عصر قم

آخرين مطالب

زنان کارمند و حق فراموش شده عائله مندی اقتصادی

زنان کارمند و حق فراموش شده عائله مندی
  بزرگنمايي:

عصر قم - ایرنا /در حالی که زنان تنها 4.6 میلیون نفر از جمعیت شاغل کشور و حدود 45 درصد کارمندان دولت را تشکیل می‌دهند، همچنان از دریافت حق عائله‌مندی محرومند؛ حقوقی که قانون مدیریت خدمات کشوری آن را منحصر به مردان کارمند دولت کرده اما اهتمام دولت چهاردهم برای اصلاح قانون، امیدها را برای پایان این بی‌عدالتی زنده کرده است.
نیروی کار یکی از مهمترین موتورهای محرک هر اقتصادی است که به افزایش تولید در بخش‌های مختلف در یک اقتصاد کمک می‌کند.
طبق تازه‌ترین گزارش‌های مرکز آمار ایران، جمعیت فعال کشور در رده سنی 15 سال به بالا، 26 میلیون و 638 هزار نفر اعلام شده که از این میان، بیش از 22 میلیون نفر مرد و حدود 4.6 میلیون نفر زن هستند اما آن‌سوی این سکه، جمعیت غیرفعال 15 ساله و بیشتر به حدود 38 میلیون نفر می‌رسد که بخش عمده آن، یعنی بیش از 27 میلیون نفر را زنان تشکیل می‌دهند. شاید به همین دلیل است که صدای درخواست تغییر در قوانین استخدامی، این روزها بلندتر از همیشه شنیده می‌شود.
قصه قدیمی قوانین؛ حق اولاد و عائله‌مندی
بازار
در گوشه‌ای از فیش‌های حقوقی کارمندان و کارگران، عباراتی خودنمایی می‌کند؛ «حق اولاد» و «حق عائله‌مندی»، برای بسیاری، این اعداد تنها بخشی از جمع و تفریق پایان ماه هستند؛ اما برای عده‌ای دیگر، معنای امنیت و آرامش خانه است.
«حق اولاد» مبلغی است که هر کارگر یا کارمند بیمه‌‎شده، ماهانه برای هر فرزندش دریافت می‌کند؛ پولی که قرار است باری از دوش هزینه‌های بزرگ‌کردن فرزند بردارد. این مبلغ تا سن 18 سالگی فرزند و با شرایط خاص تا 25 سالگی پرداخت می‌شود. اگر فرزند دارای معلولیت باشد یا همچنان دانشجو باشد، قانون هم‌چنان دست او را در دست پدر یا مادرش نگاه می‌دارد.
«حق عائله‌مندی» کمک‌هزینه‌ای است که بر اساس قانون خدمات کشوری به مردان کارمند دولت تعلق می‌گیرد. طبق بند چهار ماده 68 قانون خدمات کشوری، برای همسر 800 امتیاز و برای فرزند هر یک 200 امتیاز تا سقف سه فرزند در نظر گرفته شده است. اما چه می‌شود اگر کارمند زن باشد؟ اگر زنی تنها مخارج فرزندانش را بر دوش بکشد؟ اینجاست که پاسخ قانون، همیشه عادلانه نیست.
اگرچه زنان شاغل سهم بالایی از بازار کار ندارند اما جذابیت بخش دولتی برای بانوان جویای کار همیشه وجود داشته، به همین دلیل است که طبق برآوردها حدود 45 درصد از شاغلان در دولت و یا نهادهای وابسته به دولت را زنان تشکیل می دهند؛ یعنی اگر طبق گزارش سازمان امور اداری و استخدامی کشور تعداد کارمندان دولت بدون احتساب نهادهای نظارتی، انتظامی و وزارت دفاع را حدود 2 میلیون و 280 هزار و 875 نفر محاسبه کنیم، یک میلیون و 19 هزار و 933 نفر از کارمندان بخش دولتی را بانوان تشکیل می دهند.
البته باید توجه داشت که از این میزان کارمندان زن 14 هزار و 689 نفر مشمول قانون مدیریت خدمات کشوری نیستند و با قرارداد کارگری در بخش های دولتی شاغلند.
این بدان معناست که از میان یک میلیون و 5 هزار و 244 نفر زنان کارمند دولتی، آن دسته از کسانی که متاهل و دارای فرزند هستند، از حق اولاد و عائله‌مندی بی بهره‌اند.
