آخرین جزئیات طرح کاشت یک میلیارد درخت
اجتماعی
بزرگنمايي:
عصر قم - فارس / مدیرکل دفتر ترویج منابع طبیعی و آبخیزداری میگوید: امسال 300 میلیون درخت در کشور کاشته خواهد شد، این درختها شامل 60 میلیون اصله درخت میوه، 80 میلیون اصله زارعت چوب، 80 میلیون درخت فضای سبز روستاها و شهرها و 80 میلیون اصله درخت برای تقویت جنگل هستند.
درختکاری رویکردی مهم برای حفظ محیط زیست است که در کشورهای مختلف جهان دنبال میشود. بسیاری از فعالان در عرصه محیطزیست و منابع طبیعی معتقدند درختان ریههای کره زمین و بخشی ضروری در اکوسیستمهای جنگلها محسوب میشوند که سهم بسزایی در تأمین مواد غذایی مورد نیاز انسانها دارند.
هرچند این روزها جنگلزدایی در اغلب نقاط دنیا در حال رشد است اما پروژههای درختکاری بسیاری نیز در سراسر جهان با هدف احیای جنکلها در حال اجراست، قطع درختان بدون جایگزینی پوشش سبز در بسیاری از نقاط دنیا مرسوم و منجر به نگرانیهای بسیاری میان بشر شده است. بدیهی است که وجود درختان به افزایش تأمین اکسیژن برای تنفس، جذب و ذخیره دی اکسید کربن، کاهش انتشار گازهای گلخانهای، بالا بردن شانس بارندگی در شهرها، ذخیره آب باران و حاصلخیز کردن خاک، تأمین سایه برای خنکسازی محیط و بسیاری از مزایای مهم دیگر را در پی دارد.
امروزه مدیران در بسیاری از کشورهای جهان تحت پیروی از جنبشهای مختلف نظیر Bonn Challenge و سایر موارد مشابه اقدامات قابل توجهی در راستای کاشت درخت اعمال کرده و مزایای بیشمار آن را برای شهرها و شهرنشینان به ارمغان آوردهاند.
طرح کاشت یک میلیارد درخت در ایران
طرح کاشت یک میلیارد درخت در ایران نیز از رویکردهای مهمی است که به منظور احیای جنگلها، تلطیف هوا، کاهش اثر گازهای گلخانهای، تولید اکسیژن، حفاظت از منابع آب و خاک، نفوذپذیری آب، جذب دی اکسید کربن و گرد و غبار دنبال میشود. هدف از اجرای این طرح این است که هر سال با کاشتن 250 میلیون نهال، تا چهار سال آینده یک میلیارد درخت در ایران کاشته شود.
کاشت درختهایی با اهداف مختلف
سید یوسف مرادی مدیرکل دفتر آموزش، ترویج و مشارکتهای مردمی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری در گفتگو با خبرنگار فارس گفت: امسال 300 میلیون درخت کاشته خواهد شد، این درختها شامل درخت میوه که بیش از 60 میلیون اصله، زارعت چوب کمی بیش از 80 میلیون اصله، درختان فضای سبز روستاها و شهرها که بیش از 80 میلیون است و درختهایی که برای تقویت جنگلها است نزدیک به 80 میلیون اصله هستند.
بازار ![]()
وی درباره کاشت نهال گفت:در این طرح نهالها تولید شده، عرصههای کاشت و وظیفه هر دستگاه مشخص شده است. ما امید داریم که مردم و نهادها در این طرح همیاری کنند، مثلاً آموزش و پرورش از 11 آذر «طرح هر مدرسه یک نهالستان» را کلید خواهد خورد. اولین نهالستان دانشآموزی کشور با تولید 2000 نهال در دبیرستان ماندگار البرز شروع خواهد شد و از سال بعد به تعداد هر دانشآموز 3 نهال تولید میشود که با این کار چیزی در حدود 60 میلیون نهال تولید میشود.
طرحی کاملاً مردمی
مرادی ادامه داد: عمده هزینههای این طرح مردمی تعریف کردیم، مثل صنایع، چون یکی از اهداف این طرح از بین بردن کربن است. ما سعی کردیم عمده هزینه از طریق مشارکت به دست بیاید. در هرمزگان، خوزستان و سیستان و بلوچستان با کمک مردم و بخش خصوصی چهار میلیون درخت حرا تولید شده که با کمک مردم و بخش خصوصی بوده است این گستردهترین پویش جنگلهای حرا در سطح منطقه بوده است یا در تبریز تراکتورسازی و در کرمان صنایع به این طرح کمک کردند. دولت در بودجه 1402 ردیف اختصاصی برای آن در نظر نگرفته است که این نشان میدهد طرح مردمی است.
