عصر قم

آخرين مطالب

پیشنهاد حسین موسویان برای مذاکرات ایران و آمریکا اقتصادی

پیشنهاد حسین موسویان برای مذاکرات ایران و آمریکا
  بزرگنمايي:

عصر قم - انتخاب / دیپلمات اسبق کشورمان در بولتن دانشمندان اتمی پیشنهاد داد؛ به عنوان گام نخست، دولت ترامپ باید با هشت کشور حاشیه خلیج فارس همکاری کند تا از طریق ایجاد یک کنسرسیوم هسته‌ای خلیج فارس، دکترین هسته‌ای جدیدی را تعریف کنند. این دکترین باید شامل تلاشی هماهنگ برای ایجاد چارچوبی جامع و فراگیر در زمینه عدم اشاعه هسته‌ای باشد—گامی بزرگ به‌سوی ایجاد سیستم همکاری، امنیت و ثبات منطقه‌ای در خلیج فارس.
سیدحسین موسویان مذاکره کننده اسبق تیم هسته‌ای کشورمان در مقاله‌ای برای بولتن دانشمندان اتمی آمریکا نوشت:
پس از تبادل نامه‌ای میان رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، و رهبر ایران، آیت‌الله علی خامنه‌ای، و از زمان آغاز مذاکرات اولیه در 12 آوریل، چهار دور مذاکره دوجانبه مستقیم و غیرمستقیم درباره برنامه هسته‌ای ایران پیشرفت داشته‌اند. این مذاکرات به رهبری وزیر امور خارجه ایران، عباس عراقچی، و مذاکره‌کننده ارشد دولت ترامپ، استیو ویتکوف، در جریان است.
بازار


