عصر قم

آخرين مطالب

6 سکانس از بدعهدی یانکی‌ها اقتصادی

6 سکانس از بدعهدی یانکی‌ها
  بزرگنمايي:

عصر قم - خراسان / در عرصه سیاست بین‌الملل، برخی از پرونده‌های دیپلماتیک به مثابه آینه‌ای از تاریخ روابط قدرت‌ها، نه‌تنها نمودی از استراتژی‌ها و تاکتیک‌های طرفین هستند، بلکه نشان‌دهنده شاکله اصلی مناسبات و روان شناسی دولت‌های درگیر محسوب می‌شوند. روابط ایران و آمریکا، به‌ویژه در چهار دهه پس از انقلاب اسلامی، نمونه‌ای برجسته از چنین رابطه‌ای است؛ پر از تلاش‌های نافرجام، سوءتفاهم‌های عمدی و دیالوگ‌هایی که بیشتر به مونولوگ‌هایی از پیش طراحی‌شده شباهت داشته‌اند. از مذاکرات برای آزادی کارمندان سفارت آمریکا در ایران تا برجام و پس از آن، هر مقطع از این مذاکرات را می‌توان پازلی در یک تصویر بزرگ‌تر دانست: تصویری از بی‌اعتمادی ساختاری که هر بار، فارغ از ترکیب دولت‌ها و بازیگران، به سرنوشتی کم‌وبیش مشابه ختم شده است. 
آزادی کارمندان سفارت؛ (1980-1981)
1979، سفارت آمریکا در تهران، نماد حضور دیپلماتیک و البته استخوانی در گلوی انقلابیونی که سال‌ها با خاطرات مداخله 28 مرداد و کودتای سیا زیسته بودند، تسخیر شد. زندانی کردن کارمندان سفارت آمریکا که نقش جاسوس برای دولت ایالات متحده را داشتند، چهره‌ای بی‌سابقه از خصومت میان ایران و آمریکا را بر جهان نمایاند. واشنگتن که این اقدام را چالشی اساسی برای حیثیت جهانی خود می‌دانست، در ابتدا آمریکا با فشارهای دیپلماتیک و بدون پاسخگویی به برنامه های ضد امنیتی کارمندان خود سعی کرد با چهره ای دیپلماتیک مسئله را حل کند، اما با ناکامی تلاش‌های اولیه، تحریم‌های گسترده اقتصادی علیه ایران اعمال کرد و در اقدامی نافرجام، عملیات نظامی «پنجه عقاب» را برای آزادسازی گروگان‌ها ترتیب داد. در نهایت، پس از یک سال مذاکرات پیچیده، توافق الجزایر در ژانویه 1981 به امضا رسید که براساس آن ایران متعهد به آزادی گروگان‌ها شد و آمریکا وعده داد که دارایی‌های بلوکه‌شده ایران را آزاد کند و در امور داخلی ایران مداخله نکند. اما برخلاف این تعهد، بخش قابل توجهی از دارایی‌های ایران هیچ‌گاه به‌طور کامل آزاد نشد و آمریکا مسیر فشار و تحریم را همچنان ادامه داد. این تجربه نخستین نشانه را برای جمهوری اسلامی فرستاد که واشنگتن حتی در توافقاتی که مستقیماً در آن منافع دارد، الزامی برای اجرای کامل آن احساس نمی‌کند.
ماجرای مک‌فارلین؛ (1986)
بازار
دهه 1980، خاورمیانه تحت تاثیر جنگ ایران و عراق، تحولات بی‌سابقه‌ای را تجربه می‌کرد. با آن که واشنگتن به‌صورت علنی از صدام حمایت می‌کرد، پرونده «ایران-کنترا» نشان داد که در پشت پرده، آمریکا در تلاش بود تا از طریق فروش تسلیحات به ایران، امتیازاتی را در قالب آزادی گروگان‌های آمریکایی در لبنان به‌دست آورد. رابرت مک‌فارلین، مشاور امنیت ملی دولت ریگان، در 1986 به‌طور محرمانه به تهران سفر کرد تا مذاکراتی را با مقامات ایرانی انجام دهد. ایران قرار بود با استفاده از نفوذ خود بر گروه‌های لبنانی، زمینه آزادی گروگان‌های آمریکایی را فراهم کند و در ازای آن، واشنگتن تسلیحات نظامی به ایران بفروشد. اما زمانی که این معامله افشا شد، آمریکا نه‌تنها از تعهدات خود عقب‌نشینی کرد، بلکه ایران را به بدعهدی متهم کرد و فشارها را افزایش داد. این تجربه نشان داد که حتی مذاکرات محرمانه نیز در چهارچوبی از سوءظن و تاکتیک‌های یک‌سویه پیش می‌روند و به‌محض تغییر شرایط، آمریکا آماده است تا مسیر خود را تغییر دهد.
همکاری در افغانستان؛ (2001)
