عصر قم

آخرين مطالب

یک استاد زبان و ادبیات فارسی: بی‌توجهی به شاهنامه غفلت از شناسنامه فرهنگی ایران است گفتگو

یک استاد زبان و ادبیات فارسی: بی‌توجهی به شاهنامه غفلت از شناسنامه فرهنگی ایران است
  بزرگنمايي:

عصر قم - ایسنا / یک استاد زبان و ادبیات فارسی گفت: با وجود جایگاه بزرگ شاهنامه در ادبیات فارسی متاسفانه این اثر در نظام آموزشی ما جایگاهی ندارد و بی‌توجهی به شاهنامه به نوعی غفلت از شناسنامه فرهنگی ایران است.
علیرضا قیامتی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: پیش از فردوسی شخصیت‌هایی همچون رودکی که به‌درستی پدر شعر فارسی لقب گرفته و حتی یعقوب لیث صفار، با تشویق شاعران به سرایش شعر به زبان فارسی، در حفظ و گسترش این زبان نقش ایفا کرده بودند. با این حال شاهنامه و کار سترگ فردوسی نقطه عطفی بی‌مانند در تاریخ زبان فارسی به شمار می‌آید. شاهنامه مهر تثبیت بر پیشانی این زبان زد و پرچم هویت فارسی را برافراشت. اگر شاهنامه نبود، شاید سرنوشت زبان فارسی به گونه‌ای دیگر رقم می‌خورد و امکان داشت زبان عربی به‌کلی جای آن را بگیرد، اما با ظهور شاهنامه زبان فارسی بر جای خود استوار و ماندگار شد، بنابراین شاهنامه را می‌توان بزرگ‌ترین عامل پایداری زبان فارسی دانست.
وی ادامه داد: فردوسی در روایت بسیاری از مفاهیم پیش‌گام بود، اما متأسفانه تاریخ‌نگاران ادبی ما کمتر به این نکته پرداخته‌اند که بسیاری از مفاهیم، آموزه‌ها و شاخصه‌ها نخستین‌بار توسط او بیان شده‌اند؛ به ‌ویژه در زمینه‌های اخلاقی، اجتماعی و سیاسی. مفاهیم خردمندانه و دانش‌ورزانه‌ای که در شاهنامه مطرح شده آن‌گونه که باید مورد توجه قرار نگرفته‌اند و این خود ضرورت بازنگری در نگاه ما به شاهنامه را نشان می‌دهد.
خراسان نقش کلیدی در تثبیت زبان فارسی ایفا کرده است
این استاد ادبیات فارسی نقش خراسان در ادبیات فارسی را برجسته دانست و افزود: خاستگاه فردوسی نیز در شکل‌گیری شخصیت و اندیشه‌اش بسیار مؤثر بوده است. زبان فارسی از خراسان برخاست و فرهنگ ایرانی به‌ ویژه پس از اسلام، در خراسان شکوفا شد. نخستین شاعران، مورخان و نویسندگان به زبان فارسی همگی از این منطقه برخاسته‌اند و خراسان نقشی کلیدی در تثبیت زبان فارسی و هویت ایرانی ایفا کرد. در این میان فردوسی و شاهنامه نقشی محوری داشتند. اگرچه دیگر شاعران خراسانی مانند ابوشکور بلخی، رابعه بلخی، رودکی، ناصرخسرو و سنایی نیز سهم بزرگی دارند، اما فردوسی و شاهنامه جایگاهی منحصربه‌فرد و ویژه‌ای دارند.
شاهنامه حماسه‌ای انسانی- ایرانی است
قیامتی با اشاره به بُعد جهانی شاهنامه اظهار کرد: این جایگاه ویژه علت تکریم همیشگی فردوسی در فرهنگ ایرانی است. او فراتر از یک شاعر ملی، شاعر بشریت است. تأثیر شاهنامه را می‌توان در حماسه‌های بزرگ دنیا مشاهده کرد، از حماسه‌های ارمنی و قزاقستانی گرفته تا ماناس قرقیزستان. حتی در بوسنی و هرزگوین، ژاپن، کشورهای عربی شمال آفریقا و اروپا، ردپای شاهنامه دیده می‌شود. این کتاب هم حماسه انسانی و هم حماسه ایرانی است و به همین دلیل اثری ویژه و یکتا به شمار می‌رود.
وی در ادامه با اشاره به لقب «حکیم» برای فردوسی بیان کرد: لقب «حکیم» که به فردوسی اطلاق شده تنها یک واژه ساده نیست، بلکه بیانگر وسعت دانش و عمق اندیشه اوست. شاهنامه پر از آموزه‌های علمی، پزشکی، ستاره‌شناسی، فلسفی، تاریخی و اخلاقی است. فردوسی در مقام یک نظریه‌پرداز اجتماعی، حکومتی و فرهنگی ظاهر می‌شود؛ کسی که با تسلط بر دانش‌های گوناگون توانسته است اثری بیافریند که نه تنها یک کتاب، بلکه یک مکتب است.
