت: اما خروج از این معاهده تبعات و فرآیندی دارد که خوب باید بررسی شود و حداقل سه ماه زمان میبرد تا آژانس و سازمان ملل آن را بررسی و تأیید کنند. در این بازه زمانی باید ببینیم واکنشها چگونه خواهد بود؛ آیا صرفاً تهدیداتی از سوی دیپلماتهای رده پایین است یا واکنش رسمیتر و جدیتر. اگر قرار باشد رسماً اعلام خروج کنیم، باید نامه کتبی از سوی مسئولان رسمی کشور مانند رئیس سازمان انرژی اتمی به آژانس ارسال شود. در این شرایط باید صدای واحدی از داخل کشور به گوش برسد و شورای عالی امنیت ملی دستور دهد که رسانهها و همه گروهها در این زمینه یک صدای واحد داشته باشند تا وحدت حفظ شود.
مهم ترین بخش اظهارات فردون عباسی در گفتگو با SNNTV به شرح زیر است:
چرا باید انرژی صلح آمیز و صنعت هستهای داشته باشیم؟ / آیا ایران صرفا در دوره انقلاب اسلامی به فکر این نوع انرژی افتاد؟
* ما انسان اولیه نیستیم که از صفر شروع کنیم؛ باید از تجربه کشورهای دیگر استفاده کنیم.
* اگر روسیه یا کشورهای غربی که هم گاز دارد و هم نفت، از انرژی هستهای استفاده میکند، چرا ایران نباید داشته باشد؟ کشورهای پیشرفته بخشی از برقشان را از انرژی هستهای تأمین میکنند.
بازار
![]()
* امارات با آنهمه منابع نفت و گاز، چرا باید چهار راکتور هستهای 1400 مگاواتی بسازد؟
* عقلانیت حکم میکند که در سبد انرژی، توازن داشته باشیم. این عقلانیت در رژیم گذشته هم وجود داشت؛ برای 10 هزار مگاوات برق هستهای برنامهریزی کرده بودند و حتی با فرانسه و آلمان قرارداد بستند. پس این مسیر عقلانی از پیش از انقلاب آغاز شده بود.
بعد از انقلاب حتی یک گرم اورانیوم غنیشده به ما ندادند/ تحریم فناوری هستهای از همان روز اول انقلاب شروع شد
* مسئله اینجاست که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی حتی یک گرم اورانیوم غنیشده به ما ندادند.
* تحریمها دقیقاً از همان روز شروع شد؛ نه پمپ خلا میفروختند، نه اتصالات ساده صنعتی.
* راکتورها را نیمهکاره رها کردند و رفتند. ما در غنیسازی شریک بودیم، اما هیچچیز به ما نرسید.
* چون رژیم تغییر کرده بود، آنها میخواستند نیاز کشور را هم انکار کنند.
* جنگ، تحریم، کودتای رسانهای و نظامی؛ همه را بهکار گرفتند که انقلاب را زمین بزنند، اما موفق نشدند.
فشار بر هستهای از جایی شروع شد که دیدند مردم پشت نظام ایستادهاند
* دوم خرداد برای ما مهم است چون با مشارکت گسترده مردم، کشور را از نظر سیاسی تثبیت کردیم. رأی مردم به یک روحانی، نشان داد که روحانیت هنوز در جامعه اعتبار دارد.
* از طرفی سوم خرداد یعنی تثبیت سرزمینی؛ ما خاکمان را حفظ کردیم و دنیا فهمید نمیتواند با زور مقابل ایران بایستد اما از بعد دوم خرداد 1376 دشمنان تصمیم گرفتند سرمایه اجتماعی مردم را از ما بگیرند و این روند در حوزه هستهای هم ادامه پیدا کرد؛ با کمک برخی عوامل در داخل کشور!
