عصر قم

آخرين مطالب

تحلیل هآارتص از نقش بن سلمان در مذاکرات ایران و آمریکا اقتصادی

تحلیل هآارتص از نقش بن سلمان در مذاکرات ایران و آمریکا
  بزرگنمايي:

عصر قم - انتخاب / هاآرتص نوشت: با وارد شدن مذاکرات به مرحله‌ای پیچیده که جنبه‌های فنی آن باید مورد بحث قرار گیرد، واقعیتی قابل توجه به وجود می‌آید: عربستان سعودی، رقیب استراتژیک و ایدئولوژیک ایران که روزگاری به عنوان یکی از ارکان کلیدی هر اتحاد دفاعی منطقه‌ای علیه تهران بود، اکنون ممکن است همان کشوری باشد که در تلاش است تا از حمله به ایران جلوگیری کند.
در ادامه این مطلب آمده است: زمان‌بندی تعیین‌شده توسط رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، برای امضای یک توافق هسته‌ای جدید با ایران به طور فزاینده‌ای فشرده می‌شود. در تاریخ 7 مارس، ترامپ اعلام کرد که نامه‌ای به ایران، ارسال کرده است. با این حال، از آنجا که این نامه در تاریخ 12 مارس رسید، فرض بر این است که مهلت رسمی برای توافق به تاریخ 12 مه – دقیقا دو ماه بعد و تنها چند روز قبل از سفر برنامه‌ریزی‌شده ترامپ به عربستان سعودی – تعیین شده است.
با این حال، ضرب‌الاجل‌های امضای توافق‌ها معمولاً به سختی ثابت می‌مانند. با توجه به سرعت فعلی مذاکرات میان ایالات متحده و ایران – و پیشرفت‌های قابل توجهی که هر دو طرف گزارش داده‌اند – این امکان وجود دارد که توافق جدید مهلت بیشتری برای تکمیل شدن دریافت کند، اگر به آن مرحله برسد.
بیانیه وزارت امور خارجه عمان در روز پنج‌شنبه مبنی بر اینکه دیدار برنامه‌ریزی‌شده در رم برای شنبه به دلایل "لجستیکی" به تاریخ دیگری موکول شده است، نشان می‌دهد که زمان‌بندی مذاکرات زندگی خاص خود را دارد.
این مرحله از مذاکرات به عنوان پیچیده‌ترین مرحله پیش‌بینی می‌شود. دو طرف قرار است به جنبه‌های فنی توافق پرداخته و مسائل مهمی مانند تعیین سطح غنی‌سازی که ایران مجاز به دستیابی به آن خواهد بود، انتقال مواد غنی‌شده اضافی به یک کشور سوم، تعداد سانتریفیوژهایی که ایران می‌تواند به کار گیرد و غیرفعال‌سازی سانتریفیوژهای اضافی که از سال 2019 نصب شده‌اند، را حل و فصل کنند.
همچنین در دستور کار، مقررات نظارتی برای اجرای این مفاد و چارچوبی برای رفع تحریم‌ها علیه ایران و تضمین‌هایی که ایران برای اطمینان از اجرای توافق توسط ایالات متحده می‌خواهد، قرار دارند. این مسائل قبلاً توسط هیئت‌های کارشناسی و بین عباس عراقچی و رافائل ماریا گراسی، دبیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی (IAEA) که هفته گذشته از تهران بازدید کرده بود، مطرح شده‌اند، اما مسئله کلیدی هنوز حل نشده است.
برای مثال، آیا ایران مجاز به ادامه غنی‌سازی اورانیوم تا سطح پایین 3.67 درصد خواهد بود همانطور که برجام اجازه می‌دهد، یا مجبور خواهد شد که برنامه هسته‌ای خود را به طور کامل برچیند، همانطور که اسرائیل درخواست می‌کند (مدل لیبیایی)؟