این استاد ادبیات درباره جایگاه فردوسی در نظام آموزشی گفت: با وجود چنین جایگاه بزرگی متأسفانه آثار فردوسی به آن‌گونه که باید در نظام آموزشی ما به ‌ویژه در مقاطع ابتدایی و متوسطه جای نگرفته‌اند. اگرچه بخش‌هایی از شاهنامه در برنامه‌های درسی وجود دارد، اما کافی نیست و نیاز به توجه بیشتر دارد. بی‌توجهی به شاهنامه به ‌نوعی غفلت از شناسنامه فرهنگی ایران است. شناخت شاهنامه یعنی شناخت ایران، پیوستگی و اتحاد ایرانیان و این خود بزرگ‌ترین فرصت برای مقابله با تهدیدهای بیرونی است.
قیامتی با اشاره به راهکارهایی برای آشنایی مؤثر نسل جوان با شاهنامه گفت: برای آشنایی مؤثر نسل جوان با شاهنامه، باید از زبان هنر و تکنولوژی بهره برد. ساخت بازی‌های رایانه‌ای با الهام از داستان‌های شاهنامه، طراحی انیمیشن‌ها و فیلم‌هایی جذاب برای کودکان و نوجوانان می‌تواند جایگزینی مناسب برای شخصیت‌های خیالی غربی باشد. ما نیز می‌توانیم قهرمانان بومی و الهام‌بخش داشته باشیم که از دل فرهنگ خودمان برآمده‌اند. لازم است زبان مفاهیم شاهنامه را به زبان کودکان و نوجوانان برگردانیم و با آراستن آن‌ها به هنر، مسیری نو برای پیوند با این اثر فراهم کنیم.
شاهنامه‌پژوهی باید رشته‌ای مستقل در دانشگاه باشد
وی افزود: در این میان ایجاد گرایش‌های تخصصی در حوزه فردوسی‌شناسی و شاهنامه‌پژوهی در نظام آموزش عالی نیز ضروری است. این ضرورت به‌ ویژه در دوره کارشناسی ارشد و حتی کارشناسی احساس می‌شود. با وجود اینکه در مقطع دکتری گرایش ادبیات حماسی وجود دارد، اما شاهنامه‌پژوهی می‌تواند یک رشته مستقل باشد؛ چرا که گستردگی شاهنامه چنان است که نیازمند پژوهش‌های متمرکز و تخصصی است.
این استاد ادبیات خاطرنشان کرد: شاهنامه بزرگ‌ترین منبع اخلاق ایرانی نیز به‌شمار می‌رود. هیچ فضیلت اخلاقی‌ای نیست که در شاهنامه ستایش نشده باشد و هیچ رذیلت اخلاقی‌ای نیست که نکوهش نشده باشد. شاهنامه نه‌ تنها با بوستان سعدی هم‌سنگ است، بلکه از نظر کمّی و کیفی برتر نیز می‌نماید. اما برای انتقال این مفاهیم به نسل امروز باید آن‌ها را در قالب‌های نو چون فیلم، سریال و هنرهای نمایشی عرضه کنیم؛ نهادهایی همچون صدا و سیما، وزارت فرهنگ و ارشاد و هنرمندان کشور باید برای این منظور تلاش کنند و محتوایی متناسب با سلیقه و نیاز نسل جدید فراهم آورند.
قیامتی با اشاره به منابع مورد استفاده فردوسی افزود: فردوسی در نگارش شاهنامه از منابع متعدد بهره برد، از جمله شاهنامه ابومنصوری و متونی به زبان پهلوی. با این حال تأثیر اندیشه فردوسی در تمام بخش‌های شاهنامه کاملاً مشهود است. او نه ‌فقط ناقل، بلکه خالق روایت‌ها نیز بوده است. در بسیاری موارد، داستان‌ها را بازآفرینی کرده، قهرمانان را جابه‌جا ساخته و نتیجه‌گیری‌ها را بر پایه جهان‌بینی خود شکل داده است. ردپای اندیشه و هنر فردوسی در تمام شاهنامه دیده می‌شود.
وی تاکید کرد: در زمانی که بسیاری از بزرگان علم و ادب ما ناگزیر بودند آثار خود را به زبان عربی بنویسند و حتی برخی آرزو داشتند شاعر عرب باشند، فردوسی با حفظ احترام برای همه زبان‌ها و فرهنگ‌ها، آگاهانه راهی دیگر در پیش گرفت. او کوشید تا جایی که ممکن است از واژه‌های بیگانه دوری کند و زبان فارسی را در تمام توان و گستره‌اش به کار گیرد.
این استاد ادبیات فارسی و شاهنامه‌پژوه ادامه داد: در شاهنامه کمتر از 2 درصد واژه بیگانه وجود دارد و این نتیجه تعهد آگاهانه و ژرف او به زبان فارسی است. پیش و پس از او هیچ شاعری تا این اندازه بر حفظ زبان فارسی پای نفشرده است.