در دولت آقای خاتمی مهندس آقازاده از نفت آمد و برای هستهای معجزه کرد
* سال 76 که آقای خاتمی رئیسجمهور شد، یکی از بهترین تصمیمات، انتخاب آقازاده به ریاست سازمان انرژی اتمی بود. همه تعجب کردند؛ میگفتند او از نفت آمده و هستهای بلد نیست. اما آقازاده مدیریت را بلد بود.
* تجربه بینالمللی داشت، اوپک را میشناخت، سیستم خرید تخصصی را میفهمید و صنعت را خوب میشناخت.
* آقازاده بخش خصوصی را وارد صنعت هستهای کرد، شرکت ساخت، جوانها را آورد، از دانشگاهها استفاده کرد.
* آن زمان دیگر نیاز به اعزام دانشجوی دکتری به خارج نداشتیم. دهه 70 دانشگاهها قدرت گرفته بودند.
* امروز کسی حال آقازاده را نمیپرسد؛ در حالی که یکی از بزرگترین خدمات را به کشور کرده است.
سال 82 تا 84 اولین اشتباه راهبردی در مذاکرات هستهای با اروپا اتفاق افتاد / جریان سازش از همان اول انقلاب فعال بود؛ هنوز هم هست
* دشمن وقتی دید با همه تحریمها، ایران پیشرفت میکند، فهمید باید دقیقتر مقابله کند. اطلاعاتش را هم از سرویسهای امنیتی میگرفت و هم از خریدهای علمی ما.
* از سال 82 تا 84 نمایندگان ایران به سرپرستی آقای روحانی با اروپا مذاکره کردند؛ همانجا اولین اشتباه راهبردی شکل گرفت که هزینهاش را هنوز هم میدهیم.
روحانی غنیسازی را تعطیل کرد، فضایی را خواباند، به تست موشک هم اعتراض داشت؛ او هیچ چیز نمیخواهد و هر چه غرب دیکته کند را انجام میدهد
* پس از پایان دولت دهم من با روحانی کار نکردم چون از سالهای 82 تا 84 او را “تست” کرده بودم.
* میدانستم دیدگاهش چیست و چطور با هر فشار غربی عقبنشینی میکند.
* غنیسازی را تعطیل کرد، پروژه ایران140 را خواباند، حتی به تست موشکی اعتراض داشت!
* روحانی آمریکا را به جای شیطان بزرگ، کدخدا میدانست.
* گفتند تعلیق کنید، گفت: تعلیق داوطلبانه! گفتیم خدا چه موجودی خلق کرده!
* جک استرا را یواشکی آوردند، اصفهان و شیراز را نشانش دادند، بعد اروپا رفت برای ما قطعنامه نوشت.
* همه این اتفاقات، در دورهای افتاد که روحانی میگفت بار پرونده هستهای را دوش میکشد!
7 قطعنامه علیه ایران نتیجه مذاکرات روحانی با اروپا بود، نه احمدینژاد! / سال 1392 وقتی دولت را بدست گرفتند، خوش خیال ها رفتند معاهده خلع سلاح را امضا کردند و پذیرفتند که کار نظامی داشتیم!
* در دورهای که روحانی مسئول مذاکرات بود، 7 قطعنامه در شورای حکام علیه ایران صادر شد. روحانی با سه کشور اروپایی مذاکره میکرد و همانها شبانه متن قطعنامه را آماده میکردند.
* آژانس هم گفت نمیتواند پرونده ایران را حل کند و ما را فرستاد شورای امنیت! اولین قطعنامه شورای امنیت زمانی صادر شد که دولت احمدینژاد تازه آمده بود و اصلاً روحش هم از ماجرا خبر نداشت.
* سال 2011 آژانس گزارشی داد و گفت مشکلش با ایران قبل از 2003 است.
* همانجا مشخص بود چرا دانشمندان ما یکییکی ترور شدند اما اینها در سال 1392 رفتند معاهده خلع سلاح را پذیرفتند، یعنی اعتراف کردند برنامه نظامی داشتیم.
* آنهم بدون هیچ دستاوردی! سادهدلانه فکر کردند اگر بگوییم بله، دشمن همه چیز را میبخشد اما سیاستشان چیزی نبود جز مدل لیبی: همهچیز را بده، شاید دست بردارند!
