عصر قم

آخرين مطالب

مسیر پژوهش ایران به ایستگاه فناوری خواهد رسید؟ علمی

مسیر پژوهش ایران به ایستگاه فناوری خواهد رسید؟
  بزرگنمايي:

عصرقم- از اوایل قرن بیستم میلادی مفهوم «تحقیق و توسعه» (R&D) که در اروپا با نام «پژوهش و توسعه فناورانه» شناخته می‌شود، تبدیل به یک کلیدواژه جهانی در کشورهای صنعتی شد. نوآوری‌هایی که منجر به محصولات جدید و فرآیندهای جدید می‌شوند، معمولاْ ریشه در تحقیقات دارند و مسیر آن از ایده آزمایشگاهی شروع و به تولید در مقیاس بزرگ و  معرفی به بازار می‌رسد. اساس هر نوآوری، یک اختراع است و اختراعات از تحقیقات به‌دست می‌آیند. در اروپا، آمریکا و ژاپن مفهوم واحد تحقیق و توسعه، بخشی جدایی‌ناپذیر از برنامه‌ریزی اقتصادی دولت و بخش‌های صنعتی خصوصی بوده است.

در سال‌های اخیر موضوع پژوهش، فناوری و نوآوری در ایران مورد توجه قرار گرفته و سیاست‌گذاری‌هایی در این مسیر انجام شده است. با این حال؛ مسیر پژوهش به فناوری در کشور، حل مسائل و نیازهای کشور از طریق فناوری، با چالش‌هایی مواجه است.

برای واکاوی بیشتر این موضوع، جایگاه ایران را در برخی شاخص‌های مهم پژوهش و فناوری مورد بررسی قرار دادیم. 

 

آمار انتشار مقاله‌های علمی یا تولید علم

یکی از بخش‌های مهم حوزه پژوهش که در سال‌های اخیر سیاستمداران و مسئولان کشور توجه زیادی به آن داشته‌اند، آمار انتشار مقالات علمی است که از آن با عنوان «تولید علم» یاد می‌شود.

داده‌های مربوط به انتشارات علمی در دو پایگاه علمی بین‌المللی وب آو ساینس (WOS) و اسکوپوس در دسترس هستند. بر اساس آخرین آمار پایگاه WOS؛ ایران از نظر انتشارات علمی و تولید علم در جایگاه 16 جهان و اول منطقه قرار دارد.

مسیر پژوهش ایران به ایستگاه فناوری خواهد رسید؟

همچنین بررسی آخرین آمار پایگاه اسکوپوس نشان می‌دهد ایران رتبه 15 جهان و اول منطقه را از نظر انتشارات علمی به خود اختصاص داده است و رتبه جهانی انتشارات علمی ایران در پایگاه وب آو ساینس در سال 2021 یک رتبه نسبت به سال قبل کاهش داشته است.

مسیر پژوهش ایران به ایستگاه فناوری خواهد رسید؟

وضعیت کیفیت مقالات منتشر شده در ایران 

باید توجه داشت که اگرچه آمار انتشار سالانه مقالات یک کشور، می‌تواند حائز اهمیت باشد، ولی از آن مهم‌تر، توجه به کیفیت مقاله‌ها است. در دنیای علم، یکی از شاخص‌هایی که کیفیت انتشارات علمی و مقالات را مشخص می‌کند، تعداد استنادات مقالات است. منظور از استنادات مقالات آن است که یک مقاله علمی، پس از انتشار مورد توجه پژوهشگران دیگر قرار بگیرد و در مقالات خود به آن مقاله استناد کنند.

از آن‌جا که تعداد مقالات منتشر شده توسط پژوهشگران یک کشور و تعداد استنادات آن‌ها به تنهایی نمی‌تواند پیشرفت و کیفیت علمی را نشان دهند، در دنیای علم شاخصی به نام شاخص «اچ» (H-index) طراحی شده است که کمیت و کیفیت مقالات را همزمان مورد سنجش قرار می‌دهد.

بر اساس آخرین داده‌های پایگاه اسکوپوس (مربوط به اسفندماه 1400) شاخص H ایران، برابر 376 است و در جایگاه 40 جهان قرار دارد.

مسیر پژوهش ایران به ایستگاه فناوری خواهد رسید؟

همچنین در بین کشورهای منطقه نیز ایران از نظر شاخص H رتبه چهارم منطقه را به خود اختصاص می‌دهد و پس از رژیم اشغالگر قدس، ترکیه و عربستان سعودی قرار می‌گیرد.

مسیر پژوهش ایران به ایستگاه فناوری خواهد رسید؟

دیپلماسی علمی و همکاری‌های علمی بین‌المللی

در سال‌های اخیر سیاست‌گذاران به دیپلماسی علمی تاکید زیادی داشته‌اند و دستیابی به مرجعیت علمی و دیپلماسی علمی یکی از اولویت‌هایی است که وزارت علوم در دولت سیزدهم، تعریف کرده‌ است.

دیپلماسی علمی استفاده از ظرفیت همکاری‌های بین پژوهشگران کشورهای مختلف و مشارکت در حل مسائل علمی است. از طریق دیپلماسی علمی و مشارکت علمی پژوهشگران، گوناگونی دارد که می‌توان به افزایش تفاهم متقابل در طرفین همکار و کاهش فاصله بین پژوهشگران، کاهش هزینه‌های پژوهشی، افزایش مهارت و دانش پژوهشگران، افزایش حوزه‌های میان‌رشته‌ای، کم‌رنگ شدن مرزهای جغرافیایی در پدیدآوری دانش و نگارش آثار علمی و ... رسید. همچنین بررسی‌ها نشان داده است که تحقیقاتی که با همکاری بین‌المللی انجام می‌شوند، کیفیت بهتری دارند، رویت‌پذیری آن‌ها بیشتر است و استنادهای بیشتری نیز دریافت می‌کنند.

بررسی آخرین آمار از وضعیت ایران از نظر همکاری‌های علمی بین‌المللی در پایگاه وب آو ساینس نشان می‌دهد که پژوهشگران ایرانی در سال 2021 میلادی، 24 هزار و 456 اثر را با همکاری پژوهشگران کشورهای دیگر منتشر کرده‌اند و می‌توان گفت که میزان همکاری علمی بین‌المللی ایران 39.10 درصد است و بیشترین همکاری علمی پژوهشگران ایرانی، به ترتیب با آمریکا، چین و کانادا بوده است.

مسیر پژوهش ایران به ایستگاه فناوری خواهد رسید؟

ثبت اختراع یا پتنت

در مسیر پژوهش تا فناوری، یکی از بخش‌های مهم که می‌تواند نشان‌دهنده جایگاه تحقیق و توسعه در کشورها باشد، تعداد «ثبت اختراع یا پتنت» است. تعداد پروانه‌های ثبت اختراع، علاوه بر قدرت علمی و فناوری کشورها، توان صنعتی آن‌ها را نیز نشان می‌دهد.

سازمان جهانی مالکیت فکری «WIPO» به طور سالانه گزارشی از اظهارنامه‌های ثبت اختراع در کشورها را منتشر می‌کند. پروانه ثبت اختراع؛ مجموعه‌ای از حقوق انحصاری است که قانون برای کاربرد و اختراعات نو به افراد می‌دهد و این حق برای مدت زمان محدود بهره‌برداری تجاری از اختراع است.

بر اساس گزارش «سازمان جهانی مالکیت فکری» در سال 2021 درباره تعداد اظهارنامه‌های ثبت اختراع شرکت‌ها در سال 2020 میلادی؛ ایران جایگاه 20 را در میان 137 کشور جهان دارد.

این گزارش نشان می‌دهد که در سال 2020 میلادی ایرانی‌ها 11 هزار و 520 اظهارنامه ثبت کرده‌اند که 11 هزار و 396 اثر از آن‌ها در دفترهای ایرانی ثبت اختراع و 154 اثر از آن‌ها در دفترهای کشورهای دیگر ثبت شده‌اند. همچنین 634 اظهارنامه‌ای که در ایران ثبت شده‌اند، مخترعانی داشته‌اند که ساکن ایران نبوده‌اند.

بر اساس این گزارش؛ ایران از نظر ثبت اظهارنامه اختراع رتبه دوم را در میان کشورهای منطقه دارد.

مسیر پژوهش ایران به ایستگاه فناوری خواهد رسید؟

شاخص جهانی نوآوری

در حوزه فناوری شاخص‌های زیادی که نشان‌دهنده وضعیت کشورها از نظر فناوری باشند، وجود ندارد و پژوهشگران حوزه سنجش علم و فناوری، به دنبال طراحی شاخص‌هایی در این زمینه هستند. یکی از شاخص‌های کلیدی در رشد و توسعه کشورها، نوآوری است و یکی از گزارش‌های جهانی که با استفاده از شاخص‌ها و معیارهای متفاوت، وضعیت نوآوری در کشورها را مورد بررسی و مقایسه قرار می‌دهد، «شاخص جهانی نوآوری» است.

در گزارش شاخص جهانی نوآوری یا Global Innovation Index-GII فضای نوآوری و برون‌دادهای خلاق کشورها پایش و ارزیابی می‌شود. در شاخص جهانی نوآوری بیش از 80 سنجه که در 21 شاخص و 7 بُعد تقسیم‌بندی می‌شوند، مورد بررسی قرار  می‌گیرند. 7 بُعد کلیدی این گزارش در مورد «نهادسازی»، «سرمایه انسانی و پژوهش»، «زیرساخت»، «پیشرفتگی بازار»، «پیچیدگی کسب‌وکار»، «برون‌داد دانش و فناوری» و «آثار خلاقانه» است. این گزارش به صورت سالانه توسط سازمان جهانی مالکیت فکری (WIPO) و با همکاری دانشگاه آمریکایی « Cornel» و موسسه فرانسوی« INSEAD» منتشر می‌شود.

بر اساس گزارش شاخص جهانی نوآوری در سال 2022 میلادی؛ ایران در جایگاه 53 جهان قرار گرفته است. در این گزارش 132 کشور ارزیابی و رتبه‌بندی شده‌اند. بررسی این گزارش نشان می‌دهند که جایگاه ایران در سنجه‌های بُعد «نهادسازی» پایین‌تر از دیگر ابعاد است و در بُعدهایی مانند پیشرفتگی بازار، آثار خلاقانه و برون‌داد دانش و فناوری، بهتر از دیگر ابعاد است.

مسیر پژوهش ایران به ایستگاه فناوری خواهد رسید؟

تحلیل سامانه نِما ایرانداک در خصوص گزارش شاخص جهانی نوآوری در سال 2022 این است که جایگاه ایران در سنجه‌هایی که به علم و پژوهش پیوند دارند، بهتر از سنجه‌های وابسته به فضای کسب‌وکار و قانون‌گذاری است. همچنین روند جایگاه ایران در ابعاد مختلف نشان می‌دهد که پیشرفت ایران در سال‌های گذشته، در دو بعد پیشرفتگی بازار و آثار خلاقانه، چشم‌گیر بوده است. بهترین رتبه‌های ایران در سنجه «اظهارنامه‌های ثبت علائم تجاری» و پایین‌ترین رتبه‌ها نیز در سنجه «کیفیت قانون‌گذاری» بوده است.

بر اساس گزارش شاخص جهانی نوآوری در سال 2022؛ ایران در میان کشورهای منطقه رتبه ششم را پس از کشورهای رژیم اشغال‌گر قدس، امارات متحده عربی، ترکیه، عربستان سعودی و قطر دارد. پنج کشور برتر جهان در این گزارش، سوئیس، آمریکا، سوئد، انگلستان و هلند هستند.

مسیر پژوهش ایران به ایستگاه فناوری خواهد رسید؟

سهم تحقیق و توسعه از تولید ناخالص داخلی

یکی از شاخص‌های مهم برای رصد وضعیت حمایت از پژوهش و فناوری، تقویت آن و ایجاد نظام‌هایی برای پشتیبانی از آن سهم تحقیق و توسعه از تولید ناخالص داخلی (GDP) است.

براساس داده‌های وب‌سایت Statista در سال 2022، مقایسه سهم بودجه تحقیق و توسعه (R&D) کشورها از تولید ناخالص داخلی (GDP) نشان می‌دهد که رژیم اشغالگر قدس با 4.8 درصد از تولید ناخالص داخلی، بیشترین هزینه را صرف تحقیق و توسعه می‌کند و پس از آن کشورهای کره جنوبی، سوئیس، آلمان و سوئد، پنج کشور اول از نظر هزینه تحقیق و توسعه از تولید ناخالص داخلی هستند.

مسیر پژوهش ایران به ایستگاه فناوری خواهد رسید؟

در سیاست‌های کلی علم و فناوری و اسناد بالادستی موجود در ایران، بر افزایش بودجه تحقیق و پژوهش تاکید شده و عنوان شده که بودجه این بخش تا پایان سال 1404، به حداقل چهار درصد تولید ناخالص داخلی برسد و سهم بودجه تحقیق و توسعه در بخش دولتی نیز معادل دو درصد پیش‌بینی شده است. همچنین در قانون برنامه ششم توسعه نیز میزان این شاخص برای پایان سال برنامه ششم توسعه؛ یعنی سال 1400، معادل 1.5 درصد هدف‌گذاری شده است.

عملکرد شاخص اعتبارات تحقیق و توسعه در سال‌های مختلف، تغییرات سینوسی داشته و از 0.54 درصد در سال 1394 به 0.42 درصد در سال 1401 رسیده است. بالاترین میزان این شاخص در سال 1396 و میزان 0.75 درصد بوده است.

با وجود تاکید بسیار بر افزایش سهم تحقیق و توسعه از GDP، آمارها حاکی از این است که در ایران، این سهم تقریباً نیم درصد است.

مسیر پژوهش ایران به ایستگاه فناوری خواهد رسید؟

به گزارش ایسنا، در سال‌های اخیر، مسئولین و سیاست‌گذاران به موضوع نیازمحور و مسئله‌محور شدن پژوهش‌های تاکید زیادی می‌کنند و اصرار بر این دارند که پژوهش‌ها باید بر اساس یک نیاز واقعی در کشور انجام شوند و تلویحاْ عنوان می‌شود که تحقیقاتی که کاربردی در فضای بیرون از دانشگاه و موسسه پژوهشی ندارند، بی‌فایده هستند.

بررسی‌های شاخص‌های مختلف که در این گزارش به تعداد اندکی از آن‌ها اشاره شده است؛ نشان می‌دهد که پژوهشگران ایرانی علی‌رغم محدودیت‌هایی که داشته‌اند، در بخش تحقیقات، بسیار خوش درخشیده‌اند و آمار تعداد انتشارات و استنادات مقالات گویای این وضعیت است ولی رسیدن به فناوری و توسعه با چالش‌هایی همراه بوده و در این بخش مشکلاتی وجود درد.

رسیدن به فناوری از راه تحقیق و پژوهش، محرک مهمی برای رشد اقتصادی است و اهمیت ارائه دستاوردهای پژوهشی به جامعه و صنعت نیز بر هیچ‌کسی پوشیده نیست. برای رسیدن به رشد اقتصادی نیازمند این هستیم که پژوهش به مرحله کاربرد و فناوری برسد؛ ولی توجه به این نکته نیز ضروری است که بخش دولتی و بخش خصوصی نیز باید سهم خود را به پژوهشگران و تحقیق و توسعه کشور بپردازند و هدایت و حمایت از پژوهش‌ها، بر عهده سیاست‌گذاران و مسئولین است ولی به نظر می‌رسد که سیاست‌گذاران به جای آن‌که به دنبال راهی برای پرداخت بدهی‌های خود به بخش تحقیق و توسعه کشور باشند، راه پیدا کردن مشتری را به پژوهشگران نشان می‌دهند. 

تحقیق و توسعه نیازمند، حمایت و سرمایه‌گذاری است. تاکنون نیز بسیاری از پژوهشگران با دست خالی و برخی با پرداخت هزینه‌های تحقیق از جیب خودشان، افتخارات بزرگی به دست آورده‌اند. با توجه به این‌که در سال‌های اخیر هزینه‌های انجام پژوهش، تجهیز آزمایشگاه‌ها و تعمیر و نگهداری بسیاری از دستگاه‌ها افزایش چشم‌گیری داشته‌اند، بی‌شک بدون حمایت ویژه از بخش پژوهش و فناوری، نه تنها مسیر دستیابی به فناوری هموارتر نمی‌شود، بلکه با توجه به سرمایه‌گذاری‌های هنگفتی که دیگر کشورهای منطقه مانند عربستان در این بخش داشته‌اند، بیم این وجود دارد که رتبه‌های علمی بین‌المللی که با خون دل پژوهشگران و محققان کشور به دست آمده نیز از دست برود. 

شورای ملی علم و فناوری کاخ سفید ایالات متحده آمریکا در فوریه 2022 (بهمن‌ماه 1400)، در گزارشی فهرستی از فناوری‌های حیاتی و نوظهور را اعلام کرد. حوزه‌های فناورانه «محاسبات پیشرفته»، «مواد مهندسی پیشرفته»، «فناوری‌های پیشرفته موتور توربین گازی»، «هوش مصنوعی»، «سیستم‌ها خودمختار و رباتیک»، «انرژی هدایت‌شده»، «فناوری‌های اقتصادی»، «تولید و ذخیره انرژی‌های تجدیدپذیر»، «هایپرسونیک»، «فناوری‌های اطلاعات کوانتوم» و «فناوری‌ها و سیستم‌های فضایی»؛ نمونه‌هایی از این فناوری‌های حیاتی و نوظهور هستند. 

به نظر می‌رسد مشکلاتی که در حوزه پیوند پژوهش و فناوری در کشور وجود دارد، از جمله کمبود بودجه‌ و نحوه تامین مالی پژوهش و فناوری، ناشی از سیاست‌گذاری‌های نادرست در این حوزه است. بر همین اساس ضروری است سیاست‌گذاران و مسئولین حوزه پژوهش و فناوری در کنار حمایت‌های ویژه مالی و معنوی، با برنامه‌ریزی و اولویت‌بندی صحیح، حوزه‌های تحقیقاتی و فناورانه مورد نیاز در کشور را که به حل مسائل و گسترده شدن مرزهای دانش در این سرزمین کمک می‌کند، ابلاغ کنند تا هم از هدر رفت منابع جلوگیری شود و هم شاهد دستیابی پژوهشگران به جایگاه‌های مختلف علمی و  فناورانه باشیم.

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/370558/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کشف ماده مخدر از نوع تریاک در محور تهران قم

نگرانی از انباشت 20 میلیون تن پسماند ساختمانی در قم

استان قم ظرفیت خوبی در حوزه ورزش دارد

قم رکوردار آلودگی هوا / شاخص کیفی 19 شهر سالم و پاک ثبت شد

واکنش سازمان ثبت احوال به حذف نام پدر از کارت هوشمند ملی

‌زبان فارسی‌ را مدیون زبان متعادل سعدی هستیم

مهارت آموزی ورزشی 18 هزار دانش آموز مقطع ابتدایی در قم

تلفات بارندگی و سیل در پاکستان به حدود 100 تن رسید

پیدا شدن پیکر بی جان 2 جوان در این استان

تهران صاحب آرامستان جدید در این دو منطقه می شود

به مناسبت روز بزرگداشت شاعر و نویسنده بزرگ قرن هفتم، سعدی شیرازی

به بهانه اول اردیبهشت یادروز سعدی شاعر بلند آوازه ایران و جهان‌

به دنیا دل مبند ای دل به فکر توشه ره باش ‏

دستور استاندار قم برای رسیدگی به مشکلات تیم‌های ورزشی

ضرورت حل مشکل کمبود سرانه کتابخانه‌های عمومی قم

جمعیت زیرپوشش تامین اجتماعی قم به 848 هزار و 381 نفر رسید

20 میلیون تن پسماند ساختمانی در قم انباشت شده‌است

زنگ هفته سلامت در قم نواخته شد

جمع آوری روزانه 700 تن زباله و پسماند خانگی در قم

امدادرسانی‌ نیروهای بسیج و سپاه در مناطق سیل‌زده سیستان و بلوچستان

فیلمی از لحظه انفجار مغازه عطرفروشی

حمله شرور قمه‌به دست به خودروی پلیس

امدادرسانی 112 روستا در سیستان و بلوچستان

‏ویدئویی از سرقت با خونسردی کامل و بدون ماسک از پارکینگ و انباری یک مجتمع

قتل راننده تاکسی ترکیه‌ای به دست مسافر ایرانی

هشدار فعالیت سامانه بارشی تا روز دوشنبه در چند استان

انتصاب سرپرست جدید موسسه آموزشی علوم وفنون کیش

اعلام برنامه های هفته سلامت در نشست رییس مرکزتوسعه سلامت با خبرنگاران

ساخت و ساز در کیش باید الگوی صنعت ساختمان سازی در کشور باشد

انتقاد شدید روحانی مشهور از گرانی کمرشکن

بنیاد شهید تا پایان فروردین 1403 ، حدود 2 هزار میلیارد تومان به بیمه دی بدهی دارد

در دیدار رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران با مدیران ارشد بیمه دی مطرح شد؛ بیمه دی موجب رضایتمندی خانواده‌‌ی بزرگ ایثار و شهادت و مایه‌ی آبرومندی در دولت گردید

طلبِ عشق زهر بی سروپایی نکُنیم….!

بزرگداشت شاعری که پیشانی زبان پارسی است/ گوته تا شجریان از «سعدی» اعتبار گرفتند

◄ افزایش 20 درصدی رسیدگی به تخلفات حمل و نقل جاده ای استان قم

روزانه 700 تن پسماند شهری در قم تولید می‌شود

ضرورت حل مشکل کمبود سرانه کتابخانه های عمومی قم

رشد 70 درصدی ساخت کلاس درس در قم

امدادگران آمریکایی در حال آزمایش لباس های جت گرانشی

گروگان‌گیری دختر 16 ساله در تهران

مشاهده 4 قلاده خرس قهوه‌ای در منطقه حفاظت شده اشترانکوه

ارسال مواد غذایی به سیل‌زدگان سیستان‌وبلوچستان توسط نیروی هوایی ارتش

هشدار وزارت بهداشت به مادران باردار درباره زایمان تقویمی

تصاویری از خسارت سیل امارات

نشست هم اندیشی با تشکل‌های ایثارگر استان کرمانشاه

ماجرای گروگان گیری دختر 16 ساله در تهران

زمان دقیق افزایش حقوق بازنشستگان 1403 اعلام شد

قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز 1 اردیبهشت 1403

یک اردیبهشت سالروز درگذشت شاعر و نویسنده ممتازِ معاصر، ملک‌الشعرا بهار

تجهیز40 هزار هکتار اراضی خراسان جنوبی به سامانه‌ نوین آبیاری