عصر قم

آخرين مطالب

پیام آیت‌الله العظمی نوری همدانی به همایش بازتاسیس حوزه علمیه قم اقتصادی

پیام آیت‌الله العظمی نوری همدانی به همایش بازتاسیس حوزه علمیه قم
  بزرگنمايي:

عصر قم - به گزارش خبرگزاری مهر، پیام آیت‌الله العظمی حسین نوری همدانی به همایش بین المللی یکصدمین سالگشت بازتاسیس حوزه علمیه قم که در سالن همایش‌های مدرسه علمیه امام کاظم (ع) در حال برگزاری است، به شرح زیر است:
بسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحیمِ
الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ الصَّلَاهُ وَ السَّلَامُ عَلَی سَیِّدِنا وَ نَبِیِّنَا أَبِی الْقَاسِمِ المصطفی مُحَمَّد وَ عَلَی أهلِ بَیتِهِ الطَّیِّبِینَ الطَّاهِرِینَ سیَّما بَقیَّهَ اللهِ فِی الأرَضینَ.
وَ مَا کَانَ الْمُؤْمِنُونَ لِیَنفِرُوا کَافَّهً فَلَوْلَا نَفَرَ مِنْ کُلِّ فِرْقَهٍ مِنْهُمْ طَائِفَهٌ لِیَتَفَقَّهُوا فِی الدِّینِ وَ لِیُنذِرُوا قَوْمَهُمْ إِذَا رَجَعُوا إِلَیْهِمْ لَعَلَّهُمْ یَحْذَرُونَ (التوبه: 122)
با سلام و تحیت به آن مجمع محترم که با حضور علما، فضلاء و شخصیت‌های اثرگذار در حال برگزاری است.
مؤسس حوزه‌های علمیه، پروردگاری است که برای نخستین بار فرمان کوچ گروهی از مسلمانان بلاد مختلف به کانون علم را صادر و مقرر فرمود که پس از تحصیل علم از آن کانون فضیلت به سوی بلاد خود بازگردند و قوم خود را بیم دهند. رسول گرامی خدا «ص» را باید نخستین معمار یک حوزه اسلامی دانست که شهر مدینه را به کانونی برای دانش و فضیلت تبدیل کرد تا جویندگان معرفت از بلاد مختلف بدان سرزمین نور مشرف شده و پس از تعلم و تهذیب به هدایت قوم بازگردند. امامان شیعه که از آن پس، بلادی چون کوفه و مدینه و بغداد را به چنین کانون‌هایی برای تعلیم و تهذیب عالمانی وارسته تبدیل کردند، دیگر مؤسّسان حوزه‌های علمیه هستند. شاید به همین جهت بود که در عصر غیبت نیز حوزه‌های علمیه‌ی امامیه در شهرهایی چون نجف، سامرا، مشهد و قم در گرداگرد مضاجع نورانی این خاندان نضج گرفت، بالید و به بار نشست.
یکی از این حوزه‌های علمیه، حوزه علمیه قم است که صدسال پیش در یکی از دشوارترین دوره‌های تاریخی سرزمین ایران، با درایت و تدبیر حضرت آیت الله العظمی حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی (ره)، وبا نگرشی عمیق اما آرام وحزم‌اندیشانه به سیاستهای ضددینی آن روز تأسیس شد. آن نگرش سیاسی که در عمق وجود شیخ مؤسس (ره)، ریشه داشت و به سرنوشت سیاسی اسلام و تشیع و جایگاه آن در جهان جدید دوخته شده بود، به تدریج با مجاهدت علمی و عملی عالمان بزرگواری چون آیت الله العظمی بروجردی و شاگردان مجاهدش به «شجره طیبه» ای تبدیل شد که «تُؤْتِی أُکُلَهَا کُلَّ حِینٍ بِإِذْنِ رَبِّهَا.»
حاج‌شیخ (ره) با آینده‌نگری خود حوزه مبارکه را به گونه‌ای طراحی کرد که این حوزه عمل به فضیلت‌های علمی را در جهاد اکبر خلاصه نکند بلکه با ورود بهنگام به هنگامه‌ی جهاد اصغر و تحمل رنج‌های بی‌شمار و نثار خون‌های پاک به مبارزات عدالت‌طلبانه مردم ایران معنا داده و آن را تا پیروزی انقلاب اسلامی و تأسیس نظام جمهوری اسلامی ایران پیش ببرد که در این میان نقش امام خمینی (ره) نقشی بی‌بدیل و ماندگار بود.
امروز که این شجره طیبه مسیر پرپیچ‌وخم و پرفرازوفرود خود را پیموده و به صدسالگی خویش رسیده، باید بزرگان دست فرزندان جوان این حوزه را بگیرند، با همدیگر بر قله‌ی افتخارات صدساله بایستند، همه باهم به افق پیش رو چشم بدوزند و نکاتی را نصب العین خود قرار دهند:
نخست این‌که اصالت‌های ثابت و تغییرناپذیر حوزه را بازشناسی کنند و آن را از سنت‌های زمانمندی که با تغییر اقتضائات زمانی باید تغییر کند، تفکیک نمایند چندان‌که نه در حفظ اصالت‌های ثابت حوزوی سهل‌انگاری شود و نه برای دست برداشتن از سنت‌های متغیر حوزوی‌مان حسرت خورده شود. و سپس آن‌که با تکیه بر اصالت‌های حوزوی، نگاهی نیز به معاصرت داشته و عمق اقتضائات جهان جدید را با پرهیز از سطحی‌نگری درک کنند تا خدای ناکرده، حوزه ناخواسته در مسیر انزوا قرار نگیرد که مسیر انزوا سرمنزلی جز محاق تدریجی ندارد.