پس از حملات 11 سپتامبر، ایران یکی از اولین کشورهایی بود که به‌طور غیررسمی، با ارائه اطلاعات مهم درباره طالبان و القاعده، به آمریکا برای سرنگونی حکومت طالبان کمک کرد. تهران حتی در اجلاس «بن» که برای تعیین دولت جدید افغانستان برگزار شد، نقش فعالی ایفا کرد. اما زمانی که انتظار می‌رفت این همکاری به بهبود روابط دوجانبه منجر شود، جرج بوش در ژانویه 2002 ایران را در کنار کره شمالی و عراق، به عنوان «محور شرارت» معرفی کرد. این اقدام نشان داد که سیاست واشنگتن صرفاً بر مبنای منافع لحظه‌ای استوار است و حتی همکاری مستقیم ایران نیز قادر نیست تغییری در استراتژی تقابلی آمریکا ایجاد کند.
مذاکرات عراق (2007)
پس از سقوط صدام حسین، آمریکا که عراق را به هرج‌ومرج کشانده بود، دریافت که بدون همکاری ایران، ایجاد ثبات در این کشور غیرممکن خواهد بود. ایران در مذاکرات 2007 تعهد داد که به امنیت عراق کمک کند، اما واشنگتن حاضر نشد نقش منطقه‌ای ایران را به رسمیت بشناسد. در نهایت، این مذاکرات نیز به نتیجه‌ای ملموس نرسید و بیشتر نشان‌دهنده بی‌اعتمادی عمیق میان دو کشور بود.
برجام؛ توافقی که دوام نداشت (2015)
برجام یکی از معدود توافقاتی بود که بر پایه مذاکرات طولانی و فنی میان ایران و قدرت‌های جهانی شکل گرفت. ایران پذیرفت که سطح غنی‌سازی اورانیوم خود را کاهش دهد، تعداد سانتریفیوژهای فعال را محدود کند، نظارت‌های سخت‌گیرانه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را بپذیرد و عملاً برنامه هسته‌ای خود را از سطح راهبردی به یک فعالیت صرفاً تحقیقاتی تنزل دهد. در مقابل، آمریکا و کشورهای اروپایی متعهد شدند که تحریم‌های اقتصادی مرتبط با برنامه هسته‌ای ایران را لغو کنند.
اما از همان ابتدا، آمریکا با تأخیر در اجرای تعهدات، عدم ارائه تضمین‌های عملی برای تعاملات بانکی و ایجاد موانع حقوقی و مالی، سعی کرد مسیر بهره‌برداری اقتصادی ایران از توافق را تضعیف کند. با وجود اجرای تعهدات از سوی ایران، آمریکا از طریق فشارهای غیرمستقیم بر بانک‌ها و شرکت‌های بزرگ بین‌المللی، تلاش کرد که منافع اقتصادی ایران را به حداقل برساند. حتی در دوره‌ای که آمریکا به‌صورت رسمی عضو توافق بود، تحریم‌های جدیدی تحت عناوین مختلف از جمله «حقوق بشر» و «برنامه موشکی» بر ایران اعمال شد تا عملاً فضای اقتصادی ایران تحت فشار باقی بماند. سرانجام در سال 2018، دولت ترامپ بدون ارائه هیچ دلیل فنی یا حقوقی موجه، از توافق خارج شد و تمامی تحریم‌های پیشین را مجدد اعمال کرد.
 ​​​​​​​
مذاکرات 2023؛ بازی با اهرم‌های اقتصادی
در سال 2023، ایران و آمریکا مذاکراتی غیرمستقیم برای تبادل زندانیان و آزادسازی 6 میلیارد دلار از دارایی‌های مسدودشده ایران در کره جنوبی انجام دادند. اما واشنگتن، طبق روال گذشته، مانع از دسترسی کامل ایران به این منابع مالی شد. این بدعهدی، آخرین نمونه از یک الگوی تکراری در تاریخ مذاکرات دو کشور بود.
آیا مذاکره با آمریکا ثمربخش است؟
مرور این مذاکرات نشان می‌دهد که آمریکا هرگز اراده‌ای واقعی برای حل‌وفصل تنش‌ها با ایران نداشته و در عوض، از مذاکرات به عنوان ابزاری برای مدیریت بحران‌های مقطعی استفاده کرده است. از توافق الجزایر تا برجام، الگوی سیاست واشنگتن ثابت بوده است: وعده، توافق، بدعهدی. بدون ارائه تضمین‌های واقعی و قابل اجرا، هیچ مذاکره‌ای با آمریکا نمی‌تواند دستاوردی پایدار داشته باشد. تاریخ مذاکرات ایران و آمریکا، بیش از آن که داستانی از دیپلماسی موفق باشد، روایتی از سوءظن و عهدشکنی مکرر است. ایران همواره نشان داده که برای مذاکره آماده است و دیپلماسی را به‌عنوان ابزاری مشروع و ضروری برای تامین منافع ملی می‌داند. با این حال، تجربه تاریخی ثابت کرده که واشنگتن، به تعهدات خود پایبند نیست.
خبرنگار: جعفر یوسفی