تا چند سال پیش ارقام مربوط به حق اولاد و عائله مندی در فیش حقوقی کارمندان قابل توجه نبود اما پس از تصویب قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، بخشی از سیاست های حمایتی دولت در زمینه فرزندآوری و تشکیل خانواده از این مسیر محقق می شود؛ در ماده 16 این قانون دولت مکلف شده است که برای همه گروههای حقوق بگیر در دستگاههای مذکور در ماده (29) قانون برنامه ششم و همچنین نیروهای مسلح، وزارت اطلاعات، سازمان انرژی اتمی (به استثنای مشمولین قانون کار) از قبیل کارکنان کشوری و لشکری، اعضای هیأت علمی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی و قضات، از ابتدای سال 1401، به مدت پنج سال، افزایش حقوق سالانه را در سقف ردیف حقوق و جبران خدمت به گونه‌ ای اعمال نماید که هرساله، کمک هزینه اولاد و حق عائله‌ مندی مشمولین این ماده در چهارچوب افزایش سنواتی حقوق و دستمزد به ترتیب به میزان 100 درصد و 50 درصد افزایش یابد.
از این منظر تسری دریافت حق عائله مندی و حق اولاد به زنان می تواند به ترغیب خانواده های ایرانی به تشکیل خانواده و فرزندآوری که مورد تاکید رهبر انقلاب اسلامی نیز هست، کمک کند.
اصلاح یک بی‌عدالتی
این روزها، صدایی برای تغییر قوانین در پاستور پیچیده است؛ زهرا بهروزآذر معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا خبر از تدوین لایحه‌ای می دهد که قرار است وضعیت زنان کارمند دولت را بهبود بخشد.
به گفته وی، لایحه‌ای با محوریت اصلاح حق عائله‌مندی برای زنان تدوین شده؛ موضوعی که فعلاً به دست سازمان برنامه و بودجه و سازمان امور اداری و استخدامی بررسی می‌شود.
هدف این لایحه این است که زنان کارمند دولت هم مانند همتایان مرد خود از حق عائله‌مندی بهره‌مند شوند؛ حقی که امروز تنها به دلیل جنسیت، دست زنان کارمند دولت را از دسترسی به آن کوتاه کرده این در حالی است که در قوانین کار و تامین اجتماعی، کارگران زن چنین تبعیضی را تجربه نمی‌کنند.
این تلاش دولت چهاردهم ریشه در قانون اساسی دارد و از آنجا که رئیس جمهور مجری قانون اساسی است، پیگیری رفع یک تبعیض ناروا علیه جامعه زنان کارمند در دستور کار دولتش قرار گرفته است زیرا بند نهم اصل سوم قانون اساسی صراحت دارد که دولت جمهوری اسلامی ایران موظف است همه امکانات خود را برای رفع تبعیضات ناروا و ایجاد امکانات عادلانه برای همه، در تمام زمینه‏‌های مادی و معنوی به کار بندد.
چشم انتظاری برای تصمیم مجلس
از آنجا که این تغییر نیازمند اصلاح قانون است، لایحه آن باید از پاستور راهی بهارستان شود؛ از این رو می توان گفت مسیر این لایحه برای رسیدن به اجرای نهایی ساده نیست؛ باید پس از تصویب در کمیسیون های تخصصی دولت و سپس در جلسه هیات وزیران، از سد کمیسیون‌های مجلس عبور کند و در نهایت رای مثبت نمایندگان مجلس را بگیرد و سپس در شورای نگهبان تایید نهایی شود و البته چون دولت خود درخواست کننده اصلاح قانون خواهد بود، دیگر مشکلی از بابت تامین مالی آن و مغایرت با اصل 75 قانون اساسی وجود نخواهد داشت.
اگر روزی این حق به زنان کارمند نیز برسد، بدون شک گامی جدی به سوی عدالت و تساوی حقوقی در اداره‌ها و سازمان‌های دولتی خواهد بود.
داستانی که ادامه دارد...
در حالی که رشد جمعیت شاغل مردان سیر صعودی داشته و نسبت اشتغال آن‌ها از 66.7 درصد در سال 1384 به 63.9 درصد در سال 1402 رسیده است، دغدغه‌های زنان همچنان به منظور حضور بیشتر و موثر در اقتصاد کشور پابرجاست.
امروز، تقویت حقوق اجتماعی و مالی زنان نه‌تنها خواسته‌ای انسانی و قانونی است، بلکه ضرورتی برای توسعه پایدار ایران محسوب می‌شود. آیا داستان حق عائله‌مندی زنان کارمند، به فصل جدیدی از عدالت می‌رسد؟ همه چشم به تصمیم دولت و سپس مجلس دوخته‌اند.

