عصر قم

آخرين مطالب

توهم کنترل، علّت کاهش روش‌های مقابله مبتلایان کرونا علمی

توهم کنترل، علّت کاهش روش‌های مقابله مبتلایان کرونا
  بزرگنمايي:

عصرقم- مرضیه عزیزی معین روانشناس بالینی و مدرس دانشگاه  با بیان اینکه تحقیقات نشان داده که کرونا ویروس عواقب بسیار زیادی از جوانب مختلفی بر زندگی انسان‌ها دارد، گفت: کاهش معنادار در درآمد افراد، افزایش بیکاری و اختلال در صنعت بر هم خوردن تمام سیستم‌های مغزی، بدنی و همچنین بار مراقبت، عوارض روانشناختی همچون اضطراب و افسردگی ناشی از کرونا از جمله عواقب این ویروس بر زندگی انسان است.
وی در ادامه یادآور شد: طبق گفته سازمان بهداشت جهانی این بیماری به عنوان یک تهدید بزرگ برای سلامت جسمی و روانی است، چرا که شیوع این بیماری باعث شده تا زندگی روزانه و عادی خانواده‌ها تغییر یابد و به شکل ویژه‌ای بر سبک زندگی خانواده‌ها تأثیر گذاشته و مهمترین پیامد آن آسیب به سلامت روان است به این صورت که خصوصاً باعث افزایش اضطراب، افسردگی و استرس پس از سانحه در افراد می‌شود. 
این روانشناس با اشاره به اینکه مطابق تحقیقات، خودمراقبتی جسمانی و روانشناختی یکی از عواملی است که می‌تواند اثرات متفاوت روانشناختی و جسمانی ناشی از بیماری را تا جای ممکن کم کند گفت: با این وجود رعایت پروتکل بهداشتی در برابر پاندمی کرونا در جامعه کاهش یافته است.
عزیزی معین در خصوص چرایی عدم رعایت پروتکل بهداشتی در برابر پاندمی کرونا در جامعه به علل مختلف روانشناختی اشاره کرد و تصریح کرد: درماندگی آموخته شده یکی از علل روانشناختی موثر بر این مسئله است، بر اساس نظریه سلیگمن دو متغییر اساسی داریم یک عدم کنترل و دوم عدم پیش‌بینی پذیری که باعث درماندگی آموخته شده می شود اینکه وقتی فردی نتواند رویدادی را کنترل و پیش‌بینی کند دچار درماندگی آموخته شده است لذا هرچه در فضای درمان بیماری‌های مزمن پیش‌بینی پذیری و کنترل پذیری را در ارتباط با بیماری  آموزش بدهیم پیش آگهی و امید به زندگی بیشتر می شود.
وی ادامه داد: در بیماری کرونا نیز همین طور است بطور مثال به افراد آموزش بدهیم که اگر این پروتکل را رعایت کنید تا چه اندازه ایمن هستید مثلا اگر ماسک بزنید تا 90 درصد و اگر در محیط امن منزل بمانی و یا دور از جمعیت باشی تا چند درصد ایمنی ایجاد می‌شود این پیش‌بینی پذیری و کنترل مناسب باعث افزایش رعایت پروتکل‌های بهداشتی می‌شود.
این مدرس دانشگاه با بیان اینکه پیام‌های متناقض و پیام‌های متفاوت از سوی مسئولین باعث سردرگمی و نا آگاهی افراد می شود، خاطرنشان کرد: پیام‌های متناقض یعنی از طرفی یک ارگان وضعیت را قرمز اعلام می‌کند و از سوی دیگر ارگان دیگری هیچ تعطیلی و محدودیتی برا تجمع قائل نمی‌شود بنابراین این پیام‌های متناقض در واقع مردم جامعه را دچار ناامنی، غیرقابل پیش‌بینی بودن و در واقع غیرقابل کنترل‌پذیری می‌کند و احساس ناامنی در برابر اخبار متناقض و غیر واقع  باعث بی توجهی افراد به رعایت پروتکل های بهداشتی می شود.
