عصر قم
معاون میراث فرهنگی: پروژه «بام ری» باید متوقف شود اما شهرداری همکاری نمی‌کند
چهارشنبه 17 ارديبهشت 1404 - 15:39:27
عصر قم - ایسنا / معاون میراث فرهنگی استان تهران با بیان اینکه فعالیت پروژه بام ری در عرصه کوه نقارخانه باید متوقف و فریز شود اما شهرداری همکاری ندارد، گفت: هدف ما توقف کامل پروژه است.
محسن سعادتی، معاون میراث فرهنگی استان تهران در نشست خبری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان تهران، که چهارشنبه 17 اردیبهشت‌ماه برگزار شد، درباره وضعیت ساخت‌وساز در «پروژه بام ری» که گورستان زیرین و نقاره‌خانه را در تهدید قرار داده است، توضیح داد: پروژه‌ای که در حال حاضر توسط شهرداری منطقه 20 دنبال می‌شود، پروژه‌ای است که اتفاقاتی در قالب آن در حال رخ دادن است. ما بازدیدی از محل داشتیم و جلساتی هم با حضور دادستانی، وزارت میراث فرهنگی و شهرداری منطقه برگزار شد. بخشی از این پروژه، حدود یک‌سوم آن، در محدوده‌ کوه نقارخانه قرار گرفته و مقرر شد فعالیت در آن بخش فریز شود و با همکاری پژوهشگاه میراث فرهنگی کاوش‌های باستان‌شناسی آن انجام شود. منتها شهردار ی منطقه ٢٠ همکاری لازم را ندارد و از قبل عید تا امروز موضوع در دادستانی در دست بررسی است.
او تاکید کرد: برای آن محدوده، ناظر گذاشته‌ایم که به‌صورت روزانه و مستمر از محل بازدید می‌کند. آن بخش از پروژه، که در عرصه ثبت‌شده کوه نقارخانه قرار گرفته، فعلاً و کاملاً متوقف است و هیچ کاری در آنجا انجام نمی‌شود. منتظر نظر نهایی مراجع قضایی هستیم تا بتوانیم به‌طور رسمی وارد عمل شویم.
معاون میراث فرهنگی استان تهران افزود: برنامه ما این است که آن محدوده‌ای که با عنوان عرصه کوه نقارخانه است با رویکرد باستان‌شناسی مورد بررسی قرار گیرد. همچنین در فضای فعلی که به نام بام گردشگری شناخته می‌شود، تلاش می‌کنیم از این فضا به عنوان سایت موزه استفاده کنیم.
سعادتی در پاسخ به این پرسش که آیا این نظارت به شکل مستمر انجام می‌شود یا صرفاً بازدیدهای موردی صورت می‌گیرد و ناظر پروژه چه کسی است، گفت: پروژه ری بدون استعلام از میراث فرهنگی شروع به کار کرده است و از میانه کار در جریان قرار گرفتیم اما ناظر به طور مستمر حضور دارد و یکی از کارشناسان باستان‌شناس دانشجوی دکتری اداره میراث فرهنگی شهرری است. آقای تقی‌پور (رییس اداره میراث فرهنگی شهرری) کارشناس میراث فرهنگی نیست که به عنوان ناظر در پروژه حضور داشته باشد.
او همچنین درباره ساخت‌وسازهای شهرری که در زیر زمین انجام می‌شوند، اظهار کرد: دربارۀ ساخت‌وسازهای ری متاسفانه باید بگویم که هیچ‌گونه دستورالعمل حفاظتی مشخصی در خصوص ساخت‌وسازهای زیر سطح زمین وجود ندارد. پژوهشگاه میراث فرهنگی می‌گوید که (دستورالعمل حفاظتی) داریم اما ما می‌گوییم نداریم و مرجع اداره کل میراث فرهنگی استان تهران است. گاهی هنگام ساخت‌وسازها به آثار تاریخی برمی‌خورند، در این صورت کار متوقف می‌شود و به صورت استعلام از پژوهشگاه میراث فرهنگی کاوش‌های باستان‌شناسی آن انجام می‌شود. هیچ‌گونه ضابطه‌ای نداریم اما در منطقه ٢٠ از عمق ٣ متر پایین‌تر به آثار دوران سلجوقی برمی‌خوریم و دنبال این هستیم که برای چنین محدوده‌هایی ضابطه بگذاریم.
