عصر قم

آخرين مطالب

ورود حوزه به عرصه هوش مصنوعی، کنکاش فقهی یا کاربرد؟ علمی

ورود حوزه به عرصه هوش مصنوعی، کنکاش فقهی یا کاربرد؟
  بزرگنمايي:

عصرقم- محمدرضا قاسمی افزود: دانش‌های مختلفی مانند فلسفه، زبان‌شناسی، فیزیولوژی، تئوری کنترل و احتمالات از ریشه‌های دانش هوش مصنوعی به شمار می‌روند و همچنین بسیاری از علوم و صنایع از مزایا و کاربردهای هوش مصنوعی بهره­‌مند می‌شوند.

وی بیان کرد: هوش مصنوعی مزایای فراوانی از جمله کاهش خطای انسانی، ریسک پذیری بالا، همیشه در دسترس بودن و سرعت تصمیم‌گیری دارد و در واقع می‌­تواند به عنوان دستیار در کنار افراد متخصص ایفای نقش کند.

معایب هوش مصنوعی

دبیر ستاد راهبری فناوری‌های هوشمند حوزه علمیه بابیان اینکه هزینه بالای تولید و اینکه شاید بحث‌های احساسی را فعلاً نتوانیم از این ماشین انتظار داشته باشیم از جمله معایب سیستم‌های مبتنی بر هوش مصنوعی است، گفت: از جمله مهم‌ترین شاخه­‌هایی که هوش مصنوعی در آن فعال است بحث یادگیری ماشین، استدلال ورزی هوشمند، شبکه عصبی، رباتیک، سیستم‌های خبره و پردازش زبان طبیعی است.

وی اظهار کرد: واژه فناوری‌های هوشمند را می‌توان به فناوری‌هایی اطلاق نمود که به نحوی دارای خود نظارتی هستند، این فناوری‌ها بسته به طراحی آن‌ها می‌توانند دریافتی از شرایط داشته باشند، محیط اطراف خود را بالنسبه تحلیل کنند و در واقع مانند یک دستیار توانمند به کمک بشر بیایند البته لازم به ذکر است بخش مهمی از فناوری‌های هوشمند ریشه در مباحث مرتبط با هوش مصنوعی دارد.

قاسمی افزود: امروزه با گسترش فنّاوری و ابزارها، همچنین گستردگی نیازهای بشری در جوامع جهانی، کشورها به دلیل مزایای فناوری‌های هوشمند با سرعت زیادی به سمت استفاده از آن‌ها حرکت می‌کنند. البته هوش مصنوعی خود به تنهایی دارای جایگاه ویژه‌ای در این فناوری‌ها است به نحوی که برخی کشورهای حاشیه خلیج فارس برای افزایش تمرکز و تخصیص سرمایه‌های کلان در عرصه هوش مصنوعی وزارت خانه مختص این امر تأسیس نموده‌اند.

مسئله هوش مصنوعی مسئله اقتدار و امنیت ملی است

وی اضافه کرد: می‌توان نتیجه گرفت که امروزه مساله هوش مصنوعی صرفا به عنوان یک بحث دانشی یا صنعت نیست بلکه هوش مصنوعی با موضوعاتی راهبردی مانند اقتدار و امنیت ملی مرتبط شده است و به تعبیر رهبر معظم انقلاب در مدیریت آینده جهان نقش ایفا می‌کند؛ لذا کشور ما و همچنین حوزه علمیه به علت توانمندی‌ها و جایگاهی که فناوری‌های هوشمند علی‌الخصوص هوش مصنوعی دارد نمی‌تواند به این فناوری‌ها بی‌تفاوت باشد.

دبیر ستاد راهبری فناوری‌های هوشمند حوزه علمیه عنوان کرد: برای اینکه بتوانیم به خوبی و البته به اختصار توصیف کنیم که حوزه علمیه در این زمینه‌ها چه نوع فعالیت‌هایی می‌تواند داشته باشد بایستی ابتدا نگاهی داشته باشیم به مأموریت‌های اصلی و نقش آفرینی‌هایی که حوزه علمیه در عرصه سیاست، اجتماع، اقتصاد و سایر ابعاد زندگی جامعه باید داشته باشد.