و نکته دیگر آن‌که علوم و معارف ثمین حوزه که گنج رنج بیش از هزار و چهارصد ساله‌ی تمدن اسلامی و شیعی است، فدای هیچ ثمنی نشود اما روزبه‌روز به نیازهای جهانی و نیازهای مسلمانان و شیعیان جهان و نیازهای نظام جمهوری اسلامی نیز نظارت داشته و معارف اسلامی به گونه‌ای بازتولید و بازتبیین شود که نیازهای روز را پاسخ دهد.
و مطلب دارای اهمیت آن‌که لازم است تکیه‌گاه اصلی معارف حوزوی همان قرآن کریم و سنت پیامبر و اهل بیت عصمت علیهم السلام باشد اما برای آن‌که معارف حوزوی در معرض افراط و تفریط قرار نگیرد، از حضور مجتهدپسندانه حجتِ الاهی عقل در کنار این دو منبع نورانی نباید غفلت شود.
بی‌گمان بستر ارزشمندی که این مجاهدت‌ها در آن بستر خواهد رویید و اگر این بستر نادیده گرفته شود، مجاهدت‌ها قطعاً به ثمر نخواهد نشست، معنویت، اخلاص و توجه دائمی به حضور خداوند متعال و ولیّ اعظم او حضرت صاحب الزمان عجل الله تعالی فرجه است. امیدوارم که این عنصر ارزشمند در حرکت به سوی افق پیش رو، روزبه‌روز راسخ‌تر و اثربخشتر شود.
و نکته پایانی آن است که امروز حوزه علمیه قم با پیشینه چندین قرن و باز تأسیس یکصد سالگی توسط یک فقیه بزرگ همانند آیت الله العظمی حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی (ره) صورت پذیرفت، باید طوری عمل نماید که آیندگان بدانند روحانیت اصیل همیشه در کنار مردم بوده است و درد و رنج مردم را درک کرده و برای رفع آن تلاش نموده‌است که نمونه آن خدمات عام المنفعه در جامعه مشهود است از جمله این خدمات در زمان خود مرحوم حاج شیخ در آن فضای خاص صورت گرفته‌است و این خدمات ارزشمند تا به امروز توسط روحانیت و حوزه ادامه دارد. این حوزه ثمره‌اش تربیت شاگردان بزرگی بوده و یکی از ثمرات آن درایت و سیاست و تدبیر و صبر حکیمانه مرحوم شیخ مؤسس، برقراری یک انقلاب بزرگ اسلامی توسط یکی از شاگردانش بود که بساط سلطنت 2500 ساله شاهنشاهی برای همیشه به زباله‌دان تاریخ سپرد و موجب عزّت و استقلال و آزادی مردم ایران گردیده و در عرصه بین‌الملل نیز اثرگذار بوده‌است و بارزترین آن عملی ساختن آیات قرآن کریم و روایات معصومین خصوصاً حضرت امیرالمؤمنین «علیه السلام» در مبارزه با ظالم و دفاع از مظلوم بدون در نظر گرفتن مرز جغرافیایی و تبدیل کردن جریان فلسطین به عنوان موضوع اول جهان اسلام، و با آگاهی بخشی و ارتباط با دانشگاه‌ها و میدان دادن به جوانان بسیار تأثیرگذار شده که در همه این‌ها حوزه پیشگام بوده‌است.
بر این اساس حفظ این ثمره بزرگ و معرفی آثار و برکات و دستاوردهای آن و همچنین آسیب‌شناسی از آن بر عهده همین حوزه مبارکه است با توجه به منشور روحانیتی که امروز توسط رهبر حکیم انقلاب ارسال گردید، به این مجمع محترم که یادآور منشور روحانیت امام راحل «رحمت‌الله‌علیه» می‌باشد، می‌تواند نقشه راهی برای حوزه‌های علمیه و طلاب و اساتید و فضلای محترم باشد و این جلسه باعظمت را غنیمت می‌شمارم و به علما بزرگ که در راه ترویج فرهنگ قرآن و اهلبیت عصمت و طهارت (علیهم السلام) گام برداشتن، خصوصاً شخصیت‌های بزرگ عصر ما حضرات آیات عظام حائری و بروجردی و امام راحل عرض تکریم و تعظیم دارم.
و در پایان از همه برگزارکنندگان این جلسه با شکوه با عنوان باز تأسیس یکصدمین سال حوزه علمیه که مدتی طولانی با جمع‌آوری آثار ارزشمند مرحوم حاج شیخ که 20 جلد آن به چاپ رسید و همچنین آثار قلمی مرتبط با این موضوع از جمله 30 جلد جمع‌آوری مقالات زحمت فراوان کشیده‌اند، خصوصاً مدیریت محترم و دانشمند حوزه علمیه قم تشکر و تقدیر می‌نمایم.
توفیقات همگان را از خداوند متعال خواستارم.
و آخر دعوانا ان الحمد لله رب العالمین
کد خبر 6460234