عزیزی معین کاهش خود مراقبتی در جامعه را یکی دیگر از عوامل روانشناختی موثر در کاهش رعایت پروتکل‌ها در جامعه دانست و عنوان کرد: خودمراقبتی اقدامات و رفتارهای آگاهانه و هدفداری است که مردم به منظور حفظ و ارتقای سلامت خود و خانواده انجام می دهند در واقع مراقبت از سلامت خود، شامل فعالیت هایی است که مردم انجام می دهند تا از سلامت جسمی و روانی خود نگهداری و از بروز حوادث جلوگیری نمایند و ناخوشی‌ها و بیماری‌ها را بهبود بخشند و سلامت خود را ارتقاء دهند بطور کلی در جامعه‌ی ما  آموزش خود مراقبتی و پیشگیری بسیار کم اهمیت است.
این روانشناس اظهار کرد: اضطراب بیماری به طور کلی و اضطراب ناشی از کرونا باعث می‌شود که افراد گوش به زنگ به ویژگی‌ها و علائم و رفتارهای خود حساسیت بیشتری داشته باشند در ضمن، این اضطراب و ترس از بیمار شدن باعث می‌شود که افراد از رفتارهای ایمنی جویانه بیشتری برای مقابله با بیماری و ویروس استفاده کنند لذا کسانی که اضطراب بیشتری دارند، از رفتارهای خودمراقبتی بیشتری استفاده می‌کنند. 
وی اضافه کرد: متاسفانه طولانی شدن پاندمی کرونا باعث عادی سازی و کاهش اضطراب بیماری شده بنابراین کسانی که اضطراب و ترس کمتری در برابر سرایت کرونا ویروس دارند کمتر از رفتارهای خودمراقبتی استفاده می‌کنند.
عزیزی معین با بیان اینکه انسان به طور طبیعی به دنبال شناسایی هر نوع تهدید و ارتقاء روش‌های مقابله‌ای با آن است یادآور شد: در روزهای اخیر شناخت جمعی درگیر تهدیدی به نام ویروس کرونا شده هرچند خاستگاه این مشکل غیر بومی بوده امّا به دلایلی همچون عدم مشارکت جدی هموطنان پیامدهای نامطلوب آن رو به تزاید است.
وی افزود: بسیاری از افراد در جامعه فعلی ما دچار(توهم کنترل) شده اند و همین موضوع باعث روش‌های مقابله‌ای ناکافی شده این توهم کنترل زمانی شکل می‌گیرد که انسان‌ها تصور می‌کنند منبع یک تهدید یا خطر تحت کنترل آنهاست حال آنکه واقعیت خلاف آن است.
این مدرس دانشگاه به عدم امنیت مالی اشاره کرد و تصریح کرد: کسانی که از امنیت مالی کمتری برخوردار هستند با سطح درآمد پائین‌ترممکن است از مشکلات اقتصادی کوتاه مدت و بلندمدت ناشی از کرونا رنج بیشتری ببرند و همین باعث عدم رعایت محدودیت ها و در خانه ماندن می‌شود.
عزیزی معین در پایان در خصوص راهکارهای روانشناختی جهت افزایش رعایت پروتکل‌های بهداشتی در برابر پاندمی کرونا خاطرنشان کرد: حفظ آرامش و خونسردی، نگاه مثبت روانشناختی به روش‌ها و راهکارها، هم صدایی و هماهنگی درونی معاونت‌ها و سازمان‌ها و منابع اطلاع رسانی و تدوین کتاب‌ها و جزوات راهنما، نگاه توکل و امید، تکریم بیانات و سرلوحه قرار دادن منویات مقام معظم رهبری در انجام امور، ایجاد محیط حمایتگری و افزایش مشارکت جامعه، ارائه پیشنهادات اساسی برای کاهش عوامل تنش‌زای غیر ضروری و افزایش حمایت از قشر ضعیف‌تر، ارائه اطلاعات واضح و روشن و قابل دستیابی درباره دسترس بودن منابع پشتیبانی و افزایش مراقبت‌های معنوی و خدمات حمایتی برای افراد راهکارهایی برای افزایش رعایت پروتکل‌های بهداشتی است.