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/731836/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

توصیه مهم آیت الله بهجت درباره بهترین دعا در آخرالزمان!

دیدار حضرت آیت‌الله جوادی آملی با حضرت آیت‌الله سیستانی در نجف اشرف

آیت‌الله دری نجف‌آبادی: حوزه علمیه باید طلاب زمان‌شناس تربیت کند

رونمایی از زندگی‌نامه شهید قاسم سلیمانی به زبان قزاقی

اختصاص 3 بوستان شهری قم برای کودکان دارای اختلال اوتیسم

حوزه علمیه قم در بیش از 100 کشور جهان امتداد یافت

خاموشی تیرهای چراغ برق اهالی خیابان باجک قم را به دردسر انداخت

همایش «راهبردهای تحقق سرمایه‌گذاری برای تولید» در قم برگزار می‌شود

مامور یگان تکاوری قم شهید شد

تاکید وزیر راه و شهرسازی بر حمایت از فرودگاه قم

هشدار درباره پیامک قطع شدن یارانه؛ مراقب باشید

دلیل تغییر ساعت مدارس از زبان معاون وزیر آموزش و پرورش

پایان 6 سال زندگی مخفیانه مرد جنایتکار در ترکیه و ایران

وضعیت بحرانی نرخ باروری در کشور از زبان سخنگوی کمیسیون اجتماعی

ماجرای کشف 500موبایل سرقتی در یک عملیات پلیس

نشر شاهد در خط مقدم ترویج فرهنگ ایثار و شهادت ایستاده است

اینتر با وینگر برزیلی تمام کرد!

فوتبال هلند یادآور نمایش‌های جذاب و البته مملو از بازیکنان خاص است

جام ملت‌های فوتسال زنان آسیا؛ صعود ژاپن و تایلند به نیمه‌نهایی

کین: قهرمان شدم، حالا چه می‌خواهند بگویند؟

واکنش کارتال به تمدید قرارداد عالیشاه؛‌ ان‌شاالله

سناریوهای صعود 4 تیم لیگ دسته یک

خرید بزرگ بارسا در دوربرگردان بایرن گیر کرد!

کاپلو: طارمی کلید قهرمانی اینتر می‌شود!

خط‌ونشان مهاجم کره‌ای برای منچستریونایتد

اعضای کادر فنی تیم ملی جوانان MMA ایران معرفی شدند

شرح وظایف سیدورف در استقلال

ورود وزیر میراث فرهنگی ،گردشگری و صنایع دستی، سفیر ازبکستان و دبیر کل کشورهای عضو اکو به جزیره کیش

بازرسی سازمان منطقه آزاد کیش از انبارها و کانتینرهای بندرتجاری کیش

میوه‌ای که جای دارو را می‌گیرد؛ 10 خاصیت شگفت‌انگیز سنجد

بسیج تمام امکانات استان برای برگزاری مطلوب و منظم امتحانات خردادماه/ آماده سازی 90 حوزه ویژه امتحانات نهایی در استان قم

فاز دوم موزه دفاع مقدس نیروی زمینی ارتش افتتاح شد

هشدار روح‌الامینی به آمریکا: کاری نکنید هشتگ «یواش یواش» را در قانون‌گذاری جاری کنیم

نویسنده کتاب در معیت پرزیدنت: فردی رأی بدهد و بعد هشتگ بزنم پشیمانم، سوسول بازی است

اقدام نماینده ایرانی‌تبار کنگره آمریکا درباره نام خلیج فارس

پاسخ یک نماینده به جنجال اخیر میرسلیم؛ نماینده‌های مجلس رشوه می‌گیرند؟

ابطحی: آقای پزشکیان! یک تکانی به کابینه‌تان بدهید

لحظاتی از تشرف آیت‌الله جوادی‌ آملی به حرم امام علی(علیه‌السلام)

رشیدپور: تعاملِ بابک زنجانی با دولت پزشکیان برایم عجیب بود!

رئیس سازمان انرژی اتمی: صنعت هسته‌ای نه قابل معامله و نه قابل مذاکره است

آمریکا: در مذاکرات با ایران، تمرکزمان بر جلوگیری از دستیابی این کشور به سلاح هسته‌ای است

رونمایی از «تاریخ تحلیلی ورزش‌های باستانی و کشتی پهلوانی»

امتداد حوزه علمیه قم در بیش از 100 کشور جهان

تکاور پلیس قم در برخورد عمدی خودروی شوتی به شهادت رسید

جدول اصلی هفته دوم تور جهانی تنیس خلیج فارس قرعه‌کشی شد

روایت هاشمی‌مقدم از پیشنهاد استقلال و حضور سیدورف در ایران

کایل اسنایدر بازداشت شد!

برنامه من‌یونایتد برای قهرمانی؛ کباب‌خوری به جای خیابان‌گردی!

آریو اسلامشهر هنوز مدعی است

گل اسطوره میلان به نام فلسطین، صهیونیست‌ها را به آتش کشید