در این مرحله از مذاکرات، طرفین باید به تفاهمی مشترک در زمینه اقدامات راستی‌آزمایی و شفافیت دست یافته باشند. همکاری کامل ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی (IAEA) از طریق اجرای پروتکل الحاقی، که مهم‌ترین سازوکار بازرسی و راستی‌آزمایی است، می‌تواند ابهامات فنی موجود درباره ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران را برطرف کند.
در سال 2018، رئیس‌جمهور ترامپ از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) که به عنوان توافق هسته‌ای ایران شناخته می‌شود، خارج شد و آن را «بدترین توافق ممکن» خواند. در روز سه‌شنبه، در جریان نخستین سفر خود به خاورمیانه در دوره دوم ریاست‌جمهوری‌اش، ترامپ اعلام کرد که مایل به دستیابی دوباره به توافقی با ایران است. ترامپ همواره به دنبال توافق‌های بزرگ و خارج از چارچوب‌های معمول بوده است. اکنون که او در منطقه سفر می‌کند، باید فراتر از موضوع هسته‌ای ایران بیاندیشد و برای تحقق خاورمیانه‌ای عاری از سلاح هسته‌ای تلاش کند.
معضل غنی‌سازی اورانیوم ایران
از سال 2003 تا 2013، مذاکرات هسته‌ای میان قدرت‌های جهانی و ایران به دلیل مخالفت ایالات متحده با حق ایران برای غنی‌سازی صلح‌آمیز اورانیوم، به شکست انجامید. اما طبق معاهده عدم اشاعه سلاح‌های هسته‌ای (NPT)، تمامی کشورهای عضو حق برخورداری از غنی‌سازی صلح‌آمیز را دارند. ژاپن، آلمان، برزیل و آرژانتین اجازه توسعه برنامه‌های غنی‌سازی را داشته‌اند و ایران نیز باید از این حق برخوردار باشد.
مذاکرات هسته‌ای از 2013 تا 2015 به دلیل عدم مخالفت آمریکا با اصل غنی‌سازی صلح‌آمیز توسط ایران، منجر به توافق برجام شد. با اجرای برجام، ایران با آژانس همکاری کرد و تا دسامبر 2015، تمام ابهامات فنی برطرف شدند. اما پس از خروج دولت اول ترامپ از برجام و اعمال تحریم‌های فشار حداکثری علیه ایران، تهران تعهدات خود را کاهش داد، برنامه غنی‌سازی را گسترش داد و در نهایت به آستانه تبدیل شدن به یک کشور هسته‌ای رسید.
اکنون، دولت دوم ترامپ بار دیگر حق قانونی و مشروع ایران برای غنی‌سازی صلح‌آمیز را زیر سؤال برده است. در روزهای اخیر، ویتکاف گفته که ایران باید از غنی‌سازی دست بکشد و عراقچی در پاسخ اعلام کرده که این مسئله خط قرمز ایران است.
با تکیه بر دهه‌ها تجربه و آشنایی با برنامه هسته‌ای ایران، برای من روشن است که تنها در صورتی امکان دستیابی به توافق هسته‌ای میان ترامپ و ایران وجود دارد که خط قرمز ترامپ صرفاً بر عدم دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای متمرکز باشد، نه انکار حقوق قانونی ایران در توسعه فناوری صلح‌آمیز هسته‌ای از جمله غنی‌سازی. ایران تحت هیچ شرایطی تبعیض، تحقیر و محروم شدن از حقوق بین‌المللی خود را نخواهد پذیرفت.
خطر اشاعه منطقه‌ای
دستیابی به توافق هسته‌ای میان آمریکا و ایران، بدون شک یک ضرورت فوری و حیاتی برای رفع یکی از خطرات اشاعه هسته‌ای در خاورمیانه است. اما مسئله عدم اشاعه در منطقه بسیار فراتر از موضوع غنی‌سازی ایران است.
حتی در سناریوی بعیدی که ایران از غنی‌سازی دست بکشد، مشکل به دلایل زیر همچنان باقی خواهد ماند:
1. توانایی و دانش فنی ایران در حوزه غنی‌سازی غیرقابل بازگشت است؛ حتی حمله نظامی نیز قادر به حذف آن نیست.
2.طبق ماده 10 معاهده NPT، تمامی اعضا حق خروج از این معاهده را دارند؛ گزینه‌ای که در شرایط خصومت مداوم ایران و آمریکا همچنان برای تهران قابل اتکا خواهد بود.
3. اسرائیل تنها کشوری در منطقه است که ده‌ها سلاح هسته‌ای در اختیار دارد. این واقعیت برای دهه‌ها مانع از تصویب ابتکارات و قطعنامه‌های سازمان ملل برای ایجاد خاورمیانه‌ای عاری از سلاح‌های کشتار جمعی شده است. اسرائیل همچنان از حمایت قوی آمریکا و غرب برخوردار است، اما موقعیت اسرائیل به‌عنوان " alt="عصر قم" width="100%" />

