اگر به اصول دین توجه شود حوزه قم ماندگار خواهد بود
گفتگو
بزرگنمايي:
عصر قم - به گزارش خبرنگار سرویس سیاسی خبرگزاری رسا، حضرت آیت الله جوادی آملی پیش از ظهر امروز در همایش گرامیداشت یکصدمین سال بازتأسیس حوزه علمیه قم که در مدرسه علمیه امام کاظم برگزار شد، با طرح سؤال حوزه برای چیست و مؤسس حوزه که باید باشد، گفت: قرآن کریم قانون اساسی دین ما است و در نهج البلاغه این قانون اساسی تبیین شده است: «کتابی که همتا ندارد و نخواهد داشت و قرآن شناسانی که معادل ندارند اهل بیت هستند».
اگر قرآن برای ولایت درجاتی دارد قله ولایت علی و اولاد علی است و اگر قرآن معرفت و علمی دارد بالاترین معرفت از آن علی و اولاد علی است. وی در ادامه قرآن و اهل بیت را بدون معادل معرفی کرد و اظهار داشت: بزرگانی که حافظ قرآن و شاگرد اهل بیت هستند چه کسانی هستند که بتوانند حوزه هزار ساله نجف و حوزه قم را اداره کنند؟ در بین کتب اربعه شیعیان کافی کتاب شریفی است و در مقدمه آن نوشته است که قطب فرهنگی دین عقل مردم است زیرا اگر عقل باشد قرآن و عترت فهمیده می شود و حوزه علمیه نجف و قم ساخته می شود. اگر عقل نباشد توان تأسیس حوزه به وجود نمی آید.
حضرت آیت الله جوادی آملی در ادامه تأسیس حوزه علمیه و نگه داشتن آن را منوط به استفاده از عقل دانست و افزود: آیت الله حائری قرن 14 را زنده کرد و به واسطه تأسیس حوزه علمیه قم حضرات آیات بروجردی، خوانساری، امام خمینی، اراکی و دیگران آمدند و با دست پر ایستادند؛ من فکر کردم چه شد که آن مرحوم توانست قرآن، علوم عقلی و حدیث را بیش از گذشته احیا کند؟ شاگردان مرحوم حاج شیخ در زمان پایان فساد قاجار و آغاز شرارت پهلوی در خفقان کامل دور آن مرحوم چرخیدند و استفاده کردند.
وی ادامه داد: روایات فراوانی آمده که تعلیم و تعلم واجب است اما بیش از توان و سواد نباید حرف زده شود. اساتید بزرگ بر اجتهاد و چشمه شدن تأکید داشتند تا همه مردم و یک منطقه بزرگ از معارف اهل بیت سیراب شوند.
استاد برجسته دری خارج حوزه علمیه قم با قرائت آیه «عَلَّمَکَ مَا لَمْ تَکُنْ تَعْلَمُ» گفت: قرآن حرف تازه دارد که در جای دیگر نیست و اگر قرآن آموزش نمی داد انسان نمی توانست آن علم را دریافت کند؛ علم اول و آخر در معارف اهل بیت است و اگر عرضه و عقل باشد هر روز می توان حرف تازه داشت.
وی با یاد نیک از مرحوم کاشف الغطا اظهار داشت: کاشف الغطاء نقل می کند یکی از علما گفته است که از امام زمان معجزه نمی خواهد فقط حل شبهه ابن کمونه را می خواهد اما در حال حاضر این شبهه به وسیله فضلا حل شده است و اصلا مطرح نیست.
استاد برجسته تفسیر قرآن به شکوه حوزه علمیه اندلس و ابن رشد اشاره کرد و گفت: کم کم اندلس به دامان مسیحیت رفت و امروز خبری نیست و اگر عقل نباشد حرکت حوزه ها پیش نمی رود؛ اصول دین باید در حوزه ها باشد که در این صورت قم هیچگاه مانند اندلس نخواهد شد اما اگر فقط به نقل بسنده شود دچار خسارت می شویم.
حضرت آیت الله جوادی آملی با قرائت «إِنَّا عَرَضْنَا الْأَمَانَهَ عَلَى السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَالْجِبَالِ» بیان داشت: «الامانه» به معنای مقام امین شدن است و هر کس آن را داشت «امین الله» است که به مرحوم حاج شیخ این امانت اعطا شد و آن را به ثمر رساند.
وی در پایان از دست اندرکاران همایش و کسانی که به تصحیح آثار مرحوم حاج شیخ عبدالکریم حائری پرداختند تشکر کرد و به مهمانان خارجی همایش خوش آمد گفت.
-
چهارشنبه ۱۷ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۴:۳۰:۵۲
-
۱۵ بازديد
-

-
عصر قم
لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/729701/