درخواست اسرائیل توسط وزیر امور خارجه ایالات متحده مارکو روبیو و مشاور امنیت ملی سابق مایک والتز، که به تازگی به عنوان نماینده ایالات متحده در سازمان ملل معرفی شده است، حمایت می‌شود. اما ترامپ، که تا کنون اعلام کرده است که اجازه نمی‌دهد ایران به سلاح هسته‌ای دست یابد، هنوز موضع نهایی خود را اعلام نکرده است.
ایران با پذیرش محدودیت‌هایی در زمینه غنی‌سازی اورانیوم موافقت کرده است، اما همچنان می‌خواهد برنامه هسته‌ای خود را برای "مقاصد صلح‌آمیز" ادامه دهد. این ارزیابی بر اساس اظهار نظرهایی است که به گزارش‌ها گفته شده است که استیو ویتکاف، نماینده ویژه ترامپ برای خاورمیانه و بحران‌های جهانی، گفته است که هدف اصلی رئیس‌جمهور ایالات متحده ایجاد یک سیستم نظارتی مؤثر برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای است.
هرچند که ویتکاف بعداً خود این اظهار نظر را تکذیب کرد، اما واقعیتی که ایران از مذاکرات کنار نرفته است، ممکن است نشان‌دهنده این باشد که آنچه در میز مذاکره شنیده شده با گزارش‌های عمومی متفاوت بوده است و شرط اساسی ایران برای ادامه مذاکرات همچنان برای ایالات متحده قابل قبول باقی مانده است.
اما ایران برای پیش‌بینی نتایج جنگ غزه به ساخت یک دیوار دفاعی دیپلماتیک نیاز دارد.
اینکه ایران چگونه به این موضوع نزدیک می‌شود، یک سوال بزرگ است، چرا که بسیاری از بازیگران جهانی مانند چین و روسیه از مذاکرات ایران و ایالات متحده باخبر هستند، اما هیچکدام از این کشورها ملزم به دفاع از ایران در صورت حمله نیستند. کسانی که می‌توانند موازنه را تغییر دهند، کشورهای همسایه ایران هستند، به‌ویژه عربستان سعودی و امارات متحده عربی.
در تاریخ 17 آوریل، در یک سفر تاریخی که در سراسر منطقه انعکاس داشت، وزیر دفاع عربستان، پرنس خالد بن سلمان آل سعود، برادر ولیعهد، به تهران سفر کرد و نامه‌ای از سوی ملک سلمان به تهران به همراه آورد.
سفر چنین نماینده ارشدی از خانواده سلطنتی سعودی به ایران، برای دهه‌ها بی‌سابقه بود. زمان‌بندی این سفر، در آستانه دور دوم مذاکرات هسته‌ای آمریکا و ایران، تصادفی نبوده است. پرنس خالد، که از زمانی که به عنوان سفیر عربستان در ایالات متحده درگیر پرونده قتل جمال خاشقجی بود، چهره‌ای شناخته‌شده در واشنگتن است، اکنون مسئول پروژه تأمین سلاح‌های آمریکایی برای عربستان سعودی است که احتمالاً در مقیاسی بیش از 100 میلیارد دلار خواهد بود. همچنین او قرار است مسئول برنامه هسته‌ای سعودی باشد، وقتی که توافق مربوط به آن با دولت ترامپ به امضاء برسد.
سفر پرنس خالد به ایران در ماه گذشته به عنوان "عصر جدیدی در روابط" میان دو کشور توسط علیرضا عنایتی، سفیر ایران در عربستان سعودی، توصیف شد.
پس از دو سال از آغاز مجدد روابط دیپلماتیک میان دو کشور، هنوز سخت است که یک طرح مشخص اقتصادی، و چه برسد به یک همکاری استراتژیک، مشاهده شود. اما پیام روشن است: سعودی‌ها نمی‌خواهند جنگی جدید میان آمریکا و اسرائیل علیه ایران رخ دهد.
