عصر قم

آخرين مطالب

بررسی نقش حوزه علمیه قم در تفسیر و علوم قرآنی در صدمین سال بازتأسیس آن اجتماعی

بررسی نقش حوزه علمیه قم در تفسیر و علوم قرآنی در صدمین سال بازتأسیس آن
  بزرگنمايي:

عصر قم - به گزارش خبرنگار مهر، این نشست علمی صبح پنجشنبه با هدف تبیین جایگاه و سیر تحولات تفسیر و علوم قرآنی در حوزه علمیه قم طی سده گذشته برگزار شد و طی آن چهار مقاله تخصصی از سوی صاحب‌نظران این عرصه ارائه شد.
در ابتدای این نشست، حجت‌الاسلام غلامعلی عزیزی‌کیا، پژوهشگر حوزه تفسیر، مقاله‌ای با عنوان «سیر تطور تفسیر قرآن در حوزه علمیه قم طی سده چهاردهم شمسی» ارائه کرد.
وی در این پژوهش ضمن بررسی جریان‌های تفسیری در صد سال اخیر، به نقش مؤثر حوزه قم در تحول مفهومی، روش‌شناختی و رویکردی تفسیر قرآن اشاره و از بازتعریف جایگاه تفسیر موضوعی، ساختاری و اجتماعی به‌عنوان ثمرات این تحول یاد کرد.
در بخش دوم، حجت‌الاسلام امیررضا اشرفی به تبیین جایگاه علمی و تفسیری علامه طباطبایی (ره) پرداخت.
وی در مقاله‌ای تحت عنوان «شخصیت‌های برجسته حوزه علمیه قم در سده چهاردهم: علامه طباطبایی (ره)» به تحلیل میراث علمی ایشان در حوزه تفسیر، به‌ویژه تألیف تفسیر المیزان، پرداخت و تأکید کرد که این اثر نه‌تنها شیوه‌ای نوین در تفسیر قرآن کریم را بنیان نهاد، بلکه نقطه عطفی در تحول رویکرد حوزه‌های علمیه به قرآن به‌شمار می‌رود.
در ادامه، حجت‌الاسلام حامد معرفت، فرزند آیت‌الله محمدهادی معرفت، ضمن ارائه مقاله‌ای با عنوان «شخصیت‌های برجسته حوزه علمیه قم در سده چهاردهم: آیت‌الله معرفت»، به تبیین سیره علمی، اخلاقی و سبک تفسیری این فقیه و قرآن‌پژوه معاصر پرداخت.
وی با اشاره به اینکه آیت‌الله معرفت در سال 1309 شمسی در کربلا متولد شد و در خاندان علمی‌ای پرورش یافت که سابقه‌ای 300 ساله در علوم دینی داشته‌اند، تأکید کرد که ایشان در قم به شکوفایی علمی رسیدند و بخش عمده آثار و خدمات علمی ایشان در حوزه علمیه قم به ثمر نشست.
وی، با برشمردن ویژگی‌های شاخص آثار آیت‌الله معرفت از جمله مسئله‌محور بودن، نگاه مکتبی، آزاداندیشی و نواندیشی در رویکرد قرآنی، خاطرنشان کرد: آیت‌الله معرفت بنیان‌گذار نگرش نوین و منظومه‌ای به علوم قرآنی در حوزه علمیه قم بودند و امروز این حوزه به‌واسطه خدمات ایشان به مرجع و قطب پژوهش‌های قرآنی در جهان تشیع بدل شده است.
وی همچنین افزود: آیت‌الله معرفت نه‌تنها خود از چهره‌های ممتاز علوم قرآن بودند، بلکه جریان‌ساز نیز بودند؛ به‌گونه‌ای که ده‌ها شاگرد و پژوهشگر در مکتب ایشان پرورش یافتند و هر پژوهشگری که امروز بخواهد در علوم قرآنی فعالیت کند، ناگزیر از رجوع به آثار و اندیشه‌های ایشان است.
چهارمین سخنران این کمیسیون، حجت‌الاسلام محمدهادی منصوری بود که با ارائه مقاله‌ای با عنوان «مواجهه حوزه علمیه با جریانات رقیب و دفع شبهات در سده اخیر»، به بررسی رویکرد حوزه علمیه قم در مواجهه با جریان‌های فکری بیرونی، از جمله مکاتب تفسیری اهل‌سنت، جریان‌های نوگرا، و شبهات مطرح در حوزه قرآن‌پژوهی پرداخت. وی تأکید کرد: حوزه علمیه قم با بهره‌گیری از ظرفیت غنی تفسیری و پشتوانه معرفتی خود، توانسته است نه‌تنها پاسخ‌گوی نیازهای علمی باشد، بلکه در مقابل تهاجم‌های فکری نیز موضعی ایجابی و جریان‌ساز اتخاذ کند.
در پایان این نشست، آیت‌الله محمود رجبی، رئیس کمیسیون «تفسیر و علوم قرآن» و عضو شورای عالی حوزه‌های علمیه، با اشاره به برخی شبهات مطرح‌شده در خصوص تحریف قرآن، اظهار کرد: شبهه تحریف قرآن کریم از اساس مردود است و قرآن در زمان حیات پیامبر اکرم (ص) به‌طور کامل جمع‌آوری شده و آنچه امروز در اختیار امت اسلامی قرار دارد، همان قرآن نازل‌شده بر قلب نبی مکرم اسلام است.
وی افزود: این شبهه عمدتاً از سوی دشمنان مکتب اهل‌بیت (ع) برای ایجاد تفرقه و تخریب چهره علمی و اعتقادی شیعه مطرح می‌شود، در حالی که هیچ‌گونه دلیل معتبر عقلی یا نقلی برای آن وجود ندارد.
کد خبر 6460681