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/732787/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تصادف زنجیره‌ای در اتوبان قم ١١ مصدوم و ٢ فوتی برجای گذاشت

2 فوتی و 11 مصدوم در تصادف زنجیره‌ای اتوبان قم – گرمسار

اهدای 24 میلیون سی‌سی خون توسط داوطلبان هلال احمر

شینا انصاری: ادامه مسیر گذشته در حوزه محیط زیست ممنوع

رونمایی پلیس از جیب‌بران حرفه‌ای پایتخت

ناقوس مرگ در کمین فرودگاه مهرآباد

برنامه پخش مستند آخرین سفر شهید جمهور در مصلی ساری

شهید جمهور و دیگر همراهانش نیز در خدمت خالصانه به جامعه خستگی‌ناپذیر بودند

شعار بانوان: درویش یادت باشه عالیشاه باید باشه

صحبت های جنجالی آل‌کثیر پس از برد پرسپولیس مقابل هوادار

گولسیانی: هیچکس برای تمدید با من تماس نگرفته است

آرشا شکوری دروازه‌بان هوادار: آقای حسینی دروازه‌بان تیم ملی است ولی ترسی از کسی ندارم

گل اورونوف فقط حسرت پرسپولیس را بیشتر کرد!

خداحافظی گولسیانی از پرسپولیس

کرمانشاهی: استقلال گزینه سقوط بود و انتظاری نداشتیم!

برادران پورحمیدی: تقابل جذاب آخرین بازی لیگ

پازل جدایی ستاره‌های سپاهان در حال تکمیل!

ان‌شاء‌الله خبر خوب - مدیرعامل درباره جدایی نیازمند!

برد سرخ‌ها کافی نبود؛ راهیابی سپاهان به پلی‌آف آسیا

آیا حل کردن عسل در چای داغ باعث تولید سم می‌شود؟/ ریشه‌های این باور از کجاست؟

رفع بوی بد دهان با مصرف این مواد غذایی

بیانیه حزب موتلفه اسلامی درباره مواضع اخیر ترامپ

مطهرنیا عنوان کرد: تلاش جدی ترامپ برای ایجاد ائتلاف منطقه‌ای علیه ایران

فلاحت‌ پیشه: مذاکره با اروپایی‌ها سودی ندارد

مراسم بزرگداشت آیت‌الله بهجت در فومن برگزار شد

پناهیان: عقلانیت و هوش آیت الله بهجت(ره) کم نظیر بود

فروش 424 میلیاردی تا پایان روز هشتم در نمایشگاه کتاب

وزیر دادگستری: ضوابط تعیین تکلیف خودرو‌های توقیفی ابلاغ شد

آب و آتش زدن مس برای یک رتبه ناقابل

موقعیت خوب برای پرسپولیس،آرشا شکوری ناجی دروازه هوادار شد

ضربه سر گولسیانی به تیر دروازه هوادار برخورد کرد

شوت زیبای رفیعی از روی دروازه هوادار به بیرون رفت

ضربه سر گولسیانی روی خط دروازه هوادار متوقف شد

دو موقعیت پیاپی سپاهان روی دروازه استقلال که از دست رفت

فرصتی که جواد آقایی‌پور مقابل دروازه استقلال از دست داد

گل دوم سپاهان به استقلال توسط محمد محبی

گل اول پرسپولیس به هوادار توسط ارونوف

گل سوم سپاهان به استقلال توسط بن یدر

گزارش زنده؛ پرسپولیس 1 - 0 هوادار

گزارش زنده؛ سپاهان 2 - 1 استقلال

21 دانه جادویی؛ چرا باید هر روز مویز بخوریم؟

11 ترفند برای کاهش وزن

سردار سلامی: ترامپ در کانون دشمنی ملت ایران قرار دارد

مخبر: ایران اسلامی دشمنان خود را به ذلت خواهد رساند

توضیحات عراقچی در مورد نشست ایران و سه کشور اروپایی در استانبول

عراقچی: هیچ‌یک از تأسیسات هسته‌ای ایران جمع‌آوری نخواهد شد

مراسم بزرگداشت اولین سالگرد شهید جمهور آیت‌الله رئیسی و شهدای خدمت در البرز

تصویری از تشرف آیت‌الله جوادی آملی به کربلا

بازدید رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت از نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران

ساعت کار نمایشگاه کتاب تمدید شد