عصر قم

آخرين مطالب

«نان کامل» چه نانی است؟ علمی

«نان کامل» چه نانی است؟
  بزرگنمايي:

عصر قم - ایسنا /مدیرگروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان با اشاره به تاثیر مصرف نان کامل در سلامت انسان، گفت: بر اساس پژوهش‌های انجام‌شده، افرادی که از نان‌های کامل استفاده می‌کنند کمتر در معرض ابتلا به سرطان‌های معده، سینه، خون و پروستات قرار دارند.
مهنوش صاحبدل اظهار کرد: در تحقیقات انجام‌شده، اولین عامل خطر سال‌های از دست رفته عمر در ایران منتسب به مصرف کم غلات کامل بوده است. مصرف نانی که با آرد سفید تهیه می‌شود خطر اضافه وزن و چاقی، بیماری‌های غیرواگیردار به ویژه دیابت، چربی خون بالا و بیماری‌های قلبی عروقی و سرطان‌ها و همچنین کمبود ریزمغدی‌ها را افزایش می‌دهد.
وی افزود: نان سفید در مقایسه با نان کامل از نظر تغذیه‌ای ارزش کمتری دارد اما نان‌هایی که به مقدار استاندارد و معینی سبوس دارند اگرچه رنگشان تیره‌تر است، ارزش غذایی بیشتری دارند.
صاحبدل، درباره ویژگی‌های دانه‌های گندم بیان کرد: یک دانه گندم از سه قسمت سبوس، آندوسپرم و جوانه تشکیل شده است و لایه بیرونی دانه را سبوس می‌نامند. این قسمت سرشار از فیبر، ویتامین‌های گروه B و آنتی اکسیدان است. لایه میانی که بزرگ‌ترین جزء دانه را تشکیل می‌دهد، آندوسپرم نام دارد و از کربوهیدرات و مقادیر بسیار کمی پروتئین و ویتامین‌ها تشکیل شده است. درونی‌ترین قسمت دانه، جوانه است که حاوی پروتئین به ویژه اسیدهای آمینه ضروری، چربی‌ها و بیشتر اسیدهای چرب غیراشباع مانند اولئیک، لینولئیک و-α لینولئیک، فیبر و بیشتر فیبر نامحلول، ویتامین‌های گروه B شامل نیاسین، تیامین و فولات، مواد معدنی آهن، روی و منیزیوم و همچنین ترکیبات فعال زیستی مانند آنتی اکسیدان‌ها، استرول‌ها، فیتوکمیکال‌ها مانند فنولیک اسید، پلی فنول‌ها، فیتواسترول‌ها و ویتامین E است.
وی افزود: وقتی دانه‌ها به آرد تبدیل می‌شوند، می‌توان آن‌ها را تصفیه کرد یا به صورت کامل برای تهیه نان استفاده کرد. فرآیند تصفیه، هم جوانه غنی از پروتئین و هم بخش‌های سبوس پرفیبر دانه را حذف می‌کند تا آرد نرم‌تر و سفیدتری در مقایسه با آرد کامل به دست بیاید. به همین دلیل نان‌های تهیه شده از آرد سفید نسبت به نان‌های تهیه شده از آرد کامل، رنگ سفیدتری دارند.
مدیرگروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان گفت: از سوی دیگر، آرد کامل با استفاده از تمام قسمت‌های دانه تهیه می‌شود به همین دلیل نان تهیه شده از این نوع آرد از نظر تغذیه‌ای ارزشمندتر است
اثر مفید مصرف نان کامل بر سلامتی
وی عنوان کرد: بهترین نانی که از آرد گندم می‌توان تهیه کرد، نان کامل است. نان کامل از آردی تهیه می‌شود که هر سه بخش دانه گندم شامل سبوس، جنین و آندوسپرم در آن حفظ شود. چنین نانی از پروتئین، کلسیم، آهن و ویتامین بالایی برخوردار است و می‌تواند بخش بسیاری از نیازهای جامعه به مواد مغذی را فراهم کند.