سعادتی ادامه داد: برای مناطقی چون برج طغرل، چشمه‌علی یا ابن بابویه مصوبات حریم از اوایل دهه‌ 80 موجود است اما آنها هم صرفاً به ضرورت حضور باستان‌شناس اشاره کرده‌اند و دستورالعمل اجرایی دقیق و مشخصی ارائه نشده است. این مصوبات شامل دیگر نواحی مثل بازار تاریخی یا محدوده ٢4متری خیابان قم نمی‌شود.
معاون میراث فرهنگی استان تهران به این پرسش که شهرداری مدام از افتتاح پروژه بام ری سخن می‌گوید و آیا میراث فرهنگی به دنبال توقف جدی پروژه است، پاسخ داد: هدف، توقف کامل پروژه است و از مراجع قضایی پیگیر آن هستیم، مانند حفاری تپه‌های خاکستری کهریزک، که ما ورود جدی کردیم و پرونده‌ قضایی تشکیل دادیم. پروژه بام ری هم برای اهمیت دارد و به دنبال توقف پروژه هستیم.
علی طلوعی، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان تهران نیز درباره پروژه بام گردشگری ری اظهار کرد: توقف پروژه به همکاری مراجع قضایی بستگی دارد اما در حال حاضر خیلی سفت و سخت در حال پیگیری هستیم. چند شکایت تنظیم کرده‌ایم که بین نهادهای مختلف رفت‌وبرگشت داشته‌اند. بچه‌های ما آنجا حضور فعال دارند. خود من هم یک‌بار احضار شدم و به محل مراجعه کردم. با دوستان‌مان مرتب در حال پیگیری هستیم. ما فقط به توقف پروژه در عرصه قانع نیستیم. وزارتخانه هم در این فضا ورود کرده است. در تلاشیم که از این محدوده به‌عنوان یک سایت موزه استفاده شود و کاری در آن انجام شود که فراتر از تحقیقات سطحی باشد.
او همچنین درباره واکنش به این نکته که با وجود صحبت‌های او درباره تعامل خوب شهرداری و میراث فرهنگی، شهرداری همکاری خوبی در حوزه میراث فرهنگی ندارد و میراث فرهنگی مسئله شهرداری نیست، اظهار کرد: منابع قانونی به نفع میراث فرهنگی است و دست میراث فرهنگی را باز گذاشته است، حال اگر شهرداری هم تعامل نداشته باشد، در مدت حضورم در بحث تپه‌های خاکستری کهریزک و گورستان زیرین ورود کردیم، شاید به دلیل فضای شهری موجود، با ما همراهی نداشتند اما نهایتاً ما دستور دادیم فعالیت‌ها فریز شود و ناظر مستقر شود تا بیش از این آسیبی به محوطه وارد نشود.
طلوعی در راستای موضوع تناقض در همکاری شهرداری با میراث فرهنگی که بارها و بارها شهرداری میراث فرهنگی را متهم کرده است اجازه‌ آبرسانی به چشمه‌علی را نمی‌دهد، در حالی که از سمت میراث فرهنگی هیچ واکنش علنی، توضیح کارشناسی یا بیانیه‌ای در این خصوص ارائه نشده است، گفت: ما نیز مدعی و پیگیر موضوع هستیم و مطالعات لازم نیز انجام شده است. اما تا امروز، از زمانی که من در این مسئولیت حضور دارم، هیچ مکاتبه‌ای از سوی شهرداری در این خصوص ندیده‌ام.

http://www.Qom-Online.ir/Fa/News/729729/معاون-میراث-فرهنگی--پروژه-«بام-ری»-باید-متوقف-شود-اما-شهرداری-همکاری-نمی‌کند
بستن   چاپ