جریان خاص میخواست ترور دانشمندان را یک مسئله معمولی نشان دهد / نمیخواستند بگویند احمدی روشن و فخریزاده هستهای بودند!
* تا وقتی رئیس سازمان انرژی اتمی بودم، اجازه ندادم به آژانس دسترسی بیمنطق داده شود. به آمانو گفتم: این مکانهایی که میگویی سایت هستهایاند، باید اول برای من ثابت شود.
* جریان خاصی در کشور نمیخواست ترور دانشمندان را هستهای جلوه دهد.
* درباره شهید رضایینژاد گفتند دانشجوی خواجهنصیر بود! درباره شهید احمدی روشن گفتند ده سال پیش از شریف فارغالتحصیل شده! هدفشان حذف واژه “هستهای” از ذهن مردم بود.
* وقتی شهید فخریزاده را زدند، گفتند مدیر وزارت دفاع بود، در حالی که یکی از ارکان علمی برنامه هستهای ما بود.
* چرا پنهان کردند؟ چون میترسیدند مردم بفهمند که دشمن، جنگ علمی و راهبردی را جدی گرفته؛ اما برخی در داخل، هنوز هم جرأت گفتن واقعیت را ندارند.
تفکر آقای خاتمی با آقای روحانی نسبت به مسئله هستهای متفاوت بود؛ تفاوت در رویکرد به اقتدار ملی است / احمدینژاد فقط پول نداد، جرأت علمی داشت؛ این برای کشور حیاتی بود
* وقتی پروژهها خوابانده شد، بودجهها کاهش پیدا کرد و سازمان فضایی از نفس افتاد، فهمیدیم که سیاست کلان روحانی، عقبنشینی بود.
* تفکرش با آقای خاتمی فرق داشت؛ خاتمی دنبال اقتدار بود، از مهندس آقازاده حمایت کرد، صنعت هستهای را رشد داد. ولی روحانی گفت: “زندگی کنیم”، یعنی پیشرفت را متوقف کنیم.
* اگر بخواهیم منحنی پیشرفت صنعت هستهای را بکشیم، در دولت اصلاحات رشد آرام داشتیم، اما در دولت نهم و دهم جهش اتفاق افتاد.
* این فقط بهخاطر پول نبود؛ بهخاطر روحیه تهاجمی و انقلابی احمدینژاد برای پیشرفت کشور بود.
در جلسه آمانو با عباسی چه گذشت؟ / عباسی: من به آمانو گفتم ما میتوانیم سلاح هسته ای بسازیم اما چون فتوای شرعی داریم نمی سازیم
* در جلسه با آمانو، گفتم: شما میخواهید ما سلاح نسازیم؟ گفت: بله. گفتم خیلی خوب، ما میتوانیم بسازیم، ولی نمیسازیم. ما فتوای شرعی داریم، کشور ضعیفی نیستیم. حتی پیشنهاد دادم ایران بازوی تخصصی آژانس در مبارزه با سلاحهای هستهای شود.
* برای معاون آمانو کتاب لیسانس فیزیک هسته ای را بردم، طرح ساخت سلاح داخل همان کتاب آمریکایی هست. او فقط چند دایره کشیده بود! وقتی گفتم اعداد عربی و فارسی فرق دارد، تازه فهمید که چیزی برای گفتن ندارد.
* ما هنوز هم توان ساخت سلاح را داریم، ولی نساختهایم. چون بر خلاف دشمنان، ما اخلاق و منطق داریم.
صفر کردن غنیسازی یعنی خیانت به آینده ایران؛ این خط قرمز ماست / غنیسازی ما ربطی به بمب ندارد، به آینده نسلها و قیمت دارو و انرژی مربوط است
* فرانسه اورانیوم غنیشده ما را 47 سال است نداده، آرژانتین هم اجازه نداشت به ما سوخت بدهد. وقتی سوخت راکتور تهران تمام شد، رادیو دارو وارداتی 5 برابر شد! متخصصان ما با نبوغ خودشان با سوخت 3.5 درصدی راکتور را راه انداختند. همینکه توانستیم کار کنیم، قیمت برگشت سرجایش. این یعنی غنیسازی، قدرت نرم و قدرت علمی است.