صاحبدل ادامه داد: همچنین نان کامل از منابع اصلی تامین فیبر است که وجود آن در تضمین کارکرد طبیعی دستگاه گوارش انسان ضروری است. مصرف غلات کامل، کاهش خطر بیماری‌های دیابت، بیماری‌های قلبی - عروقی، چاقی، بیماری‌های گوارشی، مشکلات متابولیکی و برخی از سرطان‌ها را به دنبال دارد اما با وجود فواید بسیاری که نان کامل دارد، درصد بالای سبوس‌گیری و حذف جنین در تولید آرد برای انواع نان‌های سنتی و فانتزی رخ می‌دهد.
مصرف زیاد نان سفید چگونه کیفیت زندگی را کاهش می‌دهد؟
وی بیان کرد: در دهه‌های اخیر، مصرف نان سفید افزایش یافته است در حالی که این نوع نان نه تنها ارزش غذایی مناسبی ندارد بلکه به عنوان یکی از عوامل اصلی بیماری‌هایی مانند سوءتغذیه، مشکلات گوارشی، بیماری‌های قلبی - عروقی، دیابت و چاقی در کشور محسوب می‌شود. مصرف زیاد نان سفید، هزینه‌های بهداشتی و درمانی را بالا می‌برد و کیفیت زندگی را کاهش می‌دهد.
مدیرگروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان گفت: غلات کامل جزو آن دسته از مواد غذایی هستند که می‌توانند سبب کاهش خطر بیماری‌های مزمن شوند زیرا دارای فیبر، منیزیم، فولات، آنتی اکسیدان‌ها، فیتواستروژن‌ها، پیریدوکسین و پتاسیم هستند.
وی افزود: نان غذای اصلی مردم در همه دنیا و در ایران است. نان همواره نزد ایرانیان از جایگاه خاصی برخوردار بوده است و غذای اصلی مردم کشورمان را تشکیل می‌دهد و بخش قابل توجهی از پروتئین و انرژی مورد نیاز بدن و همچنین انواع ویتامین‌های گروه B و آهن و فیبر غذایی از آن تامین می‌شود. در ایران نیمی از انرژی دریافتی روزانه از نان گرفته می‌شود.
صاحبدل گفت: متخصصان تغذیه با توجه به افزایش آمار چاقی و اضافه وزن در همه گروه‌های سنی و افزایش بیماری‌های غیرواگیر مانند سکته‌های قلبی و مغزی، فشار خون، دیابت و چربی خون و تاثیر نان‌های سبوس‌دار در پیشگیری و درمان این بیماری‌ها، توصیه به مصرف نان‌های کامل می‌کنند.
ویژگی‌های یک نان خوب و کامل
مدیرگروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان بیان کرد: یک نان خوب ظاهری مناسب، کاملا پخته و برشته دارد و سطح آن سوخته نیست. دارای طعم و مزه خوشایند و بوی مطبوع ناشی از خمیر تخمیر شده است و طعم و مزه فلزی ناشی از مصرف جوش شیرین را ندارد.
وی افزود: یک نان خوب نمک کمی دارد و باید بافت مناسب، نرم و یکنواخت ناشی از خمیر عمل‌آوری شده با خمیر مایه داشته باشد. نان خوب نانی است که از انواع آرد کامل غلات مختلف مانند گندم، چاودار، جودوسر، جو و ..... در تولید آن استفاده شود.
خواص نان کامل
صاحبدل بیان کرد: سبوس گندم و نان‌های کامل (سبوس‌دار) به طور کلی سرشار از پروتئین، کربوهیدرات و انواع ویتامین‌های E و گروه B و املاح مختلف آهن، منیزیم، روی، پتاسیم و فیبر هستند. وقتی سبوس غلات جدا می‌شود ویتامین‌های گروه B در آن‌ها کاهش می‌یابد. وجود فیبر در این غلات آن‌ها را به ماده‌ای فوق‌العاده عالی تبدیل می‌کند و آن را به عنوان طلای گیاهی می‌شناسند.
وی افزود: وجود فیبر محلول در گندم آن را به ماده‌ای فوق‌العاده برای پیشگیری بسیاری از بیماری‌ها تبدیل کرده است.
تاثیر استفاده از نان‌های کامل بر سلامتی
مدیرگروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان گفت: سبوس یک ماده غذایی است که در بیشتر محصولات آرایشی ضدپیری استفاده می‌شود. سبوس موجود در نان‌های کامل پوست را در برابر نور خورشید محافظت می‌کند و به علت داشتن ویتامین‌های گروه B برای پیشگیری از سفیدی و ریزش مو بسیار مفید است.
مصرف نان‌های کامل در لاغری تاثیر دارد؟
وی بیان کرد: از آنجا که سبوس موجود در نان‌های کامل منبع غنی از فیبر است، می‌تواند در افزایش سوخت و ساز چربی در بدن موثر باشد و موجب لاغری شود. سبوس گندم وقتی در روده با آب ترکیب می‌شود، حجم محتوای روده را افزایش می‌دهد و موجب احساس سیری و کاهش دریافت غذا می‌شود.
مدیرگروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان گفت: استفاده از نان‌های کامل و رعایت یک رژیم غذایی سرشار از فیبر به هضم غذا کمک می‌کند و موجب نرم شدن مدفوع و دفع راحت‌تر آن می‌شود.
وی افزود: استفاده از نان‌های کامل، موثرترین روش برای پیشگیری از ابتلا به یبوست و بواسیر است.
پیشگیری از انواع سرطان‌ها با مصرف نان کامل
صاحبدل گفت: نان کامل علاوه بر اینکه مقادیر زیادی کلسترول جذب می‌کند قادر به جذب مقادیر زیادی مواد سمی مانند رادیکال‌های آزاد، سرب، کادمیوم و افلاتوکسین‌ها و دفع آن‌ها از بدن است. بر اساس پژوهش‌های انجام‌شده، افرادی که از نان‌های کامل استفاده می‌کنند کمتر در معرض ابتلا به سرطان‌های معده، سینه، خون و پروستات قرار دارند.
وی افزود: فیبر موجود در نان‌های کامل موجب کنترل قند خون در بدن می‌شود و هضم مواد نشاسته‌ای را با سرعت کمتری انجام می‌دهد و در نتیجه، قند به آهستگی به میزان کمتری وارد خون می‌شود و از بالا رفتن یک‌باره قند خون جلوگیری خواهد شد.
مدیرگروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان گفت: فیبر نان کامل موجب افزایش دریافت ویتامین‌های گروه B و کنترل فشار خون می‌شود. یکی دیگر از خواص نان‌های کامل، کنترل سطح کلسترول خون است. سبوس گندم هیچگونه کلسترولی ندارد و دارای فیبر زیادی است که با اتصال به اسیدهای صفراوی مانع جذب کلسترول می‌شود.
وی بیان کرد: به دلیل وجود ویتامین‌های گروه B در نان‌های کامل، مصرف این نان‌ها موجب پیشگیری و درمان بیماری‌های روحی و روانی مانند افسردگی می‌شود.