ماموریت حوزه‌های علمیه در هوش مصنوعی چیست؟

وی افزود: در واقع حوزه‌های علمیه مأموریت خود را در استخراج و تبیین نگاه و احکام دینی و همچنین استنباط حکم یا رویکرد شرع مقدس در خصوص چالش‌ها و مسائل روز تعریف می‌کند همچنین ارائه خط مشی‌های کلی در زمینه‌های کلان سیاسی و راهبردی از وظایف بنیادین حوزه‌های علمیه در تعامل با نظام مقدس جمهوری اسلامی است.

قاسمی بیان کرد: در این حیطه باید در نظر داشت که طرح مباحث مرتبط با فناوری‌های هوشمند و اشباع جوامع از تولیدات فنی این فناوری‌ها گستره‌ای از پیامدهای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و ... را با انبوهی از ریزمسائل در پی دارد. حوزه علمیه خود را متکفل می‌داند که به عنوان مثال در زمینه هوش مصنوعی با شناخت دقیق آن به مثابه یک موضوع و رهگیری ریشه‌های تمدنی و فلسفی ای که در ظهور و بروز چنین فناوری‌هایی دخیل بوده‌اند به تبیین مبانی فقهی، فلسفی اخلاقی و... پرداخته و از این طریق به نظام اسلامی یاری برساند.

وی ادامه داد: همچنین در عرصه‌های اجتماعی حوزه علمیه در رشد و بالندگی مردم عصر خود نقش‌های مهمی دارد که در موضوع مورد بحث ما، لازم است با شناخت کافی از ماهیت این فناوری‌ها به نقش آفرینی در حیطه‌های تخصصی خود در راستای هدایت جامعه به سمت جامعه آرمانی فعالیت نماید.

دبیر ستاد راهبری فناوری‌های هوشمند حوزه علمیه عنوان کرد: از طرفی فعالیت‌های حوزه علمیه متوقف بر این موارد نیست، با نگاهی درون سازمانی می‌توان گفت حوزه علمیه بنا دارد برای افزایش بهره‌وری و استفاده از مزایای فناوری‌های هوشمند، زمینه‌های استفاده بهینه از این فناوری‌ها را در علوم انسانی و اسلامی گسترش دهد.

وی بیان کرد: در این مقولات با دوراندیشی و هدایت مؤثری که علمای دین و مراجع عظام تقلید در حمایت از چنین حرکت‌هایی داشته‌اند تاکنون نیز فعالیت‌های شایان توجهی صورت گرفته است که ستاد راهبری فناوری‌های هوشمند خود یکی از محصول‌های این نگاه راهبردی حوزه علمیه است.

قاسمی در رابطه با ستاد راهبری فناوری‌های هوشمند حوزه‌های علمیه گفت: ستاد راهبری فناوری‌های هوشمند به دستور مدیر حوزه‌های علمیه آیت‌الله اعرافی و با حضور و حمایت اعضای حقیقی و حقوقی مؤثر و مرتبط با این موضوع در لایه حوزه، دانشگاه و حاکمیت از ابتدای سال 1400 آغاز به فعالیت نموده است.

وی ادامه داد: این ستاد همان‌گونه که از نامش پیداست در زمینه‌ راهبری فضای کلان فناوری‌های هوشمند در حوزه‌های علمیه به ویژه کاربرد این فناوری‌ها در بحث علوم اسلامی فعالیت می‌کند؛ اما در واقع به تبع رسالت‌هایی که حوزه علمیه در بازسازی تمدن نوین اسلامی دارد استفاده این نهاد از فناوری‌های هوشمند فقط معطوف به علوم انسانی و اسلامی نمی‌شود بلکه در مسائل کلان‌تری هم ما می‌توانیم این رسالت را تعریف کنیم.

دبیر ستاد راهبری فناوری‌های هوشمند حوزه علمیه بیان کرد: ما باید در بحث تمدن نوین اسلامی و حرکت به سمت آن دو گام مهم را برداریم اول استکشاف نظام مسائل تمدن نوین اسلامی از دین مبین اسلام و دیگری نفوذ و جاری ساختن این معارف در همه  عرصه‌های زندگی فردی و اجتماعی.

وی عنوان کرد: در این دو گام مهم ستاد وظایف و اهداف خود را به این شکل تعریف می‌کند که با راهبری مناسب موجب گردد که فناوری‌های هوشمند در خدمت تمدن نوین اسلامی استفاده شود همچنین مواجهه فعالی در استفاده از این فناوری‌ها در مقابل کشورهای غربی و کسانی که به هر دلیلی با اسلام و انقلاب اسلامی زاویه دارند داشته باشیم.