* برخی میگویند اورانیوم نداریم! دروغ است. از سال 90، سرعت جستوجوی هوایی را 4 برابر کردیم، معادن جدید پیدا کردیم، دنبال خرید معدن در آفریقا بودیم، آنها هم دنبال حذف ما از نامیبیا. چرا؟ چون اگر ما زنجیره غنیسازی را تکمیل کنیم، منت دشمن را نمیکشیم.
* غنیسازی را برای نسل آینده میخواهیم، برای کاهش وابستگی، برای کاهش قیمت انرژی و دارو. آنها چرا میخواهند غنیسازی را صفر کنند؟ چون میدانند این موضوع یعنی اقتدار ملی.
رهبر انقلاب در جواب طایفه برجامی فرمودند اگر مواد هستهای در کشور میماند، خود بازدارنده بود
* رهبر معظم انقلاب در جلسهای که علنی نیز بیان فرمودند، درخصوص موادی که از ایران در جریان برجام خارج شده بود، از جمله آب سنگین و اورانیوم غنیشده، تصریح کردند: «اگر همان مواد در داخل کشور باقی میماند، خود بازدارنده بود.»
* این سخن در پاسخ به جریان موسوم به «طایفه برجامی» بیان شد که مدعی بودند «ما سایه جنگ را از کشور دور کردیم». آنها در جنگی که واقع نشد، شکست خوردند و سپس رفتند و معاهده خلع سلاح را امضا کردند.
توانمندی هستهای ما در مغز دانشمندان است، نه در ساختمانها؛ حمله هم شود، اتفاقی نمیافتد / اگر بخواهیم دنبال بازدارندگی نظامی برویم، ابتدا باید با معاهده NPT تعیین تکلیف کنیم
* اگر روزی تصمیم به ساخت سلاح هستهای گرفته شود، حمله به زیرساختها هیچ تأثیری نخواهد داشت. چون توانمندی ما در مغز انسانهاست، نه در ساختمانها یا تأسیسات.
* ما اگر بخواهیم بازدارندگی داشته باشیم، اول باید با معاهده NPT تعیین تکلیف کنیم یعنی اگر قرار باشد به سمت سلاح برویم، باید از NPT خارج شویم و آن را تبدیل به ابزار فشار کنیم، نه فقط شعار بدهیم.
* قدرت ما اول از همه سرمایه اجتماعی است. مردم باید در صحنه باشند و از کشور دفاع کنند. نیروهای مسلح ما باید آماده باشند.
* ما اقدام اولیه نمیکنیم، اما اگر بفهمیم طرف مقابل قصد حمله دارد، ما هم خواهیم زد.
طعنه عباسی به ظریف: تیمی که گاف مکانیزم ماشه را در برجام داد، امروز بهخاطر زبان و کتوشلوار در ذهن مردم قهرمان دیپلماسی معرفی میشود
* اگر طرف مقابل بخواهد از مکانیزم ماشه استفاده کند، ما هم میتوانیم از NPT خارج خواهیم شد. این نتیجه تحمیلی است که در قالب برجام بر ما وارد شده است.
* ما وارد برجام شدیم به این امید که با اجرای تعهدات، از حقوق خود نیز بهرهمند شویم، اما طرف مقابل به هیچیک از تعهداتش عمل نکرد.
* تمام تعهداتمان را طبق برجام انجام دادیم؛ برجام برای ما خسارت محض بود.
* ما یکبار پذیرفتیم که تعدیل شویم و عقبنشینی کنیم، اما قرار نبود تکلیف اضافه برای ما بنویسند.