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/730020/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دو خط کتاب/ بیچارگان

پیوند دانشجویی در دانشگاه علوم پزشکی قم

توقیف خودرو حامل لوازم آرایشی قاچاق در عوارضی قم ـ کاشان

صدسالگی حوزه علمیه قم؛ از دشواری‌های آغازین تا مرجعیت جهانی

تنوع فرهنگی دانش‌آموزان در قم چالش آموزشی استان را دوچندان کرده است

9500 معلم در فرآیند انتخاب معلمان نمونه قم ارزیابی شدند

پنج پیشکسوت مداحی قم در مجمع عاشقان بقیع تجلیل می‌شوند

جشن میلاد امام رضا (ع) از سوی هیئت خادم الرضا (ع) قم برگزار می‌شود

گوشه‌هایی از مستند پرواز در مه که 24 ساعت پایانی زندگی شهید رئیسی را روایت میکند

کتاب «اینجا بدون تو» به قلم محبوبه بلباسی، همسر شهید مدافع حرم محمد بلباسی رونمایی شد

جام جهانی فوتبال ساحلی، گل دوم بلاروس به ایران در دقیقه 9

جام جهانی فوتبال ساحلی، گل اول بلاروس به ایران

جام جهانی فوتبال ساحلی،گل سوم بلاروس به ایران

جام جهانی فوتبال ساحلی، گل اول ایران به بلاروس

جام جهانی فوتبال ساحلی،گل چهارم بلاروس به ایران

جام جهانی فوتبال ساحلی،گل دوم ایران به بلاروس

حریف آبی‌ها در چپ یک استقلالی دارد!

جام جهانی فوتبال ساحلی،گل سوم ایران به بلاروس

وقتی بدن می‌میرد و ذهن زنده می‌ماند؛ همچنان پای «امید» در میان است

توئیت وزیر خارجه هند پس از دیدار عراقچی

اشتباه است فکر کنیم افراد فوق مدرن با داستان زندگی نمی‌کنند

تعویض پرچم گنبد مطهر رضوی، در آستانه سالروز ولادت حضرت رضا (ع)

تهیه کیک ولادت امام رضا(علیه‌السلام) همزمان با سالروز میلاد امام رئوف

آتش‌سوزی مینی‌بوس حامل دانش‌آموزان بشاگردی به خیر گذشت

فوران خشم زمین در هاوایی!

تمرکز بر گسترش بین‌المللی حوزه‌های علمیه ضرورت امروز جهان اسلام

خلاصه بسکتبال بوستون سلتیکس - نیویورک نیکس

گلاره ناظمی داور بازی حساس جام ملت‌های فوتسال زنان

برترین مهارت‌های پل پوگبا

حق با اشرف بود؛ فینالیست با یک نابغه

خبر بد برای ربیعی، صبح بازی حساس!

شکست عنوان داران جهانی در جام تختی!

پاسخ کنایه‌آمیز تاجرنیا به کری آذری جهرمی

مانع بزرگ انتقال آنچلوتی به برزیل برداشته شد

نفرات برتر انتخابی تیم ملی اسکیت ُبرد مشخص شدند

بارسلونا به یک رئال جدید تبدیل شد

توسعه تعاملات تجاری محور برگزاری دو نشست تخصصی با هیئت پاکستانی در کیش

کم‌خونی‌های بی‌نشانه در درازمدت دردسرساز می‌شود

معلمان فضیلت زندگی کردن را به نسل آینده می‌آموزند

مشارکت 9 هزار و 500 معلم در فرایند انتخاب معلم نمونه

ترامپ سانتریفیوژهای تأسیسات هسته‌ای ایران را تهدید کرد

جهانگیری: شوخی با روح جمعی ایرانیان خواب‌های سیاسی را به‌هم می‌ریزد

فرمانده نهاجا: جنگنده‌های ایران به موشک‌های دور ایستا مجهز شده‌اند

یادداشت زیدآبادی درباره ترامپ

ماجرای آدم ربایانی که به راحتی پناهندگی گرفتند!

گفتگو با سخنگوی کمیسیون انرژی: پیامک مردم را برای مسئولین ارسال می‌کنم!

واکنش روحانی به استفاده رئیس جمهور آمریکا از واژه جعلی به جای خلیج فارس در سال 1396

چهار اثر جدید آیت الله فاضل لنکرانی، روانه بازار نشر شد

موسسان حوزه علمیه قم/ آیت الله محمدعلی اراکی؛ شیخ الفقهاء و المجتهدین و شاگرد برجسته آیت الله حائری

ریزش بخشی از سقف پاساژ چارسو تهران