وی اضافه کرد: به لطف خدا با جدی‌تر شدن این جریان حمایت‌ها و تاییدات علما و مراجع عظام تقلید نیز که بر لزوم چنین حرکت‌هایی تأکید داشتند قوت بیشتری گرفت و نقشی مؤثر در پیشروی حوزه علمیه در این مسیر داشت؛ لذا تاکنون این ستاد با عنایت‌های آیت‌الله اعرافی و همچنین همراهی نخبگان و اندیشمندان چه در عرصه علوم نظری و چه در زمینه‌های فنی این حوزه‌ها توانسته است اقدامات مؤثری را به فراخور ظرفیت‌ها در اضلاع علمی، راهبردی، گفتمان سازی و فنی به منصه ظهور برساند.

وی بیان کرد: این ستاد در زمینه فناوری‌های هوشمند و البته با محوریت مقوله هوش مصنوعی در ضلع علمی توانسته است به سهم خود فضای تفکر، گفت‌وگو و تبادل نظر در زمینه مبانی این علوم در عناوینی همچون فلسفه، فقه و اخلاق فناوری‌های هوشمند را گسترش شایان توجهی دهد که در این خصوص می‌توان به برگزاری مناظره‌ها، سلسله نشست های تخصصی، عصرانه‌های فناوری‌های هوشمند و حمایت از پژوهشگران در زمینه تدوین کتب و مقالات مرتبط و ... اشاره کرد.

قاسمی گفت: در ضلع راهبردی می‌توان به نقش آفرینی ستاد در پیگیری کلان سیاست‌ها و رویکردهای مدیریتی اشاره کرد که مواردی همچون برگزاری نشست های بررسی نقشه راه کلان هوش مصنوعی، اعلام نظر در خصوص اسناد راهبردی حوزه فناوری‌های هوشمند در سطح حاکمیت و همچنین اسناد درون حوزوی و امثالهم را شامل می‌شود.

وی اظهار کرد: در ضلع فنی ما در صدد بوده‌ایم که با اقدامات حمایتی و تسهیل گری و همچنین تمرکز بر روی ظرفیت‌ها؛ فضای کاربست هوش مصنوعی با رویکرد بومی سازی این فناوری‌ها در حوزه علمیه و نیز مراکز مرتبط با علوم اسلامی بیش از پیش رونق گیرد که به عنوان مثال در این حیطه می‌توان به جلب حمایت‌ از نهادهای حاکمیتی و خیرین برای کلان پروژه هوش مصنوعی و علوم اسلامی (ناصرِ جامعِ فقیه) و حمایت از هسته‌های نوپا و خلاق فنی در حوزه علوم اسلامی و محصولات آنان و مواردی از این قبیل اشاره کرد.

وی اضافه کرد: در ضلع گفتمان سازی تلاش کرده‌ایم که به منظور گسترش گفتمان و جریان توجه به فناوری‌های هوشمند، حرکت‌های خوبی را در جهت شبکه سازی نخبگانی و اقدامات رسانه‌ای رقم بزنیم که برگزاری گردهمایی فعالان حوزه هوش مصنوعی و علوم اسلامی، ایجاد درگاه حمایتی و شتاب دهی آی تی ستاد، راه اندازی پایگاه خبری تحلیلی فناوری‌های هوشمند و ایجاد نهضت‌های اخذ مصاحبه از نخبگان در قالب پرونده هوش مصنوعی و علوم اسلامی و ... از این دسته اقدامات هستند.

دبیر ستاد راهبری فناوری‌های هوشمند حوزه علمیه یادآور شد: ما امیدواریم با همراهی نخبگان و حمایت افراد شاخص و دستگاه‌های مرتبط، در آینده نیز بتوانیم در راستای دستیابی به اهداف و چشم اندازها؛ اقدامات ستادی خود را ادامه داده و همچنین بعضی از آن‌ها را به منظور افزایش ثمردهی تحت قالب‌ها و رویکردهای جدید و کارآمدتری همچون هیئت اندیشه‌ورز فناوری‌های هوشمند با کارگروه‌هایی تخصصی از جمله کارگروه‌های راهبردی، محتوایی، فنی و رسانه‌ای و... پیگیری نماییم.

