عصر قم

آخرين مطالب

عباس عبدی در واکنش به شبیه‌سازی جهنم: گمان می‌کنند که اگر مردم بترسند رفتار معینی را انجام نمی‌دهند اقتصادی

عباس عبدی در واکنش به شبیه‌سازی جهنم: گمان می‌کنند که اگر مردم بترسند رفتار معینی را انجام نمی‌دهند
  بزرگنمايي:

عصر قم - خبرآنلاین / طراحی و نمایش پل صراط و جهنم در شمال کشور موجب حیرت جامعه شد، ولی کمتر کسی به این پرداخت که این نمایش در ذیل سیاست ترس معنادار است.
عباس عبدی در یادداشتی با عنوان «سیاست ترس و طمع بردگی و تجارت» در روزنامه اعتماد نوشت: فرمانده نظامی در یکی از شهرهای شمال پروژه‌ای را به نام «ساعت به وقت بهشت» افتتاح کرده که در عمل بازسازی و پل صراط و مثلا آتش جهنم است. چنین کار بسیار عجیبی بازتاب‌های فراوانی داشت که در این یادداشت ریشه‌یابی رویکردی می‌شود. 
انگیزه‌های بشر در هر رفتاری از چه مولفه‌هایی تاثیر می‌پذیرد؟ در یک قالب کلی و بسیار عقلانی، موازنه هزینه و فایده است. هر گاه فایده یک عمل و رفتار بیشتر از هزینه آن برآورد شود، انجام می‌شود. البته گفتن این گزاره ساده است. ولی توصیف دقیق اینکه «هزینه» چیست؟ «منافع» چیست؟ «ارزیابی موازنه» آن چگونه است؟ اینها ماجرا را خیلی پیچیده می‌کند. گذشته از این مشکل کلیت آن را می‌توان پذیرفت، از این حیث سیاست‌های تربیتی و حکومت‌داری برحسب اینکه بر کدام مولفه تاثیرگذار بر رفتار تاکید می‌کنند، متفاوت می‌شوند. یک سیاست مبتنی بر افزایش هزینه برای دور کردن فرد از رفتار به خصوصی است. حکومت‌داری با چنین رویکردی هر کاری را نمی‌پسندند، جرم اعلام می‌کنند و کوشش آنان برای افزایش مجازات است.
بازار
اعدام که اوج مجازات است، در بسیاری از جرایم متداول می‌شود. در سطح فردی و خانوادگی نیز تنبیه اساس تربیت و سر به راه کردن عضو خانواده می‌شود. این رویکرد دقیقا از موضع ترس و ضعف است و البته این خطای اساسی را هم دارد که هزینه و تنبیه در اغلب رفتارها هنگامی موثر است که در درجه اول با شرایط دیگری همراه باشد و نیز از حد متعارفی بالاتر نرود. همچنین نباید شرایط به گونه‌ای شود که منافع رفتاری را که می‌خواهند منع کنند، بسیار افزایش یابد. سیاست کیفری در ایران و تا حدی هم در افکار عمومی، هزینه‌محور و مبتنی بر عامل ترس است. گمان می‌کنند که اگر مردم بترسند رفتار معینی را انجام نمی‌دهند، حتی اگر از نظر اعتقادی و ارزشی خواهان انجام آن رفتار باشند از ترس عقوبت و مجازات از ارتکاب آن پرهیز می‌کنند. این تصور باطل است. تجربه هم نشان داده در هر جامعه‌ای که بر مجازات‌های سنگین‌تر و بر عامل ترس تاکید شده، اتفاقا جرم هم بیشتر است که کمتر نیست. در واقع عامل ترس و مجازات عامل اصلی شکل‌دهی به رفتارها نیست، چه بسا نتیجه معکوس هم داشته باشد. نکته جالب اینکه کسانی بر این عامل تاکید زیادی می‌کنند که خودشان بیشتر تابع هزینه رفتار هستند. یعنی ترس عامل اصلی شکل‌دهی رفتار آنان است.
عامل بعدی منافع است. رویکرد افزایش منافع و به تعبیری طمع هم برای جهت‌دهی به رفتارها شایع است. اگر ترس بازتابی از ویژگی بردگی است، طمع نیز بازتاب سودجویی و خودمحوری است. برخلاف ترس و هزینه که اِعمال آن علیه مردم ساده است و نیاز چندانی به منابع مادی ندارد، کاربرد عامل فایده نیازمند منابع است و منابع نیز نه تنها محدود است، بلکه گروهی که دنبال جهت دادن به رفتار دیگران هستند، منفعت را برای خودشان می‌خواهند و حاضر نیستند که با دیگران شریک شوند. منابع و سود محدودیت‌های جدی دارد. با این حال تاکید بر سود نیز چندان گره‌گشا نیست. هر دو عامل ترس و طمع به شرطی اثرگذاری جدی دارند که رفتار مورد نظر تا حدی از سوی مردم درونی شود.
رویکرد دیگر و موثر پذیرش اعتقادی یک رفتار است. سود و نفع در ذیل این رویکرد معنادار و موثر می‌شود. رویکرد کلان سیاست‌های جاری در ایران، در درجه اول مبتنی بر ترس سپس طمع است. کار چندانی به اقناع ندارند، انتظار دارند دیگران وظیفه دارند که چشم‌ بسته مثل آنان فکر کنند... 
در حالی که افکار رسمی آنان از نظر بنیادهای فکری بسیار ضعیف است. همان‌گونه که گفته شد طراحی و نمایش پل صراط و جهنم در شمال کشور موجب حیرت جامعه شد، ولی کمتر کسی به این پرداخت که این نمایش در ذیل سیاست ترس معنادار است. البته در همین مورد نیز سیاست طمع و ایجاد بهشت را حذف کردند، چون نشان دادن نهرهای عسل و حوری و انواع خدمات مجانی و... خیلی پرهزینه است. برخی موارد را هم که نمی‌توان نمایش داد. با وجود این، مساله مهم‌تر آنجاست که اساسا چگونه می‌توان عظمت و بزرگی جهنم یا بهشت کتاب مقدس را بازسازی کرد؟ به‌طور قطع پرده‌خوانی و نقالی‌های قدیمی تصویرسازی بهتری می‌کردند. به علاوه آیا اصولا توضیحات آنها در کتاب مقدس واقعی است یا نمادین؟ آیا اصولا دیدن این نمایش‌ها اثری بر کسی دارد؟ آیا بیننده را مومن و پرهیزگار می‌کند؟ حالا فرض کنیم ترسیدند، آیا این ترس پایدار است؟ اگر این مساله را هم در نظر نگیریم، آیا وظیفه نیروی نظامی این است که مردم را انذار از جهنم دهد؟ از کی تا حالا آنان خود را در مقام هدایت‌کننده مردم تعریف کرده‌اند؟ مگر هدایتگری کار وظیفه‌بگیران حکومتی است؟ کدام پیامبر و امام و هدایتگری کارمند و مزدبگیر حکومت‌ها بوده است؟ اینها فقط نشانه‌ای از استیصال فکری و عملی است که با شواهد دیگری در یادداشت بعدی به آن خواهم پرداخت.

