عصر قم

آخرين مطالب

ریزپلاستیک‌ها در زنجیره غذایی انباشته می‌شوند اقتصادی

ریزپلاستیک‌ها در زنجیره غذایی انباشته می‌شوند
  بزرگنمايي:

عصر قم - ایسنا /ذرات ریز میکرو و نانوپلاستیک در فرایندهای صنعتی تولید می‌شوند یا بر اثر تجزیه زباله‌های پلاستیکی بزرگ‌تر در محیط زیست مانند اقیانوس‌ها و خاک به‌ وجود می‌آیند.
بررسی‌های پیشین نشان داده‌اند که این ذرات به‌طور گسترده‌ پخش می‌شوند و در محیط زیست باقی می‌مانند و قادرند به سلول‌ها و بافت‌های موجودات زنده نفوذ کنند.
«راس کلارک»، یکی از نویسندگان این مطالعه از دانشگاه نیومکزیکو، گفت: طی سال‌ها، این پلاستیک‌ها تجزیه می‌شوند، با خاک و آب ترکیب می‌شوند و می‌توانند در زنجیره غذایی انباشته شوند.
کلارک توضیح داد: بسیاری از مردم فکر می‌کنند که میکرو و نانوپلاستیک‌ها عمدتا از استفاده از ظروف پلاستیکی، تخته‌های خردکن، بسته‌بندی‌، بطری‌های آب و سایر اقلام پلاستیکی ناشی می‌شوند، اما منبع اصلی آن‌ها غذا و آبی است که می‌خوریم و می‌نوشیم.
متخصصان در یک مطالعه مرتبط دریافته‌اند که ذرات بسیار ریز پلاستیکی یافت‌شده در رسوبات چربی موجود در شریان اصلی گردن می‌توانند عامل خطر احتمالی سکته مغزی باشند.
یافته‌های این متخصصان نشان می‌دهد در افرادی که شریان‌های گردن آن‌ها دچار تجمع رسوب شده بود، غلظت ریزپلاستیک‌ها بیشتر از افرادی بود که شریان‌های سالمی داشتند.
بر اساس آزمایش‌های فوق که در نشست انجمن قلب آمریکا در بالتیمور ارائه شد، این تفاوت به‌ویژه در افرادی که دچار سکته مغزی یا حمله ایسکمی گذرا، به بیان دیگر سکته مغزی خفیف، شده بودند آشکارتر بود.
همچنین مطالعه قبلی در سال 2024 نشان داد ذرات پلاستیکی در بدن برخی افراد که برای برداشتن رسوب شریان کاروتید تحت عمل جراحی قرار گرفته بودند، بدون بروز هر گونه علامتی تجمع کرده بود.
اکنون متخصصان گمان می‌کنند ذرات پلاستیکی موجود در تجمع رسوب شریان کاروتید ممکن است علائمی مانند سکته مغزی، سکته مغزی خفیف یا نابینایی موقت ایجاد کنند.
به گزارش ایندیپندنت، این مطالعه وضعیت شرکت‌کنندگان مطالعه قبلی را پیگیری کرد و میزان میکرو و نانوپلاستیک‌ها در شریان‌های کاروتید سه گروه را مقایسه کردند: افراد با شریان‌های سالم؛ کسانی که رسوب داشتند ولی علائمی نداشتند؛ و افرادی که به‌دلیل تجمع رسوب دچار علائم شده بودند.
متخصصان گفتند: افرادی که در رسوب شریان کاروتید آن‌ها میکرو و نانوپلاستیک وجود داشت به میزان قابل‌توجهی بیشتر در معرض مرگ یا حمله قلبی یا سکته مغزی غیرکشنده قرار داشتند.
آنها همچنین رسوب‌های با میزان پایین و بالای پلاستیک را میان این شرکت‌کنندگان مقایسه کردند تا آثار ذرات بسیار ریز پلاستیک بر نشانگرهای التهاب را ارزیابی کنند.