نامه ملک سلمان به ایران از حمایت صریح عربستان از مذاکرات ایران با ایالات متحده خبر می‌دهد و تهران را تشویق به دستیابی به توافقی می‌کند که ثبات منطقه‌ای را ارتقا دهد.
گزارش‌ها می‌گویند که پرنس خالد همچنین پیشنهاد میانجی‌گری میان ایالات متحده و ایران را مطرح کرده و احتمال دعوت از مقامات ارشد ایرانی به عربستان سعودی در طول سفر پیش‌بینی‌شده ترامپ به آنجا را نیز مطرح کرده است. همچنین گزارش شده که امارات متحده عربی، که موضع مشابهی با عربستان سعودی دارد، می‌خواست میزبان مذاکرات باشد، اما به دلیل ارتباطاتش با اسرائیل از سوی ایران رد شد.
به نظر می‌رسد با توجه به اینکه ترامپ انتظار دارد بیش از 1 تریلیون دلار سرمایه‌گذاری از سوی سعودی‌ها در ایالات متحده جذب کند، و همچنین سرمایه‌گذاری‌های مشابهی از سوی امارات، تصمیم‌گیری درباره اینکه آیا جنگی با ایران آغاز شود یا نه، دیگر تحت تأثیر موضع اسرائیل نخواهد بود، به‌ویژه اینکه اسرائیل حتی وضعیت ناظر‌ را هم در مذاکرات ندارد.
این‌گونه است که واقعیت عجیب و غریبی پیش می‌آید که عربستان سعودی – رقیب استراتژیک و ایدئولوژیک ایران، و به‌طور ایده‌آل یک ارکان مرکزی در هر اتحاد دفاعی منطقه‌ای علیه ایران – می‌تواند همان کشوری باشد که از حمله به آن جلوگیری کند.
در عین حال، ایران و ایالات متحده باید به "مسائل لجستیکی" پرداخته و توافقی را تنظیم کنند که، هرچند سبک آن از توافق اولیه که ترامپ در سال 2018 از آن خارج شد متفاوت خواهد بود، اما از نظر ماهیت به آن مشابه خواهد بود.
هیئت ایالات متحده به رهبری مایکل آنتون، مدیر برنامه‌ریزی سیاست وزارت امور خارجه ایالات متحده، است که پیش از این به عنوان نویسنده سخنرانی برای رودی جولیانی و کاندولیزا رایس فعالیت کرده است.
با این حال، آنتون متخصص در امور هسته‌ای نیست. همتای او، معاون وزیر امور خارجه ایران، مجید تخت‌روانچی، یک متخصص هسته‌ای باتجربه است و یکی از اعضای کلیدی هیئت مذاکره‌کننده در توافق هسته‌ای اصلی است. این شکاف نیاز به همکاری نزدیک ایالات متحده با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی (IAEA) دارد.
گروسی در مصاحبه‌ای با US News and World Report روز چهارشنبه گفت "البته بدون ما، [توافق] در وضعیت شکننده‌ای خواهد بود،" و افزود که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تنها نهادی است که می‌تواند اجرای تعهدات ایران را نظارت کند.
گروسی افزود که توافق جدید "شاید پیچیدگی کمتری" نسبت به توافق امضا شده در سال 2015 باشد. 
سوال این است که آیا تمام این عناصر می‌توانند در یک چارچوب توافق‌شده واحد گنجانده شوند و آیا حداقل پیش‌نویسی از آن قبل از آغوش گرفتن ترامپ در ریاض آماده خواهد شد یا نه.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/727618/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نامه جلال به امام خمینی(ره) از سرزمین وحی