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/324060/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نجات جان 23 نفر در حادثه آتش‌سوزی آپارتمان 6 طبقه در قم/مصدومیت آتش‌نشان قمی

نجات 23 نفر در حادثه آتش‌سوزی آپارتمان 6 طبقه در قم

کمبود 1000 نیروی انسانی در حوزه بهداشت و درمان قم

دستگیری اولین سارقی که با پابند الکترونیکی قصد سرقت داشت!

آخرین وضعیت بازگشایی راه‌های سیل‌زده

چهارمین قطار مسافربری قم ـ مشهد راه‌اندازی شد

ورزش عصرگاهی برای افراد چاق مفیدتر است

مراسم اولین سالگرد شهادت آیت الله سلیمانی در زاهدان برگزار می شود

کتاب «قوانین و مقررات صادرات و واردات» منتشر شد

فرزندان این گروه از خدمت سربازی معاف می‌شوند

برگزاری کنفرانس علمی ادواری «بازتوانی بیماری های عصبی – کمر درد»

قبل از ورزش غذا بخوریم یا بعد از ورزش؟

آیت‌الله رییسی به کراچی رفت

تأکید آیت‌الله نوری همدانی بر توجه به تفسیر قرآن

شاعرانه/ چه خوش است با خیال تو نهفته رازکردن

عرضه رمان ایرانی «باغ کَج» در بازار نشر

برگزاری بزرگترین ماراتن علمی کشور با حضور 17514 نفر در قم

قم کمبود پزشک متخصص و عمومی دارد

اختصاص 10 هزار میلیارد ریال به محلات کم برخوردار قم

نخستین گوساله‌ گوزن زرد ایرانی در پارک ملی کرخه متولد شد

علت بی حسی پا پس از جراحی دیسک کمر

این ویتامین‌ها را بخورید؛ لاغر بمانید

مدیر حوزه های علمیه با آیت الله جوادی آملی دیدار کرد+تصاویر

شعری فوق العاده زیبا از مولانا

داستانک/ دوستت دارم

(ویدیو) آتش‌سوزی گسترده در شهرک شکوهیه قم

ادامه اجرای طرح «زیست شبانه» و نظارت بر فعالیت‌های اصناف در قم

آتش سوزی مهیب در یک واحد صنعتی شهرک شکوهیه قم

برداشت 22 میلیون مترمکعب آب غیرمجاز از چاه‌های غیرمجاز در قم

پاکسازی محدوده شهر قم از زباله‌های پلاستیکی توسط دانش آموزان

آغاز ساخت 600 واحد مسکونی کارکنان دادگستری قم

انهدام بیش از 1680 باند توزیع موادمخدر در سال قبل

اظهارات «تتلو» در دومین جلسه دادگاه: بابت همه اشتباهاتم عذرخواهی می‌کنم

واکنش وزارت بهداشت به ماجرای توزیع قلیان اکسیژن در کافه‌ها

ماجرای دختری که فوتش سوژه رسانه‌های معاند شده بود

آماده‌باش کامل راهداری استان قم به‌دنبال احتمال وقوع سیلاب‌های فصلی

برگزاری دومین کنگره 8 هزار شهید گیلان با حرکت جهادی

تشخیص اوتیسم قبل از تولد امکانپذیر است؟

هشدار دانشمندان؛ همه‌گیری آنفلوانزا در جهان

کوثری: بزرگترین مشکل آمریکا در ایران حضور یک ابرحریف به نام آیت‌الله خامنه‌ای است

خودروِ ترکیبی یا دورگه؟

به ظاهر دوست اما دشمنانند

مرگ خاله بر اثر تیراندازی خواهرزاده پنج ساله

آغاز ثبت سفارش کتاب‌های درسی از 5 اردیبهشت

آواره شدن بیش از 110 هزار نفر بر اثر سیل در چین

ابراز امیدواری ایران برای رسیدن حجاج عمره به 700 هزار نفر در سال

بازداشت 20 نفر از مدعیان فروش سوالات کنکوری

آخرین وضعیت مناطق سیل‌زده در 3 استان جنوبی

هشدار پلیس فتای قم در خصوص فروش سؤالات کنکور

تکریم خانواده شهدا و  ترویج فرهنگ ایثار و شهادت امر بزرگی است که باید از دل جریان‌های مردمی بجوشد