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/710165/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رونمایی و عرضه موسوعه فقهی آیت‌الله شیخ حسن جواهری

علم الهدی: جریان مقاومت در یمن آمریکای نابکار را پشیمان کرده است/ شهادت آیت الله رئیسی خسارات زیادی برای کشور داشت

حتی اگر نباشی می آفرینمت!

آزمون سراسری حفظ قرآن کریم در قم برگزار شد

امام جمعه تبریز: بدون روحانیت امکان پیشروی مکتب اهل بیت وجود ندارد/ امام جمعه قم: ذره‌ای از غنی سازی کوتاه نخواهیم آمد

حادثه آتش سوزی در یک واحد آموزشی در قم

تأکید امام جمعه قم بر ضرورت گسترش فرهنگ مطالعه

مقاومت یمن، الهام‌گرفته از مکتب حوزه علمیه قم است

آزمون متمرکز مراکز فقهی حوزه علمیه قم برگزار شد

تصادف سواری و ون، حادثه آفرید

خطر ابتلای کودکان به سرطان از اجاق گاز تقریبا دو برابر بزرگسالان است!

قهرمانی نکونام در مسابقات آزاد تفنگ

حضور جوکوویچ در ATP - 250 ژنو

بیانیه مس رفسنجان در پی اظهارات مالک باشگاه نساجی

معمای بزرگ داوری در هفته بیست و نهم لیگ برتر

نقش همسر گوندوگان در بازگشتش به منچسترسیتی

حمله با تبر به بازیکنان جوان در آهنگ‌شهر بافق یزد!

بیانیه جدید تیم مدعی صعود؛ وی‌ای‌آر شخصی نیست!

کواچ: هدف دورتموند کسب سهمیه اروپاست

مارسکا: تمرکز ما روی لیگ است نه قهرمانی!

وداع لورکوزن با ژابی؛ دنیا را شگفت‌زده کردیم!

خطرات ماساژ عضلات ناحیه گردن

فراخوان حسن شماعی‌زاده برای برگزاری تجمع علیه تصمیم ترامپ درباره خلیج فارس

سفیر ایران: فضای مذاکرات ایران و هند مثبت بود

کنایه سخنگوی دولت اصلاحات درخصوص ساعت آغاز به کار ادارات: از نابغه‌های تصمیم‌ساز باید پرسید...

شعرخوانی زیبای دکتر کاکاوند

نگاهی به قتل خانم مجری صدا و سیما دکتر زهرا میرزایی

حکم اعدام تتلو تایید شد؟

سیگار گران می‌شود

7 بازیکن جوانی که زودتر از حد انتظار به باشگاه‌های بزرگ پیوستند

سرمربی تیم اسپانیایی در بیمارستان بستری شد

وعده‌های آرتتا برای رقم زدن یک فصل رویایی با آرسنال

بیانیه باشگاه مس خطاب به مالک نساجی

جنگ لواندوفسکی و امباپه در ال‌کلاسیکو

حق با انریکه بود؛ بدون امباپه، پی‌اس‌جی تیم شد!

مولر: همه می‌خواهند قبل از ناپدید شدنم من را ببینند!

یامال: دوست دارم در آنفیلد و اولدترافورد بازی کنم

موضع جالب اسطوره فرانس؛ حق اینتر قهرمانی است

بازگشت کاپیتان استقلال به محل تمرین

توافق آلونسو و رئال مادرید برای عقد قراردادی 3 ساله

وزن و پوست، ارتباطی پنهان

تحلیل هاآرتص از وعده خبر بزرگ ترامپ درباره ایران

سفارت ایران در واتیکان، انتخاب پاپ جدید را تبریک گفت

سخنان دلنشین دکتر کاکایی

سخنان ارزشمند دکتر قمشه ای

غزل زیبای سعدی

حمایت سازمان بسیج طلاب و روحانیون از پیام راهبردی رهبر انقلاب به مناسبت یکصدسالگی حوزه علمیه قم

تیمچه بزرگ قم؛ جلوه‌ای از شکوه و عظمت معماری ایرانی

اعلام برنامه‌های آیین اختتامیه دومین جشنواره روایت جهاد قم

آزادی 20 زندانی جرایم غیر عمد از محل موقوفات در قم