4.عربستان سعودی و ایالات متحده در حال مذاکره بر سر توافق هسته‌ای هستند که در آن آمریکا با غنی‌سازی عربستان موافقت خواهد کرد.
5.پذیرش غنی‌سازی توسط عربستان، مسیر را برای سایر قدرت‌های منطقه‌ای برای پیگیری غنی‌سازی باز خواهد کرد.
لذا توافقی که صرفاً بر برنامه هسته‌ای ایران تمرکز دارد، نمی‌تواند به مسائل گسترده‌تر و به همان اندازه مهم اشاعه هسته‌ای در منطقه بپردازد.
دکترین هسته‌ای منطقه‌ای جدید، ضرورتی اجتناب‌ناپذیر
یک نقشه راه دو مرحله‌ای می‌تواند به تحقق دستاوردی تاریخی و عظیم یعنی خلع سلاح هسته‌ای خاورمیانه منجر شود.
تشکیل کنسرسیوم هسته‌ای خلیج فارس
به عنوان گام نخست، دولت ترامپ باید با هشت کشور حاشیه خلیج فارس همکاری کند تا از طریق ایجاد یک کنسرسیوم هسته‌ای خلیج فارس، دکترین هسته‌ای جدیدی را تعریف کنند. این دکترین باید شامل تلاشی هماهنگ برای ایجاد چارچوبی جامع و فراگیر در زمینه عدم اشاعه هسته‌ای باشد—گامی بزرگ به‌سوی ایجاد سیستم همکاری، امنیت و ثبات منطقه‌ای در خلیج فارس.
این دکترین می‌تواند حول چهار اصل کلیدی شکل گیرد:
1.کنسرسیوم منطقه‌ای برای غنی‌سازی: همانند شرکت اروپایی یورِنکو، یک کنسرسیوم برای غنی‌سازی می‌تواند در خلیج فارس ایجاد شود تا خطر اشاعه را کاهش دهد. این کنسرسیوم به کشورهای منطقه اجازه می‌دهد در غنی‌سازی اورانیوم تحت نظارت چندجانبه شدید مشارکت داشته باشند. این مدل تضمین می‌کند که همه فعالیت‌های غنی‌سازی صرفاً صلح‌آمیز، شفاف و تحت نظارت آژانس بین‌المللی و ذی‌نفعان منطقه‌ای انجام می‌شود.
2.چارچوب ایمنی هسته‌ای منطقه‌ای: گسترش فناوری هسته‌ای صلح‌آمیز باید با پروتکل‌های ایمنی قوی همراه باشد تا از حوادث، تروریسم احتمالی و کاربرد نظامی جلوگیری شود. این چارچوب شامل برنامه‌های آموزشی مشترک، استانداردهای ایمنی، پروتکل‌های ساخت، بهره‌برداری و خروج از خدمت تأسیسات هسته‌ای و سازوکارهای واکنش اضطراری خواهد بود.
3.برنامه راستی‌آزمایی منطقه‌ای: یک نهاد منطقه‌ای راستی‌آزمایی باید ایجاد شود که در کنار آژانس بین‌المللی فعالیت کند تا تمامی فعالیت‌های هسته‌ای با هنجارهای عدم اشاعه منطبق باشند. این برنامه شامل بازرسی‌های منظم، گزارش‌دهی شفاف و اقدامات اعتمادساز خواهد بود و باید توانایی راستی‌آزمایی فعالیت‌های مخفی احتمالی را نیز داشته باشد.
4.دکترین هسته‌ای منطقه‌ای: در نهایت، یک دکترین جدید باید توسعه همکاری‌های صلح‌آمیز هسته‌ای میان کشورهای منطقه را ترویج دهد. این همکاری می‌تواند شامل پروژه‌های تحقیقاتی مشترک، تأسیسات هسته‌ای مشترک و سازوکارهایی برای افزایش شفافیت، کاهش تنش و ترویج رشد اقتصادی و عدم اشاعه باشد.
گام دوم: منطقه عاری از سلاح هسته‌ای
مرحله دوم نقشه راه باید بر ایجاد منطقه‌ای عاری از سلاح‌های هسته‌ای درکل خاورمیانه متمرکز باشد. نخستین قطعنامه عمده سازمان ملل در این زمینه که توسط ایران و مصر پیشنهاد شد، در سال 1974 تصویب شد. اما با توجه به اینکه اسرائیل سلاح‌های هسته‌ای در اختیار دارد، اجماع بر سراجرای این قطعنامه حاصل نشده و احتمالاً در آینده نزدیک نیز نخواهد شد.
برای پاسخ به نگرانی‌های امنیتی منطقه‌ای و الزامات بین‌المللی عدم اشاعه، یک دکترین هسته‌ای جدید برای خاورمیانه اجتناب‌ناپذیر است—و باید در دستور کار تمامی مذاکرات هسته‌ای منطقه قرار گیرد.
یک چارچوب جامع عدم اشاعه در خاورمیانه نباید تنها بر فعالیت‌های هسته‌ای ایران متمرکز باشد، بلکه باید معماری امنیتی کل منطقه را دربرگیرد. بدون رویکردی چندجانبه که همه قدرت‌های منطقه‌ای—چه هسته‌ای و چه غیرهسته‌ای—را دربر گیرد، تلاش‌های عدم اشاعه با دشواری‌های زیادی روبرو خواهد بود. یک دکترین هسته‌ای جدید می‌تواند مسیر صلح و ثبات را برای خاورمیانه و فراتر از آن هموار کند.