بخشی از کتاب/ تواضع درباره خرد خاموش بشر

وزش باد شدید در تهران آغاز شد

سقوط مرگبار کودک 7 ساله از طبقه هفتم ساختمان

راز قتل دختر و پسر مفقود شده بر ملا شد

لژیونر پرسپولیسی در آستانه قهرمانی جدید!

تداوم صدرنشینی ناپولی با غلبه بر لچه

تعویق قهرمانی شباب الاهلی در شب گلزنی عزت‌اللهی

آرسنال بازی برده را به بورنموث باخت

گل اول اینتر به هلاس ورونا توسط کریستین اصلانی

ادوارد مندی، دروازه‌بان الاهلی به عنوان بهترین دروازه‌بان لیگ نخبگان آسیا انتخاب شد

لحظه بالا بردن جام قهرمانی لیگ نخبگان آسیا توسط فیرمینو و بازیکنان الاهلی

گل اول رئال وایادولید به بارسلونا توسط ایوان سانچس

شکست شباب الاهلی در شب گلزنی عزت‌اللهی

پیام دومنظوره؛ تبریک خطیبی و سایپا به تراکتور

دلایل سندروم تخمدان پلی کیستیک در فرد چیست؟

چاقی چه نقشی در سندروم تخمدان پلی کیستیک دارد؟

آغاز تحول بنیادین در کلاس‌های درس ابتدایی با مشارکت 320 هزار معلم

مشاور رئیس‌جمهور: نقدپذیری ستون فقرات دولت چهاردهم است

حمایت فرزند رئیس جمهور از تدریس با زبان ترکی در‌ مدارس!

روسیه: ایران طبق ان‌پی‌تی حق غنی‌سازی دارد

آیت الله بهجت (ره) مایه افتخار و مباهات ایران و جهان است

آیت الله محمدی لائینی: شهید مطهری الگوی معلمان باشد

شعرخوانی زیبا از رشید کاکاوند

دومین شادواره شهروندی قم الگویی ملی از نشاط اسلامی خانواده‌ محور

برق واحد‌های تجاری و بین راهی پرمصرف استان قم قطع می‌شود

آزمون استخدامی آموزش و پرورش امسال برگزار می‌شود

بارش شدید تگرگ در پاریس فرانسه

واقعیت‌های تلخ از وضعیت پزشکی در کشور

تهران 6 درجه سردتر می‌شود؛ پیش‌بینی 3 روز ناپایداری جوی

هشدار برای تهران؛ وزش باد شدید تا دقایقی دیگر

شناسایی باند کلاهبرداری مسکوکات طلا با کشف 595 سکه تقلبی

بیشترین و کمترین موزه‌ها در کدام استان‌ها است؟

هویت 10 جان‌باخته دیگر حادثه انفجار بندر شهید رجایی شناسایی شد

مرز تهران و البرز لرزید

روایتی از اولین پرواز روی آتش بندر شهید رجایی

شاهکار فیرمینو در یک نیمه از فینال آسیا

معجزه اینتر؛ لائوتارو به بازی بارسا می‌رسد!

قلی‌زاده در بازی مرگ و زندگی

ممنوعیت عجیب؛ حق ندارید از سیتی و پپ حرف بزنید!

یامال استعداد مسی و هوش‌ رونالدو را دارد!

حواس پی‌اس‌جی فقط به بازی آرسنال است!

سپاهان آسوده بخواب تیکدری بیدار است!

درخواست تراکتور به آبی‌ها رسید

گل اول بورنموث به آرسنال توسط دین هویسن

پاسخ سازمان لیگ به استقلال؛ حریفتان خسته است!

مهم ترین علامت در تشخیص سندروم تخمدان پلی کیستیک چیست؟

دفتر نخست‌وزیری اسرائیل: نتانیاهو گفت‌وگوهای «فشرده‌ای» با مایک والتز درباره ایران انجام نداده است

معاون بندر شهید رجایی: هیچ ماده منفجره‌ای در بندر شهید رجایی نگهداری نمی‌شود

علت احتمالی تعویق دور چهارم مذکرات از زبان عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس