عصر قم

آخرين مطالب

مهر گزارش می دهد؛

حرم بانوی کرامت گنجینه‌ای از هنرهای اسلامی و تاریخی سیاسی

حرم بانوی کرامت گنجینه‌ای از هنرهای اسلامی و تاریخی
  بزرگنمايي:

عصر قم - قم-حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه(س) در قم علاوه بر اینکه بزرگترین پایگاه معنوی شیعهدر جهان محسوب می‌شود، مجموعه‌ای از جاذبه‌های معماری و تاریخی را نیز در خود جای داده است.

خبرگزاری مهر ، گروه استان‌ها حضرت فاطمه معصومه ( س) ، دختر گرامی موسی بن جعفر ( ع) در سال 201 هجری قمری و یک سال پس از ورود برادرش امام رضا ( ع) عزم خراسان کرد، اما در میان راه بیمار شد و به قم آمد.
قم همان زمان به دلیل حضور اشعریون، پناهگاه دوستداران آل محمد ( ص) به حساب می‌آمد و این انتخاب بی‌شک بدون دلیل نبود و اقامت ایشان به قم 17 روز بیشتر طول نکشید و بیماری موجب رحلتشان شد.
پس از دفن حضرت معصومه ( س) موسی بن خزرج سایبانی از بوریا بر فراز قبر شریفش قرار داد تا اینکه حضرت زینب فرزند امام جواد ( ع) در سال 256 هجری قمری اولین گنبد را بر فراز قبر شریف عمه بزرگوارش بنا کرد.
بنایی که این بانو برافراشت تا 376 هجری قمری که در تاریخ قم نگاشته شده، برجا بوده است و در اواسط قرن پنجم هجری امیر ابوالفضل، روضه منوره را تجدید بنا کرد و این بنا تا قرن ششم هجری و آغاز دوران صفویه برجا بوده است و در دوره صفویه حرم مطهر فاطمه معصومه (س) توسعه یافت و در قاجار نیز بر عمارت‌های آن از نظر کمی و کیفی افزوده شد.
این مرقد مطهر تا همین امروز هم قرارگاه عاشقان اهل بیت (ع) مانده و شیعیان و مسلمانان از هر نقطه دنیا برای زیارتش رنج سفر را به خود هموار می‌کنند.

عصر قم


پس از پیروزی انقلاب اسلامی طرح‌های مختلف توسعه کمی و کیفی حرم مطهر اجرا شده و این بارگاه را به یکی از باشکوه‌ترین بارگاه‌ها پس از حرم امام رضا (ع) تبدیل کرده است.
نخستین ضریح مرقد مطهر فاطمه معصومه (س) ساخته شاه طهماسب اول است. در شمال این ضریح دری چوبی برای ورود به مرقد داشت که در سال 1213 هجری قمری به دستور شاه فتحعلی شاه دری نفسی از طلا ساخته و با آن جایگزین شد و بعدها شاه طهماسب اول ضریحی دیگر از فولاد سفید و شفاف در اطراف ضریح پیشین حرم نصب کرد که این ضریح بعدها توسط فتحعلی شاه با نقره پوشانده شد.
گنبد حرم کریمه اهل بیت (س) نگینی بر تارک قم
گنبد حرم بانوی کرامت که چون نگینی بر تارک شهر قم می‌درخشد هم در جای خود داستان زیبایی دارد. اولین گنبدی که پس از سایبان حصیری موسی بن خزرج بر فراز قبر فاطمه معصومه بنا شد، قبه‌ای برجی شکل بود که به همت زینب دختر امام جواد ( ع) از مصالح آجر و سنگ و گچ در اواسط قرن سوم هجری ساخته شد و به مرور زمان و پس از دفن بعضی از بانوان علوی در جوار فاطمه معصومه ( س) دو گنبد دیگر در کنار گنبد اول ساخته شد.
این سه گنبد تا سال 447 هجری برقرار بودند تا اینکه در همان سال میر ابوالفضل عراقی وزیر طغرل کبیر به تشویق شیخ طوسی به جای آن سه گنبد، گنبد مرتفعی، آراسته به نقش‌های رنگ‌آمیزی و تزئینات آجری و کاشی بدون ایوان و حجره بنا نهاد، که تمام قبور سادات و آن بانوان را فرامی‌گرفت.
در سال 925 هجری قمری همین گنبد به همت شاه بیگی بیگم همسر شاه اسماعیل تجدید بنا و سطح خارجی گنبد با کاشی‌های معرق آراسته گردید و نهایتاً در سال 1218 هجری همزمان با سلطنت فتحعلی شاه قاجار گنبد با خشت‌هایی طلایی تزئین شد که تا سال 1379 شمسی باقی‌ماند و در سال 1380 به علت تخریب ظاهر گنبد طرح مرمت آن در دستور کار قرار گرفت که در سال 84 به پایان رسید.

عصر قم


حرم بانوی کرامت گنجینه‌ای از هنرهای اسلامی و تاریخی
امروز مجموعه حرم مطهر حضرت معصومه (س) علاوه بر در اختیار قرار دادن دنیایی از معنویت و زیبایی، یک گنجینه‌ای تاریخی برای شهر قم هم محسوب می‌شود. مجموعه بناهای قدیمی حرم حضرت معصومه (س) که امروز به ثبت ملی هم رسیده، از دیدگاه تاریخی و معماری اسلامی نکات بسیاری در خود نهفته دارد.
صحن عتیق که قدیمی‌ترین صحن حرم مطهر محسوب می‌شود، با ایوان طلا و سر در ساعتش شناخته می‌شود که در قرن دهم هجری دختر شاه اسماعیل صفوی این صحن را به شکل مربعی با سه ایوان در حرم مطهر حضرت معصومه (س) بنا کرد که بعدها فتحعلی شاه، ظاهر آن را تغییر داد و به شکل هشت ضلعی نامنظم درآورد.
صحن عتیق حرم مطهر کریمه اهل‌بیت (ع)، قدیمی‌ترین صحن حرم است و دارای 36 متر طول 35 متر عرض و هفت ایوان شامل چهار ایوان در جنوب و سه ایوان در شمال است که البته این صحن در گذشته به صورت دو صحن کوچک بوده و از زمان فتحعلی شاه قاجار به این شکل در آمده است.
در ضلع جنوبی این صحن ایوان طلا قرار دارد و ایوان‌های دو سوی آن در سه جانب دیگر شانزده بقعه از جمله مقابر دو پادشاه قاجار را در خود جای داده است.
در گذشته راه ورود به حرم مطهر از قسمت شمالی صحن عتیق بود که مدرسه فیضیه نیز در این قسمت قرار داشت و در ورودی آن سر در زیبایی به همراه یک ساعت قدیمی متعلق به دوره صفوی مشاهده می‌شد.
ضلع غربی این صحن به صحن مسجد اعظم راه دارد و در ضلع شرقی نیز راهرویی صحن عتیق را به صحن اتابکی متصل می‌کند که در سال‌های اخیر به تعداد این راهرو به منظور سهولت رفت‌وآمد زائران افزوده شده است.

عصر قم


شماری از مدفونین در حرم حضرت معصومه (س) از امام زادگان تا مراجع فقید تقلید
مدفونین حرم حضرت معصومه (س) یکی دیگر از جاذبه‌های این فضای معنوی به شمار می‌رود. زیر گنبد حضرت معصومه (س) 5 تن از امام زادگان و همراهان این بانو در سفر قم مدفون هستند.
گروه دیگر که در جوار حرم کریمه اهل بیت (س) آرمیده‌اند، علمای شیعه هستند؛ مشهورترین قبری که در اولین پرسش از خدام، به سوی آن راهنمایی می‌شوید، مزار آیت‌الله بروجردی است. سنگ قبر بزرگ و برجسته‌ای که در راهروی مسجد اعظم قم در کنار مسجد بالاسر، زیر گنبد زیبایی قرار دارد و افراد معمولاً در آنجا فاتحه و دعا می‌خوانند.
در مسجد بالاسر حرم، چند قبر قرار دارد که مزار استاد شهید مطهری، علامه طباطبایی، آیت‌الله بهاءالدینی، آیت‌الله عبدالکریم حائری مؤسس حوزه علمیه قم، آیت‌الله بهجت و بسیاری از مراجع تقلید و علمای شاخص قرار دارد.
در سمت صحن اتابک وسط حیاط، سنگ قبر مرتفع قطب‌الدین راوندی، از علمای شیعی قرن ششم قرار دارد و در حجره‌های صحن اتابک افراد مشهوری دفن هستند که از جمله می‌توان به پروین اعتصامی و شهید مفتح اشاره کرد و در یکی دیگر از حجره‌ها مزار شیخ فضل‌الله نوری قرار دارد.
چهار پادشاه از صفویان، دو پادشاه از قاجار، و همچنین تعدادی از شاهزادگان قاجار از جمله درباریانی هستند که در حرم حضرت معصومه ( س) دفن شده‌اند. شاه صفی، شاه عباس دوم، شاه سلیمان و شاه سلطان حسین پادشاهان صفوی در سمت جنوب غربی حرم و فتحعلی شاه قاجار و محمدشاه قاجار پادشاهان قاجار هم در ضلع شمالی صحن عتیق دفن شده‌اند.