وی درباره نگهداری این درختان گفت: در این طرح 10 درصد تولید، 20 درصد کاشت و 70 درصد نگهداری این درختان است . عمده برنامهریزی نگهداری درختان است؛ بیش از 60 میلیون درخت میوه در اینجا است که اینها را خود باغداران از آنها مراقبت میکنند. بیش از 80 میلیون زراعت چوب است که نگهداری آن با مردم است چون برای آنها منافع دارد، بیش از 80 میلیون درختان در شهر و روستا فضای سبز است که شهرداریها و دهیاریها موظف به مواظبت از این هستند.
این مقام مسؤول گفت: بیش از 80 میلیون از این درختان جنگلی هستند که طوری برنامهریزی شده است که متناسب با زیست بوم باشد این درختها کاملاً متناسب با محیط هستند و خود طبییعت از آنها نگهداری میکند. سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری بین 5 تا 10 سال از آنها نگهداری میکند تا استقرار پیدا کنند. این طرح 4 ساله است و هرسال 250 میلیون درخت کاشته خواهد شد ولی در سالهای بعد این رقم بسیار بالاتر خواهد رفت.
مرادی افزود: همه عرصهها مشخص خواهد شد که کجا این درختان کاشت خواهد شد به عنوان مثال زراعت چوب استان خوزستان 290 هزار هکتار زراعت چوب خواهم کرد و عرصه را مشخص کردهایم و در اختیار آنها قرار دادهایم. هر نهاد عرصه خود را مشخص کردهاند. عرصه باغی که دست خود مردم است و قسمت جنگلی را هم مشخص کردهایم.
ظرفیت ایران بیش از یک میلیارد
مدیرکل دفتر آموزش، ترویج و مشارکتهای مردمی گفت: ظرفیت ایران بیشتر از سالی 250 میلیون درخت است و برای ایران به این عظمت چیزی نیست در سالهای 71 در سازمان منابه طبیعی 250 میلیون درخت هدف گذاری شد که 200 میلیون تولید شد. اما در دهه 90 این سهلانگاری در کاشت درخت از طرف دولت صورت گرفت.تا آن سالها دولتها خوب کار میکردند همه نقشه های هوایی در سازمان وجود دارد. یک میلیون 450 هکتار جنگلکاری موفق در هیرکانی داشته ایم ما 700 هزار هکتار جنگل کاری داشتهایم و قریب به 2 میلیون هکتار بیابان زدایی داشتهایم که تصاویر آنها است. در زاگرس و هیرکانی خود درختان سالانه میلیونها نهال به طبیعت هدیه میدهند. در ایام نوروز زیر درختان زاگرس بیش از 500 عدد نهال است.
وی ادامه داد: کشور چین 100 میلیارد نهال هدفگذاری کرد که 70 میلیارد نهال کاشته است، افغانستان 2 میلیارد درخت، پاکستان 14 میلیارد و عربستان 40 میلیارد درخت را هدف خود قرار دادهاند که رقم ما در مقابل آن بسیار کم است و توانایی ما بیشتر از این است.درختانی که در جنگلهای شمال کاشتهایم تبدیل به جنگل طبیعی شده است.
حفاظت بسیار مهم
مرادی افزود: سال 98 ،99 و 1400 اوج آتشسوزیها بوده است. از سال گذشته تا امسال 90 درصد کاهش آتشسوزی داشتهایم. غیر از جنگلکاری به سمت حفاظت هم رفتهایم، در سال 99 طول آتش در زاگرس جنوبی 40 کیلومتر بود سه ماه تمام زاگرس جنوبی میسوخت. توزیع امکانات، سازماندهی مردم و آموزش جوامع محلی در دستور کار قرار گرفت، مسئله حفاظت بسیار مهم است و ما با تمام توان آن را دنبال میکنیم.
درخت برای آب
وی گفت: طرح تعدیل کربن این است که باید کاهش کربن داشته باشیم، درخت کربن موجود در سوختها را میگیرد و به اکسیژن تبدیل میکند و باعث میشود سفرههای زیر زمینی آب به وجود بیاید و چشمه ایجاد شود مثل زاگرس، هر هکتار درخت در زاگرس 1000 متر مکعب آب ذخیره میکند. ما وقتی درخت میکاریم تولید آب خود را بالا میبریم که آبخیزداری بیولوژیک نام دارد.
مرادی در پایان افزود: نسبت به میانگین جهانی یک سوم فضای سبز داریم ما 1700 متر در هکتار برای هر نفر فضا داریم در حالیکه در دنیا 5100 متر فضا وجود دارد اگر بخواهیم به میانگین جهانی برسیم باید 20 میلیارد درخت بکاریم.در سال 89 در مجلس قانون داشته است که این سرانه0/17 درصد به 0/25 درصد برسانیم که دولت در دهه 90 دولت کوتاهی کرد و ما سعی میکنیم آن را جبران کنیم.
-
پنجشنبه ۹ آذر ۱۴۰۲ - ۰۹:۲۵:۰۴
-
۱۶ بازديد
-

-
عصر قم
لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/577595/