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/599834/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آیت الله رئیسی هپکو را از خاک ذلت بلند کرد + عکس

موکب های مردمی در مراسم تشییع پیکر آیت الله شهید رئیسی فعال خواهند بود

بنیاد ایران شناسی شهادت آیت‌الله آل هاشم را تسلیت گفت

نحوه گله کردن سعدی

تجمع مردم قم برای استقبال از پیکر شهدای خدمت

میزبانی دوباره مردم قم از «شهید جمهور»/ سیدابراهیم به وعده سه‌شنبه‌های جمکرانی‌اش رسید

ورود ‌پیکر شهدای خدمت به قم

آیین استقبال از سید شهیدان خدمت و همراهان در قم

پیکر خادم الرضا وارد قم شد

ورود پیکر شهدای سقوط بالگرد رئیس جمهور به قم

قیام مردم قم در استقبال از پیکر شهیدان خدمت

پیکر شهید رئیسی وارد قم شد

فیلم| تصاویر هوایی از حضور انبوه مردم قم برای آغاز تشییع پیکر شهدا

تشییع پیکر شهدای خدمت توسط مردم قم

تمدید فعالیت مترو تهران امشب تا ساعت 24

حضور انبوه مردم در استقبال از پیکر شهید رئیسی در قم

قطع برق در برخی از مناطق کرج بر اثر بارش شدید باران

وداع آیت‌الله سبحانی با پیکر شهید جمهور

درمان زخم اثنا عشر نفخ و مشکل اعصاب

فقدان آیت الله رئیسی ضایعه‌ای سنگین برای طبقه محروم کشور است

زمان و مکان خواندن نماز بر پیکر آیت‌ الله رئیسی توسط رهبر انقلاب

اقدامات آیت‌الله رئیسی زمینه‌ساز تحول در شرق کشور شد

یادآوری روز شیرین حضور آیت الله رییسی در کنار رادیویی‌ها

تصاویر تازه از مادر آیت الله رئیسی درون خانه‌اش

قالیباف: آیت الله رئیسی بیشترین همت را برای هماهنگی مجلس و دولت داشت

پیام رئیس سازمان جهانی اینترپل برای شهادت آیت‌الله رئیسی و امیرعبداللهیان

آمادگی هلال‌احمر برای پوشش مراسم تشییع شهید آیت الله رئیسی

راز محبوبیت آیت الله رئیسی ادب و ولایتمداری محض در مکتب وجودی امام رضا (ع) بوده است

پایان مجلس یازدهم در سایه شهادت آیت الله رئیسی

ملت ایران اقدامات برجسته شهید آیت الله رئیسی را فراموش نخواهد کرد

فیلم/ ماجرای تماس تلفنی با آیت الله آل هاشم از زبان غلامحسین اسماعیلی

از آیت الله مشکینی تا آیت الله موحد کرمانی

یک بلوار در تربت‌حیدریه به نام آیت‌الله رییسی نامگذاری شد

حضور رئیس پارلمان الجزایر در مراسم تشییع آیت‌الله رئیسی

فیلم| ماجرای تماس تلفنی با آیت الله آل هاشم از زبان غلامحسین اسماعیلی

نام‌گذاری یکی از معابر اصلی شیراز به نام خادم الرضا، شهید آیت الله سید ابراهیم رئیسی

شهید آیت‌الله رییسی از هیچ تلاشی برای بهبود اوضاع محرومان جامعه دریغ نکرد

شهید آیت الله رییسی برای تحقق وعده های خود تلاش و به آنها عمل کرد

نماینده بویراحمد، دنا و مارگون در پیامی شهادت آیت‌الله رئیسی تسلیت گفت

آیت الله آل هاشم در گفت وگوی تلفنی دقیقا چه گفت؟ | جزئیات تازه از سقوط بالگرد؛ چه کسی تلفن خلبان را پاسخ داد؟

پیام تسلیت جبهه روحانیت مردمی در پی شهادت خادم الرضا (ع) آیت الله رئیسی

ببینید | روایت رئیس دفتر رئیس جمهور از تماس تلفنی با آیت‌الله آل‌هاشم پس از سانحه بالگرد

(ویدئو) آیا پهپاد‌های ترکیه بالگرد آیت الله رئیسی را پیدا کردند؟

ماجرای پاسخگویی تلفن توسط آیت‌الله آل‌هاشم

هرچی سنگه به پای لنگه!

قم آماده میزبانی از شهدای خدمت

آخرین دیدار شهید رئیسی با مردم قم

آماده‌سازی تریلر انتقال پیکرهای شهیدان خدمت در قم

نتایج آزمون استخدامی سازمان تامین‌ اجتماعی اعلام شد

پیکر خادم الرضا، رئیس‌جمهور شهید و همراهان وارد قم شد/ ویدئو