عصر قم

آخرين مطالب

«زوال مغز» ناشی از تماشای ویدئوهای کوتاه صحت دارد؟ مقالات

«زوال مغز» ناشی از تماشای ویدئوهای کوتاه صحت دارد؟
  بزرگنمايي:

عصر قم - ایسنا /یک مطالعه جدید به بررسی درستی یافته‌های علمیِ اخیر درباره مضرات ناشی از تماشای بیش از حد ویدئوهای کوتاه پرداخته و به این سوال پاسخ می‌دهد که آیا تماشای این ویدئوها در فضای مجازی برای ما مضر است؟
عبارت «زوال مغز» که به عنوان واژه سال 2024 توسط دیکشنری آکسفورد انتخاب شد به «افول فرضی وضعیت ذهنی یا فکری یک فرد» اشاره دارد که در نتیجه تماشای بیش از حد محتوای «بی‌اهمیت یا غیرچالش‌برانگیز» در فضای مجازی مانند ویدئوهای تیک‌تاک یا اینستاگرام رخ می‌دهد.
این اصطلاح اغلب به شکل طنزآمیز به کار می‌رود اما یک مطالعه جدید از سوی گروهی از دانشمندان علوم اعصاب در دانشگاه نرمال تیانجین چین سعی کرد تا این موضوع را راستی آزمایی کند.
روش تحقیق مطالعه چه بود؟
بنابر گزارش یورونیوز، در این مطالعه متخصصان مغز و اعصاب بیش از 100 دانشجوی کارشناسی را اسکن کردند و از آنها خواستند پرسشنامه‌ای درباره میزان عادت‌ به تماشای ویدئوهای کوتاه آنلاین پر کنند. این نظرسنجی جملاتی این چنینی را شامل می‌شد:
- زندگی من بدون ویدئوهای کوتاه پوچ خواهد بود
- عدم تماشای ویدئوهای کوتاه به اندازه از دست دادن یک دوست دردناک خواهد بود
و شرکت‌کنندگان باید میزان موافقت خود را با این جملات مشخص می‌کردند.
بر همین اساس نتایج جالب توجهی به دست آمد و محققان دریافتند افرادی که بیشترین وابستگی را به ویدئوهای کوتاه داشتند، تفاوت‌های قابل مشاهده‌ای در ساختار مغزی خود نشان می‌دادند. این افراد ماده خاکستری بیشتری در قشر اوربیتوفرونتال (OFC) مغز خود یعنی ناحیه‌ای در قسمت جلویی مغز که با تصمیم‌گیری و تنظیم احساسات مرتبط است، داشتند. همچنین حجم ماده خاکستری در مخچه آنها بیشتر بود. مخچه ساختاری کوچک و شبیه به گل‌کلم است که در قسمت پشتی مغز کنترل حرکات و احساسات را بر عهده دارد.
آیا افزایش ماده خاکستری نگران‌کننده است؟
متخصصان افزایش بیش از حد اندازه ماده خاکستری را به عنوان نشانه‌ای از «حساسیت بیش از حد به پاداش‌ها و محرک‌های مرتبط با محتوای ویدئوهای کوتاه» تفسیر کردند. آنها حدس زدند که تماشای بیش از حد ویدئوهای تیک‌تاک ممکن است باعث این تغییرات عصبی شده باشد.
به همین ترتیب، بزرگ‌تر شدن مخچه نیز ممکن است به پردازش سریع‌تر محتوای ویدئوهای کوتاه کمک کند، تغییری که می‌تواند ناشی از تماشای مداوم و زیاد این محتوا باشد. این روند می‌تواند یک چرخه تقویتی ایجاد کند، به این معنا که تماشای بیشتر ویدئوها باعث تقویت این مسیرهای عصبی شده و عادت به تیک‌تاک را تشدید کند.
اما این پایان ماجرا نبود.
محققان اسکن دوم مغزی را نیز انجام دادند و فعالیت مغزی شرکت‌کنندگان را در حالی که چشمانشان بسته بود، بررسی کردند.
آنها متوجه شدند در میان افرادی که به ویدئوهای کوتاه وابستگی بیشتری داشتند، میزان همگام‌سازی فعالیت بین بخش‌های مختلف مغز از جمله قشر جلوی مغز، تالاموس و مخچه افزایش یافته است.
از منظر محققان این تفاوت‌های عملکردی در مغز باعث می‌شود تا افراد وابسته به ویدئوهای کوتاه در جدا شدن از تماشای ویدئوها ناتوان باشند و تمایلی بیش از حد به مقایسه اجتماعی خود در هنگام تماشای محتوا داشته باشند.
آیا ویدئوهای کوتاه واقعاً باعث «زوال مغز» می‌شوند؟
اگر شما از علاقه‌مندان به ویدئوهای کوتاه در فضای مجازی یا یک والدین نگران باشید، ایده تغییر ساختار مغز بر اثر عادت به تماشای ویدئوهای کوتاه می‌تواند نگران کننده باشد.