این بررسی‌ها نشان داد که غلظت ذرات پلاستیک در رسوب شریان‌های کاروتید افراد بدون علامت، 16 برابر بیشتر از میزان یافت‌شده در دیواره شریان‌ اهداکنندگان فوت‌شده و هم‌سن بود که دچار تجمع رسوب نبودند.
متخصصان همچنین دریافتند که غلظت پلاستیک در رسوب شریانیِ افرادی که دچار سکته مغزی، سکته مغزی خفیف یا از دست دادن موقت بینایی به‌دلیل انسداد جریان خون به شبکیه شده بودند، بیش از 50 برابر بالاتر از نمونه‌های بافتی اهداکنندگان فوت‌شده هم‌سن بود.
با این حال، هیچ ارتباطی بین سطح میکرو و نانوپلاستیک‌ها با نشانه‌های التهاب ناگهانی یافت نشد.
کلارک گفت: این یافته‌ها نشان می‌دهد آثار زیست‌شناختی میکرو و نانوپلاستیک‌ها بر رسوب‌های چربی، پیچیده‌تر و ظریف‌تر از آن است که صرفا موجب بروز التهاب ناگهانی شوند.
هرچند این یافته‌ها مشخص نمی‌کند که وجود پلاستیک در رسوب علت بروز علائم بوده است، متخصصان گمان می‌کنند که این ذرات بسیار ریز پلاستیک ممکن است نشانه‌ یک مشکل سلامت دیگر باشد که در پسِ این علائم شریان کاروتید قرار دارد.
«کارن ال. فیوری»، متخصص اعصاب عروقی از دانشگاه براون که در این پژوهش نقشی نداشته است، گفت: این مطالعه بسیار جالب و در عین حال نگران‌کننده است. تا به امروز، ما قرارگیری در معرض میکرو و نانوپلاستیک‌ها را یک عامل خطر اصلاح‌پذیر برای سکته مغزی در نظر نگرفته بودیم.
چندی پیش نیز گروهی از متخصصان چینی در آزمایشاتی دریافتند ریزپلاستیک‌هایی که در اندام‌های انسانی یافت شده‌اند با آثار منفی بر سلامتی از جمله ایجاد زخم‌ها، سرطان دهانه رحم و دیگر بیماری‌ها، ارتباط‌ هایی نگران‌کننده‌ دارند.
این نوع آلودگی پلاستیکی‌ (قطعات کوچک شکسته‌شده که بزرگ‌تر از پنج میلی‌متر نیستند) همه‌جا شناسایی شده‌اند از جمله در آبی که انسان‌ها می‌نوشند، در هوایی که تنفس می‌کنند، در قلب‌ و حتی در اندام‌های تولیدمثلی انسان و دانشمندان پیش‌بینی کرده‌اند که این گونه از آلودگی محیط‌ زیستی ممکن است تا سال 2040 میلادی دو برابر شود.
با وجود اینکه یافته‌های جدید درباره شیوع این مواد به درک بهتر کارشناسان از وضعیت فعلی کمک کرده اما دامنه کامل و پیامدهای منفی این آلودگی هنوز مشخص نشده است.
کارشناسان معتقدند تا زمانی که مردم از پلاستیک‌هایی با ماندگاری طولانی استفاده می‌کنند، ریزپلاستیک‌ها همه‌ جا یافت می‌شوند.
«پل آناستاس»، مدیر مرکز شیمی سبز و مهندسی سبز دانشگاه «ییل» می‌گوید: ما این پلاستیک‌ها را طوری طراحی کرده‌ایم که تا قرن‌ها اگر نگوییم هزاره‌ها، پایدار باشند و باید این نقص طراحی را در نظر گرفت. چون حالا این را هم می‌دانیم که چگونه پلیمرهایی طراحی کنیم که بدون ضرر رساندن به محیط زیست، تجزیه شوند؛ نه اینکه فقط مدام به ذرات کوچک و کوچک‌تر تبدیل بشوند.