* متأسفانه تیمی که این ساختار را پذیرفت، امروز بهعنوان “قهرمان دیپلماسی” معرفی میشود. در حالیکه فقط زبان بلد بودن و کتوشلوار پوشیدن که هنر نیست.
* من، شهریاری، علیمحمدی، رضایینژاد و احمدیروشن همگی با دانش خود ایستادیم.
* ما انگلیسی را در حد نیاز علمی بلد بودیم. اگر من فارسی حرف میزنم، وزارت خارجه موظف است ترجمه کند، نه اینکه مانع از حضور من شود.
اجرای مکانیزم ماشه یعنی زیر پا گذاشتن همه توافقات و تعهدات؛ بعد از آن ماندن در NPT بی معناست / اگر تصمیم به خروج از NPT شد، باید صدای واحد از کشور شنیده شود
* اگر طرف مقابل بخواهد مکانیزم ماشه را اجرا کند، دیگر ماندن ما در معاهده NPT معنایی ندارد. اما خروج از این معاهده تبعات و فرآیندی دارد که خوب باید بررسی شود و حداقل سه ماه زمان میبرد تا آژانس و سازمان ملل آن را بررسی و تأیید کنند.
* در این بازه زمانی باید ببینیم واکنشها چگونه خواهد بود؛ آیا صرفاً تهدیداتی از سوی دیپلماتهای رده پایین است یا واکنش رسمیتر و جدیتر. اگر قرار باشد رسماً اعلام خروج کنیم، باید نامه کتبی از سوی مسئولان رسمی کشور مانند رئیس سازمان انرژی اتمی به آژانس ارسال شود.
* در این شرایط باید صدای واحدی از داخل کشور به گوش برسد و شورای عالی امنیت ملی دستور دهد که رسانهها و همه گروهها در این زمینه یک صدای واحد داشته باشند تا وحدت حفظ شود.
* انسجام داخلی و حمایت کامل از نیروهای مسلح لازم است تا اگر هرگونه تهدیدی رخ داد، با قاطعیت پاسخ داده شود.
ما از NPT خارج نشدیم و شاهد اقدام نظامی رژیم صهیونیستی بودهایم تکلیف چیست؟ عباسی: در مقابل باید متقابلاً عمل کنیم و تواناییاش را هم داریم
* ما از NPT خارج نشدهایم و شاهد اقدام نظامی رژیم صهیونیستی بودهایم؛ در مقابل باید متقابلاً عمل کنیم و تواناییاش را داریم. قدرت علمی و فناوری کشور در حوزههای الکترونیک، مخابرات، مکانیک و متالوژی پس از انقلاب به شدت ارتقا یافته است.
* رژیم صهیونیستی هر کاری بخواهد انجام میدهد و آمریکاییها هم به قطعنامههای شورای امنیت پایبند نیستند.
هر کسی در رژیم صهیونیستی باشد، شریک کشتار است؛ در صورت هرگونه حمله، هیچ نقطهای از آن نباید مصون بماند
* رژیم صهیونیستی مرتکب کشتارهای فراوانی شده است و هر کسی که در این رژیم باقی بماند، به معنای همراهی با این جنایات است. کسانی که از این منطقه مهاجرت میکنند، فرصت دارند، اما آنهایی که ماندهاند شریک این جنایاتاند.
* اگر جبهه مقاومت بخواهد از این پس آسیبی از سوی صهیونیستها (مثل حمله زیرساخت های هسته ای کشورمان) ببیند، باید بدانند که هیچ نقطهای از این رژیم نباید مصون باشد. کسانی که در آنجا حضور دارند همه در کشتار سهم دارند و دفاع از این رژیم به معنای حمایت از ظلم و جنایت است.
* جبهه مقاومت، جهان اسلام و آزادیخواهان جهان باید خواستار برچیده شدن کامل این رژیم از زمین باشند.
http://www.Qom-Online.ir/Fa/News/736906/فریدون-عباسی--اگر-طرف-مقابل-بخواهد-مکانیزم-ماشه-را-اجرا-کند،-دیگر-ماندن-در-NPT-معنایی-ندارد