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/362457/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

غیبت قهرمان جهان و رامین طاهری در اهواز

ادعای ستاره سابق لیورپول درمورد جانشین کلوپ

مدیرعامل مس: مشخص شد مشکل ما بازیکنان نبودند

رکورد سنگین‌ترین مشت جهان شکسته شد

عبدولی در فینال جام تختی؛ هدایت به محمودی رسید

پوچتینو: در چلسی فقط من نباید خودم را ثابت کنم

هدیه به حسینی قبل از پرسپولیس

تشکیل جلسه در مازندران درخصوص ضرب‌وشتم داور کشتی

آلگری: اول صعود به چمپیونزلیگ، بعد قهرمانی جام حذفی

پوستکوگلو: نمی‌خواهیم اجازه بدهیم آرسنال قهرمان شود

آغاز بازی های انتقامی پرسپولیس و اوسمار

راز لگد تاریخی کلینزمن؛ مقابل تراپاتونی گریه کردم!

خیز آنچلوتی برای تاریخ‌سازی در باشگاه رئال

پیشنهاد وزارت ورزش برای تعیین مدیریت پرسپولیس و استقلال

تناقض سازمان‌ لیگ و سردرگمی تیم‌ها

مراسم گرامی داشت مقام آیت‌الله ترابی برگزار شد

آیت الله علوی بروجردی: روحانیت در عصر آیت‌الله بروجردی، با سازمان‌دهی ایشان به اوج رسید/ ایشان معتقد بودند ما برای دنیا حرف داریم

یادنامه‌ای از تشییع با شکوه پیکر آیت الله مهمان‌نواز

مراسم تشییع همسر شهید آیت الله سید مصطفی خمینی شنبه برگزار می شود

پیام های تسلیت در پی درگذشت همسر شهید آیت الله سید مصطفی خمینی

تقدیر آیت‌الله مکارم‌شیرازی از اقدامات فراجا در مسئله حجاب

آیت الله علم الهدی: میدان‌داری مردم و دولت، پیش نیاز تحول فرهنگی است

آیت‌الله درچه‌ای از آخرین فروغ‌های حوزه کهن اصفهان بود

آیت الله خاتمی: در مساله عفاف و حجاب دوقطبی ساخته نشود

پیام تسلیت آیت الله نریمانی در پی درگذشت ماموستا ملااحمد فخری

بخشی از کتاب/ چون که او گل من است

اگر بعد از خوردن بستنی سرفه می‌کنید ممکن است به این بیماری دچار باشید

علت خستگی صبحگاهی و گرفتگی عضلات در بدن

مهم ترین دلایل خواب آلودگی در فصل بهار

بایدها و نبایدهای حجامت برای بانوان

تدابیر پیشگیری از خواب آلودگی بهاری

چه عواملی باعث بیرون زدگی دیسک کمر می شود؟

سالم‌ترین و بدترین ظروف برای پخت و پز/ استفاده از ظروف چدنی برای این افراد مشکل‌ساز می‌شود

شناسایی 3 نوع سرطان با یک قطره خون

لزوم کنترل سرعت خودرو‌ها در بزرگراه خلیج فارس و آیت الله هاشمی رفسنجانی بم

بعضی از رنج ها‌‌‌‌‌‌‌ را نمیشه حل کرد!

داستانک/ انسان های بازنده

بارش پراکنده باران در ارتفاعات قم

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی: عدالت آزمونی در سازمان سنجش محقق شده است

پیامدهای تعطیل شدن روز پنجشنبه

رقابت پرمتقاضی‌ترین رشته‌های کنکور آغاز شد

دستگیری 4 نفر سر جلسه کنکور

داستان عجیب گم شدن حلقه ازدواج

وعده حل مشکل کمبود ناوگان جاده‌ای اربعین 1403 با واردات

به کار گیری منشی های خانم در ادارات کرمانشاه ممنوع شد

خبر خوش رئیس سازمان سنجش برای بازماندگان از کنکور به خاطر سیل

ماجرای قمه‌کشی در ارومیه

مناسبت روز/ جمعه، 7 اردیبهشت‌ماه

اینفوگرافی/ 6 نشانه پنهان ابتلا به فرسودگی شغلی

تاثیر اختلال در دستگاه گوارش روی ریزش مو