اما پیش از نگرانی بهتر است تا این مطالعه را در یک بستر تاریخی گسترده‌تر بررسی کنیم. در طول تاریخ، تکنولوژی‌های جدید همیشه باعث نگرانی‌هایی درباره اثرات مخرب آنها بر مغز شده‌اند.
برای مثال تقریبا 20 سال پیش، مجله آتلانتیک در مقاله‌ای با عنوان «آیا گوگل ما را احمق می‌کند؟» به همین موضوع پرداخت. در آن مقاله، نویسنده نیکلاس کار ادعا کرد که او قبلا «مانند یک غواص در دریای کلمات» بود اما حالا «مانند کسی است که روی جت اسکی تنها سطح را می‌پیماید.»
در همان دوران، مطالعات تصویربرداری مغزی بسیاری منتشر شد که مدعی بودند اینترنت باعث آسیب‌های جدی به ذهن انسان می‌شود. چند سال بعد، پروفسور سوزان گرینفیلد، عصب‌شناس مشهور، کارزاری رسانه‌ای راه‌اندازی کرد و هشدار داد که «تغییر ذهن» ناشی از اینترنت و بازی‌های ویدیویی، تهدیدی به اندازه تغییرات اقلیمی است.
او حتی رمانی درباره اثرات غیرانسانی اینترنت نوشت، هرچند که نقدهای متفاوتی از جمله عنوان «بدترین کتاب‌های علمی-تخیلی تاریخ» را دریافت کرد.
تاثیر اعتیاد به ویدئوهای کوتاه بر افزایش «حسادت»
محققان همچنین از شرکت‌کنندگان خواستند پرسشنامه‌ای درباره حسادت ذاتی پر کنند. در این پرسشنامه شرکت‌کنندگان با جملاتی همچون «من تلاش می‌کنم به موفقیت‌های برتر دیگران برسم» ارزیابی شدند.
جالب اینجاست که دانشمندان دریافتند اعتیاد به ویدئوهای کوتاه همچنین با سطوح بالاتر حسادت مرتبط بود. این یافته‌ها نشان داد که حسادت ممکن است فرد را به تماشای بیشتر ویدئوهای کوتاه ترغیب کند و در طول زمان، این عادت می‌تواند منجر به تغییرات بالقوه مضر در مغز شود.
اشتباهات متداول در انجام چنین تحقیقاتی
اثبات مضرات مغزی ویدئوهای کوتاه مستلزم آن بود که مغز شرکت‌کنندگان را قبل و بعد از مصرف مقادیر مختلفی از این محتوای به‌اصطلاح مضر اسکن کنند.
اما این مطالعه کاملاً مقطعی (cross-sectional) بود؛ یعنی تنها یک تصویر لحظه‌ای از مغز افراد را آن هم بدون هیچ مقایسه‌ای قبل و بعد از مصرف محتوا ثبت کرد، امری که برای اثبات رابطه علّت و معلولی ضروری است.
همان‌طور که «پروفسور اچلز»، متخصص اثرات روان‌شناختی فناوری دیجیتال در دانشگاه بث اسپا در این‌باره توضیح می‌دهد: از این مطالعه نمی‌توان به طور قطعی نتیجه گرفت که تماشای ویدئوهای کوتاه باعث تغییرات در مغز می‌شود یا اینکه برخی ساختارهای مغزی خاص باعث تمایل افراد به تماشای این نوع ویدئوها می‌شوند.
حتی اگر فرض کنیم که تماشای ویدئوهای تیک‌تاک باعث تغییرات مغزی فوق شده است، باز هم چندین مشکل در این مطالعه از جمله ریسک بالای نتایج اشتباه (False Positives)، احتمال یافتن نتایج تصادفی و افزایش تفسیرهای مغرضانه و حدسی از داده‌ها وجود دارد.
با این حال محققان افزایش هماهنگی فعالیت‌های مغزی (ReHo) را به عنوان یک اثر منفی در نظر گرفتند هرچند این موضوع می‌تواند نه خوب باشد و نه بد.
آیا این نگرانی‌ها واقعا علمی هستند؟
پروفسور پیتر اچلز در پاسخ به این سؤال می‌گوید: تا جایی که من اطلاع دارم، هیچ شواهد علمی محکمی وجود ندارد که نشان دهد ویدئوهای کوتاه به‌طور خاص یا منحصرا برای مغز مضر هستند.
پروفسور اچلز معتقد است اعتیاد به ویدئوی کوتاه اساساً یک اصطلاح ساختگی است و یک اختلال بالینی رسمی و قابل تشخیص محسوب نمی‌شود.
مجموع این مشکلات نشان می‌دهد که نباید بیش از حد نگران تغییرات رادیکال مغزی ناشی از تیک‌تاک و اینستاگرام باشیم. البته تماشای بیش از حد ویدئوهای بی‌هدف ممکن است برای برخی افراد مشکل‌ساز شود. اما متخصصان تاکید می‌کنند به جای نگرانی بهتر است روی ایجاد عادات رسانه‌ای سالم‌تر تمرکز کنیم.