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/729970/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دو خط کتاب/ بیچارگان

پیوند دانشجویی در دانشگاه علوم پزشکی قم

توقیف خودرو حامل لوازم آرایشی قاچاق در عوارضی قم ـ کاشان

صدسالگی حوزه علمیه قم؛ از دشواری‌های آغازین تا مرجعیت جهانی

تنوع فرهنگی دانش‌آموزان در قم چالش آموزشی استان را دوچندان کرده است

9500 معلم در فرآیند انتخاب معلمان نمونه قم ارزیابی شدند

پنج پیشکسوت مداحی قم در مجمع عاشقان بقیع تجلیل می‌شوند

جشن میلاد امام رضا (ع) از سوی هیئت خادم الرضا (ع) قم برگزار می‌شود

گوشه‌هایی از مستند پرواز در مه که 24 ساعت پایانی زندگی شهید رئیسی را روایت میکند

کتاب «اینجا بدون تو» به قلم محبوبه بلباسی، همسر شهید مدافع حرم محمد بلباسی رونمایی شد

جام جهانی فوتبال ساحلی، گل دوم بلاروس به ایران در دقیقه 9

جام جهانی فوتبال ساحلی، گل اول بلاروس به ایران

جام جهانی فوتبال ساحلی،گل سوم بلاروس به ایران

جام جهانی فوتبال ساحلی، گل اول ایران به بلاروس

جام جهانی فوتبال ساحلی،گل چهارم بلاروس به ایران

جام جهانی فوتبال ساحلی،گل دوم ایران به بلاروس

حریف آبی‌ها در چپ یک استقلالی دارد!

جام جهانی فوتبال ساحلی،گل سوم ایران به بلاروس

وقتی بدن می‌میرد و ذهن زنده می‌ماند؛ همچنان پای «امید» در میان است

توئیت وزیر خارجه هند پس از دیدار عراقچی

اشتباه است فکر کنیم افراد فوق مدرن با داستان زندگی نمی‌کنند

تعویض پرچم گنبد مطهر رضوی، در آستانه سالروز ولادت حضرت رضا (ع)

تهیه کیک ولادت امام رضا(علیه‌السلام) همزمان با سالروز میلاد امام رئوف

آتش‌سوزی مینی‌بوس حامل دانش‌آموزان بشاگردی به خیر گذشت

فوران خشم زمین در هاوایی!

تمرکز بر گسترش بین‌المللی حوزه‌های علمیه ضرورت امروز جهان اسلام

خلاصه بسکتبال بوستون سلتیکس - نیویورک نیکس

گلاره ناظمی داور بازی حساس جام ملت‌های فوتسال زنان

برترین مهارت‌های پل پوگبا

حق با اشرف بود؛ فینالیست با یک نابغه

خبر بد برای ربیعی، صبح بازی حساس!

شکست عنوان داران جهانی در جام تختی!

پاسخ کنایه‌آمیز تاجرنیا به کری آذری جهرمی

مانع بزرگ انتقال آنچلوتی به برزیل برداشته شد

نفرات برتر انتخابی تیم ملی اسکیت ُبرد مشخص شدند

بارسلونا به یک رئال جدید تبدیل شد

توسعه تعاملات تجاری محور برگزاری دو نشست تخصصی با هیئت پاکستانی در کیش

کم‌خونی‌های بی‌نشانه در درازمدت دردسرساز می‌شود

معلمان فضیلت زندگی کردن را به نسل آینده می‌آموزند

مشارکت 9 هزار و 500 معلم در فرایند انتخاب معلم نمونه

ترامپ سانتریفیوژهای تأسیسات هسته‌ای ایران را تهدید کرد

جهانگیری: شوخی با روح جمعی ایرانیان خواب‌های سیاسی را به‌هم می‌ریزد

فرمانده نهاجا: جنگنده‌های ایران به موشک‌های دور ایستا مجهز شده‌اند

یادداشت زیدآبادی درباره ترامپ

ماجرای آدم ربایانی که به راحتی پناهندگی گرفتند!

گفتگو با سخنگوی کمیسیون انرژی: پیامک مردم را برای مسئولین ارسال می‌کنم!

واکنش روحانی به استفاده رئیس جمهور آمریکا از واژه جعلی به جای خلیج فارس در سال 1396

چهار اثر جدید آیت الله فاضل لنکرانی، روانه بازار نشر شد

موسسان حوزه علمیه قم/ آیت الله محمدعلی اراکی؛ شیخ الفقهاء و المجتهدین و شاگرد برجسته آیت الله حائری

ریزش بخشی از سقف پاساژ چارسو تهران