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/732614/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

قتل در تهران، دستگیری در عراق

عارف: تامین کاغذ مورد نیاز کتب درسی یک الزام است

رئیس دستگاه قضا: حکم قاضی باید استحکام داشته باشد

کارمندان اورژانس کودک اوتیسمی که در خیابان گم شده بود را به خانواده‌اش تحویل دادند

پلیس شیراز به اراذل‌ و‌ اوباش و خرده‌فروشان مواد شبیخون زد

ورود 22 هزار و 921 زائر ایرانی به سرزمین وحی

انتقاد قاضی‌القضات از وکلایی که همزمان چندین پرونده دارند

بازگشت شهباززاده در آخرین هفته لیگ

اعزام تیم پاراتیراندازی به کره جنوبی لغو شد

پایان تلخ کونسیسائو در سن‌سیرو

سپاهان فقط با شکست استقلال سهمیه می‌گیرد!

ممنوعیت ورود بارسایی‌ها به ورزشگاه اسپانیول!

پست مهم تیم ملی؛ فقط یک نفر خط خورد

رئال جشن بارسایی‌ها را نیمه تمام گذاشت!

برنامه رژه قهرمانی بارسلونا مشخص شد

آخرین پوستر پرسپولیس؛ قاب خاطرات فصل بی‌جام!

آخرین تمرینات استقلال خوزستان برای بازی مقابل تراکتور

تعریف دقیق غدد لنفاوی چیست؟

سردار سلیمانی: یاوه‌گویی‌های دشمن برای ناامید کردن ملت ایران است

جزئیات دیدار قالیباف و رئیس مجلس بورکینافاسو در جاکارتا

عارف از نمایشگاه بین‌المللی کتاب بازدید کرد

نگرانی ایران از وخامت اوضاع امنیتی در لیبی

معاون سازمان انرژی اتمی: علم هسته‌ای راه حل تمام مشکلات جهان در آینده است

تعریف ترامپ از برنامه پهپادی ایران؛ در ایران پهپادهای خوبی با 35 تا 40 هزار دلار می‌سازند

جنجال نامه سخنگوی دستگاه دیپلماسی به شعام؛ مشاور عراقچی واکنش نشان داد

واکنش پزشکیان به گزافه گویی‌های ترامپ: زندگی و دار و ندار رهبر عزیز انقلاب مشخص است

شوخی پزشکیان با محدودیت‌هایی که اطرافیان در جایگاه ریاست جمهوری برایش می‌گذارند

سردار فدوی: توان نظامی جمهوری اسلامی فراتر از تصور دشمنان است

بازدید معاون وزیر راه و شهرسازی از طرح‌های نهضت ملی مسکن قم

بازدید معاون وزیر راه و شهرسازی از پروژه‌های نهضت ملی مسکن در قم

کلاهبرداری 130 میلیارد ریالی با دستگاه اسکیمر در قم

معاون رئیس جمهور: کاهش جمعیت ابر بحران امروز کشور است

کاظمی: مجوز استخدام 85 هزار نفر در آموزش و پرورش صادر شد‌

گلر سابق پرسپولیس: ما بیرانوند را فراری ندادیم

وضعیت غیرمنتظره شباب الاهلی در مسیر قهرمانی

پرونده VNL رسما برای ستاره والیبال ایران بسته شد

پایان رؤیای لیگ ملت‌ها برای پدیده ارومیه!

طالبی: کار تراکتور تازه شروع شده است

طالبی: اخلاق در فوتبال ایران مرده است!

ثبت قراردادی تاریخی در دوچرخه‌سواری

نشان خلیج فارس روی استیج تراکتور

یک گزینه دیگر سرمربیگری استقلال هم منتفی شد

تراکتور جشن خیابانی با جام نخواهد داشت

آیا لمس هر توده‌ای در غدد لنفاوی به منزله سرطان است؟

محمد مهاجری: آقای قالیباف! چرا از میرسلیم ناراحت شدید؟

ترامپ: من تا حد زیادی با مفاد توافق با ایران موافقت کرده‌ام

«زنده‌باد پرسپولیس» در نمایشگاه کتاب

هشدار سطح زرد هواشناسی در قم؛ گردوخاک و کاهش کیفیت هوا در راه است

8 شهرک صنعتی قم در خاموشی | ناترازی گریبان تولید را رها نمی‌کند

توصیه‌های پلیس به رانندگان در زمان قطعی‌های برق و خاموشی چراغ‌های راهنمایی و رانندگی