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/704070/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حضور بتو، یوسف فوفانا و مدیرعامل باشگاه اورتون مقابل آنفیلد برای یادبود دیوگو ژوتا

اینزاگی: بعضی اتفاق‌ها باعث شد الهلال ببازد

وقتی دروازه‌بان ترجیح می‌دهد به جای دست، با سر توپ را دفع کند!

بیانیه آرسنال درباره اتهام تجاوز به توماس پارتی

زنان آلمان برای اروپا خط و نشان کشیدند

پاسخ تراکتور به درخواست پرسپولیس برای ترابی

قاتل اینتر، تیم اینزاگی را هم حذف کرد

حال‌وهوای بین‌الحرمین در شب تاسوعا

گل دوم فلومیننزه توسط هرکولس در دقیقه 70

اژه‌ای: توطئه‌های ریز و درشتی در جریان جنگ اخیر خنثی شد

تقویم و اوقات شرعی شنبه 14 تیر 1404 به افق قم

ثبت تصویر یوزپلنگ آسیایی در پارک ملی توران

یاد شهید حاج رمضان ایزدی در حرم حضرت معصومه گرامی داشته شد

بازگشت کاپیتان سیتی به انگلیس برای انتقام از پپ

گل اول فلومیننزه به الهلال توسط مارتینلی

واکنش فوق‌العاده گلر 44 ساله فلومیننزه روی ضربه‌سر کولیبالی در دقیقه 1+45؛ فلومیننزه 1-0 الهلال

نه بارسا نه اینتر، مهاجم کانادایی در یوونتوس

عضو هیئت مدیره استقلال خرید این تیم را لو داد

گل اول الهلال به فلومیننزه توسط لئوناردو در دقیقه 50

پنالتی الهلال سوخت؛ وی‌‌ای‌آر علیه عربستانی‌ها

سیو محشر یاسین بونو در مصاف تک‌به‌تک

پزشکیان گزارش داد: کشورهای حاضر در نشست اکو با شدت اقدامات رژیم صهیونیستی را محکوم کردند

نخست‌وزیر پاکستان: از رهبری مدبرانه رئیس‌جمهور پزشکیان در مواجهه با تجاوز اسرائیل قدردانی می‌کنم

مقام ارشد سپاه: هیچ اقدام دشمن بی‌پاسخ نمی‌ماند؛ آثار سیلی جمهوری اسلامی ماندگار است

سخنگوی وزارت خارجه: افکار عمومی آنقدر خشمگین است که هیچ کس حتی جرأت صحبت درباره مذاکره را ندارد

واکنش آذری‌جهرمی به اظهارات رئیس پدافند غیرعامل: بعید است سرداران شهید ایران از سکو‌های پیام‌رسان خارجی استفاده کرده باشند

عوامل جاسوسی و تصویربرداری از اماکن حساس گیلان دستگیر شدند

جان باختن دو نوجوان بر اثر انفجار نارنجک عمل نکرده از دوران دفاع مقدس

رونالدو موفق شد؛ سرمربی پرتغالی به النصر اوکی داد

اشک‌های روبن نوس دوست صمیمی دیگو ژوتا در مراسم ادای احترام به دیگو ژوتا

تمرینات الهلال پیش از بازی با فلومیننزه در جام جهانی باشگاه‌ها

21 سال پیش در چنین روزی، قهرمانی یونان در یورو 2004 مقابل پرتغال

لحظه خبردار شدن همسر دیگو ژوتا از مرگش و حرکت به سمت سردخانه

سیو‌های دیدنی یاسین بونو، دروازه‌بان الهلال در بازی با منچسترسیتی

آغاز تمرینات پیش فصل فجرسپاسی برای لیگ بیست و پنجم

نیکو ویلیامز قرارداد خود را با اتلتیکو بیلبائو تا سال 2035 تمدید کرد

دومین خرید مجیدی برای البطائح از تیم احمد نور

دمبله: از بایرن انتقام می‌گیریم، یک انتقام کوچک!

ازسرگیری پروازها در فرودگاه بین‌المللی کیش

توضیحی درباره سکته قلبی

علل و علائم اصلی ذات‌الریه در کودکان

مراسم عزاداری شب تاسوعای حسینی‌ در حسینیه امام خمینی(ره) برگزار شد

سردار رادان: پوستِ نوکرهای اجیر شده صهیونیست‌ها را می‌کَنیم

بزرگداشت سردار مقاومت شهید ایزدی در حرم مطهر بانوی کرامت

عزاداری معدنکاران طبس

کمالوند با نساجی ادامه می‌دهد

مهدوی‌کیا کیت تاریخی هامبورگ را رونمایی کرد

درگیری مدیرعامل و بازیکن برای فسخ قرارداد!

یوفا بارسلونا را 15 میلیون یورو جریمه کرد

خشم کاپیتان چلسی؛ همه چیز جام جهانی بد است!‏