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/435094/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دیدار آیت الله سیستانی با آیت الله جوادی آملی در نجف اشرف

درگیری حامد لک دروازه بان مس رفسنجان با مدافع خودی

حواشی بازی ذوب آهن و مس رفسنجان

حواشی بازی استقلال 0-0 چادرملو

حواشی بازی نفت آبادان و پیکان

برای جبران عقب‌ماندگی سرانه ورزشی قم نیازمند 57 هزار متر مربع زمین است

کارشناسی داوری بازی آلومینیوم و ملوان

حواشی بازی آلومینیوم و ملوان

کارشناسی داوری بازی فولاد و استقلال خوزستان

خلاصه بازی آتالانتا 2 - رم 1

کارشناسی داوری بازی استقلال و چادرملو

پنالتی دادن به روش پت و مت!

حواشی بازی فولاد و استقلال خوزستان

صحبت های تارتار درباره عملکرد کارتال و نقل و انتقالات پرسپولیس

صحبت های غلامحسین پیروانی درباره صعود فجر به لیگ برتر

حواشی بازی گل گهر و شمس آذر

اشک‌های پیمان یوسفی بعد از کادو جالب برنامه 1001

وضعیت استقلال با جباری از دیدگاه تارتار سرمربی گل گهر

ویدیو باشگاه استقلال برای پیوستن سیدورف

ساعات جدید فعالیت مدارس قم اعلام شد

شعرخوانی جالب جناب‌خان برای پیمان یوسفی

مهدی تارتار سرمربی گل گهر: اگر نکونام می ماند وضعیت استقلال از این بهتر بود

آخرین اخبار از نقل و انتقالات استقلال و پرسپولیس

ویدیویی جالب از پیمان یوسفی بعد از دیدار با ولز در جام جهانی

کادوی جالب جناب خان برای پیمان یوسفی و شوخی با کلمات قصار او در گزارش‌ها

آیت الله جوادی آملی با آیت‌الله سیستانی در نجف اشرف دیدار کرد

دستگیری قاچاقچی مواد خوراکی در قم

کلنگ‌زنی مدرسه 6 کلاسه در مجتمع کهک با همکاری خیرین

پلمب کارگاه تولید غیرمجاز سوسیس و کالباس با گوشت گراز!

خاطره پیمان یوسفی از تجربه لغو شدن گزارش بازی به دلیل سرقت از خانه او!

عصبانیت علی علیپور از تعویض شدن مقابل خیبر و لگد زدن به بطری آب معدنی

مشکلات عجیب هواداران پیش از آغاز بازی خیبر و پرسپولیس

حواشی بازی هوادار 1-1 سپاهان

کارشناسی داوری بازی هوادار 1-1 سپاهان

کارشناسی داوری بازی تراکتور و نساجی

حواشی جنجالی و باورنکردنی بازی خیبر و پرسپولیس

سعید اخباری سرمربی چادرملو: هفت هشت بازیکن استقلال آرزوی هر سرمربی هستند

شوخی جناب‌ خان با تیپ و استایل پیمان یوسفی؛ سلطان کت ایران هستی!

گل قیچی برگردون تماشایی و محشر سانتیاگو مونتیل در لیگ برتر آرژانتین

اظهارات خصمانه وزیرخارجه آمریکا علیه ایران

عیادت آیت الله سبحانی از آیت الله نوری همدانی + تصاویر

عیادت آیت الله سبحانی از آیت الله نوری همدانی + تصویر

صحبت های رضا کیانیان در مورد آیت الله بهشتی

دیدار حکیم و آیت الله جوادی آملی؛ رایزنی درباره چالش‌های امت اسلامی

دیدار و گفت‌وگو آیت‌الله جوادی آملی با آیت‌الله سیستانی در نجف اشرف

جزئیات گفتگوهای آیت‌الله جوادی آملی با آیت‌الله سیستانی در نجف + عکس

70 جلد کتاب درباره شهید رئیسی منتشر شده است

دیدار آیت‌الله جوادی آملی و آیت‌الله سیستانی؛ عزم بر هم‌افزایی بیشتر بین حوزه قم و نجف

ارتقای سرانه ورزشی قم نیازمند تأمین زمین و جذب سرمایه‌گذار است

برق خوری در یک دامداری قم