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/729842/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چهار اثر جدید آیت الله فاضل لنکرانی، روانه بازار نشر شد

نقش بی‌بدیل حوزه علمیه قم در مرجعیت علمی جهان اسلام

موسسان حوزه علمیه قم/ آیت الله محمدعلی اراکی؛ شیخ الفقهاء و المجتهدین و شاگرد برجسته آیت الله حائری

ریزش بخشی از سقف پاساژ چارسو تهران

موبایل قاپ خشن دقایقی پس از سرقت دستگیر شد

انهدام 37 باند تهیه و توزیع مواد مخدر

خبر خوش برای ماماها و گروه‌های بهداشتی فعال در حوزه جوانی جمعیت

آخرین جزییات زلزله در مرز سمنان و خراسان رضوى

فینال لیگ قهرمانان؛ تاریخ علیه طارمی!

عبدی: بابت حواشی لیگ فقط متاسفم

پاس گلهای برتر هفته بیست و هشتم لیگ برتر ایران 04-1403

گلهای برتر هفته بیست و هشتم لیگ برتر ایران 04-1403

بازگشت کاپیتان به ترکیب تراکتور

هافبک دو ملیتی، عصای دست مرفاوی در لیگ یک

یک روز تاریخی برای وزنه‌برداری ایران در پرو

بهترین بازیکنان هفته بیست و هشتم لیگ برتر ایران 04-1403

پیروزی شمس‌پور مقابل حریف هلندی در 79 kg

علیپور بیخیال کاپیتانی به دنبال آقای گلی

هت‌تریک آسیایی طارمی در لیگ قهرمانان اروپا

مهم ترین دلایل سنگ صفرا چیست؟

اظهارات دبیر شورای عالی امنیت ملی درخصوص مذاکرات؛ آنچه تغییر کرد شرایط بود نه تغییر موضع نظام اسلامی

سرلشکر باقری در بازدید از آخرین دستاوردهای وزارت دفاع: تجهیزات دفاعی ایران متناسب با نبردهای روز دنیاست

روایت عکاس جنگ درباره تجربه عکاسی از شهید چمران

عراقچی در دیدار همتای هندی: همکاری اقتصادی ما خوب است اما به گونه‌ای که انتظار داریم نیست

حکمت ریختن سطل آب بر روی خلبانان از زبان فرمانده نهاجا: با این کار غرور آنها را می‌شکنیم

سه سند همکاری بین ایران و هند امضا شد

خسروپناه: شهید رئیسی بازیگر نبود و با جان و دل برای مردم کار می‌کرد

کتابی در حوزه خط مشی‌گذاری عمومی منتشر شد

حمل پاوربانک در چمدان زائران حج ممنوع شد

معاون پزشکیان: «کلینیک ترک بی‌حجابی» را هیچ کس گردن نگرفت

گل آرایی حرم مطهر رضوی در آستانه میلاد امام رضا(علیه السلام)

روایت بهروزآذر از گفتگو با حامیان قانون حجاب

استقبال خادمان رضوی در فرودگاه مشهد از زائران امام رئوف

زمان آباد سمنان امروز 7 بار لرزید

بالده به ال‌کلاسیکو رسید اما فلیک ریسک نمی‌کند!

تیم فوتبال المپیک ایران در گلدان دوم جام ملت‌های آسیا

هفت قایق ایران راهی فینال مسابقات قهرمانی آسیا شدند

امباپه: چطور پاریس بدون من اینقدر بهتر شد!

نظر جالب مربی افسانه‌ای درباره برد حماسی اینتر

داور ال‌کلاسیکوی سرنوشت‌ساز معرفی شد

خطر محرومیت در کمین 2+2 بازیکن استقلال

نفرات برتر روز سوم مسابقات کاراته قهرمانی کشور در اردبیل معرفی شدند

درخواست برای اعلام رونالدو به‌‌عنوان عنصر نامطلوب!

٩ دلیل صداوسیما برای پخش دیدار استقلال-چادرملو از شبکه نسیم

موضع جدید استقلال: بازی ما را پخش نکنید!

بازگشت کروزها، توسعه ناوگان تفریحی و احیای اقتصاد دریا محور در دستور کار کیش

تغییر رویکرد گردشگری کیش درسال جاری؛ صدور مجوز آسان و نظارت کیفی سخت

جشنواره گندم، نان و شیرینی در کیش؛ طلایه دار فرهنگ نان و همدلی برای دومین سال پیاپی

آیا دارویی برای درمان کبد چرب وجود دارد؟

بازدید سرلشکر باقری از آخرین دستاوردهای سازمان صنایع دفاع وزارت دفاع