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/737779/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پخش زنده مسابقات بین المللی کشتی آزاد و فرنگی از شبکه ورزش

پیراهن لورکوزن برای فصل آینده لو رفت!

مراسم جشن قهرمانی چلسی در لیگ کنفرانس اروپا

جدی‌ترین گزینه رقیب سپاهان: جمال بلماضی

ریس جیمز: حالا وقت قهرمانی چمپیونزلیگ است!

چلسی قهرمان لیگ کنفرانس شد؛ سه‌گانه خاص شیرهای لندن

گل سوم چلسی به رئال بتیس

نام‌‌های جدید برای نیمکت پیکان وسط آمد

هروی: باخت شریک ندارد/ من مقصر اول و آخر نتایج هستم

آخرین ترکیب احتمالی استقلال با رویای قهرمانی

گل چهارم چلسی به رئال بتیس

صاحبخانه مسلح سارقان طلا را به کام مرگ فرستاد

رئال مادرید یک مربی دیگر را هم برکنار کرد

گزینه استقلال روی نیمکت تیم ملی فوتسال زنان

کلوپ: دوباره فهمیدیم مسائل مهم‌تری از فوتبال هست!

الاهلی برای چهل و پنجمین بار قهرمان مصر شد!

گل اول چلسی به رئال بتیس

گل دوم چلسی به رئال بتیس

پیام هواداران بارسا به لاپورتا؛ دروازه‌بان جدید می‌خواهیم!

استقلال - ملوان؛ جنگ پرافتخارها در اراک برای قهرمانی

سومین جشنواره نی‌انبان کیش فراخوان داد/ آغاز رویداد از 21 خرداد

اعلام جزئیات فراخوان سومین جشنواره نی‌انبان کیش

روایت یک نماینده مجلس از توصیه‌اش به قالیباف در آستانه انتخابات 1403

ادعای رسانه عبری درباره هک تلفن‌های وزرای کابینه نتانیاهو توسط هکرهای ایرانی

جروزالم‌پست: اسرائیل از احتمال امضای توافق بین ایران و آمریکا نگران است

عامل تیراندازی در تویسرکان با گلوله پلیس زمین‌گیر شد

گل آچربی به بارسا تا ابد در قلبم حک شد!

شرافت: نمی‌توانیم تیم معمولی ببندیم

گل اول رئال بتیس به چلسی

شهرزاد مظفر سرمربی تیم ملی فوتسال بانوان شد

تقوی: قرار نیست در یک‌سال همه‌چیز را درست کنیم

زمان بازگشت طارمی به ایران مشخص شد

گل بتیس به چلسی با معجون رئالی-بارسایی!

یازدهمین کفش طلا؛ شاید آخرین جایزه رونالدو در النصر

شکست سنگین نماینده ایران در نوجوانان کافا

مصرف زیاد نوشابه و هات داگ چه بلایی سر مغز می‌آورد؟

رئیس جمهور در دیدار با ایرانیان عمان کدام شعر شهریار را خواند؟

خرید داروی سقط جنین مثل آب خوردن!

بلاتکلیفی 20 ساله یک طرح؛ توقف در مرحله اجرا

واژگونی یک دستگاه موتورسیکلت در جاده یک قربانی گرفت

آتش گرفتن درخت در میدان نقش جهان اصفهان

جزئیات تیراندازی به مردم تویسرکان به روایت پلیس/ اولین تصاویر از محل حادثه

حکم شهردار قم ابلاغ شد

اخباری: برای قهرمانی به سپاهان آمدم

لیگ آمریکا جو داد؛ مودریچ نزدیک به اینترمیامی!

منچستریونایتد در مالزی هم باخت!

جباری آماده تاریخ‌سازی در استقلال

برق کاپ قهرمانی، چشمان جباری را گرفت

گزینه فلیک در تست پزشکی بایرن مونیخ!

مربیان سال فوتبال ایران انتخاب شدند